Zupa brokułowa
Delikatna, bardzo prosta i pyszna zupa brokułowa gotowana na lekkim rosole drobiowym. Przepis jest sprawdzony i lubiany przez dzieci. Taką zupę można też zmiksować na krem i podać z grzankami lub serem feta.
Jeśli lubisz kremowy zupy na bazie warzyw, to gorąco polecam mój przepis na zupa krem z cukinii.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 2800 ml zupy
Kaloryczność kcal: 70 w 100 ml zupy
Składniki na rosół
- 700 g porcji rosołowej drobiowej - np. dwie nogi kurczaka
- kawałek korzenia selera - 130 g
- średnia cebula - 100 g
- średni korzeń pietruszki - 80 g
- dwie małe marchewki - 150 g
- 2 litry wody
- przyprawy i zioła: dwie gałązki lubczyku ogrodowego, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego i soli
Reszta składników na zupę brokułową
- 3 średnie ziemniaki - 450 g
- średni brokuł - 600 g
- płaska łyżka soli
- 1/3 szklanki śmietanki 30 % lub 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- łyżeczka mąki pszennej
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jak większość zup gotowanych na wywarze mięsnym, zupa brokułowa zaczyna się od rosołu drobiowego. Możesz użyć porcji rosołowej z kury lub kurczaka. Możesz też zamiast kurczaka dać skrzydło z indyka. Ja miałam dwie nogi, czyli ćwiartki tyknie z kurczaka i to na nich postanowiłam ugotować lekki rosół pod tę zupę.

Zupa brokulowa
Wszystkie składniki na rosół umyj pod bieżącą, zimną wodą - najlepiej w zlewie. Na końcu zawsze myjesz mięso. W średnim garnku umieść porcję rosołową z kurczaka lub indyka. Dodaj też obraną i pokrojoną wzdłuż marchew, pietruszkę, kawałek selera i opaloną nad ogniem lub przypieczoną na suchej patelni cebulę (podpiekasz ja przekrojoną na pół). Do garnka wrzuć też dwie gałązki lubczyku ogrodowego, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę pieprzu ziarnistego i soli. Całość zalej dwoma litrami wody. Garnek przykryj przykrywką. Rosół zagotuj i zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała. Rosół gotuj tak przez godzinę.

Po tym czasie zdejmij rosół z palnika. Łyżką cedzakową wyłów na deskę wszystkie składniki zupy. Ma zostać sam rosół. Marchewkę pokrój w kosteczkę. Zdejmij też mięso z kurczaka lub indyka. Reszta składników nie będzie Ci potrzebna. Pozostałe warzywa możesz wykorzystać do zrobienia placków lub kotletów. Świetne są kotlety warzywne z warzyw z rosołu.


Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umieść w miseczce wypełnionej wodą. Wówczas nie ściemnieją po pokrojeniu. Odcedź je z wody i dodaj do wywaru drobiowego.

Brokuły umyj. Odetnij nożem wszystkie różyczki. Te większe możesz podzielić na mniejsze kawałki.

Do wywaru drobiowego dodaj też brokuły. Zupę gotuj około 20 minut, aż brokuły i ziemniaki zmiękną. Dodaj na koniec odłożoną wcześniej marchewkę oraz obrane mięso. Zupę brokułową można zabielić śmietaną kwaśną lub śmietanką słodką z odrobiną mąki pszennej. Pamiętaj, że śmietana powinna mieć temperaturę pomieszczenia. Z zimą śmietaną bardzo ciężko jest wymieszać mąkę, tak by nie było grudek.
Jeśli zaprawiasz zupę rzadką śmietanką 30 % wymieszaną z odrobiną mąki, to możesz wlać tę mieszankę bezpośrednio do zupy. Śmietanka nie warzy się. Jeśli zaś używasz śmietany kwaśnej 18 %, to koniecznie do mieszanki śmietany z mąką dodaj też wrzący wywar z zupy. W ten sposób zahartujesz śmietanę przed dodaniem jej do zupy.

Zupę brokułową wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę i wyłącz. Możesz też nie zaprawiać zupy śmietaną z mąką. Zup brokułowa po zmiksowaniu na gładki krem jest również pyszna. Możesz ją wówczas podać z domowymi grzankami i serem feta.

Przy okazji polecam wspaniałą zupę z dodatkiem makaronu i pomidorów. To pyszna zupa z soczewicy!
Życzę smacznego..