Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w składniki zupy, to mój przepis na barszcz ukraiński tradycyjny będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw.

Barszcz ukraiński obok przepisu na grochówkę, to zupa do której zawsze zabieram się z ogromną przyjemnością. Tę zupę podjadam w ciągu dnia i nigdy nie nudzi mi się jej smak. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 godziny
Ilość porcji: 10

Składniki na bulion do barszczu

  • 2 litry wody
  • 300 g indyka - szyja lub skrzydło
  • kawałek pora - 20 cm
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • 1 korzeń średniej pietruszki
  • pół średniej bulwy selera
  • po łyżeczce soli i pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego

Pozostałe składniki

  • 2 średnie buraki
  • 1/4 główki kapusty włoskiej - 300 g
  • 1,5 szklanki fasolki szparagowej - 300 g
  • 400 g pomidorów - u mnie z puszki
  • 3 duże ziemniaki - 500 g
  • 2 średnie marchewki
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka masła


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Barszcz ukraiński jest jedną z pyszniejszych zup, które pamiętam z dzieciństwa. Zawsze się dziwiłam, że do zupy buraczkowej babcia dodaje tak dużo warzyw a mimo to wszystko tak pięknie do siebie pasuje i jest super smaczne. 

Barszcz ukraiński , 1

Jak zrobić bulion do barszczu ukraińskiego:

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte skrzydło lub szyję indyka oraz kawałek umytych żeberek wieprzowych. Jeśli nie masz żeberek możesz też dać samego indyka. Wówczas na 2 litry wody potrzebujesz łącznie 500 gramów mięsa. Do garnka dodaj też umyte: korzeń pietruszki, kawałek pora, pół bulwy selera oraz sól, pieprz (może być w ziarnach), liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała. Zupę gotuj pod przykryciem pełne 2 godziny. 

Jak zrobić barszcz ukraiński:

Po dwóch godzinach gotowania się zupy wyłów przy pomocy sitka lub cedzaka wszystkie składniki. Warzywa nie będą już potrzebne. Możesz z nich zrobić kotlety z warzyw z rosołu. Mięso odłóż osobno na deskę i zdejmij samo mięso. Mięso odłóż do miseczki i przykryj. Dodasz je na koniec do gotowego barszczu ukraińskiego.

Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz marchewkę. Po 20 minutach gotowania dodaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz fasolkę pokrojoną na kawałki długości 2 cm. Zimą wybieram fasolkę mrożoną, zaś latem sięgam po świeżą. Fasolkę szparagową można też zastąpić fasolą z puszki. Zupę gotuj kolejne 20 minut.

W tym czasie małą cebulkę obierz i poszatkuj drobno. Podsmaż ją na maśle do zeszklenia razem z jednym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika. Całą cebulkę z masłem i czosnkiem dodaj do zupy razem z lekko poszatkowaną kapustą i pomidorami. Po pomidory z puszki sięgam zimą. Latem polecam sparzyć świeże pomidory i obrać je ze skórki. Miąższ poszatkować i dodać do zupy. 

Zupę zamieszaj i dodaj odłożone wcześniej mięso zdjęte z szyi/skrzydła i żeberek oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. Barszcz ukraiński gotuj ostatnie 20 minut na małej mocy palnika. Na koniec sprawdź smak. Ja czasem dodaję jeszcze łyżeczkę cukru, więcej pieprzu i soli oraz soku z cytryny. 

Barszcz ukraiński , 2

Barszcz ukraiński to zupa, którą można gotować przez cały rok. Dla urozmaicenia fasolkę szparagową zastępuję czasem kolorową fasolą z puszki a zamiast żeberek wieprzowych wybieram porcję rosołową z kurczaka. Jeśli lubisz tradycyjne i syte zupy, to zapraszam też po mój przepis na pyszną grochówkę na boczku wędzonym.
Barszcz ukraiński , 3

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (32 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/43398

Komentarze

2018-03-15 13:17
Bardzo chętnie spróbuję tą zupę🍴🙂
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-15 13:38
Bardzo proszę Olu.. barszcz ukraiński jest super smaczny 👍
2018-03-17 13:02
Pycha wyszedł, tylko bardzo gęsty. Dolałam jeszcze wody szklankę. ❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 14:27
Tak, to jest bardzo treściwy barszcz ukraiński 🙂

Przepis na barszcz ukraiński tradycyjny

Tradycyjny barszcz ukraiński zawsze gotuje się z dodatkiem mięsa wieprzowego a nawet z dodatkiem słoniny. Jest to jedna z niewielu zup, gdzie tak ważne jest mięso wieprzowe. Na żeberkach surowych gotuje się jeszcze kapuśniak, czy zupę ogórkową. Zupy kwaśne lubią się z wieprzowiną, dlatego też dodajemy ją w formie wędzonki również do żurku. Mój barszcz ukraiński z ziemniakami ma dużo warzyw. Zawsze gotuję bardzo gęstą zupę. 

Barszcz ukraiński prosty przepis

Jakie składniki dodaje się do barszczu ukraińskiego? Oprócz wywaru na drobiu i wieprzowinie ważne są buraki, kapusta oraz fasolka szparagowa. Barszcz ukraiński z fasolą jest jeszcze bardziej słodki i pożywny. Fasolkę szparagową świeżą lub mrożoną można zastąpić dowolną fasolą z puszki lub fasolą suszoną wcześniej moczoną w wodzie. Gorąco zachęcam też do sprawdzenia też innych przepisów na domowe zupy.