Barszcz ukraiński
Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w składniki zupy, to mój przepis na barszcz ukraiński tradycyjny będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw.
Barszcz ukraiński obok grochówki, to zupa do której zawsze zabieram się z ogromną przyjemnością. Tę zupę podjadam w ciągu dnia i nigdy nie nudzi mi się jej smak.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 2 godziny 10 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa
Składniki na bulion do barszczu
- 2 litry wody
- 300 g indyka - szyja lub skrzydło
- kawałek pora - 20 cm
- 200 g żeberek wieprzowych
- 1 korzeń średniej pietruszki
- pół średniej bulwy selera
- po łyżeczce soli i pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego
Pozostałe składniki
- 2 średnie buraki
- 1/4 główki kapusty włoskiej - 300 g
- 1,5 szklanki fasolki szparagowej - 300 g
- 400 g pomidorów - u mnie z puszki
- 3 duże ziemniaki - 500 g
- 2 średnie marchewki
- ząbek czosnku
- mała cebula
- sok z połówki cytryny
- łyżka masła
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem.
Barszcz ukraiński jest jedną z pyszniejszych zup, które pamiętam z dzieciństwa. Zawsze się dziwiłam, że do zupy buraczkowej babcia dodaje tak dużo warzyw. Wszystko jednak pasuje do siebie idealnie i sprawia, że na widok gotującego się barszczu kiszki grają marsza :)
Barszcz ukraiński przepis
Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Barszcz wychodzi dość gęsty. Jeśli więc wolisz rzadsze zupy to daj 2,5 litra wody. Dodaj umyte skrzydło lub szyję indyka oraz kawałek umytych żeberek wieprzowych. Jeśli nie masz żeberek możesz też dać samego indyka. Wówczas na 2 litry wody potrzebujesz łącznie 500 gramów mięsa. Do garnka dodaj też umyte: korzeń pietruszki, kawałek pora, pół bulwy selera oraz sól, pieprz (może być w ziarnach), liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała. Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny gotowania się zupy wyłów przy pomocy sitka lub cedzaka wszystkie składniki. Warzywa nie będą już potrzebne. Możesz z nich zrobić kotlety warzywne. Mięso odłóż osobno na deskę i zdejmij samo mięso. Mięso odłóż do miseczki i przykryj. Dodasz je na koniec do gotowego barszczu ukraińskiego.
Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki oraz marchewkę. Po 10 minutach gotowania dodaj kolejno obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz fasolkę pokrojoną na kawałki długości 2 cm. Zimą wybieram fasolkę mrożoną, zaś latem sięgam po świeżą. Fasolkę szparagową można też zastąpić fasolą z puszki. Zupę gotuj kolejne 10 minut.
W tym czasie małą cebulkę obierz i poszatkuj drobno. Podsmaż ją na maśle do zeszklenia razem z jednym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika. Całą cebulkę z masłem i czosnkiem dodaj do zupy razem z lekko poszatkowaną kapustą i pomidorami. Po pomidory z puszki sięgam zimą. Latem polecam sparzyć świeże pomidory i obrać je ze skórki. Miąższ poszatkować i dodać do zupy.
Zupę zamieszaj i dodaj odłożone wcześniej mięso zdjęte z szyi/skrzydła i żeberek oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. Barszcz ukraiński gotuj ostatnie 20 minut na małej mocy palnika. Na koniec sprawdź smak. Ja czasem dodaję jeszcze łyżeczkę cukru, więcej pieprzu i soli oraz soku z cytryny.
Barszcz ukraiński to zupa, którą można gotować przez cały rok. Dla urozmaicenia fasolkę szparagową zastępuję czasem kolorową fasolą z puszki a zamiast żeberek wieprzowych wybieram porcję rosołową z kurczaka.
Smacznego!