Krem z pomidorów
Super prosty i bardzo pyszny krem z pomidorów. To najprostszy przepis na letni krem pomidorowy. Zupa krem pomidorowa to jedna z bardziej ulubionych zup na lato. Kochają ją nie tylko dzieci, ale i dorośli.
- najlepszy przepis na krem pomidorowy
- dokładny opis wykonania krok po kroku
- bardzo dużo porad oraz propozycji podania
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy: 30 minut
Liczba porcji: 1250 ml zupy
Kaloryczność kcal: 35 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 mała cebula - 110 g
- 4 większe ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu
Zupa krem z pomidorów
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy polecam garnek o pojemności minimum 2 l.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków w postaci ziół i sera ricotta, które znajdują się na zdjęciu gotowej zupy. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1250 ml zupy krem z pomidorów.
Ten krem pomidorowy to propozycja na zupę, której nie sposób nie zrobić latem. W szczycie sezonu na pyszne, polskie pomidory można zaszaleć i ugotować sobie kremową zupę ze świeżych pomidorów. I mimo, że zrobisz ją dosłownie z kilku składników, to podana z różnymi dodatkami, za każdym razem możne smakować zupełnie inaczej. Zapraszam po przepis a na końcu wpisu.. po garść porad dotyczących podania zupy krem z pomidorów.


Krem z pomidorów
Mój krem pomidorowy powstaje z najróżniejszych pomidorów. Zależy mi jednak na tym, by zupa była dość gęsta. Wybieram zatem pomidory mięsiste, słodkie i twarde. Do takich pomidorów zalicza się odmiany o podłużnym kształcie. Są to pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie. Słodkie, intensywnie czerwone z małą ilością pestek i soku.

Zupę pomidorową krem szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę z czosnkiem podsmażam w garnku.
W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop łyżkę masła, najlepiej klarowanego. Możesz też użyć delikatnej oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową.
Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obieram cztery większe ząbki czosnku i kroję je na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli i całość podsmażam jeszcze pięć minut. Przez cały proces podsmażania cebuli a potem cebuli z czosnkiem, nie przykrywam garnka przykrywką. Mieszam też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki.

Pomidory umyj pod zimną, bieżącą wodą i obierz cienko ze skórki. Ja skórkę obieram przy pomocy specjalnej obieraczki do warzyw. Możesz też lekko naciąć pomidory przy wgłębieniu po szypułce. Następnie sparzyć je wrzątkiem i zdjąć palcami cienką skórkę. Pomidory pokrój na większe kawałki.

Do garnka z gotową cebulką i czosnkiem dodaj pokrojone na kawałki pomidory oraz 375 ml, czyli półtorej szklanki bulionu. Bardzo często sięgam po bulion warzywny, jednak do tej zupy polecam odlać 1,5 szklanki samego bulionu z rosołu gotowanego na mięsie z indyka lub kurczaka. Taką zupę bazę można łatwo ugotować z użyciem zestawu warzyw rosołowych oraz porcji rosołowej z indyka (skrzydło oraz szyja z indyka) lub też z korpusu i pałek kurczaka.


Do gotującej się zupy dodaj przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu. Zupę krem z pomidorów gotuj jeszcze 10 minut bez przykrywki.
Po tym czasie zupa jest prawie gotowa. Przyszła kolej na miksowanie. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. Ja zazwyczaj nie miksuję tej zupy na idealnie gładki krem.
Po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub pieprzu. Swój krem pomidorowy podałam z serem ricotta, listkami bazylii i z natką pietruszki.


Krem z pomidorów możesz też podać z innymi serami. Polecam: ser mozzarella, ser biały kozi, ser typu parmezan oraz ser cheddar, ser feta lub też ser gorgonzola. Jeszcze bardziej kremowy i łagodny smak zupy osiągniesz dodając do niej słodką śmietankę 30 % lub też chlust delikatnej oliwy lub łyżkę mascarpone.
Zamiast nabiału możesz też podać zupę krem z pomidorów z podsmażonym tofu oraz prażonymi płatkami migdałów, pestkami słonecznika lub dyni.
Smak zupy zaostrzysz przez dodatek chili lub też większej ilości czarnego pieprzu. Z zieleniny polecam natkę pietruszki, świeżą kolendrę, szczypiorek, bazylię oraz oregano.
Na koniec jeszcze klasyka, czyli zupa krem z pomidorów z domowymi grzankami lub też groszkiem ptysiowym.
Co wybieracie?