Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bulion warzywny

Bulion warzywny

Warto znać dobry przepis na bulion warzywny. Wywar z warzyw jest najlepszą bazą pod zupy oraz sosy. Taki bulion z włoszczyzny z dodatkiem kilku ziół i przypraw można również podzielić na porcje i zamrozić.

Jeśli zaś nie planujesz warzyw z bulionu wykorzystać do zupy, a nie chcesz i szkoda Ci ich wyrzucać, to zapraszam po ciekawy przepis. Kotlety warzywne lub bulionu będą pysznym dodatkiem do obiadu. Takie warzywa można też zmielić i dodać do pasztetu lub masy na naleśniki z mięsem.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 1700 ml bulionu
W 100 ml bulionu: Wartość energetyczna 15 kcal Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 litry wody - 8 szklanek wody
  • 3 mniejsze marchewki
  • 1 mała cebula
  • średni korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera - wielkości mandarynki
  • kawałek pora - odcinek 10 cm
  • świeża natka pietruszki
  • 1/3 główki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • dwa suszone grzybki
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżka soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Aby ugotować bulion warzywny potrzebujesz garnek o pojemności minimum 4 litrów. 

Dobry bulion warzywny ma intensywny kolor i smak warzyw oraz piękny zapach. Często gotuję więcej wywaru z warzyw, by część wykorzystać do zupy lub sosu a część zamrozić. Przelewam wówczas bulion warzywny do woreczków do mrożenia. Odmierzam porcje po 500 ml, podpisuję i mrożę. To świetny sposób na szybki i zdrowy bulion, który wystarczy tylko rozmrozić i użyć jako bazę pod planowaną zupę. 

Bulion warzywny

Aby zrobić esencjonalny wywar z warzyw wystarczy wszystkie składniki odpowiednio przygotować, razem umieścić w garnku a następnie zlać wodą i wstawić na palnik. Bulion gotuje się całkowicie sam, pod przykrywką :)

Wszystkie warzywa umyj pod zimną, bieżącą wodą. Marchewki, korzeń pietruszki oraz selera obierz i umieść w garnku. Warzywa możesz też drobniej pokroić. Wówczas Twój wywar ugotuje się znacznie szybciej. W garnku umieść też natkę pietruszki, kawałek pora, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki łodyżki selera naciowego, nieobrane ząbki czosnku (możesz też je obrać) i kilka suszonych grzybków. 

Jeśli dajesz do bulionu suszone grzybki, to nie ma potrzeby podpalania cebuli. Ja jednak robię to z przyzwyczajenia. Cebulę przekrój na pół i podpiekaj chwilę na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. Tak zarumienioną cebulę również umieść w garnku. 

Dodaj jeszcze 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżkę soli.

Bulion warzywny, 1

Do garnka wlej dwa litry wody. Garnek przykryj przykrywką i umieść na palniku. Ustaw wyższą moc, by bulion szybko się zagotował a następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj tak bulion warzywny jeszcze przez dwie godziny. Jeśli warzywa pokrojone były drobno lub też starte na tarce na grubych oczkach, to bulion można gotować o godzinę krócej.
Bulion warzywny, 2

Gotowy bulion warzywny należy przecedzić przez sitko. Można najpierw wyłowić warzywa lub od razu przecedzać bulion bezpośrednio do drugiego garnka. 
Bulion warzywny, 3

Nie wyrzucaj warzyw. Możesz je wykorzystać do zrobienia pasztetu, zupy czy też kotlecików warzywnych. Z tej porcji wychodzi około 1700 ml bulionu. Polecam część bulionu zamrozić w woreczkach do mrożenia żywności. To świetny, wygodny i bardzo ekonomiczny sposób na szybki wywar z warzyw. 

Bulion można też trzymać w lodówce, w słoiku do około dziesięciu dni. 

Bulion warzywny, 4

Z czego możesz zrezygnować szykując bulion warzywny:
W moim przepisie pojawia się por oraz cebula. Możesz zrezygnować z dodawania pora. Możesz też nie używać czosnku. Nie każdy dodaje go do bulionu. Seler naciowy jest również warzywem, z którego można zrezygnować. Jeśli opalasz nad ogniem lub podpiekasz cebulę, to możesz też zrezygnować z dodatku suszonych grzybów. Do bulionu warzywnego możesz również nie dodawać soli. 

Co możesz dodać do bulionu z warzyw:
W bulionie warzywnym może się jeszcze pojawić liść kapusty zwykłej lub włoskiej. Nierzadko dodaje się również całe jabłko oraz łyżkę oliwy, czy też kilka łyżek sosu sojowego. Fantastyczny jest również lubczyk ogrodowy. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (2215 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bulion warzywny

Domowy bulion warzywny to jeden z podstawowych przepisów na wywar z warzyw. Przepis na bulion jest bardzo prosty. Opiera się bowiem na włoszczyźnie z dodatkiem kilku przypraw i wody. Wywar z warzyw idealnie sprawdza się do zrobienia zupy czy sosu. Mój sprawdzony bulion warzywny na zupę polecam każdemu. Taki domowy wywar z jarzyn można trzymać przez kilka dni w lodówce bez obaw, że się zepsuje. Jeśli nie masz czasu lub ochoty gotować zupy tego samego dnia, to zakręcasz wywar z włoszczyzny w słoik i trzymasz w lodówce do 10 dni. 

Bulion warzywny do zamrożenia

Czy bulion warzywny można mrozić? Oczywiście!! To najlepszy sposób na szybką bazę pod każdą zupę. Wystarczy przestudzony wywar z włoszczyzny podzielić na porcje np. po 500 ml i przelać do woreczków do mrożenia żywności. Warto takie woreczki z wywarem z warzyw podpisać i odstawić w do jednej komory w zamrażalniku. Jakie warzywa do bulionu? Zazwyczaj klasyczna włoszczyzna. Czasem do bulionu warzywnego daje się kapustę lub jabłko, czy suszone grzybki oraz sos sojowy. Zapraszam po mój sprawdzony domowy wywar z jarzyn. Zobacz też moje przepisy na zupy. Bardzo dobra jest zupa z cukinii oraz domowa zupa szczawiowa. Koniecznie zobacz też mój przepis na bulion wołowy z warzywami.