Bulion warzywny

Bulion warzywny

Najlepszy bulion warzywny.
Świetny przepis na cztery półlitrowe porcje.

Składniki:
• 2,5 litra wody
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 4 ziarna pieprzu czarnego
• 3 liście laurowe
• 3 ziela angielskie

włoszczyzna:
• 3 marchewki
• por
• 2 pietruszki
• mały seler

bulion-warzywny-1

Warzywa umyj i obierz (marchew, pietruszka, seler). Od pora odetnij korzeń oraz liście od połowy. Od pietruszki odetnij nać. W selerze zdecyduj czy wolisz z nacią. Ja trochę zostawiłam. Nieobraną cebulę przekrój na pół i podsmaż chwilę na suchej patelni lub opal nad palnikiem kuchenki gazowej.

Do garnka wlej wodę, umieść warzywa oraz wszystkie inne składniki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 1-2 godzin.

Po ostudzeniu odcedź dobrze bulion przez sito. Podziel na porcje po pół litra każda. Zamroź w woreczkach lub umieść w słoikach i trzymaj w lodówce do 10 dni.

bulion-warzywny-2

bulion-warzywny-3

Do porcji bulionu można dla wzbogacenia smaku dodać również odrobiny oliwy.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Małgosia
2017-03-21 15:13
Mam dwa szybkie pytanka ;-) Ile wody wlać do garnka? 2 litry? I w jakich woreczkach mrozisz bulion? Pozdrawiam!
Ania
2017-03-21 18:14
Małgosiu, wlewasz 2,5 litra wody. Ja mrożę wywar w spożywczych woreczkach strunowych - dowolnych z atestami. Potem przecinam je wy wyrzucam.
Małgosia
2017-03-22 13:57
Dziękuję :) W weekend zatem będę bulion gotować ;)
Ania
2017-03-22 17:16
Bardzo proszę Małgosiu :-)