Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krupnik

Krupnik

Zupa krupnik to jedna z lepszych polskich zup, którą bardzo często gotuję na zmianę z rozgrzewającym rosołem. Przepis jest bardzo prosty a zupa pyszna, delikatna i niskokaloryczna.

- super zupa dla dzieci
- idealna na przeziębienia
- tanie i łatwo dostępne składniki

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy: 1 godzina 40 minut
Liczba porcji: około 2850 gramów zupy

Kaloryczność kcal: 50 w 100 g zupy

Składniki

  • około 800 g drobiu - np. dwie duże nogi kurczaka
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej np. wiejskiej - 80 g
  • 500 g ziemniaków - 4-5 sztuk
  • 1 średnia marchew - około 160 g
  • 1 mniejszy korzeń pietruszki - około 100 g
  • 1 mała cebula lub kawałek pora - 80 g
  • 2 litry wody
  • po dwie łyżki siekanej natki pietruszki i koperku
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; listek laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; szczypta kurkumy

Krupnik

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy krupnik z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności minimum 3,8 litra. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz pyszny krupnik o wadze około 2850 gramów. Zanim zaczniesz szykować zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Krupnik, 1

Krupnik przepis

Tym razem gotowałam krupnik na dwóch, dużych nogach kurczaka o łącznej wadze około 800 gramów. Bardzo często sięgam też po połówkę kurczaka lub też mieszam skrzydełka z nogami albo daję kawałek indyka. Na podane proporcje używam łącznie maksymalnie do jednego kilograma mięsa z kurczaka, czy indyka. Czasem gotuję też krupnik na żeberkach wieprzowych lub łączę żeberka z kurczakiem i indykiem. Jeśli mięso wydaje mi się zbyt tłuste to wcześniej usuwam najtłustsze kawałki. 

Mięso zalewam dwoma litrami wody. Dodaję listek laurowy, dwa ziarna ziela oraz małą cebulę lub kawałek pora. Cebuli nie podpiekam na suchej patelni lub nad palnikiem, ale można to zrobić. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj całość a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez pełną godzinę. Jeśli używasz żeberek lub mięsa z indyka, to możesz wydłużyć czas gotowania do 90 minut.

Krupnik, 2

Na zdjęciu poniżej bulion mięsny po pełnej godzinie gotowania. Nic nie wspomniałam o wyławianiu szumowin, ponieważ nie robię tego. Szumowiny to tylko ścięte białko z mięsa. Po dłuższym gotowaniu zbiera się na brzegach garnka i w razie potrzeby można je usunąć lub nie. 

Ugotowane mięso oraz cebulkę, listek i dwa ziarna ziela wyławiam przy pomocy szerokiego cedzaka. Mięso odkładam do lekkiego przestudzenia, by po chwili zdjąć same mięso i ponownie umieścić je w garnku z bulionem (cebula, zioła, skóry, kości i chrząstki nie będą już potrzebne).
Krupnik, 3

W trakcie gotowania mięsnego bulionu polecam przygotować warzywa. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki pokrój na większe kawałki, zaś pietruszkę i marchew w drobniejszą kostkę. 

Porada: Jeśli ziemniaki nie będą umieszczane w bulionie od razu po pokrojeniu, to przełóż je do osobnej miski z zimną wodą, by nie ciemniały. Jeśli zaś lubisz słodsze krupniki, to możesz śmiało dorzucić jeszcze jedną marchewkę do tego warzywnego zestawu. 
Krupnik, 4

Pokrojone warzywa umieść w garnku z bulionem i "obranym" mięsem. Od razu wsyp też sześć łyżek kaszy jęczmiennej np. wiejskiej lub perłowej. Będzie to około 80 gramów suchej kaszy. Na koniec wsyp jeszcze płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zamieszaj zawartość garnka i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do takiej, by krupnik tylko lekko mrugał i gotuj tak zupę pod przykryciem przez 30 minut. 

Porada: Kaszę jęczmienną można przed dodaniem do zupy przepłukać zimną wodą przez sitko. Ja jednak tego nie robię, ponieważ nie przeszkadza mi, gdy zupa lekko się zagęszcza. Nawet wolę taką wersję krupniku. Sięgam zazwyczaj po kaszę jęczmienną wiejską, która jest oczyszczona i obłuszczona, ale nie jest wypolerowana. Popularniejsza do krupniku jest kasza perłowa zwana mazurską, która jest łamana i jeszcze dodatkowo polerowana. 
Krupnik, 5

Po tym czasie warzywa i kasza będą już miękkie. Do zupy krupnik dodaj na koniec szczyptę kurkumy (dla  zdrowia i koloru) oraz dwie łyżki świeżo siekanego koperku. Zupę zamieszaj i gotuj ostatnie pięć minut. Sprawdź jej smak i w razie potrzeby dodaj np. więcej soli. Wyłącz zupę.

Natkę pietruszki dodawaj na talerz z nalaną porcją krupniku. 

Krupnik, 6

Krupnik, 7

Cała moja rodzina uwielbia krupnik. Gotuję go zawsze na kurczaku, indyku lub żeberkach albo też łączę ze sobą wszystkie te mięsa. Chciałabym pokazać Wam jeszcze jedną wersję na krupnik, który gotuje się na mięsie wołowym.

Krupnik na wołowinie

Przepis na krupnik na wołowinie pochodzi z rewelacyjnej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". Autorzy:  Maria Lemnis oraz Henryk Vitry. Opis wykonania przepisuję prawie słowo w słowo z książki. 

Składniki:
500 g wołowiny
500 g porąbanych kości wołowych
2 litry wody
zestaw włoszczyzny bez kapusty
4 małe suszone grzyby
120-150 g kaszy jęczmiennej perłowej
łyżka świeżego masła
3 duże ziemniaki
natka pietruszki
sól do smaku

Wykonanie
Pół kilograma wołowiny i pół kilograma porąbanych na małe kawałki kości wołowych zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy włoszczyznę bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz jedna cebula) i cztery małe suszone grzyby. Gdy mięso będzie miękkie, rosół przelewamy przez sitko. Mięso kroimy w kostkę, jarzyny i grzyby w cienkie paseczki.

Odlewamy pół litra ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i gotujemy w nim 120-150 gramów kaszy jęczmiennej perłowej. Gdy kasza się rozgotuje, dodajemy łyżkę świeżego masła i ucieramy kaszę przez chwilę drewnianą łyżką, by zbielała. 

Ugotowaną kaszą łączymy z pozostałym rosołem i po dodaniu trzech pokrojonych w kostkę ziemniaków znowu garnek stawiamy na ogniu. Po 15-20 minutach ziemniaki są ugotowane. Wówczas dodajemy do krupniku pokrajane mięso, grzyby i jarzyny. Zupę solimy do smaku i przed podaniem posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki. 

Można też ugotować krupnik na kościach wieprzowych, zastępując wołowinę wieprzowiną lub 250 gramami chudego, wędzonego boczku (który po ugotowaniu kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do zupy). 

Jaką wersję krupniku gotowało się od pokoleń w Twoim domu?

Z innych doskonałych zup polecam oczywiście przepis zupa pomidorowa, zupa ogórkowa oraz ramen.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (1898 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Krupnik

Od małego dziecka jadam krupnik na rosole, czyli krupnik tradycyjny. Moja Babcia robiła najlepszy przepis na krupnik, ponieważ zawsze gotowała go na całej kurze. Pamiętam, że powstawał przeogromny gar zupy do której wrzucała chyba tonę marchewki i ziemniaków. Tak, przynajmniej mi się wydawało. Do tego jeszcze był to krupnik, do którego Babcia wsypywała całą torbę kaszy jęczmiennej drobnej lub pęczaku w całości. Czasem dodawała i pęczak i wersję drobniejszą, czyli właśnie kasze perłową. Zupa krupnik w wykonaniu mojej Babci nie miała sobie równych. Wszystkie składniki były kiedyś tak niezwykle naturalne. Nawet koperek i natka pietruszki pochodziły z przydomowego warzywniczka. To był prawdziwy krupnik tradycyjny. Wielki garnek krupniku wystarczał na dwa lub trzy dni. Krupnik zupa nie był odstawiany do lodówki, bo wtedy Babcia miała chyba bardzo malutką lodówkę lub nie miała jej wcale. Pamiętam jak Dziadek wynosił ganek z zupą na noc do pomieszczenia, które było dobudówką do domu od strony pokoju. Babcia z Dziadkiem mieli bowiem malutki domek z kuchnią, w której podłodze była klapa z piwniczką, oraz pokojem do spania. Po jakimś czasie Dziadek dobudował pomieszczenie, które nie było ogrzewane i tam właśnie wynoszone były np. garnki z zupą. Gdy robiło się ciepło Babcia pewnie gotowała już mniejszy garnek zupy lub częściowo rezygnowała z gotowania takich rozgrzewających dań. Domowy krupnik to typowo jarzynowa zupa gotowana na mięsie lub też w wersji wegetariańskiej z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Ta najbardziej tradycyjna zupa pęczak zawsze gotowana jest na mięsie. Krupnik gotujemy najczęściej od jesieni do wiosny. Od lat jest to zupa, którą podaje się tak samo jak rosół. Pomaga przy przeziębieniach i jest lekkostrawna. Bardzo często krupnik podajemy osobom po chorobach, by ułatwić trawienie. Krupnik jest też zupą, którą podaje się dość wcześnie małym dzieciom. Drugą bardzo tradycyjną zupą jest też przepyszny kapuśniak, który gorąco polecam. Bardzo gorąco polecam Ci też mój przepis na pyszną zupkę z dużą ilością warzyw. Zupa jarzynowa jest rewelacyjna i szybka do zrobienia. Zapraszam też po super przepis z użyciem kaszy pęczak. Kasza pęczak z warzywami to świetny pomysł na zdrowy posiłek. 

Krupnik przepisy

Krupnik to typowo polska zupa, która zalicza się do tych najbardziej tradycyjnych zup. Chyba najpopularniejszy jest właśnie krupnik na rosole lub też krupnik gotowany zwyczajnie na drobiu, ponieważ mamy teraz mniejszy dostęp do kur a prędzej dostaniemy mięso z kurczaka lub z indyka. Mój przepis na krupnik to próba odtworzenia przepisy Babci. Oczywiście nie mam szans na to by zrobić aż tak pyszny krupnik, ponieważ nie mam własnego pola, gdzie uprawiałabym marchew, pietruszkę i ziemniaki. Nie mam też własnego drobiu, tak jak miała moja Babcia. Staram się jednak, by moja zupa krupnik przepis była pyszna i zdrowa. Tak więc mój krupnik na kurczaku to typowy i pyszny krupnik dla dzieci i dla każdego miłośnika krupniku i zdrowych zup. Podobno na przeziębienia nie ma nic lepszego niż krupnik dla dziecka. Aby zrobić przepis na dobry krupnik potrzebujesz kilka warzyw ze sprawdzonego źródła oraz dobry kawałek mięsa i odrobinę cierpliwości. Sama wkładam całe serce w każdy posiłek, który szykuję dla mojej rodziny. Wiadomo też, że zwyczajnie uwielbiam gotować. Dla mnie dobra krupnik zupa przepis może być gotowana zarówno na kurze, jak i na kurczaku lub indyku. Bardzo lubię też krupnik na żeberkach lub też łączenie drobiu z żeberkami wieprzowymi. Uwielbiam też bardziej klejącą wersję krupniku, który gotuję na golonce z indyka. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić krupnik tradycyjny krok po kroku, to koniecznie wypróbuj mój przepis. 

Krupnik przepis

Tak więc jak ugotować krupnik, by był pyszny i zdrowy? To naprawdę jest bardzo proste. Zupy krupnik przepis, który pokazuję to kwintesencja tego, co można wykorzystać do zrobienia tej pysznej zupy. Zupa krupnik przepisy są różne i z pewnością wiele z nich jest bardzo dobrych. Ja jednak staram się bardzo dokładnie opisać jak zrobić krupnik oraz co można jeszcze do niego dodać, czy też z czego można zrezygnować. Krupnik zupa przepisy na indyku, na kurze, na kurczaku, czy na żeberkach a nawet takie bez dodatku mięsa. Wszystko da się zrobić. A to na co się zdecydujesz, to będzie wyłącznie Twój wybór. Wiele osób pyta się mnie od razu jaka kasza do krupniku jest najlepsza. Moja ulubiona kasza do krupniku to kasza jęczmienna. I tutaj mamy kilka możliwości, ponieważ jest pęczak tradycyjny, który nie jest rozdrabniany i raczej do krupniku się go nie daje. Czasem można go wymieszać z kaszą jęczmienną rozdrobioną. Tutaj mamy do wyboru kaszę jęczmienną wiejską, która jest oczyszczona i obłuszczona, ale nie jest wypolerowana i tej kaszy użyłam akurat w tej zupie ze zdjęć. Jest też bardziej popularna kasza perłowa zwana mazurską, która jest łamana i jeszcze polerowana. Ona też może być łamana na drobno, średnio lub na grubo. Do wyboru do koloru :) Tak więc jeśli się zastawiasz krupnik jaka kasza, to możesz wybrać aż spośród tylu kasz na bazie jęczmienia. Dodam jednak, że ja najbardziej lubię pęczak, ponieważ jest najmniej obrobiony i najzdrowszy. Dość popularne jest ostatnio dodawanie do krupniku ryżu lub kaszy jaglanej. Osobiście jednak zostaję przy tym, że krupnik gotuje się na jęczmieniu. Inne zupki to już dla mnie bardziej jarzynowe z ulubioną kaszą. Na krupnik kcal policzyłam na podstawie składników, których użyłam ja dokładnie w przedstawionym przeze mnie przepisie na zupę krupnik.