Zupa ogórkowa
Uwielbiam kwaśne zupy. Moja ulubiona zupa ogórkowa na rosole zawsze poprawia mi nastrój. To bardzo prosta i super smaczna zupa, którą mogłabym jeść naprawdę często. Zupa ogórkowa z ziemniakami - najlepsza!
- gotowana na rosole
- super prosta i smaczna
- idealna dla dzieci
A z czym Wy jadacie zupę ogórkową? Z ziemniakami, ryżem, czy z makaronem?
Ps. Muszę Wam jeszcze polecić przepis mojej babci - najlepsza na świecie zupa szczawiowa!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 2 litry zupy
Dieta: bezglutenowa
Składniki na rosół
- 700 g porcji rosołowej z indyka - szyja + skrzydło
- pół korzenia średniego selera
- średni korzeń pietruszki
- duża marchewka
- kawałek pora lub średnia cebula
- 5 szklanek wody - 1250 ml
- zioła i przyprawy: liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu ziarnistego i łyżeczka soli
Reszta składników na zupę ogórkową
- 450 g kiszonych ogórków
- 300 g ziemniaków - 3 średnie ziemniaki
- 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 100 g
Zupa ogórkowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ugotowania zupy ogórkowej z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności minimum trzech litrów.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz pyszną ogórkową zupę o pojemności około dwóch litrów.
To moja ulubiona zupa ogórkowa. Zazwyczaj korzystam z rosołu z indyka, jednak zdarza mi się również przyrządzić ja na całym gotowanym kurczaku lub na żeberkach.
Zupa ogórkowa przepis
Wszystkie składniki na rosół umyj pod bieżącą, zimną wodą - najlepiej w zlewie. Na końcu zawsze myjesz mięso. W średnim garnku umieść szyję oraz skrzydło z indyka. Dodaj też obraną i pokrojoną wzdłuż marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora. Zamiast pora możesz też dodać przypieczoną na suchej patelni cebulę (podpiekasz ja przekrojoną na pół). Do garnka wrzuć też liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę pieprzu ziarnistego oraz łyżeczkę soli. Całość zalej pięcioma szklankami wody - 1250 ml. Garnek przykryj przykrywką. Całość zagotuj i zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała. Rosół gotuj tak całe 1,5 godziny - bez zaglądania do garnka.
Porada: Część mięsa możesz śmiało zamienić na żeberka, które polecam wcześniej podzielić, by szybciej się ugotowały.
Po tym czasie zdejmij rosół z palnika. Łyżką cedzakową wyłów na deskę wszystkie składniki zupy. Ma zostać sam rosół.
Marchewkę pokrój w kosteczkę. Zdejmij też mięso z szyi oraz ze skrzydła. Reszta składników nie będzie Ci potrzebna.
Zawsze w trakcie gotowania rosołu szykuję sobie ziemniaki i ogórki. Jeśli mam małe ogórki kiszone, to zazwyczaj nie obieram ich przed starciem na tarce. Te bardzo duże najpierw cienko obieram. Ogórki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami do warzyw.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Umieść w miseczce wypełnionej wodą. Wówczas nie ściemnieją po pokrojeniu.
Garnek z bulionem ponownie umieść na palniku. Do rosołu dodaj pokrojone w kosteczkę ziemniaki (bez wody). Zupę przykryj przykrywką i gotuj całość do 10 minut. Następnie dodaj też tarte ogórki i gotuj zupę kolejnych 10 minut - oczywiście na małej mocy palnika.
Porada: Starte ogórki kiszone możesz też przed dodaniem do zupy przesmażyć na patelni z łyżką masła. Zupa ogórkowa smakuje wtedy jeszcze lepiej.
Dodając najpierw ziemniaki, a potem ogórki uzyskasz idealny smak warzyw.
Kolejno dodaj też odłożone wcześniej: marchewkę i mięso obrane z szyi i skrzydła. Na koniec wlej słodką śmietankę i zamieszaj zupę. Po 2 minutach gotowania na najmniejszej mocy palnika zupa ogórkowa jest już gotowa!
Do tej zupy ogórkowej na rosole z indyka bardzo pasują ziemniaki. Jednak zamiast ziemniaków możesz tez dodać ugotowany wcześniej makaron lub ryż. Wówczas dodajesz je razem z marchewką i mięsem z rosołu. U mnie jednak wersja z ziemniakami. Na talerze możesz jeszcze dodać koperek lub natkę pietruszki.
Bardzo lubię polskie, tradycyjne zupy. Jeśli więc są to też i Twoje smaki, to polecam Ci spróbować mojej grochówki, zobacz przepis: tradycyjna grochówka na boczku.
Smacznego!