Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to pyszna zupa bez mięsa. Zawiera dużo warzyw, jest prosta w wykonaniu, a do tego smakuje rewelacyjne. Przepis można szykować również z ciecierzycą z puszki.
- niskokaloryczna i zdrowa
- wszystko powstaje w jednym garnku
- można ją zrobić również w wersji wegańskiej
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 2500 ml zupy
Kaloryczność kcal: 80 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 400 g ugotowanej ciecierzycy*
- 1 litr wody - 4 szklanki (lub trochę więcej)
- 2 średnie marchewki - około 200 g
- 1 średnia cebula - około 150 g
- 4 średnie ziemniaki - do 500 g
- 1 średni korzeń pietruszki - około 140 g
- mały kawałek korzenia selera - około 80 g
- 400 g pomidorów z puszki - 1 puszka
- po 2 łyżki masła klarowanego i oleju do smażenia
- przyprawy: 1 listek laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki pieprzu i majeranku; po sporej szczypcie ostrej papryki i kminku
Zupa z ciecierzycą
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ugotowania zupy polecam garnek o pojemności minimum trzech litrów.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2500 ml zupy z ciecierzycą i ziemniakami.
*Możesz użyć zarówno ciecierzycy z puszki lub też wcześniej namoczyć i ugotować suchą ciecierzycę. Aby uzyskać około 400 gramów ugotowanej ciecierzycy potrzebujesz użyć niecałe dwie puszki ciecierzycy. Mowa o puszkach o wadze 400 gramów. Trzeba wziąć pod uwagę to, że po odsączeniu zalewy z jednej takiej puszki uzyskasz do 250 gramów gotowej do użycia ciecierzycy. Zostanie Ci zatem około 100 gramów ciecierzycy, którą możesz użyć do innego przepisu. Aby uzyskać 400 gramów ugotowanej ciecierzycy z suchej ciecierzycy, potrzebujesz użyć niecałą szklankę, czyli około 170 gramów suchej ciecierzycy. Należy ją wcześniej wymoczyć i ugotować, ale o tym za chwilę.


Zupa z ciecierzycy przepis
Ciecierzyca z puszki: Jeśli sięgasz po ciecierzycę z puszki, to wystarczy, że odsączysz 400 gramów ciecierzycy (z dwóch puszek o pojemności 400 gramów każda wychodzi około 480-500 gramów gotowej do użycia ciecierzycy).
Ciecierzyca sucha: Aby otrzymać 400 gramów ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz około 170 gramów (około 4/5 szklanki) suchej ciecierzycy. Dzień wcześniej nalży zalać ją zimną wodą (przegotowana lub z filtra). Wystarczą dwie szklanki wody, czyli około 500 ml wody. Nie mocz jednak ciecierzycy dłużej niż 12 godzin, by nie zaczęła fermentować (szczególnie, gdy w pomieszczeniu temperatura jest wyższa niż 19 stopni). Ciecierzyca wchłonie sporo wody i napęcznieje. Wodę z moczenia wylej a ciecierzycę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 500 ml wody i zagotuj ciecierzycę z wodą. Zmniejsz moc do takiej, by całość tylko lekko mrugała i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości (u mnie było to około 90 minut, ale bywa, że ciecierzyca jest mięciutka już po godzinie). Zapewne po pierwszych 10 minutach gotowania na wierzchu zbierze się sporo piany. Pianę usuń i dalej gotuj ciecierzycę. Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i odłóż do przestudzenia.
Możesz zatem użyć zarówno ciecierzycy z puszki, która po odsączeniu jest gotowa do użycia lub też samodzielnie namoczyć i ugotować suchą ciecierzycę. 400 gramów gotowej do użycia ciecierzycy odłóż na bok w osobnej miseczce.

Całą zupę z ciecierzycą szykuję w jednym garnku. Do większego garnka wlewam dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia oraz dodaję dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa, a ja w tym czasie obieram i kroję cebulę. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Do garnka dodaję pokrojoną poszatkowaną cebulę i podsmażam pięć minut na średniej mocy palnika.
Porada: Cebulę mnożna zastąpić porem o tej samej wadze. Używamy jaśniejszej części pora. Aby ugotować zupę wegańską, wystarczy masło klarowane zastąpić tą samą ilością oleju. Dajemy wówczas cztery łyżki oleju lub ewentualnie oliwy.

Ziemniaki, korzeń pietruszki i kawałek korzenia selera oraz marchewki obierz i pokrój w mała kostkę (nie większa niż 1,5 cm). Pokrojone warzywa dodaj do garnka z zeszkloną cebulą. Do garnka wlej też litr wody (jeśli wlejesz litr wrzątku z czajnika, to zupa szybciej zacznie się gotować). O razu dodaj też listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Po zagotowaniu zredukuj moc palnika na tyle, by zupa tylko lekko mrugała (ma się gotować, ale nie za mocno). Zupę gotuj tak przez 25 minut.
Porada: Korzeń selera można pominąć lub zastąpić jedną pałką selera naciowego, którego należy dodać trochę później, razem z ciecierzycą i pomidorami z puszki.

Po 25 minutach gotowania pod przykrywką można dodać pozostałe składniki. Do zupy dodaj zatem 400 gramów odsączonej z zalewy lub ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy. Wlej też całą puszkę siekanych pomidorów (400 gramów). Z przypraw będą to: płaska łyżeczka słodkiej papryki oraz pół łyżeczki majeranku i po sporej szczypcie ostrej papryki i kminku (u mnie kminek w całości, ale może być mielony).
Zamieszaj zupę i ponownie przykryj przykrywką. Tak jak wcześniej doprowadź ją do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika. Zupę gotuj już tylko 10 minut.
Porada: Jeśli kawałek korzenia selera zastępujesz pałką selera naciowego, to wystarczy pokroić selera na centymetrowe odcinki i dodać do zupy. Pomidory krojone z puszki można zastąpić pomidorami świeżymi (do 500 gramów). Należy je przed dodaniem obrać ze skórki i wykroić twarde szypułki, a następnie posiekać i dodać z całym sokiem. Sprawdzi się też 400 ml passaty z dodatkiem łyżeczki koncentratu pomidorowego. Do zupy można też dodać łyżeczkę suszonego oregano. W tym momencie można też dodać kawałek wędzonego żeberka, beczek wędzony pokrojony w kostkę, albo lekko podwędzaną kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Zupa z ciecierzycą nie będzie już wówczas wegetariańska, ale jest to opcja jak najbardziej pasująca do tej zupy.

Po tym czasie sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać więcej soli, pieprzu lub może chili. Zupa z ciecierzycy zawiera dużo warzyw. Ja taką uwielbiam, ale można ją też śmiało lekko rozrzedzić dodając trochę wrzątku lub gotowego bulionu warzywnego. Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą oraz kromką ulubionego pieczywa.


Smacznego.