Przecier pomidorowy
Najlepszy domowy przecier pomidorowy. To przepis na przecier pomidorowy, który możesz wykorzystać do wielu pysznych dań. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku!
- świetny do pizzy, zupy pomidorowej, spaghetti
- sprawdzony i błyskawiczny przecier z pomidorów
- idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania pomidorów: 1 godzina
Czas pasteryzacji pomidorów: 10 minut
Liczba porcji: 1200 ml przecieru
Kaloryczność kcal: 32 w 100 ml przecieru
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 2 kg pomidorów
- płaska łyżka soli - 10 g
- płaska łyżka cukru - 10 g
- szczypta pieprzu
Przecier pomidorowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z dwóch kilogramów mięsistych pomidorów wyszło mi 1200 ml przecieru pomidorowego. Sprawdź zatem jakie masz w domu słoiczki i przygotuj sobie kilka słoików o łącznej objętości około 1200 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymałam 6 słoiczków o pojemności 200 ml każdy.
Domowa passata pomidorowa to przepis, który trzeba poznać. Przetarte pomidory możesz zrobić w wersji najbardziej podstawowej lub też pokusić się o dodatek ziół lub też czosnku. Zaczynajmy!

Przecier pomidorowy przepis
Bardzo ważne są same pomidory. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy przecier z pomidorów, to szukaj pomidorów twardszych, bardziej mięsistych. Pomidory nie powinny mieć wówczas dużo soku/wody, za to więcej miąższu. Skórka w takich pomidorach jest znacznie grubsza a same pomidory dość twarde.
Do takich pomidorów zalicza się odmiany o podłużnym kształcie. Są to pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie. Słodkie, intensywnie czerwone z małą ilością pestek i soku.

Z bardziej wodnistych pomidorów wyjdzie rzadszy przecier, który może nawet przypominać sok pomidorowy. Wówczas możesz zostać przy rzadkim przecierze lub też gotować przecier tak długo, aż odparujesz nadmiar wody. Rzadszy przecier otrzymasz w dużych i miękkich pomidorów typu malinowe, bawole serca oraz gargamele, które zaliczają się do pomidorów wielkoowocowych.

Pomidory dokładnie oglądaj. Nie powinny mieć żadnych uszkodzeń, czy pleśni. Umyj je pod zimną bieżącą wodą i zdejmij szypułki.
Nie usuwam skórek z pomidorów, tylko kroję je na mniejsze kawałki i gotuję. Po rozgotowaniu pomidorów i tak trzeba je będzie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek.
Pomidory pokrojone na kilka mniejszych kawałków umieść w garnku i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj je tak długo, aż pomidory się rozgotują. Może to potrwać do 30 minut. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez gęste sitko do drugiego naczynia. Zatrzymasz w ten sposób skórki oraz pestki.

Jeśli miąższ jest satysfakcjonująco gesty, to wystarczy go ponownie zagotować z przyprawami. Jeśli chcesz go zagęścić, to gotuj przecier jeszcze do 40 minut, by odparować nadmiar wody i dopiero pod koniec gotowania dodaj płaską łyżkę soli, płaską łyżkę cukru oraz szczyptę czarnego pieprzu. Jeśli wolisz delikatny przecier, to daj o połowę mniej soli.
Porada: Do przecieru można też dodać czosnek i świeże lub suszone zioła. Cztery ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj. Czosnek dodaj na dwie minuty przed wyłączeniem przecieru. Tak samo zioła. Garść siekanego oregano lub bazylii albo łyżkę ziół suszonych dodaj do przecieru na dwie minuty przed jego wyłączeniem.
Wrzący przecier przelej do wyparzonych i suchych słoików. Możesz zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni przy zakrętce. Od razu zakręć mocno każdy słoik.

Aby można było odstawić przecier pomidorowy do piwniczki, słoiczki należy jeszcze poddać pasteryzacji. Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:
1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.
2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut.

Jeśli nawet po pasteryzacji Twoje zakrętki nie zassały się, to słoiki odwróć do góry dnem i odstaw je na bok na minimum 10 minut. Powinny się ostatecznie zassać :) Przecier z pomidorów na zimę może leżeć w chłodnym i ciemnym miejscu śmiało cały rok a nawet dłużej.
Zarówno kolor, jak i konsystencja Twojego przecieru uzależnione są od typu użytych pomidorów. Jedne są intensywniej czerwone, inne są jaśniejsze. Możesz sięgnąć po bardziej wodniste lub też bardziej mięsiste pomidory. Z każdych wyjdzie Ci przecier pomidorowy. A jeśli uznasz, że przecier z pomidorów jest za rzadki, to nic się nie martw i używaj go do zupy pomidorowej, czy też nawet do picia. Gęsty przecier używaj do sosów (spaghetti, pulpety, pizza..).
Możesz eksperymentować z użyciem różnych odmian pomidorów. Za każdym razem warto wówczas dorzucić do przecieru inne zioła.
UWAGA - Jeśli wyszedł Ci bardzo rzadki przecier i po jakimś czasie oddziela się woda, to nic się nie martw. Powstał Ci sok z pomidorów, który możesz pić lub użyć do ugotowania pysznej zupy.
Przecier może też stanowić idealną bazę pod domowy ketchup.
Smacznego!