Kluski lane

Kluski lane

Domowe kluski lane to jeden z podstawowych przepisów dla każdego rodzica. Domowe kluseczki lane na mleku lub na rosole zna chyba każdy. Zrobisz je w kilka minut tylko z jajek i mąki. Idealne zamiast makaronu.

- stary przepis na kluski lane
- świetne zamiast makaronu, kaszy lub też ryżu
- kluseczki do mleka, rosołu lub zupy warzywnej

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania klusek: 1 minuta
Ilość porcji: po 3 porcje

Kaloryczność kcal: 190 w jednej porcji

Składniki na kluski lane na mleku

  • 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego - 750 ml
  • 2 średnie jajka - 100 g
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 50 g
  • szczypta soli - w wersji na słono
  • łyżeczka cukru z wanilią - w wersji na słodko

Składniki na kluski lane na rosole

  • 3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego - 750 ml
  • 2 średnie jajka - 100 g
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 50 g
  • po szczypcie soli i pieprzu

Kluseczki lane

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały do przepisu na kluski lane na mleku z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego. Aby zrobić lane kluseczki na mleku zawsze wybieram mleko pełnotłuste. Możesz oczywiście sięgnąć też po mleko odtłuszczone. Wybór należy do Ciebie. Możesz też użyć mleka/napoju sojowego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego.

Kluski lane są bardzo uniwersalnym dodatkiem, a raczej dość ważnym składnikiem, który sprawia, że potrawa jest gęstsza i smaczniejsza. Można zrobić kluski lane na mleku lub napoju roślinnym. Przygotować je możesz nawet na zwykłej wodzie. Lane kluski na rosole lub też na dowolnej innej zupie, której nie zaprawiasz i nie miksujesz na gładki krem są świetne. Zapraszam Cię po mój sprawdzony przepis na kluseczki lane w dwóch najpopularniejszych w naszym domu wersjach. 

Aby zrobić lane kluski potrzebujesz tylko jajka i mąkę wymieszane razem w odpowiednich proporcjach :)

Kluski lane, 1

Lane ciasto

Do jednej miseczki wsyp pięć płaskich łyżek mąki pszennej. W wersji bezglutenowej wybierz bezglutenową mąkę owsianą lub gotową mieszankę mąk bezglutenowych. Najlepsze są mieszanki dedykowane pod wypiek chleba, bułek oraz pizzy. Pięć łyżek mąki powinno ważyć 50 gramów.

Do miseczki z mąką wbij dwa średniej wielkości jajka. Jajka bez skorupek powinny ważyć razem 100 gramów. 

Kluski lane, 2

Bardzo ważne jest to, by wymieszać jajka z mąką na idealnie gładkie ciasto, które ma wyjść gęstsze niż ciasto do naleśników. Możesz to zrobić przy pomocy widelca lub też rózgi kuchennej. Jeśli jednak posiadasz blender ręczny typu żyrafa, to gorąco polecam używać właśnie blendera.

Zmiksowanie jajek z mąką na kremowe ciasto z widocznymi pęcherzykami powietrza zajmie Ci tylko kilkanaście sekund. 
Kluski lane, 3

Ciasto na kluski lane jest już gotowe do użycia. 

Kluski lane na mleku

W małym rondelku zagotuj trzy szklanki mleka. Potrzebujesz zatem 750 ml mleka. Jeśli planujesz podać kluseczki lane na słodko, to polecam dodać do mleka łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Już ta niewielka ilość słodyczy wystarczy. Jeśli zaś planujesz podać kluski lane na mleku na słono, to możesz lekko posolić mleko lub nic do niego nie dodawać. 

Do gotującego się mleka powoli wlewaj ciasto. Wlewaj je cienką strużką. Nie mieszaj od razu mleka, tylko poczekaj chwilkę, by kluseczki zachowały swoją strukturę. Po chwili urosną i zrobią się puszyste i pierzaste. Mleko powinno się cały czas gotować, jednak nie za mocno. Zamieszaj całość. Po około minucie do półtorej możesz już wyłączyć kluseczki lane. 

Kluski lane, 4

Kluski lane na rosole

W małym rondelku zagotuj trzy szklanki rosołu lub też dowolnego bulionu. Może to być też rzadsza i niezaprawiana zupa warzywna. Potrzebujesz zatem 750 ml zupy. 

Analogicznie jak w przypadku klusek lanych na mleku, tutaj również powoli wlewaj ciasto do gotującego się bulionu. Wlewaj je cienką strużką po całej powierzchni garnka. Nie mieszaj od razu zupy, tylko poczekaj chwilkę, by kluseczki zachowały swoją strukturę. Po chwili urosną i zrobią się puszyste i pierzaste. Zupa powinna cały czas się gotować, jednak nie za mocno. Zamieszaj całość. Po około minucie do półtorej możesz już wyłączyć kluseczki lane na rosole. 

Kluski lane, 5

Kluski lane, 6

Jaka jest Twoja ulubiona wersja klusek lanych?
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (76 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lane kluseczki

Lane kluseczki czy też kluski lane to dla jednych zmora z dzieciństwa a dla innych coś pysznego! Wiem jednak, że nie każdy zna ich smak. Nie we wszystkich domach szykuje się kluski lane na mleku, czy też kluseczki lane do rosołu. Lane ciasto jest super poste i szybkie do zrobienia, jednak niektórzy szykują wyłącznie domowe zacierki, które wymagają trochę większego nakładu pracy. Składniki są zazwyczaj takie same, jednak zacierki mają więcej mąki i ciasto jest znacznie gęstsze. Domowe lane kluseczki robimy z mąki i jajek w proporcji 1:2. Czyli jedna porcja mąki i dwie porcje jajek. W przepisie jest zatem 50 gramów mąki pszennej i 100 gramów jajka już po rozbiciu. Kluski lane szykuje się banalnie. Wystarczy bardzo dokładnie wymieszaj jajka z mąką na idealnie gładkie i napowietrzone ciasto. Widać to po tym, że ciasto ma na powierzchni pęcherzyki powietrza. Dzięki takiemu napowietrzeniu, ciasto po wylaniu na wrzątek będzie puszyste i wyrośnie w kilka sekund. Takie lane ciasto smakuje nieziemsko. Kluseczki lane są delikatne i mięciutkie. Od razu przypomina mi się cudowny przepis na moje ukochane kluski leniwe. Co nie znaczy, że kluski śląskie idą w odstawkę.. te urocze kluseczki z wgłębieniem po środku mogłabym jeść bardzo często. Polecam Ci też pyszny i szybki pomysł na obiad, czyli potrawka z kurczaka szykowana na bazie rosołu.  

Kluski lane

Moje domowe lane kluski kiedyś szykowałam mieszając całość dość długo widelcem. Potem przerzuciłam się na małą i poręczną rózgę kuchenną. Ostatecznie jednak zaczęłam używać wyłącznie blendera ręcznego typu żyrafa. W kilka sekund robię idealnie gładkie i napowietrzone ciasto na lane kluseczki. Kluseczki lane przepis -  nie ma chyba nic prostszego. Konsystencja ciasta jest gęstsza od ciasta naleśnikowego. Tak przygotowane ciasto na kluseczki lane wlewa się powoli i cienką strużką do gotującego się płynu. Lane ciasto lejesz po całej powierzchni garnka. Nie mieszasz całości od razu, by ciasto nie rozlało się w jedną pierzynkę. Już po minucie gotowania kluski lane na mleku są gotowe do jedzenia. Ja najbardziej lubię kluski lane na mleku na słodko z odrobiną cukru z prawdziwą wanilią. Można je też przygotować na słono. Moje kluski lane przepis, który polecam właśnie na słodko. Jeśli jednak zastanowię się chwilę, to mimo, że uwielbiam kluski lane na mleku, to częściej szykuję jednak kluski lane do rosołu. Lane kluseczki możesz dać właśnie do rosołu zamiast makaronu lub też do dowolnej innej rzadszej zupy bez zaprawiania. Jeśli więc nadal zastanawiasz się jak zrobić kluski lane, to zapraszam po mój przepis na kluski lane. Zapraszam też po przepisy na moje pyszne zupy i nie tylko.