Kluski lane
Domowe kluski lane to jeden z podstawowych przepisów dla każdego rodzica. Domowe kluseczki lane na mleku lub na rosole zna chyba każdy. Zrobisz je w kilka minut tylko z jajek i mąki. Idealne zamiast makaronu.
- stary przepis na kluski lane
- świetne zamiast makaronu, kaszy lub też ryżu
- kluseczki do mleka, rosołu lub zupy warzywnej
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania klusek: 1 minuta
Liczba porcji: po 3 porcje
Kaloryczność kcal: 190 w jednej porcji
Dieta: wegetariańska
Składniki na kluski lane na mleku
- 3 szklanki mleka lub napoju roślinnego - 750 ml
- 2 średnie jajka - 100 g
- 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 50 g
- szczypta soli - w wersji na słono
- łyżeczka cukru z wanilią - w wersji na słodko
Składniki na kluski lane na rosole
- 3 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego - 750 ml
- 2 średnie jajka - 100 g
- 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 50 g
- po szczypcie soli i pieprzu
Kluseczki lane
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały do przepisu na kluski lane na mleku z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego. Aby zrobić lane kluseczki na mleku zawsze wybieram mleko pełnotłuste. Możesz oczywiście sięgnąć też po mleko odtłuszczone. Wybór należy do Ciebie. Możesz też użyć mleka/napoju sojowego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego.
Kluski lane są bardzo uniwersalnym dodatkiem, a raczej dość ważnym składnikiem, który sprawia, że potrawa jest gęstsza i smaczniejsza. Można zrobić kluski lane na mleku lub napoju roślinnym. Przygotować je możesz nawet na zwykłej wodzie. Lane kluski na rosole lub też na dowolnej innej zupie, której nie zaprawiasz i nie miksujesz na gładki krem są świetne. Zapraszam Cię po mój sprawdzony przepis na kluseczki lane w dwóch najpopularniejszych w naszym domu wersjach.
Aby zrobić lane kluski potrzebujesz tylko jajka i mąkę wymieszane razem w odpowiednich proporcjach :)
Lane ciasto
Do jednej miseczki wsyp pięć płaskich łyżek mąki pszennej. W wersji bezglutenowej wybierz bezglutenową mąkę owsianą lub gotową mieszankę mąk bezglutenowych. Najlepsze są mieszanki dedykowane pod wypiek chleba, bułek oraz pizzy. Pięć łyżek mąki powinno ważyć 50 gramów.
Do miseczki z mąką wbij dwa średniej wielkości jajka. Jajka bez skorupek powinny ważyć razem 100 gramów.
Bardzo ważne jest to, by wymieszać jajka z mąką na idealnie gładkie ciasto, które ma wyjść gęstsze niż ciasto do naleśników. Możesz to zrobić przy pomocy widelca lub też rózgi kuchennej. Jeśli jednak posiadasz blender ręczny typu żyrafa, to gorąco polecam używać właśnie blendera.
Zmiksowanie jajek z mąką na kremowe ciasto z widocznymi pęcherzykami powietrza zajmie Ci tylko kilkanaście sekund.
Ciasto na kluski lane jest już gotowe do użycia.
Kluski lane na mleku
W małym rondelku zagotuj trzy szklanki mleka. Potrzebujesz zatem 750 ml mleka. Jeśli planujesz podać kluseczki lane na słodko, to polecam dodać do mleka łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Już ta niewielka ilość słodyczy wystarczy. Jeśli zaś planujesz podać kluski lane na mleku na słono, to możesz lekko posolić mleko lub nic do niego nie dodawać.
Do gotującego się mleka powoli wlewaj ciasto. Wlewaj je cienką strużką. Nie mieszaj od razu mleka, tylko poczekaj chwilkę, by kluseczki zachowały swoją strukturę. Po chwili urosną i zrobią się puszyste i pierzaste. Mleko powinno się cały czas gotować, jednak nie za mocno. Zamieszaj całość. Po około minucie do półtorej możesz już wyłączyć kluseczki lane.
Kluski lane na rosole
W małym rondelku zagotuj trzy szklanki rosołu lub też dowolnego bulionu. Może to być też rzadsza i niezaprawiana zupa warzywna. Potrzebujesz zatem 750 ml zupy.
Analogicznie jak w przypadku klusek lanych na mleku, tutaj również powoli wlewaj ciasto do gotującego się bulionu. Wlewaj je cienką strużką po całej powierzchni garnka. Nie mieszaj od razu zupy, tylko poczekaj chwilkę, by kluseczki zachowały swoją strukturę. Po chwili urosną i zrobią się puszyste i pierzaste. Zupa powinna cały czas się gotować, jednak nie za mocno. Zamieszaj całość. Po około minucie do półtorej możesz już wyłączyć kluseczki lane na rosole.
Jaka jest Twoja ulubiona wersja klusek lanych?
Smacznego.