Kapuśniak

Kapuśniak

Zobacz jak zrobić pyszny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach oraz wędzonym boczku. U mnie obowiązkowo zawsze z dużą ilością kiszonej kapusty i ziemniakami. 

- stary, sprawdzony przepis
- idealna jesienno zimowa zupa
- bardzo dokładny opis i wiele porad

Czas przygotowania: 3 godziny
Liczba porcji: 2900 gramów zupy

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g zupy

Składniki:
  • 1 kg ładnych, chudych żeberek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 500 g kapusty kiszonej - bez odciskania z soku
  • 500 g ziemniaków - około 5 sztuk
  • 1 średnia marchew - do 150 g
  • 1 mniejsza cebula - do 100 g
  • 6 szklanek wody - 1500 ml
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

Kapuśniak

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy kapuśniak z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności minimum 3,8 litra. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz pyszny kapuśniak o wadze około 2900 gramów. Zanim zaczniesz szykować zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kapuśniak, 1

Kapuśniak przepis

Kapuśniak z kiszonej kapusty gotują zawsze na wieprzowinie. Są to zazwyczaj chude żeberka. Na podane proporcje używam łącznie maksymalnie do jednego kilograma żeberek. Czasem daję też trochę mniej żeberek surowych a sięgam np. po żeberka wędzone i daję 700 gramów żeberek surowych plus 300 gramów wędzonych. Jeśli żeberka wydają mi się zbyt tłuste, to wcześniej usuwam najtłustsze kawałki. 

Mięso zalej pięcioma szklankami wody (1250 ml wody). Dodaj dwa listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj całość a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by wywar tylko lekko mrugał i gotuj go tak przez 90-120 minut. Mięso w żeberkach ma być tak miękkie, by same odchodziło od kostek. 

Po ugotowaniu żeberek na brzegach w garnku zapewne zbiorą się szumowiny. To jednak tylko ścięte białko z mięsa, więc można je usunąć lub nie. Jeśli jest ich więcej i nie wyglądają apetycznie, to możesz je wyłowić. 

Kapuśniak, 2

Z bulionu mięsnego wyłów całe mięso oraz przyprawy. W garnku zostaw tylko bulion. Z kostek zdejmij całe mięso i odłóż je do osobnej miseczki. Pod koniec gotowania kapuśniaku dodasz to mięso ponownie do garnka z zupą. 

Do bulionu dodaj za to kapustę kiszoną. Ja daję aż 500 gramów kapusty kiszonej razem z sokiem. Ponieważ używam domowej kiszonej kapusty, to wiem doskonale jak smakuje i czego się po niej spodziewać. Nie jest ani za słona, ani za kwaśna. Przed dodaniem kapusty do garnka można ją dodatkowo lekko poszatkować. Nigdy nie płuczę kapusty przed dodaniem do kapuśniaku, ale jeśli Twoja kapusta jest bardzo kwaśna i słona, a nie lubisz tak mocnych zup, to możesz lekko przepłukać kapustę. 

I znowu garnek przykryj przykrywką i zagotuj całość a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa tylko lekko mrugała. Wywar z kapustą gotuj tak do 30 minut (lub tak długo, aż kapusta będzie miękka). 

Kapuśniak, 3

W tym czasie przygotuj sobie resztę składników. 500 gramów ziemniaków obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki umieść w rondelku i zalej jedną szklanką wody. Wsyp też 1/3 łyżeczki soli. Ziemniaki gotuj do miękkości. Zajmie to zapewne łącznie około 20 minut. Nie wylewaj wody z ziemniaków, tylko całość odstaw na bok (rondelek z ziemniakami i wodą, w której się gotowały).
Kapuśniak, 4

200 gramów wędzonego boczku bez skóry pokrój w drobną kosteczkę i umieść na zimnej patelni. Ustaw średnią moc palnika i poczekaj, aż tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać a boczek rumienić. Zajmie to około 10 minut. Po tym czasie na patelnię dodaj też obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i starta na dużych oczkach marchewkę. Całość zamieszaj i podsmażaj tak przez 10 minut. (Marchew nie musi być idealnie miękka, ponieważ dogotuje się jeszcze w garnku). 

Porada: Jeśli boczek był chudy i wytopiło się bardzo mało tłuszczu, to możesz wlać na patelnię odrobinę oleju do smażenia lub dodać trochę smalcu. 
Kapuśniak, 5

Całą zawartość patelni przełóż do garnka z miękką już kapustą i bulionem. Dodaj pół łyżeczki kminku (może być mielony) oraz przynajmniej 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu. Zupę gotuj tak przez 10 minut a następnie dodaj też całą zawartość rondelka z ziemniakami (ugotowane ziemniaki + woda) oraz odłożone wcześniej mięso z żeberek (po zdjęciu z kostek). Ponownie zagotuj zupę. 

Po tym czasie sprawdź smak kapuśniaku i zdecyduj, czy chcesz go jeszcze doprawić. Ja dodałam szczyptę kminku (nie mielonego). Skontroluj też konsystencję zupy. Moja wychodzi dość gęsta i nie dodaję już do niej mąki. Możesz jednak odlać pół szklanki bulionu. Gdy bulion w szklance przestygnie dodaj do niego łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj bulion z mąką, by nie było grudek. Taką mieszankę wlej do garnka. Kapuśniak doprowadź do wejrzenia i wyłącz. 

Porada: Można też zagęścić zupę przez zrobienie zasmażki. Wówczas na małej patelni umieszczasz solidną łyżkę smalcu. Gdy tłuszcz się roztopi dodajesz łyżeczkę mąki i od razu mieszasz zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy tłuszcz z mąką zacznie się pienić przelewasz całość do garnka. Aby uniknąć dodawania dodatkowego tłuszczu możesz też łyżeczkę mąki dodać na patelnię z boczkiem, marchewką i cebulą.
Kapuśniak, 6

Kapuśniak to zupa, którą gotuję najczęściej od listopada do wiosny. Na jesieni zawsze szykuję spore zapasy kapusty kiszonej i wykorzystuję ją do wielu dań. 
Jaka jest Twoja ulubiona zupa na chłodniejsze dni?
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (92 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kapuśniak

Jestem nauczona, że zupa kapuśniak szykowana jest wyłącznie z kapusty kiszonej. Kuchnia góralska zna kwaśnicę, do której nie daje się marchewki oraz np. pietruszki a zupa gotowana jest z dużą ilością mięsa, wędzonej i kiszonej kapusty. Na Ukrainie zupa kapuśniak to kapustnica. Jak dla mnie zupa kapuśniak ze świeżej kapusty to już zupełnie inna zupa i jest to zupa parzybroda lub też zupa z kapuśniak z młodej kapusty. Mój kapusniak szykuję wyłącznie z domowej kiszonej kapusty. Kapusta kiszona w domowych warunkach jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza. Taka kapusta jest kiszona wyłącznie na soli niejodowanej, której nie dajemy dużo. Do tego kapusta taka jest chrupiąca i jędrna. Ja gotuję wyłącznie kapuśniak na żeberkach do których dodaję też wędzonki takie jak wędzone kości wieprzowe, wędzone żeberka lub boczek. Kapuśniak tradycyjny według mnie składa się z dużej ilości wywaru mięsnego oraz mięsa i dużej ilości kiszonej kapusty. Tak esencjonalnej zupy nie muszę już potem zaprawiać mąką. Kapuśniak na rosole pojawia się u mnie dość rzadko, ale również jest smaczny. Mój przepis na kapusniak posmakuje każdemu miłośnikowy kuchni polskiej. Bardzo popularna w naszym domu jest też potrawka z kurczaka, którą polecam szykować po niedzielnym rosole. 

Kapuśniak przepis

Szykując kapuśniak z kiszonej kapusty wybieram kapustę kiszoną wyłącznie z najzwyklejszej białej kapusty. Kapuśniak z białej kapusty kiszonej jest według mnie najlepszy. Z pewnością są najróżniejsze przepisy na kapuśniak z różnymi dodatkami oraz innymi proporcjami mięsa. Ja oczywiście polecam gorąco mój przepis na kapuśniak. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nawet wzorując się na moim przepisie każdy kapuśniak wyjdzie trochę inny. Możecie mieć mniej lub bardziej tłuste żeberka lub też trochę inaczej uwędzony boczek. Myślę jednak, że największą różnicę w smaku może stanowić sama kiszona kapusta. Kapusta może być mocniej lub delikatniej ukwaszona. Czasem też zawiera różne przyprawy i zioła. Nawet gdy sama szykuję mój kapuśniak, to zawsze wychodzi mi troszkę inny smak oraz konsystencja. To całkowicie normalne. Tym bardziej, że jak tylko mam taką możliwość, to dorzucam do bulionu trochę wędzonych kości lub też wędzone żeberka. 

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Tak więc u mnie kapusniak zupa będzie zawsze szykowana na żeberkach z dodatkiem wędzonek. Kapuśniak na boczku i na żeberkach jest super pyszny. Zupy kwaśne gotuję zazwyczaj na wieprzowinie. Tak samo jak np. krupnik. Jeśli więc chcesz zobaczyć jak zrobić kapuśniak z mojego przepisu, to zapraszam do szykowania go razem ze mną. Jeśli chodzi o kapuśniak kcal to podaję je bardzo orientacyjnie bazując na produktach, których użyłam konkretnie w szykowanym i pokazywanym tu przepisie. Nie mam bowiem wpływu na to, czy Twoje żeberka będą bardzo tłuste, czy wręcz przeciwnie. Jak ugotowac kapusniak, by był idealny w maku? Z pewnością nie polecam dawać za dużo soli. Sama zazwyczaj nie daję jej wcale, ponieważ moja kiszona kapusta jest idealnie słona i kwaśna jednocześnie. W moim przepisie dowiesz się jak ugotować kapuśniak idealny i bez zbędnych dodatków. Moja kapuśniak zupa, która sprawia, że nawet najgorsza pogoda za oknem nie jest straszna. Jestem wielką miłośniczką dobrego jedzenia, więc żadna niepogoda nie popsuje mi dnia, jeśli przygotuję coś pysznego do jedzenia. Zaprasza po pyszny, rozgrzewający i sycący kapusniak przepis na poprawę nastroju i pełny brzuch.