Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska to jedna z najlepszych propozycji na szybką do zrobienia sałatkę na każdą okazję. To sałatka z czerwoną fasolą, którą zrobisz w 20 minut. Jest pyszna i bardzo kolorowa.

- tylko łatwo dostępne składniki
- super sałatka do szykowania przez cały rok
- do podania z tacos, nachos, tortillą kukurydzianą

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: ponad 1 kg sałatki

Kaloryczność kcal: 185 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 puszka fasoli czerwonej - 230 g po odsączeniu
  • pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g po odsączeniu
  • 5 krążków ananasa z puszki - około 180 g
  • ser żółty gouda w kawałku - około 200 g
  • 1 mała czerwona papryka - około 170 g
  • malutka czerwona cebula - około 50 g
  • garść świeżej kolendry
  • 3 pełne łyżki majonezu - do 90 g
  • 2 pełne łyżki kremowego jogurtu naturalnego - do 60 g
  • przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; po sporej szczypcie pieprzu i chili i kminku

Sałatka meksykańska

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1030 gramów sałatki meksykańskiej z czerwoną fasolą. Będzie to 4-6 porcji. 

Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. awokado lub skórkę z limonki. 

Sałatka meksykańska, 1

Sałatka meksykańska przepis

Potrzebujesz puszkę czerwonej fasoli. Puszka waży zazwyczaj od 400-425 gramów. Po odsączeniu fasoli z zalewy wyszło mi 230 gramów fasoli. Fasolę przepłukuję dodatkowo na sitku w zlewie. Do sałatki użyłam też pół puszki kukurydzy konserwowej. Taka puszka waży podobnie, czyli 400-425 gramów. Po odsączeniu otrzymasz około 300 gramów kukurydzy, jednak do przepisu użyjemy połowę, czyli 150 gramów odsączonej z zalewy kukurydzy. Trzecim składnikiem z puszki jest ananas z zalewy w krążkach. Użyłam pięć krążków ananasa o łącznej wadze około 180 gramów. Krążki odsączyłam z syropu i pokroiłam na mniejsze kawałki. 

Porada: Można też śmiało sięgnąć po taką samą ilość świeżego ananasa. Jeśli masz taką możliwość, to w tej sałatce sprawdzi się się papaja oraz melon. 

Sałatka meksykańska, 2

Niedużą czerwoną paprykę umyj pod zimną, bieżącą wodą. Usuń całe gniazdo nasienne, a paprykę pokrój w kostkę. Po oczyszczeniu wyszło mi około 120 gramów papryki. Małą cebulę czerwoną pokrój w cienkie piórka i jeszcze dodatkowo lekko posiekaj. Minimalna ilość jaką dodaję do tej sałatki to około 30 gramów cebuli. Wolę jednak ostrzejszy smak i zazwyczaj dodaję około 60 gramów cebuli. Moja sałatka meksykańska musi zawierać w składzie świeżą, siekaną kolendrę. Dodaję jej minimum jedną garść. Aby sałatka była sycąca, to dorzucam jeszcze do 200 gramów sera żółtego np. gouda. Ser kroję w małą kostkę. 

Porada: Do sałatki można też śmiało dodać dojrzałe awokado pokrojone w kostkę. W wersji mięsnej sprawdzą się kawałki wędzonego lub smażonego kurczaka. 

Sałatka meksykańska, 3

Wszystkie przygotowane składniki umieść w jednej, dużej misce. Dodaj jeszcze dwie łyżki kremowego jogurtu naturalnego oraz trzy łyżki dobrej jakości majonezu. Wyciśnij sok z połowy limonki. Czasem daję go znacznie więcej, a dodatkowo ścieram jeszcze odrobinę skórki z limonki. Na koniec jeszcze przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; po sporej szczypcie pieprzu i chili i kminku. Całość delikatnie mieszam i obowiązkowo sprawdzam smak sałatki. Podane przeze mnie przyprawy sprawią, że sałatka meksykańska będzie tylko lekko ostra. Polecam zatem ostrożnie dokładać więcej przypraw w zależności od upodobań smakowych. 
Sałatka meksykańska, 4

Sałatka meksykańska, 5

Wyszło mi około 1030 gramów sałatki meksykańskiej. Warto ją przed podaniem lekko schłodzić w lodówce. Bardzo dobrze smakuje zajadana z tacos, nachos, czy z plackami - tortillami kukurydzianymi. To rewelacyjna pozycja na każdą imprezę. Można ją szykować przez cały rok, a do tego jest niesamowicie prosta i szybka do zrobienia. 

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (153 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka meksykańska

Robiłam ostatnio przepis na naleśniki po meksykańsku i moi Czytelnicy dosłownie zalali mnie wiadomościami z prośbami o więcej przepisów na dania w klimacie kuchni meksykańskiej. Wcześniej pojawiła się też pyszna salsa. Podałam nawet kilka wersji smakowych tej pysznej przekąski. Waszym ulubionym przepisem pozostaje do dziś guacamole. Widzę jednak, że coraz częściej sięgacie też po takie przepisy jak np. zupa meksykańska. Aktualnie może rzadziej, ponieważ przepis na sałatkę meksykańską dodaję w środku lata i jest dość ciepło. Powróćmy jednak do przepisu na sałatkę w meksykańskim stylu. O nią bowiem prosiliście mnie najczęściej. Warto wiedzieć, że moja sałatka meksykańska z nachosami to całkowicie wymyślona sałatka. Nie jest to sałatka meksykańska z nachos, którą tradycyjnie szykuje się w Meksyku. Ta salatka meksykanska to cos w rodzaju sałatki w meksykańskim klimacie. Bazując na najbardziej popularnych składnikach, jakich używa się w kuchni meksykańskiej można z powodzeniem skomponować bardzo dużo ciekawych dań. Jest to bowiem niesamowicie szybka do zrobienia i bardzo prosta sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą. 

Sałatka z czerwoną fasolą

W kuchni meksykańskiej króluje kilka składników. Jest to oczywiście czerwona fasola, kukurydza oraz papryka słodka i ostra. Kolejno wymieniłabym awokado, kolendrę oraz limonkę. Kuchnia meksykańska jest dość tłusta, więc znajdziemy w niej jeszcze mielone mięso wieprzowe oraz najróżniejsze, głównie żółte sery i majonez oraz inne tłuste sosy. Na hasło: sałatka meksykańska przepisy pojawia się ogrom różnych przepisów. W większości jednak składniki podane w danych przepisach niewiele mają wspólnego z kuchnią meksykańską, która jest kuchnią o bardzo wyrazistych smakach. To kuchnia ostra, kolorowa. Dania są piękne, syte i w większości dość tłuste. Moja sałatka meksykańska łączy wiele smaków tradycyjnej kuchni, a do tego starałam się, by użyte składniki należały do tych łatwo dostępnych dla każdego. To salatka z czerwona fasola, którą zrobisz dosłownie w 20 minut. Taka sałatka meksykańska przepis, który przyda się przez cały rok. Można ją bowiem szykować i zimą na przyjęcia i latem do dań grilla i imprez na świeżym powietrzu. Zapraszam zatem po mój ulubiony i sprawdzony przepis na sałatkę w meksykańskim stylu.