Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska to jedna z najlepszych propozycji na szybką do zrobienia sałatkę na każdą okazję. To sałatka z czerwoną fasolą, którą zrobisz w 20 minut. Jest pyszna i bardzo kolorowa.
- tylko łatwo dostępne składniki
- super sałatka do szykowania przez cały rok
- do podania z tacos, nachos, tortillą kukurydzianą
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: ponad 1 kg sałatki
Kaloryczność kcal: 185 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 puszka fasoli czerwonej - 230 g po odsączeniu
- pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g po odsączeniu
- 5 krążków ananasa z puszki - około 180 g
- ser żółty gouda w kawałku - około 200 g
- 1 mała czerwona papryka - około 170 g
- malutka czerwona cebula - około 50 g
- garść świeżej kolendry
- 3 pełne łyżki majonezu - do 90 g
- 2 pełne łyżki kremowego jogurtu naturalnego - do 60 g
- przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; po sporej szczypcie pieprzu i chili i kminku
Sałatka meksykańska
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1030 gramów sałatki meksykańskiej z czerwoną fasolą. Będzie to 4-6 porcji.
Przed szykowaniem sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki np. awokado lub skórkę z limonki.
Sałatka meksykańska przepis
Potrzebujesz puszkę czerwonej fasoli. Puszka waży zazwyczaj od 400-425 gramów. Po odsączeniu fasoli z zalewy wyszło mi 230 gramów fasoli. Fasolę przepłukuję dodatkowo na sitku w zlewie. Do sałatki użyłam też pół puszki kukurydzy konserwowej. Taka puszka waży podobnie, czyli 400-425 gramów. Po odsączeniu otrzymasz około 300 gramów kukurydzy, jednak do przepisu użyjemy połowę, czyli 150 gramów odsączonej z zalewy kukurydzy. Trzecim składnikiem z puszki jest ananas z zalewy w krążkach. Użyłam pięć krążków ananasa o łącznej wadze około 180 gramów. Krążki odsączyłam z syropu i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Porada: Można też śmiało sięgnąć po taką samą ilość świeżego ananasa. Jeśli masz taką możliwość, to w tej sałatce sprawdzi się się papaja oraz melon.
Niedużą czerwoną paprykę umyj pod zimną, bieżącą wodą. Usuń całe gniazdo nasienne, a paprykę pokrój w kostkę. Po oczyszczeniu wyszło mi około 120 gramów papryki. Małą cebulę czerwoną pokrój w cienkie piórka i jeszcze dodatkowo lekko posiekaj. Minimalna ilość jaką dodaję do tej sałatki to około 30 gramów cebuli. Wolę jednak ostrzejszy smak i zazwyczaj dodaję około 60 gramów cebuli. Moja sałatka meksykańska musi zawierać w składzie świeżą, siekaną kolendrę. Dodaję jej minimum jedną garść. Aby sałatka była sycąca, to dorzucam jeszcze do 200 gramów sera żółtego np. gouda. Ser kroję w małą kostkę.
Porada: Do sałatki można też śmiało dodać dojrzałe awokado pokrojone w kostkę. W wersji mięsnej sprawdzą się kawałki wędzonego lub smażonego kurczaka.
Wszystkie przygotowane składniki umieść w jednej, dużej misce. Dodaj jeszcze dwie łyżki kremowego jogurtu naturalnego oraz trzy łyżki dobrej jakości majonezu. Wyciśnij sok z połowy limonki. Czasem daję go znacznie więcej, a dodatkowo ścieram jeszcze odrobinę skórki z limonki. Na koniec jeszcze przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; po sporej szczypcie pieprzu i chili i kminku. Całość delikatnie mieszam i obowiązkowo sprawdzam smak sałatki. Podane przeze mnie przyprawy sprawią, że sałatka meksykańska będzie tylko lekko ostra. Polecam zatem ostrożnie dokładać więcej przypraw w zależności od upodobań smakowych.
Wyszło mi około 1030 gramów sałatki meksykańskiej. Warto ją przed podaniem lekko schłodzić w lodówce. Bardzo dobrze smakuje zajadana z tacos, nachos, czy z plackami - tortillami kukurydzianymi. To rewelacyjna pozycja na każdą imprezę. Można ją szykować przez cały rok, a do tego jest niesamowicie prosta i szybka do zrobienia.
Smacznego.