Zupa gulaszowa
Moja najlepsza zupa gulaszowa. Przepis na tę niesamowitą zupę dopieszczałam przez lata. Gulaszowa to jedna z lepszych zup. Jest sycąca, smaczna i rozgrzewająca. To jedno z dań, które nigdy mi się nie nudzi.
- super popularna i pyszna zupa
- dokładny przepis i dużo porad
- na mięsie wołowym i wieprzowym
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy : 2 godziny
Liczba porcji: 3,5 litra zupy
Kaloryczność kcal: 100 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa
- 500 g wieprzowiny np. łopatki, szynki, karczku, biodrówki..
- 500 g wołowy np. łopatka, udziec, zrazowa, karczek..
- 400 g ziemniaków - 3 średnie ziemniaki
- 100 g cebuli lub pora - 1 duża cebula
- 100 g korzenia pietruszki - 1 większy korzeń
- 1 duża czerwona papryka
- 250 g marchwi - 2 średnie marchewki
- 4 duże ząbki czosnku
- 400 g passaty lub puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1250 ml wody lub dowolnego bulionu
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu
- przyprawy i zioła: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
Gulaszowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy polecam użyć garnka o pojemności minimum 5 litrów.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoje mięso lub tłuszcz po podsmażania go mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 3,5 litra zupy gulaszowej.
Dla mnie zupa gulaszowa to pierwsze i drugie danie w jednym. Znajdziesz w niej dużo mięsa, warzyw.. idealnie przenikające się smaki i struktura składników. Prawie zawsze gotuję ją pół na pół z mięsem wołowym i wieprzowym. Bywa jednak tak, że zajadamy się gulaszową tylko na wołowinie lub tylko na łopatce wieprzowej. Czasem dodaję jeszcze kiełbasę lub boczek wędzony. Często w zupie gulaszowej wyląduje więcej papryki oraz pieczarki. Tym razem jednak podaję przepis na moją najulubieńszą wersję gulaszowej. Zupa gulaszowa z ziemniakami!

Przepis na zupę gulaszową
Zacznę od mięsa. Wiem, że wiele osób nie ma pewności jakie mięso najlepiej dać do gulaszu lub zupy gulaszowej. Z wieprzowiny polecam na pierwszym miejscu łopatkę. Bardzo dobra jest też szynka oraz już trochę tłustszy karczek i biodrówka. Ja daję pół na pół: 500 gramów wieprzowiny i 500 gramów wołowiny.
Kupując wołowinę wybieraj mięso mniej tłuste i bez włókien. Bardzo dobre będą: łopatka, udziec, zrazowa oraz karczek wołowy. Mieszanki pokrojonych kawałków wołowiny sprzedawane na tacce też dadzą radę.
Mięsa pokrój na małe kawałki. Ja podsmażam mięso w garnku, w którym będę potem gotować zupę, ale możesz to zrobić również osobno na dużej patelni. Nagrzej garnek lub patelnię i dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Wyłóż całe mięso i podsmażaj na dużej mocy palnika nie dłużej niż pięć minut. Mięso razem z całym sosem przełóż na chwilę do drugiego naczynia (lub z patelni do garnka, w którym będzie się gotować zupa).

W trakcie podsmażania mięsa lub też wcześniej, przygotuj sobie warzywa.

Cebulę lub pora obierz i posiekaj. Do garnka wlej łyżkę oleju lub smalcu i zacznij podsmażać cebulę/pora na średniej mocy palnika. Kolejno obierz i pokrój na plasterki czosnek. Marchewki i pietruszkę obierz i również pokrój w plasterki i jeszcze na pół. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i nasion i pokrój na kawałki. Polecam paprykę czerwoną, ale śmiało może być też żółta lub pomarańczowa.

Warzywa podsmażaj razem do dziesięciu minut. Dodaj całe mięso z sosem. Od razu wlej pięć szklanek wody lub dowolnego bulionu. Przy tak dużej ilości świetnych składników sama woda sprawdzi się bez problemu.
Dodaj też przyprawy: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę na małej mocy palnika przez 90 minut.

Przygotuj sobie 400 gramów passaty pomidorowej lub puszkę pomidorów np. w kawałkach oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. W sezonie polecam świeże pomidory malinowe obrane ze skórki i pokrojone na kawałki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Po 1,5 godziny gotowania dodaj do zupy pomidory oraz przecier i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszaj zupę i ponownie przykryj ją przykrywką. Gotuj ją do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Zupa gulaszowa potrzebuje zatem jeszcze około 30 minut, by była gotowa do podania.
Porada: Jeśli obawiasz się, że w kwaśnej zupie Twoje ziemniaki będą się za długo gotowały lub pozostaną twarde, to możesz śmiało ugotować je osobno i na koniec dodać do zupy.

Zupa gulaszowa to jedna z bogatych zup. Znajdziesz w niej dużo mięsa oraz warzyw. Możesz ją podać samą lub też zajadać z pajdą świeżego pieczywa. Jeśli tylko masz na parapecie świeże zioła, to zachęcam do udekorowania swojej porcji listkami oregano lub kolendry.


Gulaszowa jest w Twoim menu?
Na jakim mięsie najczęściej ją gotujesz i czy dodajesz wędzonki?
Smacznego.