Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Moja najlepsza zupa gulaszowa. Przepis na tę niesamowitą zupę dopieszczałam przez lata. Gulaszowa to jedna z lepszych zup. Jest sycąca, smaczna i rozgrzewająca. To jedno z dań, które nigdy mi się nie nudzi.

- super popularna i pyszna zupa
- dokładny przepis i dużo porad
- na mięsie wołowym i wieprzowym

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy : 2 godziny
Ilość porcji: 3,5 litra zupy

Kalorie: 100 w 100 ml zupy

Składniki:
  • 500 g wieprzowiny np. łopatki, szynki, karczku, biodrówki..
  • 500 g wołowy np. łopatka, udziec, zrazowa, karczek..
  • 400 g ziemniaków - 3 średnie ziemniaki
  • 100 g cebuli lub pora - 1 duża cebula
  • 100 g korzenia pietruszki - 1 większy korzeń
  • 1 duża czerwona papryka
  • 250 g marchwi - 2 średnie marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 400 g passaty lub puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1250 ml wody lub dowolnego bulionu
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu
  • przyprawy i zioła: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy polecam użyć garnka o pojemności minimum 5 litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoje mięso lub tłuszcz po podsmażania go mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 3,5 litra zupy gulaszowej.

Dla mnie zupa gulaszowa to pierwsze i drugie danie w jednym. Znajdziesz w niej dużo mięsa, warzyw.. idealnie przenikające się smaki i struktura składników. Prawie zawsze gotuję ją pół na pół z mięsem wołowym i wieprzowym. Bywa jednak tak, że zajadamy się gulaszową tylko na wołowinie lub tylko na łopatce wieprzowej. Czasem dodaję jeszcze kiełbasę lub boczek wędzony. Często w zupie gulaszowej wyląduje więcej papryki oraz pieczarki. Tym razem jednak podaję przepis na moją najulubieńszą wersję gulaszowej. Zupa gulaszowa z ziemniakami!

Zupa gulaszowa, 1

Zupa gulaszowa

Zacznę od mięsa. Wiem, że wiele osób nie ma pewności jakie mięso najlepiej dać do gulaszu lub zupy gulaszowej. Z wieprzowiny polecam na pierwszym miejscu łopatkę. Bardzo dobra jest też szynka oraz już trochę tłustszy karczek i biodrówka. Ja daję pół na pół: 500 gramów wieprzowiny i 500 gramów wołowiny. 

Kupując wołowinę wybieraj mięso mniej tłuste i bez włókien. Bardzo dobre będą:  łopatka, udziec, zrazowa oraz karczek wołowy. Mieszanki pokrojonych kawałków wołowiny sprzedawane na tacce też dadzą radę. 

Mięsa umyj w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Zlew umyj od razu. Mięsa osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki. Ja podsmażam mięso w garnku, w którym będę potem gotować zupę, ale możesz to zrobić również osobno na dużej patelni. Nagrzej garnek lub patelnię i dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Wyłóż całe mięso i podsmażaj na dużej mocy palnika nie dłużej niż pięć minut. Mięso razem z całym sosem przełóż na chwilę do drugiego naczynia (lub z patelni do garnka, w którym będzie się gotować zupa). 

Zupa gulaszowa, 2

W trakcie podsmażania mięsa lub też wcześniej, przygotuj sobie warzywa. 
Zupa gulaszowa, 3

Cebulę lub pora obierz i posiekaj. Do garnka wlej łyżkę oleju lub smalcu i zacznij podsmażać cebulę/pora na średniej mocy palnika. Kolejno obierz i pokrój na plasterki czosnek. Marchewki i pietruszkę obierz i również pokrój w plasterki i jeszcze na pół. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i nasion i pokrój na kawałki. Polecam paprykę czerwoną, ale śmiało może być też żółta lub pomarańczowa. 
Zupa gulaszowa, 4

Warzywa podsmażaj razem do dziesięciu minut. Dodaj całe mięso z sosem. Od razu wlej pięć szklanek wody lub dowolnego bulionu. Przy tak dużej ilości świetnych składników sama woda sprawdzi się bez problemu. 

Dodaj też przyprawy: łyżka słodkiej papryki, po łyżeczce soli, tymianku i oregano, po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę na małej mocy palnika przez 90 minut. 
Zupa gulaszowa, 5

Przygotuj sobie 400 gramów passaty pomidorowej lub puszkę pomidorów np. w kawałkach oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. W sezonie polecam świeże pomidory malinowe obrane ze skórki i pokrojone na kawałki. 

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Zupa gulaszowa, 6

Po 1,5 godziny gotowania dodaj do zupy pomidory oraz przecier i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zamieszaj zupę i ponownie przykryj ją przykrywką. Gotuj ją do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Zupa gulaszowa potrzebuje zatem jeszcze około 30 minut, by była gotowa do podania. 
Zupa gulaszowa, 7

Zupa gulaszowa to jedna z bogatych zup. Znajdziesz w niej dużo mięsa oraz warzyw. Możesz ją podać samą lub też zajadać z pajdą świeżego pieczywa. Jeśli tylko masz na parapecie świeże zioła, to zachęcam do udekorowania swojej porcji listkami oregano lub kolendry.
Zupa gulaszowa, 8

Zupa gulaszowa, 9

Gulaszowa jest w Twoim menu?
Na jakim mięsie najczyściej ją gotujesz i czy dodajesz wędzonki?

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (45 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-04-10 13:42
Nigdy nie jadłam, ale z tym przepisem się odważę! Proszę trzymać za mnie kciuki 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Trzymam 🙂🙂
2019-04-11 16:21
Ugotowana wedle wsztkich wskazówek. Zupa sztos! Chyba mamy podobne smaki, więc świetnie😜
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂🙂
Reklama
2019-04-11 20:47
Kiedyś jadłam w restauracji, ale ta wygląda znaczenie lepiej. Jeśli zupa gulaszowa to chyba tylko z tego przepisu😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-04-11 20:53
U nas zupa gulaszowa ma jeszcze pieczarki, ale zrobię tę bo wygląda pysznie.🍅
-- Ania z AniaGotuje.pl Polecam👍

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to jedna z popularniejszych zup kuchni węgierskiej. Zupa gulaszowa należy do tradycyjnych dań węgierskich. Najważniejszymi składnikami zupy gulaszowej jest mięso wieprzowe lub wieprzowe z wołowym oraz smalec, papryka słodka i ostra i cebula. Kiedyś zupę gulaszową gotowało się w garnku/kociołku zwanym bogracz. Pasterze gotowali zupę gulaszową na powietrzu w trakcie pasania bydła. Oczywiście obecnie zupa gulaszowa powstaje już w naszych nowoczesnych kuchniach. Słowo gulyás oznacza zupę gulaszową a nie gulasz, tak jak wszyscy myślą. Nie ma to jednak większego znaczenia. Ważne, by zupa gulaszowa po węgiersku wyszła pyszna, prawda? 

Zupa gulaszowa po węgiersku

Zupa gulaszowa po węgiersku z dużą ilością papryki oraz pomidorów. Obowiązkowo papryka słodka i ostra a jak ktoś lubi to również słodka papryka wędzona w proszku. Mój przepis na zupę gulaszową nie ma pieczarek, ale jak ktoś ma ochotę to może je podsmażyć razem z cebulką i dodać do gulaszowej. To naprawdę wyjątkowo pyszna i sycąca węgierska zupa gulaszowa. Zupa gulaszowa węgierska pojawia się w moi domu dość często. Wielki garnek znika zazwyczaj jeszcze tego samego dnia. 

Gulaszowa

Moja zupa gulaszowa z wieprzowiny powstaje najczęściej na łopatce wieprzowej. Jeśli nie wiesz jakie mięso wieprzowe najlepiej sprawdza się podczas gotowaniu zupy gulaszowej, to polecam Ci własnie łopatkę albo też szynkę, kawałek karczku, lub biodrówki wieprzowej. Możesz też dodać trochę dobrej kiełbasy lub też kawałek boczku surowego wędzonego bez skóry. Czasem zostaję przy samej wieprzowinie, a czasem mieszam ją z mięsem wołowym. Zupa gulaszowa z wołowiny jest jeszcze lepsza a do tego mięso wołowe ma znacznie mniej kalorii niż wieprzowe. Sięgam raczej po tę chudszą wołowinę i jeśli tylko mam taką możliwość, to kupuję zrazową górną lub dolną. Udziec wołowy też będzie idealny. Karczek wołowy i biodrówka też będą dobre, ale są już trochę tłustsze. Oczywiście ja nie wyobrażam sobie gulaszowej bez ziemniaków, więc u mnie zawsze jest zupa gulaszowa z ziemniakami. Z takich pysznych i sycących zup wspaniała jest też moja zupa fasolowa oraz (nie zupa) fasolka po bretońsku i zupa cebulowa. Gorąco zapraszam i zachęcam do sprawdzenia jakie jeszcze pyszne przepisy kulinarne czekają na Ciebie na moim Blogu Kulinarnym.