Quesadilla

Quesadilla

Quesadilla to super pyszne i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie kuchni meksykańskiej. Zapraszam po mój ulubiony, sprawdzony przepis na quesadillas z kurczakiem i z kolorowymi warzywami. 

- kilka pomysłów na dodatki i zamienniki
- świetna jako przystawka, ale i danie główne
- bardzo dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8 kawałków

Kaloryczność kcal: 265 w 1 kawałku

Składniki:
  • 4 placki tortilli pszennej lub kukurydzianej - np. o średnicy 26 cm
  • 250 g piersi z kurczaka - jeden spory filet
  • 2 łyżki oleju do smażenia + 1 łyżka masła klarowanego
  • 30 g czerwonej cebuli - lub trochę więcej
  • pół niedużej czerwonej papryki - około 100 g
  • 100 g kukurydzy konserwowej - niecałe pół szklanki
  • 300 g mozzarelli w kostce lub trochę mniej sera cheddar
  • 80 g pomidorków koktajlowych - około 5-6 sztuk
  • garść świeżych listków kolendry
  • przyprawy: jedna łyżeczka oregano; po pół łyżeczki soli oraz słodkiej i ostrej papryki; po 1/4 łyżeczki pieprzu i kuminu
  • ewentualne dodatki: awokado lub guacamole, czarna fasola z puszki

Quesadillas

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść osiem kawałków pysznych quesadillas. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Quesadilla, 1

Quesadilla przepis

Filet z kurczaka o wadze około 250 gramów oczyść z ewentualnych żyłek i chrząstek i pokrój na kawałki wielkości około 1-2 cm. Do miski z kawałami mięsa dodaj przyprawy: jedna łyżeczka oregano; po pół łyżeczki soli oraz słodkiej i ostrej papryki; po 1/4 łyżeczki pieprzu i kuminu (kminu rzymskiego). Całość wymieszaj dokładnie. 

Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia. Po chwili wyłóż też kawałki kurczaka w przyprawach. Mięso smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia. Tłuszcz i sos po kurczaku zostaw na patelni. 

Porada: Do lodówki odkładasz miskę z surowym mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny lub dnia następnego. Można bowiem trzymać mięso w przyprawach przez całą noc np. w szklanym naczyniu pod przykryciem.

Quesadilla, 2

Kawałek cebuli czerwonej (może być też czosnkowa lub zwykła, a nawet cebula dymka) pokrój w cienkie piórka. Pół niedużej papryki oczyść z gniada nasiennego i pokrój na kawałki wielkości około 1,5 cm. Kawałki cebuli i papryki umieść na nagrzanej patelni z resztami tłuszczu i sosu po podsmażaniu kurczaka. Warzywa smaż do 5 minut, na średniej mocy palnika. Mają się lekko zarumienić, ale pozostać chrupiące i jędrne. Po tym czasie warzywa zdejmij z patelni do osobnej miski. 
Quesadilla, 3

Jeśli używasz tej samej patelni, to przed umieszczeniem na niej tortilli pszennej, zalecam oczyścić ją kawałkiem ręcznika papierowego. W razie potrzeby umyj i osusz patelnię. Zacznij ponownie nagrzewać patelnię (na początek niska moc palnika). Wyłóż na nią pół łyżki masła klarowanego. Masło rozprowadź po całej powierzchni, a następnie wyłóż też placek pszenny lub kukurydziany. Średnicę placka dobierz do powierzchni użytkowej używanej patelni. 

Na placek wyłóż około 100 gramów tartego sera. Może to być mozzarella z kostki, meksykańska mozzarella, czyli ser Oaxaca lub ser cheddar (albo mieszanka wcześniej wymienionych). Dla chętnych, którzy lubią, by quesadilla była naprawdę ostra, zalecam dodatnie w tym momencie plasterków świeżej papryczki chili. 

Quesadilla, 4

Na warstwę sera wyłóż od razu połowę lekko przestudzonych kawałków kurczaka oraz połowę zblanszowanych warzyw. Na koniec rozłóż też równo połowę odsączonej kukurydzy konserwowej (około 50 g) oraz połowę pokrojonych drobniej mini pomidorków. 

Porada: W tym momencie można też dodać kawałki awokado lub guacamole oraz/albo czarną fasolę bez zalewy. 
Quesadilla, 5

Całość posyp 50 gramami tartego sera i przykryj drugą tortillą. 
Quesadilla, 6

Sprawdź, czy tortilla, która znajduje się na dole zaczęła się już rumienić. Jeśli tak, to pora przewrócić całość na drugą stronę. Szeroki, płaski talerz połóż na górny placek tak, by po odwróceniu patelni na dugą stronę, cała quesadilla znalazła się na talerzu. Patelnię ponownie odstaw na płytę. Quesadillę zsuń ostrożnie na patelnię. Możesz teraz zarumienić drugi placek, którym wcześniej znajdował się na górze. Jak tylko i ten placek będzie wystarczająco rumiany, możesz zsunąć całość na talerz i pokroić na cztery kawałki (tak samo jak pizzę). 

Dokładnie tak samo przygotuj drugą porcję, z pozostałych placków i składników na farsz. 
Quesadilla, 7

Swoje quesadillas układam zazwyczaj piętrowo, by nie stygły tak szybko. Przed podaniem dekoruję je świeżymi listkami kolendry (można je dodawać do farszu, jednak ja wolę zajadać je na gotowych quesadillas). Jeśli wolisz, by quesadilla była chrupiąca, to zostaw ją na talerzu, tylko przekrojoną na porcje. 

Quesadilla, 8

Quesadilla, 9

Quesadillas można podawać z zieloną lub czerwoną salsą oraz/lub z guacamole, na które znajdziesz u mnie przepis. Tutaj moja salsa w kilku wersjach smakowych.

Polecam też moje inne przepis na doskonałe meksykańskie dania. Wypróbuj fajitas z kurczakiem czy chili con carne.
 
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (229 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Quesadillas

Quesadilla to typowe i popularne danie meksykańskie składające się z tortilli, którą wypełnia się głównie serem, a zazwyczaj również i mięsem oraz przyprawami. Quesadillas zapieka się na patelni lub w piecu. W Meksyku używa się zazwyczaj tortilli kukurydzianej, ale coraz częściej sięgamy po tortille pszenne. Quesadilla przepis charakteryzuje się tym, że na dół idzie jeden placek tortilli, potem nadzienia, a na górę drugi placek. Czasem składa się ją na kształt półksiężyca. Czyściej jednak popularna quesadillas z kurczakiem i serem jest krojona na kawałki, zupełnie jak pizza. Jak to zazwyczaj bywa z tak popularnymi daniami, również w przypadku takiego przepisu jak quesadilla, nie istnieje tylko jedna jego wersja. Przez lata quesadilla jako danie zmieniała się i ewoluowała. Na quesadillas przepisy są przeróżne i przeróżne dodatki można w niej znaleźć. Quesadillas podawane są w meksykańskich restauracjach i barach na całym świecie, również w Polsce. Na domowe quesadillas przepis jest bardzo prosty. Nawet burrito, które bardzo gorąco polecam wymaga większego nakładu pracy. Quesadillas kojarzą nam się raczej z daniem zdecydowanie wytrawnym. Okazuje się jednak, że niektóre restauracje pozwoliły sobie na stworzenie przepisów na quesadillas na słodko. Są zatem miejsca, gdzie można zamówić quesadille na śniadanie lub na deser z czekoladą, owocami, czy syropem oraz toffi. W wersji już na słono, ale jako lżejszy, czyli śniadaniowy posiłek, można dostać quesadillez jajkami, czy z bekonem. Zobacz też przepis na pyszne tacos

Quesadilla

W zależności od miejsca na świecie, quesadillas przyrządzanie i podawane są na wiele sposobów. W Stanach Zjednoczonych bardzo dużo restauracji podaje quesadilla jako przystawkę w formie mniejszych kawałków. Czy będzie to quesadilla z kurczakiem i warzywami, czy też quesadilla z samym serem albo quesadilla z tofu, zawsze można do niej dodać inny ser. Tradycyjnie był to ser Oaxaca, czyli odmiana mozzarelli, która odrywa się na włókna. Ser Oaxaca znany jest również jako quesillo, czyli biały, półtwardy ser pochodzący z Meksyku. Super często quesadille podaje się z zieloną lub czerwoną salsą oraz z guacamole. Jak widać na quesadilla przepisy są naprawdę różne. Meksykanie do swoich quesadillas dodają dodatkowo lub zamiast sera również ziemniaki z chorizo albo mieszanki mięs: wołowina, kurczak, wieprzowina. Do nadzieja nierzadko dodają dojrzałe awokado lub zwyczajnie guacamole, posiekaną cebulę, pomidory, chili serrano i oczywiście świeżą kolendrę. Moja ulubiona wersja, to quesadilla z kurczakiem i z warzywami. Domowe quesadillas z kurczakiem szykuję chyba najczęściej. Jeśli lubisz poeksperymentować z serami lub nie możesz jeść sera krowiego, to polecam ser kozi. Do quesadillas można też dodawać czarną lub czerwoną fasolę. Widziałam już nawet quesadillas ze szpinakiem, z cukinią, czy z twardym tofu. Jeśli zaś marzy Ci się kolorowa i pyszna sałatka w stylu meksykańskim, to idealna będzie moja sałatka meksykańska. To prawdziwa królowa każdej imprezy.