Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

To moja ulubiona zupa grzybowa, którą możesz ugotować ze świeżych grzybów, grzybów mrożonych lub suszonych. Przepis jest sprawdzony a sama zupa obłędna. Jest esencjonalna, pachnąca i bardzo sycąca... wspaniała.

- tradycyjny przepis na zupę grzybową
- z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych
- dokładny opis, wiele porad oraz zamienników do składników

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania zupy: 50 minut
Ilość porcji: 2500 ml zupy

Kaloryczność kcal: 70 w 100 ml zupy

Składniki:
  • 600 g świeżych grzybów lub 100 g suszonych
  • 1 litr bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy)
  • 1 duża cebula - 240 g
  • 4 średnie ziemniaki - 450 g
  • 2 średnie marchewki - 220 g
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżego koperku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju np. ryżowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • przyprawy i zioła: łyżeczka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Zupa grzybowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.

Do ugotowania zupy ziemniaczanej polecam garnek o pojemności minimum 4 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2500 ml zupy grzybowej. 

Już na wstępnie zaznaczę, że tę akurat zupę ugotowałam na grzybach świeżych. Możesz też śmiało ugotować tę samą zupę na grzybach mrożonych, które przed użyciem wystarczy tylko rozmrozić. Jeśli zaś chcesz użyć grzybów suszonych, to potrzebujesz około 70 gramów grzybów suszonych. Takie grzyby należy wcześniej moczyć w wodzie przez 12 godzin (najlepiej całą noc). 

Zupa grzybowa, 1

Zupa grzybowa przepis

Możesz ugotować tę zupę z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych:

Grzyby świeże: Do zrobienia zupy grzybowej potrzebujesz 600 gramów grzybów leśnych. Mogą to być: borowiki, podgrzybki, maślaki.. Jeśli zamierzasz gotować maślaki, to pamiętaj że kapelusze trzeba obrać ze skórki. Grzyby szybko przepłucz i oczyść. Pokrój je na mniejsze kawałki.

Grzyby mrożone: 600 gramów grzybów mrożonych należy naturalnie rozmrozić a następnie odlać ewentualną glazurę i pokroić grzyby tak samo, jak te świeże. 

Grzyby suszone: W przepisie proponuję użyć 100 gramów grzybów suszonych. Grzyby suszone umieść w wąskim naczyniu i zalej szklanką zimnej wody. Przykryj przykrywką i odłóż do namoczenia najlepiej na całą noc. 

Zupa grzybowa, 2

Zacznij nagrzewać średniej wielkości patelnię. Umieść na niej dwie łyżki delikatnej oliwy lub daj olej roślinny (ryżowy lub z pestek winogron) oraz dwie łyżki masła klarowanego (trzecia łyżka zostaje do zasmażki).

Dużą cebulę obierz i posiekaj drobno. Umieść na patelni. Po pięciu minutach podsmażania dodaj też trzy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Od razu wyłóż też na patelnię wszystkie grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Całość podsmażaj tak 20 minut. Po tym czasie dodaj garść siekanego koperku oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia. 

Porada: W przypadku grzybów suszonych dajesz na patelnię wyłącznie grzyby (bez wody, w której się moczyły. Wodę zachowaj na później). W razie potrzeby grzyby pokrój wcześniej na mniejsze kawałki. 
Zupa grzybowa, 3

W trakcie podsmażania się na patelni cebuli z grzybkami możesz zacząć szykować zupę w garnku. Do średniej wielkości garnka wlej litr, czyli cztery szklanki bulionu warzywnego. To najczęściej używany przeze mnie bulion do tej właśnie zupy. Jest najmniej tłusty. Warto jednak zaznaczyć, że do zupy grzybowej pasuje też bulion drobiowy a nawet wołowy. 

Do gotującego się bulionu dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewki oraz ziemniaki. Zupę gotuj na małej mocy palnika (pod przykrywką) przez 15 minut. 
Zupa grzybowa, 4

Po tym czasie do garnka dodaj też całą zawartość patelni oraz łyżeczkę majeranku. Po pięciu minutach gotowania przyszła pora na ostatni etap, czyli delikatne zabielenie i zagęszczenie zupy grzybowej. 

Porada: Jeśli używane były grzyby suszone, to możesz teraz dodać wodę z moczenia grzybów. Zdecyduj, czy dajesz ją całą, trochę lub może wcale. 
Zupa grzybowa, 5

Na patelni po grzybkach umieść łyżkę masła oraz dwie łyżki rzadkiej zupy z garnka i łyżkę mąki pszennej. Ustaw małą moc palnika i mieszaj całość, aż do momentu w którym mąka idealnie wymiesza się z masłem i zupą i zacznie się pienić. Dodaj też trzy łyżki śmietanki 30 %. Całość od razu przelej do garnka z lekko gotującą się zupą. Po dwóch minutach gotowania możesz wyłączyć zupę. 

Zupę grzybową można też zabielić śmietaną kwaśną 18 %. Należy wówczas bardzo uważać na to, by śmietana się nie zwarzyła. Trzeba ją zahartować przelewając do szklanki ze śmietaną sporą ilość zupy z garnka. Zahartowywaną śmietanę należy bardzo powoli wlewać do garnka z zupą. 
Zupa grzybowa, 6

Sprawdź smak ugotowanej zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać trochę więcej soli lub pieprzu. Ja bardzo często dodaję do mojej zupy grzybowej sok wyciśnięty z połówki cytryny lub dwie łyżki octu spirytusowego. 
Zupa grzybowa, 7

Zupa grzybowa, 8

Jeśli wolisz zupę grzybową z makaronem, to pomiń ziemniaki w składnikach. Wówczas ugotuj osobno około 100 -150 gramów makaronu typu muszelki lub małe świderki. Ugotowany makaron dodawaj do zupy już nałożonej na talerze.

Piszcie jaką zupę grzybową wolicie.. z ziemniakami, czy z makaronem?
Smacznego.  

Średnia 4.8 / 5 (382 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa grzybowa

Tak naprawdę to najbardziej lubię zbierać grzyby. Mogłabym wyjść rano i całymi godzinami chodzić po lesie z nosem przy ziemi. Zbieram grzyby od małego i bardzo to lubię. Zbieranie grzybów mnie relaksuje. Jak już jednak nazbieram trochę grzybów, to zaczynam kombinować co teraz z nich wyczarować. I najczęściej robię sos grzybowy do makaronu lub polędwiczek wieprzowych. Jeśli mam mieszankę świeżych i malutkich grzybków, to obowiązkowo szykuję dodatkowe zapasy przetworów na zimę. Nie trudno się zatem domyśleć, że robię grzyby w occie w sporych ilościach. Sama bardzo je lubię. Trzeci mój ulubiony przepis to zupa grzybowa ze świeżych grzybów, którą gotuję zawsze bardzo podobnie. Tylko bulion się czasem zmienia. Z grzybami rewelacyjne są też moje łazanki z kapustą kiszoną. Rewelacyjna na jesień i zimę jest też moja ulubiona kremowa zupa czosnkowa

Zupa grzybowa przepis

I tak samo jak powstaje moja zupa grzybowa ze świeżych grzybów, tak samo powstaje i zupa grzybowa z mrożonych grzybów, ponieważ mrożone grzyby wystarczy przed użyciem rozmrozić. Tylko tyle. Oczywiście zakładam, że grzyby zamrożone zostały już po oczyszczeniu. Identyczna jest też zupa grzybowa z suszonych grzybów. Z tym, że suszone grzyby trzeba wcześniej namoczyć w wodzie. I tutaj powstaje tylko pytanie ie należy użyć suszonych grzybów do ugotowania tej zupy grzybowej. Jak widać w składnikach ja daję dużo świeżych grzybów. Co za tym idzie proponuję użyć nawet do 200 gramów suszonych grzybów. Taka grzybowa jest naprawdę przepyszna. Super smaczna na jesieni jest moja golonka w piwie, którą najpierw się gotuje a potem piecze. 

Przepis na zupę grzybową

Mój przepis na zupa grzybowa jest super prosty. Taka zupa grzybowa towarzyszy mi od lat. Zmieniam tylko czasem dodatki w postaci świeżych ziół oraz daję różny bulion jako bazę. Przyznaję, że w moim domu rodzinnym jada się wyłącznie grzybowe z ziemniakami. Podaję więc taki mój tradycyjny przepis. Jest to więc zupa grzybowa z ziemniakami. Jeśli lubisz moje przepisy, to zapraszam po inne pyszne dania. Mój blog kulinarny to setki wspaniałych dan obiadowych, deserów, zup lub sałatek. Zapraszam!