Grochówka

Grochówka

Grochówka należy do moich ulubieńców, jeśli chodzi o rozgrzewające i sycące zupy. Mój przepis jest super prosty a sama zupa grochowa wyjątkowo szybka do zrobienia. 

- szybko, pysznie i prosto
- idealna jesienno zimowa zupa
- bardzo dokładny opis i wiele porad

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas moczenia grochu: 12 godzin
Czas gotowania grochu: 1 godzina
Liczba porcji: około 2400 ml zupy

Kaloryczność kcal: 180 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa

Składniki na groch gotowany

  • 300 g suchego grochu łuskanego - połówki
  • 3 szklanki wody - 750 ml
  • łyżeczka soli

Pozostałe składniki na grochówkę

  • 1 duża marchew - około 170 g
  • 1 średni korzeń pietruszki - około 150 g
  • 4 duże ziemniaki - około 600 g
  • 1 duża cebula - około 220 g
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • 300 g boczku surowego podwędzanego
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
  • pętko kiełbasy lekko podwędzanej - około 300 g
  • 4 szklanki wody - 1000 ml
  • przyprawy: łyżka majeranku (lub więcej), po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Grochówka 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy grochowej z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności minimum 3,2 litra. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2400 ml pysznej grochówki. Zanim zaczniesz szykować zupę grochową, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Grochówka, 1

Grochówka przepis

W jednej szklance o pojemności 250 ml mieści się około 250 gramów grochu. Suchy groch łuskany w połówkach umieść w szklanej misce i zalej zimną wodą. Wlej tyle wody, by przykryła ona groch i dolej jeszcze jedną szklankę. Groch odstaw do szafki/schowka na noc. Rano wylej wodę z moczenia a napęczniały groch przepłucz jeszcze na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Po moczeniu groch robi się dwa razy cięższy, więc z 300 gramów suchego grochu otrzymałam 600 gramów grochu po namoczeniu. 

Na zdjęciu poniżej groch już po moczeniu, a jeszcze przed płukaniem. 

Grochówka, 2

Groch umieść w średnim garnku. Wlej trzy szklanki wody i dodaj łyżeczkę soli. Groch gotuj pod przykryciem tak długo, aż zrobi się miękki. Na początku, zanim groch się zagotuje, na powierzchni pojawi się piana. Zdejmij ją łyżką i wyrzuć. Prawdopodobnie piana pojawi się dwa razy a po około 10 minutach od zagotowania wody już nie będzie potrzeby jej usuwania. Mój groch był miękki po około godzinie gotowania. Twój groch może się jednak gotować krócej lub dłużej. Zależy to nie tylko od długości moczenia grochu, ale i od jego "świeżości". 

W trakcie gotowania grochu zacznij szykować pozostałe składniki grochówki. W dużym garnku umieść obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew oraz pietruszkę. Wlej 1 litr wody. Warzywa gotuj pod przykryciem 15 minut (mała moc palnika).
Grochówka, 3

Po tym czasie dodaj również obrane ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i dalej gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
Grochówka, 4

Równocześnie z wstawieniem na palnik dużego garnka z warzywami, zacznij też podsmażać boczek z cebulką i czosnkiem. Nagrzej patelnię z trzema łyżkami oleju. Cebulę obierz, poszatkuj drobno i zaszklij na oleju. Powinno to zająć nie dłużej niż 10 minut. Dodaj pokrojony w kostkę podwędzany boczek bez skóry. Podsmażaj wszystko kilka minut na rumiano a pod koniec dodaj też obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku.

Porada: Kawałki boczku z fragmentami słoniny nie muszą się idealnie wytopić. 
Grochówka, 5

Całą zawartość patelni przełóż do garnka z gotującymi się warzywami (po 15 minutach od dodania ziemniaków). Od razu dodaj też przyprawy: łyżka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu. Dołóż również ugotowany groch razem z wodą, w której się gotował oraz kiełbasę pokrojoną w półplasterki. 

Porada: Oprócz kiełbasy i boczku można też śmiało dołożyć do grochówki np. żeberka wędzone lub/oraz odrobinę dobrej jakości słoniny pokrojonej w drobną kostkę. 
Grochówka, 6

Grochówkę zamieszaj i przykryj przykrywką. Zupę gotuj ostatnie 10-15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już idealnie miękkie, a smak i aromat z boczku i kiełbasy przejdzie do bulionu. Sprawdź jednak smak zupy grochowej i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać trochę więcej soli, pieprzu lub majeranku. 

Porada: Jeśli chcę odrobinę zagęścić grochówkę, to odrobinę mąki umieszczam na małym, gęstym sitku i tylko lekko oprószam mąką zupę, jednocześnie cały czas ją mieszając. Jeśli boisz się, że powstaną kluski w zupie, to możesz małą łyżeczkę mąki najpierw rozrobić w zimnej wodzie i taki płyn mączny wlać do zupy. Zupę zamiesza, ponownie zagotuj i wyłącz. 

Grochówka, 7

Grochówka, 8

Jak jest Twoja ulubiona, rozgrzewająca zupa?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (418 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Grochówka

Jaka jest najlepsza grochówka? Czy będzie to grochówka z boczkiem i ziemniakami, czy też grochówka na boczku surowym? Dla mnie idealnym połączeniem jest boczek podwędzany oraz lekko podwędzana kiełbasa. Zawsze szykuję też przepis na grochówkę z połówek grochu, który wcześniej moczę i gotuję w osobnym garnku. Gdy ktoś mnie pyta jak ugotować grochówkę, to zaczynam od podstaw i dopiero mówię o dodatkach i szczegółach. Grochówka to jednak nie jeden przepis i jeden jedyny sposób. Niektórzy bowiem pytają jak zrobić grochówkę bez mięsa. Oczywiście taka zupa grochowa też istnieje i jest naprawdę pyszna. O tym jednak może w innym przepisie i innym razem. Na samą myśl o zupie grochowej, aż ślinka cieknie. Można się rozmarzyć, gdy się jest naprawdę super głodnym. Grochówka moich marzeń to gęsta zupa grochowa podawana z kromką ciemnego pieczywa. Dobra grochówka ma być gorąca, ciemna i mocno aromatyczna. 

Zupa grochowa

Jak dla mnie podwędzany boczek to podstawa dobrej grochówki. Można gotować tę zupę na surowych żeberkach, jednak nic nie zastąpi zapachu grochówka na wędzonce.. coś wspaniałego! Grochówka z kiełbasą i boczkiem oraz obowiązkowo z ziemniakami smakuje zawsze i wszędzie. Mój przepis jest bardzo podobny do przepis na grochówkę wojskową. W wersji grochówki z kuchni polowej bardzo często pojawia się również podsmażana słonina oraz żeberka wieprzowe. Tak więc masz do wyboru dwie wersje. Możesz zdecydować na którą z nich masz bardziej ochotę, lub też możesz zdecydować po tym jakie akurat masz składniki w swojej lodówce. Moja grochówka przepis, który smakuje zawsze, a szczególnie w zimniejsze dni. 

Grochówka przepisy

Do grochówki z grochu łuskanego najlepsza będzie swojska kiełbasa wieprzowa lekko podsuszana i podwędzana. Nie powinna być to kiełbasa chuda i cienka. Kiełbasa do grochówki powinna mieć trochę tłuszczyku oraz ziół. Nie zawsze jednak dodaję do grochówki kiełbasę. Zazwyczaj jednak zupa grochowa przepis bez kiełbasy jest wtedy, gdy gotuję ją na żeberkach wieprzowych. Jeśli lubisz zupy, to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe zupy. Wiele osób szuka pod hasłem: zupa grochowa przepisy i nie może się zdecydować, jaka grochowka będzie najlepsza. Czasem kierujemy się apetycznym zdjęciem, a czasem tym, że ufamy danym przepisom. Moja zupa grochowka nie zawsze jest taka sama. Czasem mam kiełbasę a czasem nie. Czasem mam więcej lub mniej wędzonki. Zawsze jednak mam i daję ziemniaki oraz dużo majeranku. 

Grochówka wojskowa

Czy nazwiemy ją grochówka wojskowa, czy tez grochówka przepis babci, tak naprawdę wszystkie przepisy są do siebie bardzo podobne. Grochówka zawsze zawiera w składnikach groch oraz przyprawę majeranek i jakąś wędzonkę. Taka grochowa wojskowa zazwyczaj kojarzy nam się z różnymi rodzajami mięsa oraz najróżniejszymi kawałkami wędzonek. Moja grochówka, to taka grochówka wojskowa przepis, ponieważ mamy i dużo warzyw i dużo mięsa. Możesz zdecydować, czy wolisz tę bez surowego mięsa, czy też grochówkę gotowaną z surowym boczkiem. Grochówka wojskowa przepisy są różne, ale ja zapraszam do gotowania razem ze mną. Zupa grochowa wojskowa czeka tylko na to, by ją ugotować. Smacznego.