Grochówka na boczku wędzonym

Grochówka na boczku wędzonym

Mój najlepszy, tradycyjny przepis na grochówkę z boczkiem i ziemniakami. Grochówka smakuje jak wojskowa. Tę grochówkę szykuję z połówek gotowanego wcześniej grochu. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Obowiązkowo do grochówki dodaję też podwędzany boczek oraz kiełbasę. Według mnie grochówka na wędzonce smakuje najlepiej! Jeśli lubisz takie bogate zupy, które dobrze się je szczególnie zimą, to polecam Ci również mój przepis na węgierską zupę fasolową

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas gotowania grochu: 1 godzina
Ilość porcji: 6

Składniki na groch gotowany

  • 300 g grochu łuskanego - połówki
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka soli

Pozostałe składniki na grochówkę

  • 1 duża marchew
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 300 g boczku surowego podwędzanego
  • 3 łyżki oleju
  • pętko kiełbasy lekko podwędzanej - około 300 g
  • łyżka majeranku
  • 1 litr wody
  • przyprawy: łyżka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Jak ugotować groch do grochówki
Suchy groch łuskany w połówkach umieść w szklanej misce i zalej zimną wodą. Wlej tyle wody, by przykryła ona groch i dolej jeszcze jedną szklankę. Groch odstaw do szafki/schowka na noc. Rano wymień wodę na świeżą i mocz groch jeszcze kilka godzin. Ja mogę groch 2 dni i wymieniam wodę rano i wieczorem. Wystarczy jednak jeden dzień moczenia. 

Groch umieść w garnku. Wlej 2,5 szklanki wody i dodaj łyżeczkę soli. Groch gotuj pod przykryciem około godziny, do miękkości. Na początku, zanim groch się zagotuje, na powierzchni pojawi się piana. Zdejmij ją łyżką i wyrzuć. Prawdopodobnie piana pojawi się dwa razy a po około 10 minutach od zagotowania wody już nie będzie potrzeby jej usuwania. 

W trakcie gotowania grochu zacznij szykować pozostałe składniki grochówki. W dużym garnku umieść obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchew oraz pietruszkę. Wlej 1 litr wody. Warzywa gotuj pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodaj również obrane ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuj zupę 10 minut.

grochowka-na-boczku-wedzonym-1

Nagrzej patelnię z 3 łyżkami oleju. Cebulę obierz, poszatkuj drobno i zaszklij na oleju. Dodaj pokrojony w kostkę podwędzany boczek bez skóry. Całość podsmażaj kilka minut na rumiano a następnie przełóż do garnka z gotującymi się warzywami. Dodaj majeranek, sól oraz pieprz. Na koniec do garnka dodaj również ugotowany groch oraz kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Zupę gotuj jeszcze kilka minut.

Jeśli chodzi o wodę, która pozostała po gotującym się grochu.. Trzeba samemu zdecydować czy dodawać ją do zupy, czy wylać. Ja zazwyczaj przekładam całość do garnka z zupą. Ugotowany groch można też odcedzić z nadmiaru wody. Wybór należy do Ciebie. 

grochowka-na-boczku-wedzonym-2

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (16 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Jolanta
2018-01-08 20:53
Ja robię dodatkowo na wywarze z mięsem z kością, potem to mięso obieram, groch niełuskany, reszta ta sama :) Pozdrawiam serdecznie.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję za podzielenie się swoim sposobem 👍
Reklama
Lilla
2018-01-09 01:05
Robię bardzo podobnie. Spróbuj na koniec, po wyłączeniu gotowania dodać dwa ząbki roztartego z solą czosnku, pycha😄😘
-- Ania z AniaGotuje.pl Świetny pomysł.. dziękuję!❤️

Zupa grochowa z kiełbasą przepis

Jaka jest najlepsza grochówka? Czy będzie to grochówka z boczkiem i ziemniakami, czy też grochówka na boczku surowym? Dla mnie idealnym połączeniem jest boczek podwędzany oraz lekko podwędzana kiełbasa. Zawsze szykuję też przepis na grochówkę z polówek grochu, który wcześniej moczę i gotuję w osobnym garnku. 

Grochówka na boczku wędzonym przepis

Jak dla mnie podwędzany boczek to podstawa dobrej grochówki. Można gotować tę zupę na surowych żeberkach, jednak nic nie zastąpi zapachu grochówka na wędzonce.. coś wspaniałego! Grochówka z kiełbasą i boczkiem oraz obowiązkowo z ziemniakami smakuje zawsze i wszędzie. Mój przepis jest bardzo podobny do przepis na grochówkę wojskową. W wersji grochówki z kuchni polowej bardzo często pojawia się również podsmażana słonina oraz żeberka wieprzowe. 

Jaka kiełbasa do grochówki

Do grochówki z grochu łuskanego najlepsza będzie swojska kiełbasa wieprzowa lekko podsuszana i podwędzana. Nie powinna być to kiełbasa chuda i cienka. Kiełbasa do grochówki powinna mieć trochę tłuszczyku oraz ziół. Jeśli lubisz zupy, to polecam Ci też inne moje przepisy na domowe zupy