Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tacos

Tacos

Kolorowe i super smaczne Tacos, to pyszna przekąska meksykańska na każdą okazję. Zapraszam po mój ulubiony przepis na taco z aromatycznym mięsem mielonym i warzywami. 

- kilka pomysłów na ciekawe dodatki i zamienniki
- świetne jako przystawka na przyjęcia, ale i danie główne
- bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia mięsa: 10 minut
Liczba porcji: 12 tacos
W 1 taco: Wartość energetyczna 170 kcal Dieta: bezglutenowa

Składnii na farsz mięsny do taco

  • 500 g mielonego mięsa wołowego np. łopatki
  • 2 łyżki oleju do smażalnia lub smalcu
  • 3 ząbki czosnku - około 15 g
  • przyprawy:1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki cynamonu i kuminu; po 1/3 łyżeczki pieprzu i chili

Pozostałe składniki do taco

  • 12 mini placków tortilli lub gotowych muszli kukurydzianych do taco
  • 1 mała sałata rzymska lub np. 1/3 sałaty lodowej
  • 2 średniej wielkości pomidory - do 280 g
  • 2 dojrzałe awokado - do 500 g
  • kawałek czerwonej cebuli - około 50 g
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • dodatkowo: sok z limonki; świeże chili; kwaśna śmietana

Tacos

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Swoje tacos podawałam z gotowymi już muszlami kukurydzianymi do taco. Pakowane są zazwyczaj po 12 sztuk. Całość o wadze 150 g. Muszle są mniej więcej wielkości mniejszej dłoni. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 12 tacos. Zanim zaczniesz szykować tę przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Tacos, 1

Tacos przepis

Potrzebujesz też około 500 gramów mięsa wołowego lub też mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego. Sama użyłam 500 gramów łopatki wołowej. Mięso zmiel w maszynce na średnich lub małych oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.

Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki cynamonu i kuminu; po 1/3 łyżeczki pieprzu i chili. Dodaj też trzy obierane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Nagrzej patelnię z grubym, dnem wlej 2 łyżki oleju do smażenia lub roztop dwie łyżki smalcu. Po chwili na patelnię wyłóż też mięso mielone dokładnie wymieszane z czosnkiem i z przyprawami. Mięso podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut lub odrobinę dłużej. Ma być dosmażone. Przez cały czas polecam mieszać je przy pomocy drewniane łyżki, by dokładnie porozdzielać zmielone bryłki mięsa. 

Porada: Do tacos można też użyć wyłącznie nie za tłustego mięsa mielonego wieprzowego. Jeśli chcesz mieszać mięsa to zalecam użyć np. 350 g ligawy oraz 150 gramów łopatki wieprzowej (chude mięso wołowe w połączeniu z tłustszą wieprzowiną będzie idealne). Można też zrobić odwrotnie, czyli 350 gramów łopatki wołowej połączyć z szynką wieprzową o wadze 150 gramów.

Tacos, 2

Przygotuj też dodatki do taco. Dwa dojrzałe awokado obierz i usuń dużą pestkę. Miąższ pokrój w kostkę lub zgnieć widelcem z dodatkiem soku z limonki i np. z odrobiną siekanego chili. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub drobno posiekaj. Pomidory pokrój drobno lub posiekaj. Tym razem użyłam dwóch garści mini pomidorków. Przygotuj też świeżą kolendrę, miętę lub natkę pietruszki oraz listki sałaty rzymskiej, lodowej lub też sałatę rukolę, czy też dowolną mieszankę sałat.

Porada: Sałata nie jest konieczna w przepisie na taco i dodaję ją wyłącznie dlatego, że tak lubię. Jeśli wolisz, to możesz do taco dodać awokado plus salsa lub też tylko guacamole z mojego przepisu.
Tacos, 3

Jeszcze gorące lub lekko przestudzone mięso rozdziel po równo na tyle porcji ile masz podprażonych przez chwilę na patelni mini placków tortilli kukurydzianych (lub ewentualnie pszennych w wersji z glutenem) albo też (jak u mnie) na podpieczone (do 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni) lub podgrzane w mikrofali muszle kukurydziane do taco. Kolejno wykładaj też przygotowane warzywa i zioła lub też salsę albo guacamole.

Tacos podawaj skropione sokiem z limonki. Do każdej porcji można tez dodać łyżeczkę gęstej, kwaśnej śmietany. Jeśli używasz elastycznych mini placków z tortilli, to składniki wykładasz na środek, a następnie całość tylko lekko zawijasz (dowolnie) i od razu zjadasz. 
Tacos, 4

Tacos, 5

Wypróbuj też mój przepis na doskonałe chili con carne.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (673 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Taco

Taco to bardzo popularne na całym świecie, tradycyjne jedzenie prosto z Meksyku. Taco składają się z niewielkiej tortilli, szykowanej na bazie mąki z pszenicy lub z kukurydzy. Najbardziej znane są taco szykowane z pieczonej i formowanej tortilli, by można ją było od razu wypełniać farszem i podawać. Można też robić tacos z użyciem miękkiej tortilli nie większej niż dłoń i lekko ją zwijać lub piec tak, by zrobiła się sztywniejsza. Taco przepis to rodzaj szybkiej przekąski. Taco zazwyczaj łapie się w rękę i zjada na miejscu, na stojąco lub w drodze. Nie istnieje tylko jeden przepis na tacos. Już sam wybór tortilli jest dość szeroki. Taco szykuje się najczęściej z farszem z mięsa mielonego plus dodatki warzywne i sos do taco. Moje ulubione tacos szykuję z mięsem wołowym mielonym. Można też zrobić przepis na taco z kurczakiem lub też z owocami morza. W wersji bez mięsa lub tez dodatkowo do taco dajemy jeszcze fasolę. Taco smakuje wybornie z dodatkiem kolorowych warzyw. Zazwyczaj wszystkie przepisy na tacos składają się z pomidorów oraz awokado, które są składnikiem farszu lub osobno salsy. Równie pyszne i kolorowe są spring rolls z super sosem. Wartym uwagi jest też przepis na meksykańskie Enchilada

Tacos

W tańszej wersji szykuje się taco z wieprzowiną i warzywami i takie właśnie taco najczęściej podawane jest w Ameryce południowej. Do taco dodaje się różne salsy, guacamole oraz wysokoprocentową kwaśną śmietanę. Ma być dość tłusto i syto. Dla ostrości do tacos dajemy cebulę oraz chili. Ważnym składnikiem taco są, jak wcześniej o tym wspomniałam, pomidory i awokado. Taco to super restauracyjna przystawka lub też szybkie i pyszne jedzenie z ulicy. Przy okazji bardzo gorąco polecam też przepis na pyszne burrito. W podobnym klimacie potraw szykowanych ze straganów jest Quesadilla z kurczakiem i warzywami. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić taco w mojej ulubionej wersji to zapraszam po przepis na taco w kukurydzianej muszli. Zatem dla osób, które szykują takich haseł jak: jak zrobić tacos, czy też tacos jak zrobić, mam mój ulubiony przepis. Pod koniec przepisu na taco podam jeszcze kilka propozycji na inne, ciekawe farsze. 

Tacos przepisy

Jeśli tacos jest szykowane z wieloma składniami oraz z pysznym, aromatycznym mięsem mielonym, to sos nie jest już potrzeby. Jako tacos sos można użyć np. ulubionego sosu Tabasco lub na tacos wyłożyć łyżkę gęstej śmietany. Bardzo często mięso mielone do tacos szykuję sobie dzień wcześniej. Mielę mięso i smażę z przyprawami i czosnkiem. Po podsmażeniu studzę i odkładam do lodówki w szklanym naczyniu. W dniu podania wystarczy już tylko podgrzać mięso i przygotować warzywa do taco. Bardzo lubię używać do podawania tacos gotowych łódek do tacos, które są robione z kukurydzy, To szybkie i wygodne rozwiązanie na przyjęcia. Takie łódki do taco są jednak sztywne i łamliwe. Można je zatem wcześniej lekko podgrzać lub też gotowe już tacos. Taco można również podawać w małych plackach tortilli. Trzeba jednak znowu uważać na to, by nie wypadał farsz. Zapraszam zatem po przepis na pyszne tacos w meksykańskim stylu i życzę smacznego.