Tacos
Kolorowe i super smaczne Tacos, to pyszna przekąska meksykańska na każdą okazję. Zapraszam po mój ulubiony przepis na taco z aromatycznym mięsem mielonym i warzywami.
- kilka pomysłów na ciekawe dodatki i zamienniki
- świetne jako przystawka na przyjęcia, ale i danie główne
- bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia krok po kroku
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia mięsa: 10 minut
Liczba porcji: 12 tacos
W 1 taco:
Wartość energetyczna
170 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składnii na farsz mięsny do taco
- 500 g mielonego mięsa wołowego np. łopatki
- 2 łyżki oleju do smażalnia lub smalcu
- 3 ząbki czosnku - około 15 g
- przyprawy:1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki cynamonu i kuminu; po 1/3 łyżeczki pieprzu i chili
Pozostałe składniki do taco
- 12 mini placków tortilli lub gotowych muszli kukurydzianych do taco
- 1 mała sałata rzymska lub np. 1/3 sałaty lodowej
- 2 średniej wielkości pomidory - do 280 g
- 2 dojrzałe awokado - do 500 g
- kawałek czerwonej cebuli - około 50 g
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- dodatkowo: sok z limonki; świeże chili; kwaśna śmietana
Tacos
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Swoje tacos podawałam z gotowymi już muszlami kukurydzianymi do taco. Pakowane są zazwyczaj po 12 sztuk. Całość o wadze 150 g. Muszle są mniej więcej wielkości mniejszej dłoni.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 12 tacos. Zanim zaczniesz szykować tę przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Tacos przepis
Potrzebujesz też około 500 gramów mięsa wołowego lub też mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego. Sama użyłam 500 gramów łopatki wołowej. Mięso zmiel w maszynce na średnich lub małych oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.
Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 płaska łyżeczka soli; po pół łyżeczki cynamonu i kuminu; po 1/3 łyżeczki pieprzu i chili. Dodaj też trzy obierane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Nagrzej patelnię z grubym, dnem wlej 2 łyżki oleju do smażenia lub roztop dwie łyżki smalcu. Po chwili na patelnię wyłóż też mięso mielone dokładnie wymieszane z czosnkiem i z przyprawami. Mięso podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut lub odrobinę dłużej. Ma być dosmażone. Przez cały czas polecam mieszać je przy pomocy drewniane łyżki, by dokładnie porozdzielać zmielone bryłki mięsa.
Porada: Do tacos można też użyć wyłącznie nie za tłustego mięsa mielonego wieprzowego. Jeśli chcesz mieszać mięsa to zalecam użyć np. 350 g ligawy oraz 150 gramów łopatki wieprzowej (chude mięso wołowe w połączeniu z tłustszą wieprzowiną będzie idealne). Można też zrobić odwrotnie, czyli 350 gramów łopatki wołowej połączyć z szynką wieprzową o wadze 150 gramów.
Przygotuj też dodatki do taco. Dwa dojrzałe awokado obierz i usuń dużą pestkę. Miąższ pokrój w kostkę lub zgnieć widelcem z dodatkiem soku z limonki i np. z odrobiną siekanego chili. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub drobno posiekaj. Pomidory pokrój drobno lub posiekaj. Tym razem użyłam dwóch garści mini pomidorków. Przygotuj też świeżą kolendrę, miętę lub natkę pietruszki oraz listki sałaty rzymskiej, lodowej lub też sałatę rukolę, czy też dowolną mieszankę sałat.
Porada: Sałata nie jest konieczna w przepisie na taco i dodaję ją wyłącznie dlatego, że tak lubię. Jeśli wolisz, to możesz do taco dodać awokado plus salsa lub też tylko guacamole z mojego przepisu.
Jeszcze gorące lub lekko przestudzone mięso rozdziel po równo na tyle porcji ile masz podprażonych przez chwilę na patelni mini placków tortilli kukurydzianych (lub ewentualnie pszennych w wersji z glutenem) albo też (jak u mnie) na podpieczone (do 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni) lub podgrzane w mikrofali muszle kukurydziane do taco. Kolejno wykładaj też przygotowane warzywa i zioła lub też salsę albo guacamole.
Tacos podawaj skropione sokiem z limonki. Do każdej porcji można tez dodać łyżeczkę gęstej, kwaśnej śmietany. Jeśli używasz elastycznych mini placków z tortilli, to składniki wykładasz na środek, a następnie całość tylko lekko zawijasz (dowolnie) i od razu zjadasz.