Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

To dopiero cudowna i super aksamitna zupa! Zupa krem z kalafiora, którą musisz ugotować. Przepis jest super prosty a sama zupa warta grzechu. Gotowana tylko z kilku najważniejszych składników. Gorąco zachęcam!

- niesamowicie kremowa i gęsta zupa
- najlepsze dodatki smakowe i idealny dobór ziół
- 10 minut szykowania i 20 minut gotowania

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania zupy: 20 minut
Liczba porcji: trochę ponad 2 litry zupy
W 100 ml zupy: Wartość energetyczna 70 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 kalafior - 800 g
  • 4 większe ziemniaki - 500 g
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego - 750 ml
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula - 130 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej

Zupa krem z kalafiora

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy kalafiorowej polecam większy garnek o pojemności minimum trzech litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja śmietanka lub bulion mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz troszkę ponad dwa litry zupy krem kalafiorowej.

Krem z kalafiora to zupa, która jeszcze nigdy nie dotrwała do drugiego dnia.  Zjadana jest od razu po ugotowaniu. Zazwyczaj podaję ją z cebulką podsmażaną na oleju. Cebulę kroję w cienkie piórka i rumienię długo na patelni, by była idealnie podsmażona i rumiana. Jest jednak jeszcze kilka innych świetnych dodatków. Najbardziej znane są oczywiście grzanki. Bardzo często sięgam też po czarnuszkę, groszek ptysiowy albo prażone pestki dyni. Jeśli jadasz mięso, to podsmażony w kosteczkę boczek albo kawałki łososia wędzonego dołożone już na talerz zupy, mogą przenieść smak zupy na zupełnie inny wymiar.

Ach.. za bardzo się rozpędziłam, bo o dodatkach miało być na koniec :) Zaczynajmy...

Zupa krem z kalafiora, 1

Zupa krem z kalafiora przepis

Krem kalafiorowy szykuję w jednym naczyniu. Do średniej wielkości garnka wlewam dwie łyżki delikatnej oliwy lub daję dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa a ja w tym czasie obieram i kroję cebulę. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Nie muszą być pięknie pokrojone, ponieważ na końcu i tak zmiksuję je w zupie. Cebulę możesz zastąpić porem.

Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam pięć minut na średniej mocy palnika. Dodaję obrane i pokrojone w plasterki dwa duże ząbki czosnku i smażę całość jeszcze dwie minuty. 

Zupa krem z kalafiora, 2

Z kalafiora zdejmij okalające go ścisło liście i odetnij wystający głąb. Całą główkę przepłucz pod zimną wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora. Mój kalafior ważył na początku 800 gramów. Po obraniu i odkrojeniu różyczek wyszło mi 600 gramów gotowych do gotowania różyczek kalafiora. 
Zupa krem z kalafiora, 3

Młode ziemniaki tylko dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę. Jeśli masz stare ziemniaki, to najpierw je obierz. Ziemniaki dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Na ziemniaki zaś wyłóż różyczki kalafiora. 

Do garnka wlej też 750 ml, czyli trzy szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego jeśli jadasz mięso. U mnie był to mocy bulion z kurczaka.

Ustaw wysoką moc palnika i zagotuj zupę. Jak tylko zupa się zagotuje, zmniejsz moc do takiej, by zupa krem kalafiorowa tylko lekko mrugała i gotuj ją pod przykrywką przez 15 minut.

Zupa krem z kalafiora, 4

Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Jeśli nie są, to zupę gotuj jeszcze pięć minut. Po tym czasie dodaj 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić zupę krem kalafiorową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka. 
Zupa krem z kalafiora, 5

Zupa jest prawie gotowa. Przyszła kolej na pierwsze miksowanie. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. Zblenduj zupę na gładko. Dodaj jeszcze dwie łyżki masła oraz przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej. Raz jeszcze miksuj krem z kalafiora i dopiero po drugim miksowaniu sprawdź jej smak. 
Zupa krem z kalafiora, 6

Być może zajdzie potrzeba dodania jeszcze soli lub pieprzu. Sporo zależy od Twojego gustu oraz od tego jak mocno przyprawiony był użyty przez Ciebie bulion. Zupę zamieszaj i wyłącz, jak tylko ponownie się zagotuje. 
Zupa krem z kalafiora, 7

Zupa krem z kalafiora, 8

Jak już wcześniej wspomniałam, do zupy już na talerzach dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Całość oprószam jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Sięgam po mieszankę kolorową.. Wolę ją od pieprzu białego. 

I jeszcze zioła! Dla mnie tak niesamowicie ważne do zupy krem z kalafiora. Według mnie najwspanialszym duetem jest świeży tymianek (najlepiej odmiana cytrynowa) oraz kolendra. Nie ma nic lepszego!  

Napiszcie z czym Wy jadacie zupę krem. Może wolicie grzanki, pestki dyni, bekon lub wędzonego łososia?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (3434 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa krem z kalafiora

Kiedyś zupy krem robiło się głównie dla maluszków. Dorośli raczej unikali takich zblendowanych zupek. Wydawało się, że nie mają smaku i są bardzo nudne. Od dłuższego jednak czasu obserwuję znaczny wzrost zainteresowania zupami krem. Krem z kalafiora to jedna z pyszniejszych zup krem, jakie można zrobić wiosną. Bardzo lubię też krem z brokułów oraz krem z groszku. Moja zupa kalafiorowa krem zazwyczaj bazuje na bulionie warzywnym lub w wersji mięsnej na bulionie drobiowym. I to nie zawsze jest to bulion z kurczaka. Bardzo często wybieram bulion z kaczki. Oczywiście najlepszy jest bulion domowy, dlatego też zawsze zalecam ugotować wielki garnek bulionu i podzielić go na porcje po 500 ml. Takie woreczki mrożę i kiedy tylko potrzebuję ugotować np. krem kalafiorowy, to mam już gotowy bulion. Wystarczy go tylko rozmrozić! Z kalafiora pyszna jest też sałatka z kalafiora. Bardzo dobra jest też zupa serowa, którą szykujesz na bulionie drobiowym lub też warzywnym. 

Krem z kalafiora

Zupa kalafiorowa krem ma obłędną konsystencję. Ważne jest to, by ją bardzo dokładnie zmiksować przy pomocy np. blendera ręcznego typu żyrafa. Zupa krem kalafiorowa jest wówczas aksamitna i niesamowicie przyjemna do jedzenia. Ten przepis to mój najlepszy krem kalafiorowy. Moja zupa krem z kalafiora ma sporo ziemniaków. W sezonie wiosenno letnim są to oczywiście młode ziemniaki. Krem z kalafiora i ziemniaków na końcu warto doprawić i dodatkowo zabielić śmietaną kwaśną, słodką lub też mlekiem. Mleko dodaję rzadziej, ponieważ wolę gęstsze zupy krem. Jeśli szukasz idealnych ziół do przystrojenie swojej zupy krem, to zapewniam, że świeża kolendra oraz tymianek to coś najwspanialszego na ziemi. Może jeszcze lubczyk ogrodowy na trzecim miejscu się sprawdzi. A jeśli chodzi i taki dodatek smakowy, to podsmażane piórka cebuli to mój ulubiony dodatek do zupy krem z kalafiora. Co jeszcze? Świetne są grzanki oraz sery tarte lub w pokrojone w kosteczkę. Zobacz też koniecznie moje inne inspiracje na kalafiora. Zupa kalafiorowa jest wspaniała. A wiosenno letni przepis na chłodnik litewski pomoże Ci przetrwać upały. Jeśli zaś uwielbiasz takie jasne zupy krem, to zapewne spodoba Ci się moja zupa czosnkowa. Bardzo polecam też inne moje wspaniałe przepisy kulinarne. Zapraszam!