Zupa krem z kalafiora
To dopiero cudowna i super aksamitna zupa! Zupa krem z kalafiora, którą musisz ugotować. Przepis jest super prosty a sama zupa warta grzechu. Gotowana tylko z kilku najważniejszych składników. Gorąco zachęcam!
- niesamowicie kremowa i gęsta zupa
- najlepsze dodatki smakowe i idealny dobór ziół
- 10 minut szykowania i 20 minut gotowania
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania zupy: 20 minut
Liczba porcji: trochę ponad 2 litry zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
70 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kalafior - 800 g
- 4 większe ziemniaki - 500 g
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego - 750 ml
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula - 130 g
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %
- przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
Zupa krem z kalafiora
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy kalafiorowej polecam większy garnek o pojemności minimum trzech litrów.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja śmietanka lub bulion mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz troszkę ponad dwa litry zupy krem kalafiorowej.
Krem z kalafiora to zupa, która jeszcze nigdy nie dotrwała do drugiego dnia. Zjadana jest od razu po ugotowaniu. Zazwyczaj podaję ją z cebulką podsmażaną na oleju. Cebulę kroję w cienkie piórka i rumienię długo na patelni, by była idealnie podsmażona i rumiana. Jest jednak jeszcze kilka innych świetnych dodatków. Najbardziej znane są oczywiście grzanki. Bardzo często sięgam też po czarnuszkę, groszek ptysiowy albo prażone pestki dyni. Jeśli jadasz mięso, to podsmażony w kosteczkę boczek albo kawałki łososia wędzonego dołożone już na talerz zupy, mogą przenieść smak zupy na zupełnie inny wymiar.
Ach.. za bardzo się rozpędziłam, bo o dodatkach miało być na koniec :) Zaczynajmy...
Zupa krem z kalafiora przepis
Krem kalafiorowy szykuję w jednym naczyniu. Do średniej wielkości garnka wlewam dwie łyżki delikatnej oliwy lub daję dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa a ja w tym czasie obieram i kroję cebulę. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Nie muszą być pięknie pokrojone, ponieważ na końcu i tak zmiksuję je w zupie. Cebulę możesz zastąpić porem.
Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam pięć minut na średniej mocy palnika. Dodaję obrane i pokrojone w plasterki dwa duże ząbki czosnku i smażę całość jeszcze dwie minuty.
Z kalafiora zdejmij okalające go ścisło liście i odetnij wystający głąb. Całą główkę przepłucz pod zimną wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora. Mój kalafior ważył na początku 800 gramów. Po obraniu i odkrojeniu różyczek wyszło mi 600 gramów gotowych do gotowania różyczek kalafiora.
Młode ziemniaki tylko dokładnie wyszoruj i pokrój w kostkę. Jeśli masz stare ziemniaki, to najpierw je obierz. Ziemniaki dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Na ziemniaki zaś wyłóż różyczki kalafiora.
Do garnka wlej też 750 ml, czyli trzy szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego jeśli jadasz mięso. U mnie był to mocy bulion z kurczaka.
Ustaw wysoką moc palnika i zagotuj zupę. Jak tylko zupa się zagotuje, zmniejsz moc do takiej, by zupa krem kalafiorowa tylko lekko mrugała i gotuj ją pod przykrywką przez 15 minut.
Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Jeśli nie są, to zupę gotuj jeszcze pięć minut. Po tym czasie dodaj 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić zupę krem kalafiorową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka.
Zupa jest prawie gotowa. Przyszła kolej na pierwsze miksowanie. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. Zblenduj zupę na gładko. Dodaj jeszcze dwie łyżki masła oraz przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej. Raz jeszcze miksuj krem z kalafiora i dopiero po drugim miksowaniu sprawdź jej smak.
Być może zajdzie potrzeba dodania jeszcze soli lub pieprzu. Sporo zależy od Twojego gustu oraz od tego jak mocno przyprawiony był użyty przez Ciebie bulion. Zupę zamieszaj i wyłącz, jak tylko ponownie się zagotuje.
Jak już wcześniej wspomniałam, do zupy już na talerzach dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Całość oprószam jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Sięgam po mieszankę kolorową.. Wolę ją od pieprzu białego.
I jeszcze zioła! Dla mnie tak niesamowicie ważne do zupy krem z kalafiora. Według mnie najwspanialszym duetem jest świeży tymianek (najlepiej odmiana cytrynowa) oraz kolendra. Nie ma nic lepszego!
Napiszcie z czym Wy jadacie zupę krem. Może wolicie grzanki, pestki dyni, bekon lub wędzonego łososia?
Smacznego!