Zupa krem z groszku
Zupa krem z groszku to niesamowicie pyszna i super szybka do ugotowania zupa. Krem z groszku świeżego lub mrożonego gotuje się tylko dziesięć minut. Zupa groszkowa, to świetna zupa na pierwsze danie.
- możesz ją gotować przez cały rok
- zupa gotuje się tylko 10 minut
- jedna z pyszniejszych zup krem
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1000 ml zupy
Kaloryczność kcal: 90 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 400 g łuskanego groszku świeżego lub mrożonego
- 500 ml bulionu warzywnego - 2 szklanki
- 1 średnia cebula - 120 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- gałązka lubczyku lub łyżka suszonego
- 3 łyżki serka mascarpone lub śmietanki
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój bulion może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około jednego litra pysznej zupy krem z groszku.
Zupa krem z groszku to jedna z bardziej ulubionych zup mojego starszego Syna, który jest miłośnikiem wszelkich kremowym zup. Do tego krem z groszku ma wyjątkowo gładką i przyjemną konsystencję. Smak jest jednocześnie lekko cytrusowy, świeży i śmietankowy. Warto spróbować.
Zupa krem z groszku
Krem z groszku zielonego szykuję na początku lata z groszku świeżego, który łuskam. Poza sezonem korzystam z moich zapasów groszku mrożonego lub kupuję groszek mrożony pakowany w paczkach po 400 gramów. Na zdjęciu poniżej znajduje się groszek rozmrożony, który po rozmrożeniu i przepłukaniu wygląda naprawdę świetnie.
Całą zupę groszkową szykuję w jednym naczyniu. Do średniej wielkości garnka wlewam dwie łyżki delikatnej oliwy lub daję dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa a ja w tym czasie obieram i kroję cebulę. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Nie muszą być pięknie pokrojone, ponieważ na końcu i tak zmiksuję je w zupie. Cebulę możesz zastąpić porem!
Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam pięć minut na średniej mocy palnika. Dodaję obrane i pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku i smażę całość jeszcze dwie minuty.
Do cebuli z czosnkiem dodaję 400 gramów zielonego groszku. Wlewam też dwie szklanki bulionu warzywnego. Dodaję kilka listków świeżego lubczyku, który możesz ewentualnie zastąpić łyżką lubczyku suszonego lub garścią siekanej natki pietruszki. Świeży lubczyk jest jednak najlepszy.
Zupę przykrywam przykrywką i zagotowuję. Od zagotowania odliczam dziesięć minut. Zupa powinna przez ten czas delikatnie się gotować. Zazwyczaj nie gotuję zupy z groszku dłużej, ponieważ po tym czasie groszek powinien być już miękki. Łyżką stołową wyławiam zawsze trochę ugotowanego groszku i odkładam go na bok do małej miseczki. Taki groszek pięknie prezentuje się w miseczce ze zmiksowaną już zupą a do tego przyjemnie pęka pod zębami podczas jedzenia :)
Do zupy dodaję na koniec trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół płaskiej łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. W wersji najmniej kalorycznej taka zupa jest już gotowa do zmiksowania na gładki krem.
Polecam jednak dodać jeszcze trzy łyżki serka mascarpone, który wspaniale łączy i łagodzi wszystkie smaki. Zamiast serka mascarpone możesz też dodać śmietankę kremówkę 30 %, kwaśną śmietanę 18 % (pamiętaj, by ją zahartować), albo też zwykłe mleko. Z serkiem mascarpone zupa z groszku zielonego będzie gęstsza niż z dodatkiem mleka. U mnie wybór pada na serek mascarpone.
Zupę krem z groszku zamieszaj i gotuj jeszcze ostatnią minutę. Po tym czasie wystarczy już tylko zmiksować zupę.. najlepiej przy pomocy blendera kielichowego lub blendera ręcznego typu żyrafa. Im dłużej będziesz miksować zupę, tym będzie gładsza.
Krem z groszku smakuje świetnie przystrojony dodatkowo świeżym koperkiem, listkami lubczyku lub też natką pietruszki.
Smacznego!