Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku to niesamowicie pyszna i super szybka do ugotowania zupa. Krem z groszku świeżego lub mrożonego gotuje się tylko dziesięć minut. Zupa groszkowa, to świetna zupa na pierwsze danie. 

- możesz ją gotować przez cały rok
- zupa gotuje się tylko 10 minut
- jedna z pyszniejszych zup krem

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1000 ml zupy

Kalorie: 90 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 400 g łuskanego groszku świeżego lub mrożonego
  • 500 ml bulionu warzywnego - 2 szklanki
  • 1 średnia cebula - 120 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • gałązka lubczyku lub łyżka suszonego
  • 3 łyżki serka mascarpone lub śmietanki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój bulion może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około jednego litra pysznej zupy krem z groszku. 

Zupa krem z groszku to jedna z bardziej ulubionych zup mojego starszego Syna, który jest miłośnikiem wszelkich kremowym zup. Do tego krem z groszku ma wyjątkowo gładką i przyjemną konsystencję. Smak jest jednocześnie lekko cytrusowy, świeży i śmietankowy. Warto spróbować.

Zupa krem z groszku, 1

Zupa krem z groszku

Krem z groszku zielonego szykuję na początku lata z groszku świeżego, który łuskam. Poza sezonem korzystam z moich zapasów groszku mrożonego lub kupuję groszek mrożony pakowany w paczkach po 400 gramów. Na zdjęciu poniżej znajduje się groszek rozmrożony, który po rozmrożeniu i przepłukaniu wygląda naprawdę świetnie. 

Zupa krem z groszku, 2

Całą zupę groszkową szykuję w jednym naczyniu. Do średniej wielkości garnka wlewam dwie łyżki delikatnej oliwy lub daję dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa a ja w tym czasie obieram i kroję cebulę. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Nie muszą być pięknie pokrojone, ponieważ na końcu i tak zmiksuję je w zupie. Cebulę możesz zastąpić porem!

Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam pięć minut na średniej mocy palnika. Dodaję obrane i pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku i smażę całość jeszcze dwie minuty. 
Zupa krem z groszku, 3

Do cebuli z czosnkiem dodaję 400 gramów zielonego groszku. Wlewam też dwie szklanki bulionu warzywnego. Dodaję kilka listków świeżego lubczyku, który możesz ewentualnie zastąpić łyżką lubczyku suszonego lub garścią siekanej natki pietruszki. Świeży lubczyk jest jednak najlepszy. 
Zupa krem z groszku, 4

Zupę przykrywam przykrywką i zagotowuję. Od zagotowania odliczam dziesięć minut. Zupa powinna przez ten czas delikatnie się gotować. Zazwyczaj nie gotuję zupy z groszku dłużej, ponieważ po tym czasie groszek powinien być już miękki. Łyżką stołową wyławiam zawsze trochę ugotowanego groszku i odkładam go na bok do małej miseczki. Taki groszek pięknie prezentuje się w miseczce ze zmiksowaną już zupą a do tego przyjemnie pęka pod zębami podczas jedzenia :)
Zupa krem z groszku, 5

Do zupy dodaję na koniec trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół płaskiej łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. W wersji najmniej kalorycznej taka zupa jest już gotowa do zmiksowania na gładki krem.

Polecam jednak dodać jeszcze trzy łyżki serka mascarpone, który wspaniale łączy i łagodzi wszystkie smaki. Zamiast serka mascarpone możesz też dodać śmietankę kremówkę 30 %, kwaśną śmietanę 18 % (pamiętaj, by ją zahartować), albo też zwykłe mleko. Z serkiem mascarpone zupa z groszku zielonego będzie gęstsza niż z dodatkiem mleka. U mnie wybór pada na serek mascarpone.
Zupa krem z groszku, 6

Zupę krem z groszku zamieszaj i gotuj jeszcze ostatnią minutę. Po tym czasie wystarczy już tylko zmiksować zupę.. najlepiej przy pomocy blendera kielichowego lub blendera ręcznego typu żyrafa. Im dłużej będziesz miksować zupę, tym będzie gładsza. 

Krem z groszku smakuje świetnie przystrojony dodatkowo świeżym koperkiem, listkami lubczyku lub też natką pietruszki. 
Zupa krem z groszku, 7

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (50 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-04-24 20:22
Smak faktycznie mnie zaskoczył. Lepsza niż myślałam. Polecam do picia w kubku.👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-04-26 12:04
Zupa cudowna. Wyrazisty smak groszku pycha. Ja dodałam ziemniaczki gdyż wersja dla dziecka. Mega......
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌱🌱👍
2019-04-27 20:03
Pyszna! Drugi raz zrobie już może ze świeżego groszku. Ciekawe czy będzie jakaś różnica w smaku. 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie zapomnij napisać. 👍
Reklama
2019-04-29 14:11
Krem z groszku rewelacja. Prosty przepis a zupa rozpływa się w ustach. Podałam z grzankami czosnkowym i, mniammm🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️❤️
2019-05-16 11:17
Zdecydowanie muszę spróbować kremu u nas w domu! Niestety nie mam miłośników zupy i warzyw, ale taka wersja może się spodobać. Biorę swój blender firmy Ronic i robię obiadek!
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-05-17 13:03
Też może być groszek z puszki?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, ale lepszy jest świeży lub mrożony.

Zupa krem z groszku

Groszek jest jedynym warzywem strączkowym, który można jeść na surowo! Warto to wiedzieć. Groszek ma bardzo mało kalorii, więc gorąco polecam szykować z nim wiele potraw. Trzeba jednak dodać, że groszek ma też dużo węglowodanów, więc osoby chore na cukrzycę powinny uważać. Mój krem z groszku jest tak pyszny, że jestem w stanie zjeść pół garnka ten delikatnej i orzeźwiającej jednocześnie zupy. Zupa z zielonego groszku powstaje u mnie albo ze świeżego groszku łuskanego albo też z groszku mrożonego. Sezon na świeży groszek przypada na okolice czerwca i lipca. Ja jednak bardzo często sięgam po groszek mrożony, który jest tak pyszny, że osobiście nie czuję żadnej różnicy w smaku po ugotowaniu zupy z groszku na świeżym i na mrożonym groszku. Zupa krem z groszku mrożonego to super zupa na zimę.

Krem z groszku

Zupa z zielonego groszku świeżego lub mrożonego powstaje u mnie na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego. Zdarzyło mi się nawet ugotować krem z zielonego groszku nawet na bulionie wołowym i bardzo mi smakował. Zupa z groszku na lekkim bulionie z dodatkiem cebuli czosnku smakuje nam najbardziej. Zupa groszkowa dodatkowo wzbogacona jest o lekki cytrusowy smak w postacie soku z cytryny lub limonki oraz odrobinę nabiału. Zupa z groszku z serkiem mascarpone lub słodką śmietanką jest boska ale i bardziej kaloryczna. Możesz zatem krem z groszku zielonego ugotować z dodatkiem mleka krowiego. Zupa z groszku zielonego to jedna z bardziej ulubionych zup mojego starszego Syna, który uwielbia zupy krem. Zupa krem z groszku gości na naszym stole kiedy tylko mamy na nią ochotę. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny w woreczkach po 500 ml. Poza sezonem na świeży groszek mam w zamrażarce również woreczki z wyłuskanym groszkiem. Te sklepowe też są bardzo dobre i nie raz już kupiłam groszek mrożony np. Bonduelle, który mogę z czystym sumieniem polecić. Zazwyczaj można go zakupić w Tesco. Jeśli lubisz groszek, to moja marchewka z groszkiem powinna Ci bardzo posmakować. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy kulinarne. Świetna do obiadu oraz na grilla będzie moja sałatka z selera naciowego. Świetna i pysznie wiosenna jest też zielona zupa szpinakowa, którą gotuję zawsze z ziemniakami i jajkiem na twardo.