Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa serowa

Zupa serowa

Moja najlepsza i najszybsza do zrobienia zupa serowa. Warto zerknąć na przepis, by wybrać dla siebie odpowiednie typy serów do zupy. Jest to bowiem przepis na zupę serową do w kilku wersjach smakowych. Polecam!

- rewelacyjna zupa serowa z grzankami
- z gotowym bulionem zrobisz ją błyskawicznie
- uniwersalny przepis i dokładny opis wykonania

Czas przygotowania: 15 minut
Czas podsmażania cebulki: 15 minut
Czas gotowania zupy: 15 minut
Liczba porcji: 900 ml zupy

Kaloryczność kcal: 125 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łącznie 300 g sera: topiony, cheddar, pleśniowy..
  • 2 średnie cebule cukrowe - 280 g
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • po szczypcie pieprzu i tymianku
  • garść szczypiorku

Zupa serowa przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy serowej polecam garnek o pojemności minimum 2 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam grzanek. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 ml zupy serowej.

Zupa serowa, 1

Zupa serowa z grzankami

Zupę szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę z czosnkiem podsmażam w garnku. 

W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop łyżkę masła, najlepiej klarowanego. Możesz też użyć delikatnej oliwy z oliwek. Cebule obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do zupy serowej używam wyłącznie cebuli cukrowej, ponieważ ma bardzo delikatny smak. Przy dużej ilości różnych serów jest to dla mnie istotne. Możesz też jednak sięgnąć po zwykłą cebulę.

Do garnka dodaję poszatkowane cebule i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obieram trzy większe ząbki czosnku i kroję je na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli i całość podsmażam jeszcze pięć minut. Przez cały proces podsmażania cebuli a potem cebuli z czosnkiem, nie przykrywam garnka przykrywką. Mieszam też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki.

Zupa serowa, 2

W trakcie podsmażania cebuli z czosnkiem przygotuj sobie sery, jakie zamieszasz użyć do zrobienia zupy serowej. Na 500 ml bulionu potrzebujesz około 300 gramów serów.

Moja sprawdzona mieszanka, która smakuje każdemu i nie jest ani za mocna, ani za słaba w smaku, to 200 gramów serka topionego śmietankowego, 50 gramów dobrego sera Cheddar oraz 50 gramów sera pleśniowego Błękitny Lazur. Nie używam zwykłych serów żółtych, mozzarelli ani sera ricotta oraz twarogu, które po dodaniu do zupy nie będą miały odpowiedniej, jednolitej formy. 

Porada: Możesz oczywiście użyć wyłącznie serka topionego. Jeśli jednak unikasz serków topionych, to polecam Ci bardzo dobry zamiennik, czyli serek mascarpone. Jest on łagodny, zatem łącz go z serem Lazur oraz Cheddar. W zastępstwie za ser Cheddar lub ser pleśniowy możesz użyć ser Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. 
Zupa serowa, 3

Do garnka z gotową cebulką i czosnkiem wlej 500 ml, czyli dwie szklanki bulionu. Bardzo często sięgam po mój przepis na bulion warzywny, jednak do tej zupy polecam odlać  500 ml samego bulionu z rosołu gotowanego na mięsie z indyka. Taką zupę bazę można łatwo ugotować z użyciem zestawu warzyw rosołowych oraz porcji rosołowej z indyka (skrzydło oraz szyja z indyka).

Do zupy, w pierwszej kolejności dodaj twardszy ser Cheddar oraz ser pleśniowy. Zupę doprowadź do wrzenia na małej mocy palnika i ciągle ją mieszając rozdrabniaj sery w zupie. Dodaj po oszczypcie pieprzu oraz tymianku i garść siekanego szczypiorku.
Zupa serowa, 4

Po kilku minutach dodaj też serek topiony (lub mascarpone jeśli nie jadasz sera topionego) i mieszaj zupę do momentu, gdy zrobi się jednolita. Nie gotuj jej jednak zbyt długo. Dodawanie wszystkich serów powinno się zamknąć w 5-7 minutach.

Ponieważ do zupy dajemy dość słone sery, to zakładam, że nie będzie już potrzeby dodawania soli do zupy. Sprawdź jednak jej smak i zdecyduj, czy chcesz dodać trochę soli lub też pieprzu. Na ostateczny smak zupy ma też wpływ sam bulion. Każdy bowiem korzysta zupełnie z innej bazy. Użyte do zupy sery oraz to w jakich proporcjach były dodane ma również ogromne znaczenie. 
Zupa serowa, 5

Swoją zupę serową podałam z listkami bazylii (cudowna będzie też kolendra, jeśli tylko ją lubisz). Już na talerze dodałam też domowe grzanki. 

Aby zrobić grzanki: Cztery kromki pieczywa ( u mnie bagietka żytnia) pokrój w kostkę. Nagrzej patelnię. Na nagrzaną patelnię wyłóż pokrojone na kawałki pieczywo. Grzanki podsmażaj tak na suchej patelni przez minutę. Co chwilę przewracaj je ostrożnie na drugą stronę. 

Dopiero na częściowo podpieczone grzanki wylej cienką strużką dwie łyżki oliwy. Znów chwilę podsmażaj grzanki. Wylej kolejne dwie łyżki oliwy. Na koniec grzanki posyp ziołami. Jeśli zioła dodasz za wcześnie, to niepotrzebnie się przypalą. Gotowe grzanki dodaj na przygotowane do jedzenia porcje zupy. 

Zupa serowa, 6

Zupa serowa jest bardzo sycąca, więc z podanej ilości składników wychodzą u nas cztery porcje zupy serowej z domowymi grzankami. Zupę serową możesz też podać z samymi świeżymi ziołami oraz siekanym szczypiorkiem lub też z groszkiem ptysiowym.

Z jakimi serami ugotujecie swoją zupę i z czym ją podacie?
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (1860 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa serowa

Zupa serowa to nie jest typowo zima zupa, chociaż tak zazwyczaj się nam kolarzy. Faktycznie jest to zupa serowa z grzankami, która bardzo dobrze sprawdza się jako rozgrzewająca i sycąca zupa na chłodniejsze dni. Jest to jednak zupa, którą się szykuje super szybko. Jeśli tylko masz już gotowy esencjonalny bulion warzywny lub też drobiowy, to zupa serowo cebulowa powstaje naprawdę błyskawicznie. Jest zatem zupą na wiele okazji i na każdą porę roku. Najbardziej znana wersja to zupa serowa z serków topionych. Kupujemy zazwyczaj serki topione śmietanowe, bez dodatków ziół czy też szynki. Super pyszna i rozgrzewająca jest tez moja zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa serowa przepis

Moja zupa serowa nie składa się wyłącznie z serków topionych. Wolę urozmaicać sobie smak i szykuję zupę serową na kilku rodzajach sera. Pomijam typowy żółty ser, którego struktura nie za bardzo nadaje się do zup. Mój przepis na zupę serową jest bardzo prosty i można go nawet zapamiętać. Zupa serowa z grzankami powstaje bowiem tylko z kilku składników w odpowiednich proporcjach. Fantastyczna jest też zupa paprykowa w formie zupy krem. 

Zupa serowa z grzankami

Moja zupa serowa z serków topionych z dodatkiem sera cheddar oraz sera pleśniowego lazur smakuje nam najlepiej z domowymi grzankami. Zupa serowo cebulowa uwielbia towarzystwo grzanek lub też groszka ptysiowego. Przepis na zupę serową z dodatkiem grzanek to moja ulubiona wersja i propozycja do zrobienia w pierwszej kolejności. W przepisie na zupę serową podaj jeszcze kilka ciekawych zamienników na sery. Są one bowiem najważniejsze w tej zupie. A z dodatkiem cebuli polecam Ci mój przepis na inną cudowną zupę. Zupa cebulowa to propozycja na miłośników cebuli. Rewelacyjna jest też moja zupa gulaszowa, którą zachwyca się każdy w moim domu. A na jesieni konieczna do zrobienia zupa z dyni, która u mnie jest  wersji zupy krem.