Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Zobacz jak smakuje moja ulubiona i bardzo szybka do zrobienia zupa kalafiorowa. Jeśli uwielbiasz proste zupy, to z pewnością spodoba Ci się ten przepis. Zapraszam.

- zupa gotowa w jedną godzinę lekcyjną
- jedna z lepszych zup warzywnych
- smacznie, szybko i pysznie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy: 25 minut
Liczba porcji: 2,5 litra zupy

Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 średni kalafior - około 750 g
  • 400-500 g ziemniaków młodych lub starych - 4 nieduże
  • 1 średnia marchew marchew - minimum 100 g
  • 1 dymka ze szczypiorkiem lub mała cebulka i trochę szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku - można pominąć
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść świeżego koperku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % lub śmietany kwaśnej 18 % - około 100 g
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i kurkumy

Kalafiorowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy kalafiorowej polecam większy garnek o pojemności minimum 4 litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja.  Zanim zaczniesz szykować tę zupę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2500 ml zupy kalafiorowej.

Zupa kalafiorowa to u nas super pierwsze danie lub kolacja. Te lżejsze zupy idealnie smakują mi właśnie podane na kolację. Szybciej się trawią niż inne dania, więc są idealne jako ostatni posiłek przed snem. Samą zupę robię błyskawicznie, wiec warto ją ugotować. Warto dodać, że można ją też zmiksować na zupę krem. 

Zupa kalafiorowa, 1

Zupa kalafiorowa przepis

Zupę kalafiorową można gotować przez cały rok. Jeśli jednak szykujesz ją na wiosnę to warto sięgnąć po młode ziemniaki i inne pyszne nowalijki. Przygotuj sobie warzywa i czosnek: jednego średniego kalafiora; cztery nieduże ziemniaki (do 500 gramów łącznie); jedną średnią lub dwie małe marchewki; cebulę dymkę ze szczypiorem lub małą cebulkę i pół małego pęczka szczypiorku; garść koperku, czyli pół małego pęczka; ewentualnie trzy ząbki czosnku, ale nie zawsze go daję. 

Zupa kalafiorowa, 2

Z kalafiora zdejmij okalające go ścisło liście i odetnij wystający głąb. Całą główkę przepłucz pod zimną wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora. Mój kalafior ważył na początku 750 gramów. Po obraniu i odkrojeniu różyczek wyszło mi 580 gramów gotowych do gotowania różyczek kalafiora. 
Zupa kalafiorowa, 3

Zupa kalafiorowa od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Warzywa umyj i obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, zaś marchew w cieńsze plasterki. Cebulkę dymkę ze szczypiorem posiekaj a czosnek obierz i pokrój w plasterki (jeśli go dodajesz do zupy). Do garnka wlej też 1,5 litra, czyli sześć szklanek esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego jeśli jadasz mięso. U mnie był to mocy bulion warzywny. Dodaj też przyprawy: pół łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i kurkumy. Kurkumę dodaję dla podbicia żółtej barwy w zupie oraz dla zdrowia.

Ustaw wysoką moc palnika i zagotuj zupę. Jak tylko zupa się zagotuje, zmniejsz moc do takiej, by zupa kalafiorowa tylko lekko mrugała i gotuj ją pod przykrywką przez około 20 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.

Porada: Możesz też osobno podsmażyć na łyżce masła klarowanego cebulkę ze szczypiorkiem i dodać całość do zupy pod koniec gotowania, ale przed dodaniem śmietany. 
Zupa kalafiorowa, 4

Warzywa są już miękkie, wiec pora dodać garść siekanego koperku oraz łyżkę masła klarowanego (lub cebulkę ze szczypiorkiem podsmażone na maśle). 

Na samym końcu dodaj też 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że śmietanka sprawi, że zupa będzie odrobinę słodka. Nie każdy lubi taki smak, więc polecam wówczas dodać kwaśną śmietanę. 

Jeśli więc chcesz zabielić zupę kalafiorową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Aby zupa była gęstsza możesz też ze śmietanką, czy śmietaną kwaśną wymieszać 1-2 łyżki mąki pszennej. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka. 

Zupa kalafiorowa, 5

Zupę zamieszaj i wyłącz, jak tylko ponownie się zagotuje. Warto też sprawdzić jej smak, by dodać ewentualnie więcej soli lub pieprzu. 
Jaka jest Twoja ulubiona zupa?
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (4212 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa kalafiorowa

Zupa to podstawa naszej diety. Najprzyjemniej kilka razy w tygodniu gotuję jakąś zupę. Uwielbiamy zarówno bardzo gęste i sycące zupy, jak i te lżejsze bez mięsa czy tez zupy krem. Kalafiorowa to wspaniała zupa, którą gotuję głównie późną wiosną. Kalafiorowa zupa z ziemniakami i to młodymi jest najlepsza. Taki młody kalafior jest super smaczny i jak tylko jestem na targu, to zwyczajnie nie mogę mu się oprzeć. Zupa kalafiorowa to zupa lekka, więc zazwyczaj gotuję ją na domowym bulionie warzywnym. Świetna też będzie na bulionie drobiowym. Możesz też śmiało odlać część wywaru z rosołu i odłożyć sobie do takiej właśnie zupy z kalafiora. Sałatka z kalafiora to też super pyszny pomysł na obiad. Na hasło: zupa kalafiorowa przepisy, znajdziesz bardzo dużo różnych przepisów i sposobów na tę bardzo popularną zupę. Zupa kalafiorowa na rosole jest wersją najbardziej ekspresową, ponieważ wystarczy odlać bulion z rosołu i dodać tylko wymienione przeze mnie składniki. Jak tylko warzywa będą miękkie, to pyszna zupa kalafiorowa jest gotowa. Jeśli interesuje Cię kaloryczność zupy z kalafiora, to zupa kalafiorowa kcal podałam, ale to bardzo orientacyjna liczba kalorii, ponieważ każdy używa innego bulionu. 

Zupa kalafiorowa przepis

Kalafiorowa z młodego kalafiora. Do tego młode ziemniaki i młoda marchew. To przecież super pyszne i super zdrowe połączenie. Lubię zupy z ziemniakami, więc zupa kalafiorowa z ziemniakami to u mnie podstawa. Niektórzy gotują też zupę kalafiorową z makaronem lub z domowymi zacierkami. Mój przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty. Taka zupa z kalafiora powstaje w krócej niż w godzinę. Zazwyczaj na koniec dodaję do niej ulubione zioła i jest to oczywiście natka pietruszki lub koperek. Lubię zaprawiać takie zupy śmietanką kremówką bez dodatku mąki. Tak zabielam tylko lekką zupę kalafiorową. Można też oczywiście zrobić do niej zasmażkę lub zwyczajnie wymieszać kwaśną śmietanę z mąką pszenna, zahartować z gorącą zupą i wlać do garnka. To dla miłośników trochę bardziej zagęszczonych zup. Jakie jeszcze wiosenne zupy polecam.. Z kalafiora super będzie zupa krem z kalafiora. Zupa koperkowa oraz botwinka i zupa szczawiowa.. to moi faworycie tej wiosny. A w upały polecam chłodnik litewski.