Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Super pyszna i bardzo prosta do zrobienia zupa fasolowa. Poznaj najlepszy przepis na tę polską zupę, którą gotuję na wędzonym boczku i na dobrej kiełbasie. Do tego obowiązkowo ziemniaki i majeranek. Polecam!

- stary, tradycyjny przepis
- gotowana na suchej fasoli
- z dodatkiem bulionu lub wody

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy : 1 godzina 10 minut
Czas moczenia suchej fasoli: 10 godzin
Liczba porcji: 2500 ml zupy - 2,5 kg

Kaloryczność kcal: 110 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 220 g fasoli suchej Piękny Jaś
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 średnie ziemniaki - 400 g
  • 2 małe marchewki - 150 g
  • 200 g boczku wędzonego bez skóry
  • 200 g dobrej podwędzanej kiełbasy
  • 1 duża cebula - do 200 g
  • płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Zupa fasolowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem a składniki ułożyłam w kolejności dodawania ich do zupy. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet kiełbasa użyta przez Ciebie może mieć o 100 kcal więcej lub mniej, niż kiełbasa której użyłam ja. 

Zupę fasolową zacznij szykować dzień wcześniej. Najlepiej wieczorem odłożyć fasolę do namoczenia, by już rano dnia następnego móc zabrać się do gotowania. Uwielbiam gotować takie sycące i bogate w składniki zupy. Lubię, gdy w garnku pływa dużo pysznych warzyw oraz mięso. Zupa fasolowa to jedna z tych zup, przy których ciężko mi odmówić sobie dokładki. Też tak masz? :)

Zupa fasolowa, 1

Zupa fasolowa

Najważniejsza jest dobrej jakości, sucha fasola Jaś. W sklepie szukaj drobnej fasoli, której długość nie przekracza 2 cm. Fasolę trzeba najpierw namoczyć. Przygotuj sobie sporą miskę - szklaną lub ceramiczną. Wsyp pełną szklankę fasoli, czyli 200 gramów suchej fasoli i zalej zimną wodą. Woda powinna wystawać nawet 10 cm nad fasolę.

Fasola będzie pęcznieć i wchłonie większość wody z miski. Jeśli nalejesz za mało wody, to w każdej chwili możesz ją uzupełnić. Jeśli jednak zostawisz fasolkę na całą noc, to rano może się okazać, że zabrakło wody i wystające fasolki będą miały pomarszczoną skórkę/łupinkę. Fasolę polecam moczyć minimum 10 godzin. Najlepiej zalać fasolę wieczorem i zostawić ją tak do rana. Miskę odłóż na ten czas np. do szafki lub schowka/piwniczki. 

Zupa fasolowa, 2

Po minimum 10 godzinach moczenia możesz już odlać resztę wody z fasoli. Od razu zauważysz, że fasola napuchła i wypiła większość wody z miski.
Zupa fasolowa, 3

Przepłucz fasolę i umieść w garnku o pojemności około 4 litrów. Do fasoli wlej również minimum jeden litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowego. Zupa fasolowa gotowana na litrze płynu będzie gęsta. Jeśli więc wolisz, gdy zupa nie jest bardzo gęsta, to dodaj jeszcze jedną szklankę bulionu.

Zdarzało mi się gotować zupę fasolową bez bulionu, a tylko z samą wodą i też wyszła super. Czasem rozmroziłam np. 500 ml bulionu warzywnego i uzupełniałam go wodą. Smak zupy będzie bogaty, ponieważ dodasz do niej jeszcze wędzony boczek oraz kiełbasę. Do garnka dodaj też dwa listki laurowe oraz dwa ziarna ziela angielskiego. Przykryj garnek przykrywkową i zagotuj zupę. Gdy zupa fasolowa zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika tylko do takiej, by zupa lekko mrugała i gotuj ją pod przykryciem przez 35 minut. 
Zupa fasolowa, 4

W trakcie gotowania się fasoli w wywarze możesz zacząć szykować pozostałe składniki. Po 35 minutach do garnka dodaj też obrane i pokrojone w drobną kostkę: ziemniaki i marchew. Gotuj zupę tak samo pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut do miękkości warzyw. Marchew będzie zapewne potrzebowała gotować się dłużej niż ziemniaki, więc będzie to bliżej 25 minut gotowania.
Zupa fasolowa, 5

Zupa fasolowa się gotuje, więc czas na boczek z cebulą. Boczek surowy wędzony lub gotowany wędzony bez skóry pokrój na drobną kosteczkę. Wrzucaj go na zimną jeszcze patelnię i pozwól, by tłuszcz stopniowo się wytapiał a boczek rumienił. Od czasu do czasu zamieszaj boczek drewnianą łyżką.

Cebulę obierz i poszatkuj drobno. Dodaj ją do boczku dopiero wtedy, gdy większość tłuszczu z boczku już się wytopi. Kupując boczek do zupy fasolowej możesz zatem śmiało sięgać po te tłustsze kawałki. Jeśli nie masz kiełbasy podsuszanej i podwędzanej i planujesz dodać np. kiełbasę śląską, to podsmaż ją na patelni razem z cebulą. Całość podsmażaj tak do 15 minut, aż cebula się zeszkli i zarumieni.
Zupa fasolowa, 6

Gdy warzywa w garnku są już miękkie dodaj całą zawartość patelni z cebulą i boczkiem. Dodaj też kiełbasę pokrojoną w półplasterki (Jeśli masz kiełbasę podwędzaną i podsuszaną. Takiej kiełbasy nie podsmażaj wcześniej na patelni). 
Zupa fasolowa, 7

Dodaj też płaską łyżkę słodkiej papryki lub papryki słodkiej wędzonej, 1/4 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli. Zamieszaj zupę i gotuj pod przykryciem przez pięć, do dziesięciu minut. Na tym etapie można już zakończyć gotowanie zupy fasolowej. 
Zupa fasolowa, 8

Ja jednak zawsze dodaję na koniec łyżkę majeranku oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Zupa fasolowa jest jeszcze lepsza.. spróbuj koniecznie. 
Zupa fasolowa, 9

Jeśli lubisz dania w stylu węgierskim, to zarówno fasolka po bretońsku, jak i moja zupa fasolowa przypadną Ci do gustu.
Zupa fasolowa, 10

Sprawdź też mój przepis grochówka na wędzonym boczku.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (2903 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa fasolowa

Pyszna i super sycąca zupa fasolowa, którą zna każdy Polak. Moja zupa fasolowa przepis - prosty, sprawdzony, pyszny!! Przede wszystkim zupa fasolowa powinna być dość gęsta i bogata w składniki. Ponieważ zupa fasolowa gotowana jest zarówno z boczkiem wędzonym, jak i z kiełbasą, to teoretycznie nie ma potrzeby gotować ją na mocnym bulionie. Zawsze jednak polecam użyć do zupy fasolowej buliony. Jeśli tylko masz zamrożoną porcję bulionu, to koniecznie jej użyj. Moja pyszna zupa fasolowa tradycyjna gotowana jest zazwyczaj na bulionie warzywnym. U mnie zupa fasolowa z ziemniakami to podstawa. Zawsze gotują ją jesienią i zimą. 

Zupa fasolowa tradycyjna

Jak powinna smakować tradycyjna zupa fasolowa? Przede wszystkim zupa fasolowa na boczku a do tego przydałaby się dobra kiełbasa. Jeśli tylko mam kiełbasę podwędzaną i lekko podsuszaną, to po taką właśnie sięgam. Ta pyszna zupa fasolowa z boczkiem nie jest trudna do zrobienia. Bardzo często czytam w komentarzach, że długo się ją robi i jest trudna, ponieważ trzeba wcześniej szykować fasolę. Kochani.. fasolę suchą wystarczy dzień przed gotowaniem zupy, najlepiej wieczorem zalać zimną wodą.. To tyle! Potem już tylko odlewasz wodę i zaczynasz szykować zupę fasolową. Zupa fasolowa kalorie - najwięcej kalorii w zupie ma wędzony boczek oraz ewentualnie kiełbasa. W porównaniu do tego jak bardzo sycąca jest to zupa, nie ma wcale tak dużo kalorii. Mój Blog Kulinarny to nie tylko pyszne, polskie zupy. Znajdziesz u mnie wszystkie dania, od deserów po sosy i sałatki. Ps. Zupa z soczewicy to jedna z ciekawszych zup, które polecam gotować zimą! Cudowna jest również francuska zupa cebulowa. Zapiekanka ziemniaczana to danie, które polecam szykować na weekendy. Jest pyszna! A jeśli lubisz sycące i bogate w mięso zupy, to zapraszam po moją ulubioną.. zupa gulaszowa!