Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to jeden z przepisów, które trzeba poznać. Jak sama nazwa wskazuje, jest to zupa, która ma dużo wspólnego z polskimi, tradycyjnymi gołąbkami. Możesz ją ugotować w wersji z ryżem lub też bez. 

- zupa zamiast gołąbków
- szyki i pyszny pomysł na obiad
- bardzo sycąca, tania i sezonowa zupa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy: 45 minut
Ilość porcji: ponad 4 litrów zupy

Kalorie: 75 w 100 ml zupy

Składniki:
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • pół małej główki kapusty - 700 g
  • 2 średnie cebule - 330 g
  • 3 małe marchewki - 220 g
  • 1 puszka krojonych pomidorów - 400 g
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 szklanek wody - 2 litry
  • niecałe pół szklanki ryżu - do 130 g (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy i zioła: 2 duże liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, po płaskiej łyżce soli i cukru, łyżka majeranku, płaska łyżeczka pieprzu

Zupa gołąbkowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.

Do ugotowania zupy ziemniaczanej polecam garnek o pojemności minimum 6 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 4000 ml zupy gołąbkowej. Jeśli więc jest to dla Ciebie za duża porcja, to od razu polecam ugotować tę zupę z połowy składników. 

Pyszna i prosta zupa z białej kapusty oraz mięsa mielonego w sosie pomidorowym.. Zapraszam po przepis na zupę gołąbkową, którą można ugotować w wersji z ryżem lub tez bez ryżu. Jeśli więc nie masz pewności, czy chcesz zjeść taką zupę z ryżem, to nie dodawaj go do zupy a ugotuj osobno i umieść odrobinę już na talerzu. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy gołąbkowa z ryżem to Twoje smaki, czy też nie.

Zupa gołąbkowa, 1

Zupa gołąbkowa przepis

Pół kilograma łopatki wieprzowej zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wybierz średnie oczka. Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej jedną łyżkę oleju.

Na patelni umieść mięso mielone oraz przyprawy:  2 płaskie łyżki słodkiej papryki, po płaskiej łyżce soli i cukru, łyżkę majeranku i płaską łyżeczkę pieprzu. Całość wymieszaj dokładnie. Mięso z przyprawami smaż do 7 minut na średniej mocy palnika a następnie wyłącz i odstaw na bok. 

Porada: Do zupy gołąbkowej zawsze sięgam po łopatkę wieprzową, ale możesz też użyć szynki (chude mięso) lub karkówki. 

Zupa gołąbkowa, 2

Do garnka, w którym będziesz gotować zupę (pojemność około 6 litrów) wlej łyżkę delikatnej oliwy lub olej roślinny. Cebule obierz i posiekaj drobno. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę, cebulę czosnkową lub po delikatniejszą cebulę cukrową. Ja użyłam cebuli żółtej, czyli tej najbardziej pospolitej. 

Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Przez cały proces podsmażania cebuli nie przykrywam garnka przykrywką. Mieszam też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki.

Podczas gdy cebula się podsmaża, obieram i kroję w drobną kostkę wszystkie marchewki. Dodaję je do zeszklonej cebuli. Od momentu wrzucenia cebuli do momentu dodania marchewki powinno minąć około 10 minut. 

Zupa gołąbkowa, 3

Zdejmij wierzchnie liście z kapusty oraz usuń twardy głąb. Odetnij kawałek kapusty o wadze nie większej niż 700 gramów. Kapustę poszatkuj i umieść w garnku z cebulą i marchewką. Dodaj też dwa duże liście laurowe oraz cztery ziarna ziela angielskiego.
Zupa gołąbkowa, 4

Do garnka wlej dwa litry wody lub bulionu warzywnego. Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość przez 15 minut na średniej mocy palnika. 
Zupa gołąbkowa, 5

Po tym czasie do zupy dodaj też całą puszkę pomidorów oraz niecałe pół szklanki suchego ryżu. Zupę gotuj jeszcze około 15 minut. 

Porada: Jeśli nie używasz ryżu do gołąbków, to możesz go pominąć. Warto zaznaczyć, że ryż dodany do zupy mocno pęcznieje i zagęszcza zupę. Po każdym podgrzaniu zupy będzie się bardziej rozpadał. Jeśli więc wolisz zwarty ryż, to ugotuj go osobno i dodawaj na talerze dopiero podczas serwowania zupy. 
Zupa gołąbkowa, 6

Na koniec dodaj jeszcze mięso mielone z patelni oraz cztery łyżki koncentratu pomidorowego. Całość zamieszaj i sprawdź smak zupy. Być może wolisz ostrzejsze zupy i dodasz jeszcze odrobinę pieprzu, więcej soli albo szczyptę chili..
Zupa gołąbkowa, 7

Sama tego nie robię, ale zupę tę można dodatkowo zaprawić odrobiną śmietany. 
Zupa gołąbkowa, 8

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (149 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-10-09 12:41
Widziałam już ją gdzieś w sieci, ale nie zdecydowałam się bo nie znam stron. Z Pani przepisu zrobię 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂
2019-10-09 12:59
Lubię na gęsto, wiec bedzie z ryzem. 😋
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 👍
2019-10-09 18:39
Dziś zrobiłam. Bardzo smaczna. Polecam.
2019-10-09 20:59
A czy mozna tą zupe zawekowac na pozniej? Jak kapusta zareaguje?
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie próbowałam.
2019-10-09 21:04
Zrobiłam z ciekawości bo lubię gołąbki ale nie przepadam za ich zwijaniem. Wyszło świetnie więc będe ja robić. Myślę tylko by dać następnym razem kaszę pęczak zamiast ryżu ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczywiście.
2019-10-09 21:06
Na pewno zrobię, już czuję jej smak.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-10-09 22:03
Z ryżem!! Jemy na kolację i będzie na obiad jutro ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego 👍
2019-10-10 09:09
Zrobiłam, jak wygląda tak smakuje - pyszna 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️
Reklama
2019-10-10 16:33
Wyszła lepsza niz się spodziewałam. W ogóle super wszystko do siebie pasuje ale o tak wolę zwykle gołąbki. 👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-10-10 20:36
Przepyszna!!!! Coś nowego
2019-10-11 10:04
Zupa jest przepyszna 😘
2019-10-11 11:37
Fajna ta zupa, u mnie wszyscy domownicy wyjadają farsz z gołąbków a kapusta ląduje w koszu, teraz już nic się nie zmarnuje.👌🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-10-15 17:30
Pyszna!!!
2019-10-15 19:19
Zrobiona bardzo pyszna 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-10-16 19:25
Mam taką ilość ryżu, tyle że czerwonego - nada się jako zamiennik białego 🙂 ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Ugotuj osobno.. to już tylko kwestia gustu.
Reklama

Zupa gołąbkowa

Gołąbki to jedno z naszych polskich, tradycyjnych dań. Mięso wieprzowe oraz biała kapusta i ryż.. Chociaż z tym ryżem bywa różnie i nie w każdym domu się go do masy dodawało. Jadam gołąbki w obu wersjach i jeśli tylko dodam oprócz łopatki trochę słoniny, to faktycznie zazwyczaj pomijam ryż w farszu. Zapraszam tym jednak po coś zupełnie innego. Przepis na zupę gołąbkową podpatrzyłam już jakiś czas temu u sąsiadki. To zabawne, bo znajoma nie mogła robić gołąbków ponieważ nie posiadała tak dużego garnka, by obgotować główkę kapusty. Uznała też, że nie opłaca się jej kupować garnka tylko do jednej potrawy. Tak własnie poznałam ciekawą wersję na gołąbki. Zupa gołąbkowa z szatkowanej białej kapusty oraz wszystkie inne dodatki takie same jak w gołąbkach. Znajoma małą główkę kapusty dzieliła na trzy kawałki. Z jednej trzeciej powstawała zupa gołąbkowa, a z pozostałych kawałków surówka oraz kapusta na ciepło. Sprytnie! Jeśli lubisz takie proste nowości, to zapewne spodoba Ci się też moja sałatka z selera konserwowego

Zupa gołąbkowa przepis

Na podstawie podpatrzonej zupy u znajomej zrobiłam swoją wersję zupy gołąbkowej. Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Zrobiłam naprawdę okazały garnek zupy, więc jeśli wolisz ją zjeść ze swoją rodziną na raz, to możesz nawet zmniejszyć ilość składników o połowę. Z kapusty białej szykuję też wiele innych przepisów. Surówka z białej kapusty jest u mnie bardzo popularna. Tak samo kapusta zasmażana.. coś wspaniałego.