Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Zobacz jak zrobić super delikatne i niezwykle pyszne pulpety w sosie koperkowym. To najlepszy przepis a do tego całe danie zrobisz dosłownie z kilku składników. Rozpływające się w ustach pulpety i idealny sos!

- super obiad dla dzieci
- pulpety bez obsmażania na patelni
- kilka pomysłów na podanie pulpecików

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania łącznie: 35 minut
Ilość porcji: 14 pulpetów z dużą ilością sosu

Kaloryczność kcal: 70 w 1 pulpecie bez sosu

Składniki na pulpety

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 średnie jajko
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki pieprzu

Składniki na sos koperkowy

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 młode marchewki - około 160 g
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 125 g
  • pełna łyżka mąki pszennej - 20 g
  • pół pęczka koperku

Pulpeciki w sosie koperkowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 14 pulpecików wielkości orzecha włoskiego i wadze około 50 gramów. Podczas liczenia kaloryczności dania, nie uwzględniłam sosu. 

Przed szykowaniem pulpetów w sosie koperkowym zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do masy mięsnej trochę płatków ryżowych lub też gotowanego ziemniaka..

Pulpety w sosie koperkowym, 1

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Potrzebujesz około 500 gramów mięsa wieprzowego. Według mnie najlepsza do pulpecików jest łopatka wieprzowa. Zakupiłam dość tłustą łopatkę, ponieważ taką właśnie lubimy, ale możesz też wybrać w sklepie znacznie chudszy kawałek mięsa. Na pulpety w sosie koperkowym nada się również mieszanka karkówki z chudą szynką lub też biodrówka, którą gorąco polecam. 

Porada: Pulpety można też śmiało zrobić z mięsa drobiowego, z kurczaka lub z indyka. 

Pulpety w sosie koperkowym, 2

Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. Całą, świeżą lub czerstwą kajzerkę (może być też inna mała bułeczka) namaczaj przez kilka minut w wodzie, mleku lub dowolnym bulionie. Bułeczka ma się dobrze namoczyć. W środku nie może pozostać sucha. Następnie ostrożnie, ale dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Odciskaj ją w dłoniach kilka razy uciskając bułeczkę, by jak najwięcej płynu uciekło przez palce. 

Do miski ze zmielonym mięsem i namoczoną bułką wbij jajko i dodaj przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki pieprzu.

Porada: Zamiast jajka możesz dodać do masy płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz jednego, małego ziemniaka (ugotowany i przepuszczony przez praskę). Dobrze sprawdza się też papka z płatków ryżowych. Jeśli zaś nie masz mieszanki ziół, to możesz wsypać łyżeczkę oregano. 
Pulpety w sosie koperkowym, 3

Zacznij wyrabiać masę mięsną pod pulpeciki z koperkiem. Ja mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy masa jest dokładnie wyrobiona. Masę mięsną mieszam tak przez przynajmniej pięć minut, aż będzie idealnie jednolita. Sprawdzam, czy mogę z niej uformować okrągłego pulpeta, który zachowa kształt i nie "rozleje" się i dopiero wtedy decyduję, czy dodać bułkę tartą. Ja zazwyczaj nic już nie dodaję do tej masy. 
Pulpety w sosie koperkowym, 4

Do średniego, ale szerokiego garnka wlej 1000 ml bulionu. Może to być sam rosół drobiowy lub też nawet bulion warzywny. Obierz marchewki i pokrój je w cienie plasterki a następnie dodaj do bulionu. Zagotuj bulion. Zmniejsz moc do takiej, by tylko lekko mrugał i gotuj go około 10 minut. 
Pulpety w sosie koperkowym, 5

Z masy mięsnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy pulpecik o wadze około 50 gramów. Pulpeciki przekładaj ostrożnie do garnka z mrugającym bulionem. Układaj je jeden obok drugiego, ale nie ruszaj ich z miejsca, ponieważ na początku gotowania są zbyt delikatne. Wyszło mi równo 14 pulpecików. 

Zwiększ odrobinę moc palnika, by bulion z pulpetami zaczął się ponownie lekko gotować. Pulpety w bulionie gotuj bez przykrywki przez 15-20 minut (mała moc palnika).

Porada: Moje pulpety w sosie koperkowym są bardzo delikatne. Nie smażę ich na patelni przed dodaniem do bulionu i nie obtaczam w mące. Zapewniam jednak, że pulpety nie rozpadną się w garnku, jeśli tylko będziemy się z nimi ostrożnie obchodzić. 
Pulpety w sosie koperkowym, 6

Do małej miseczki wlej około 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Dodaj do niej pełną łyżkę mąki pszennej np. tortowej, czy uniwersalnej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, by w śmietance nie było grudek mąki. Jeśli śmietanka będzie miała temperaturę pomieszczenia, to będzie Ci znacznie łatwiej połączyć ją z mąką, niż w przypadku śmietanki wyjętej prosto z lodówki.

Powstanie bardzo gęsta masa, więc zanim dodasz ją do garnka, polecam najpierw kilka łyżek bulionu przelać do miseczki z mieszanką śmietankowo mączną. Zamieszaj całość i dopiero wlej do garnka. Bardzo ostrożnie zamieszaj zawartość garnka a następnie dodaj też pół pęczka siekanego koperku, czyli około 35 gramów zieleniny. 

Pulpety w sosie koperkowym doprowadź do wrzenia. Sos powinien po chwili lekko zgęstnieć. Sprawdź jego smak i w razie potrzeby dodaj trochę soli, pieprzu lub też łyżkę soku z cytryny dla wyraźniejszego smaku. 

Pulpety w sosie koperkowym, 7

Gotowe pulpety w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną lub też inną kaszą albo z makaronem. Powstanie Ci sporo pysznego sosu, więc możesz śmiało nakładać go więcej na jedną porcję pulpetów. 

Do tego jeszcze ogórki kiszone, małosolne lub też ulubiona surówka np. surówka z marchewki i pyszny obiad gotowy!

Pulpety w sosie koperkowym, 8

Z czym Ty najchętniej podajesz swoje pulpeciki?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (271 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpeciki domowe zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ takie mięciutkie kuleczki mięsne szykowała i moja Babcia i Mama. A podawane były na mnóstwo sposobów. Do tego szykowane były również najróżniejszych mięs mielonych. Najczęściej były to pulpety w sosie koperkowo śmietanowym. U mnie pulpety nie były wcześniej podsmażane. Mama starała się je robić wyłącznie jako gotowane pulpety w sosie koperkowym. Pulpety w sosie koperkowym najczęściej powstawały z mięsa wieprzowego karkowego lub łopatki. Czasem nawet z szynki lub też z polędwiczki. W wersji jeszcze delikatniejszej gotowane były z drobiu, czyli z mielonego mięsa indyka lub też kurczaka. Tak więc bez podsmażania oraz z drobiu były to idealne pulpety w sosie koperkowym dla dzieci. Polecam też przy okazji super smaczne pulpety w sosie pomidorowym.. coś wspaniałego! 

Pulpeciki w sosie koperkowym

Czasem obsmażam pulpeciki przed gotowaniem, jednak tym razem postawiłam na o, by były one super delikatne i mięciutkie. Taki perfekcyjny przepis na pulpety w sosie koperkowym dla każdego. Nie dodaję do nich nawet podsmażonej cebulki. Takie pulpety w sosie koperkowym przepis, który może zaskakiwać.. bez obtaczania w mące i smażenia, bez cebuli w masie mięsnej.. Tak, da się zrobić takie pulpeciki i gwarantuję, że nie rozpadną się one w trakcie gotowania. Trzeba jednak pilnować się kilku zasad oraz mojej dokładnej instrukcji i wytycznych dotyczących kroków szykowania masy oraz samego gotowania sosu. Jeśli zatem chcesz wiedzieć jak zrobić pulpety w sosie koperkowym to zapraszam do zapoznania się z całym przepisem. Zachęcam też do sprawdzenia również innych moich przepisów kulinarnych. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na przepisy z udziałem mięsa mielonego, to mam dla Ciebie przepis na kotlety mielone tradycyjny. Koniecznie sprawdź też jak zrobić gołąbki bez zawijania. To przepis, który może się spodobać Twoim dzieciom. Oczywiście tradycyjne gołąbki też u mnie znajdziesz. Zapraszam do wspólnego gotowania.