Jak zrobić surówkę z białej kapusty

Jak zrobić surówkę z białej kapusty

Najprostszy, tradycyjny przepis na surówkę z białej kapusty z jabłkiem.
Szybko, tanio i smacznie.

Czas przygotowywania: do 15 minut
Ilość porcji:
 6

Składniki:
• pół średniej główki białej kapusty - 400 g
• 1 średnie jabłko
• 25 ml oliwy
• mały pęczek koperku
• płaska łyżeczka soli
• pół płaskiej łyżeczki pieprzu
• 2 płaskie łyżki cukru
• sok z połówki cytryny


Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Jedną połówkę poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Jeśli masz młodą kapustę, z drugiej polówki polecam ugotować delikatną  kapustę z koperkiem.

Do miski z  kapustą dodaj starte jabłko, poszatkowany koperek, oliwę, sól, pieprz oraz cukier i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj.

Surówka jest gotowa do zjedzenia, ale warto ją jeszcze umieścić w lodówce, by smaki się lepiej przegryzły :-)

jak-zrobic-surowke-z-bialej-kapusty-1

Surówkę polecam jako dodatek do:
pstrąga z frytkami
pieczonych piersi z kurczaka
- czy też klusek śląskich

Smacznego!

 

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Agata
2017-05-05 12:38
W opisie nie ma nic na temat jabłka.
Ania
2017-05-06 20:01
Faktycznie dodałam w składzie a nie wymieniłam w opisie. Już wszystko jest znowu czytelne :-) Dziękuję za uważność.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-05-05 15:52
To jedna z naszych ulubionych surówek :D