Surówka z białej kapusty
Tradycyjna surówka z białej kapusty z jabłkiem. Do surówki można też zetrzeć marchew, by smakowała jak u "chińczyka". Szybka i prosta do przygotowania surówka idealna do obiadu.
Tę surówkę możesz zrobić zarówno z młodej jak i przechowywanej kapusty. Jeśli wolisz przepis na surówkę z kapusty z majonezem, to zapraszam po moją surówkę Colesław.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- pół średniej główki białej kapusty - 400 g
- 1 średnie jabłko deserowe lub stołowe
- 25 ml oliwy
- mały pęczek koperku
- płaska łyżeczka soli
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
- 2 płaskie łyżki cukru
- sok z połówki cytryny
Surówka z kapusty
Zdejmij pierwsze liście z kapusty. Kapustę podziel na pół. Jedną połówkę poszatkuj drobno. Głąb wyrzuć. Jeśli masz młodą kapustę, z drugiej polówki polecam ugotować kapustkę, z przepisu kapusta z koperkiem.
Do miski z kapustą dodaj starte jabłko, poszatkowany koperek, oliwę, sól, pieprz oraz cukier i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszaj.
Surówka jest gotowa do zjedzenia, ale warto ją jeszcze umieścić w lodówce, by smaki się lepiej przegryzły.
Smacznego.