Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów. Dla nas zdecydowanie najlepsza jest kapusta zasmażana do schabowego. Gorąco polecam ten przepis!
- stary i sprawdzony przepis
- można ją zrobić i z młodej i ze starej kapusty
- wspaniały dodatek do mielonych i schabowego
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 700 g kapusty
Kaloryczność kcal: 140 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
Składniki
- główka kapusty - najlepiej młodej - do 700 g
- pęczek koperku
- pół kostki masła - 100 g
- łyżka mąki pszennej
- pół szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu (pieprzu można dać mniej)
Kapusta zasmażana
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów pysznej zasmażanej kapusty.
Kapusta zasmażana jest uwielbiana w naszym domu. To chyba najpyszniejszy dodatek do schabowego z tłuczonymi ziemniakami. Można ją robić przez cały rok, ponieważ wiosną szykujemy kapustę zasmażaną z młodych główek kapusty. Od jesieni zajadamy "starą" kapustę białą.
PS. Bardzo gorąco polecam też przepis na gołąbki bez zawijania w wersji gotowanej lub z piekarnika :)
Kapusta zasmażana przepis
Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby. Na zdjęciu widać jedną mniejszą, młodą kapustę. Tak samo postępujesz z kawałkiem kapusty białej "starej".
Każdy kawałek potnij ostrym nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Wlej też pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na palnik. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut (lub do momentu, gdy będzie już prawie miękka).
Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i zamieszaj kapustę. Gotuj ją dalej na małej mocy palnika. Nie przykrywaj garnka.
W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić.
Porada: Na patelni możesz też zamiast takiej klasycznej zasmażki dodać do kapusty kawałki podsmażonego boczku. Potrzebujesz wówczas około 150-200 gramów boczku parzonego. Boczek pokrój ma małe kawałki i podsmażaj kilka minut z jedną łyżką masła. Następnie dodaj resztę masła i postępuj tak samo, jak w przypadku opisanej zasmażki. Boczek jest tłusty, wiec zalecam wówczas zmniejszyć ilość masła o 20-50 gramów.
Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj. Już po niecałej minucie kapusta jest gotowa.
Podałam orientacyjny czas gotowania się kapusty. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 15-20 minut. Bardzo młoda kapusta ugotuje się szybciej. Kapusta starsza, cięższa, jaśniejsza i bardziej zwięzła może się gotować do 20-25 minut.
Z czym najczęściej jadacie kapustą zasmażaną?
Zobacz też mój przepis kapusta kiszona zasmażana.
Smacznego!