Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów. Dla nas zdecydowanie najlepsza jest kapusta zasmażana do schabowego. Gorąco polecam ten przepis!

- stary i sprawdzony przepis
- można ją zrobić i z młodej i ze starej kapusty
- wspaniały dodatek do mielonych i schabowego

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba porcji: 700 g kapusty

Kaloryczność kcal: 140 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • główka kapusty - najlepiej młodej - do 700 g
  • pęczek koperku
  • pół kostki masła - 100 g
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu (pieprzu można dać mniej)

Kapusta zasmażana

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów pysznej zasmażanej kapusty.

Kapusta zasmażana jest uwielbiana w naszym domu. To chyba najpyszniejszy dodatek do schabowego z tłuczonymi ziemniakami. Można ją robić przez cały rok, ponieważ wiosną szykujemy kapustę zasmażaną z młodych główek kapusty. Od jesieni zajadamy "starą" kapustę białą. 

PS. Bardzo gorąco polecam też przepis na gołąbki bez zawijania w wersji gotowanej lub z piekarnika :)

Kapusta zasmażana, 1

Kapusta zasmażana przepis

Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby. Na zdjęciu widać jedną mniejszą, młodą kapustę. Tak samo postępujesz z kawałkiem kapusty białej "starej".

Kapusta zasmażana, 2

Każdy kawałek potnij ostrym nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Wlej też pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na palnik. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut (lub do momentu, gdy będzie już prawie miękka).
Kapusta zasmażana, 3

Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i zamieszaj kapustę. Gotuj ją dalej na małej mocy palnika. Nie przykrywaj garnka. 
Kapusta zasmażana, 4

W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić.

Porada: Na patelni możesz też zamiast takiej klasycznej zasmażki dodać do kapusty kawałki podsmażonego boczku. Potrzebujesz wówczas około 150-200 gramów boczku parzonego. Boczek pokrój ma małe kawałki i podsmażaj kilka minut z jedną łyżką masła. Następnie dodaj resztę masła i postępuj tak samo, jak w przypadku opisanej zasmażki. Boczek jest tłusty, wiec zalecam wówczas zmniejszyć ilość masła o 20-50 gramów.
Kapusta zasmażana, 5

Kapusta zasmażana, 6

Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj. Już po niecałej minucie kapusta jest gotowa.

Podałam orientacyjny czas gotowania się kapusty. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 15-20 minut. Bardzo młoda kapusta ugotuje się szybciej. Kapusta starsza, cięższa, jaśniejsza i bardziej zwięzła może się gotować do 20-25 minut.
Kapusta zasmażana, 7

Z czym najczęściej jadacie kapustą zasmażaną?

Zobacz też mój przepis kapusta kiszona zasmażana.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (8543 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kapusta zasmażana

Pyszna, młoda biała kapusta zasmazana to wspaniały dodatek do polskich obiadów. Młoda kapusta zasmażana smakuje cudownie podana z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz rybą lub kotletem schabowych. Młoda kapusta zasmażana nawet samodzielnie, bez niczego może być pysznym obiadem. Z młodej kapusty obowiązkowo gotuję też mój ulubiony bigos z młodej kapusty. Tak się zastanawiam z czym najbardziej mi smakuje kapusta zasmażana. Chyba jednak najlepsza jest tradycyjnie kapusta zasmażana do schabowego

Kapusta zasmażana do schabowego

Bardzo często szykuję młodą kapustę zasmażaną z masłem i mąką. Lubię, by młoda kapusta zasmażana była lekko kwaśna i odrobinę słodka, więc sok z cytryny i łyżeczka cukru bardzo dobrze komponują się z całością. Młoda kapusta zasmażana jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Kapusta zasmażana tak samo szykowana jest u mnie zarówno z młodej, jak i tej starej kapusty słodkiej. Biała kapusta zasmażana jest boska. W niecałe pół godziny masz już gotowy pyszny obiad lub dodatek do obiadu. Kapusta zasmażana przepis, który koniecznie trzeba poznać. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania bez mięsa. Bardzo wiosenny jest również przepis na sos koperkowy. Polecam też coś na Święta.. kapusta z grzybami. A wiosennie.. oczywiście zupa botwinka!