Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to jeden z pyszniejszych sygnałów, że wiosna na dobre zawitała i może być już tylko piękniej. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na młodą kapustę z koperkiem.

W tej wersji bez dodatku boczku, czy kiełbasy. Jeśli wolisz jeszcze lżejszą wersję młodej kapusty, to zerknij na mój przepis na delikatną młodą kapustę z koperkiem.. bez dodatku mąki. 

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 17 minut
Ilość porcji: 700 g kapusty

Kalorie: 140 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • główka młodej kapusty - do 700 g
  • pęczek koperku
  • pół kostki masła - 100 g
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby.

Młoda kapusta zasmażana, 1

Każdy kawałek potnij ostrym nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Wlej też pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na palnik. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. 
Młoda kapusta zasmażana, 2

Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i zamieszaj kapustę. Nie przykrywaj garnka. 
Młoda kapusta zasmażana, 3

Na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić.
Młoda kapusta zasmażana, 4

Młoda kapusta zasmażana, 5

Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj. Już po niecałej minucie kapusta jest gotowa.
Młoda kapusta zasmażana, 6

Podałam orientacyjny czas gotowania się młodej kapusty. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 15-20 minut. Bardzo młoda kapusta ugotuje się szybciej. Kapusta starsza, cięższa, jaśniejsza i bardziej zwięzła może się gotować do 20-25 minut. 
Młoda kapusta zasmażana, 7

Zapraszam też po mój ulubiony przepis na ogórki małosolne.
Młoda kapusta zasmażana, 8

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (83 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-04-27 13:01
Kapustka młoda wg Pani przepisu gotowa, tylko mięsko wcześniej udusiłam do miękkości i dodałam.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smakowita!
2018-04-28 12:20
Właśnie gotuję, pierwszy raz!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 12:49
Powodzenia! Myślę, że będzie super. Młoda kapusta zasmażana to bardzo proste danie.
2018-05-02 19:29
Zrobiłam pierwszy raz, ale zmodyfikowałam - dodałam tylko ćwiartkę masła + 2 plasterki wędzonego boczku. Fantazja!
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!🌼
2018-05-09 12:53
Właśnie ugotowałam. Ale nie miał cytryny i dodałam octu. Trochę za dużo. Następnym razem będzie lepiej 😁😁
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-09 18:21
Pewnie Kasiu!! Za każdym razem będzie coraz pyszniej 👍
2018-05-10 15:48
Przepyszna! Mąż w siódmym niebie;)👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!! Bardzo się cieszę 🙂
Reklama
2018-05-17 20:01
Aniu podam przepis na młodą kapustkę główkę młodej kapusty kroimy drobno na paseczki wkładamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy dosłownie parę minut zdejmujemy z ognia odcedzamy kapustkę a gotujemy po to żeby pozbyć się goryczki z kapusty teraz do rondla dajemy 2 łyżki masła wkładamy obgotowaną kapustę kroimy duży pęczek kopru pęczek pietruszki pęczek szczypioru kilka młodych marchewek marchewki ucieramy na grubej tarce dodajemy kostkę rosołową podlewamy wodą wody ja dodaję szklankę jak odparuje w trakcie gotowania to podlewam lekko wodą doprawiam przyprawą kucharek pieprzem jak kapusta jest już mięka doprawiam małą śmietaną kwaśną półtora łyżki mąki rozbijam razem i wlewam do kapusty i zagotowuję i gotowa kapusta jest super smacznego
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 20:11
Dziękuję za świetny przepis. Podoba mi się dodanie większej ilości ziół i marchewki. A znasz mój przepis na kapustę czerwoną na ciepło ?
2018-05-20 09:33
Dzięki przepis na czerwoną kapustę na ciepło spróbuje zrobić ciekawy przepis dam znać jak wyszła
-- Ania z AniaGotuje.pl Super, czekam 🙂
2018-05-30 16:53
Czy można dodać kwasku cytrynowego jak nie ma się cytryny.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-31 09:11
Tak, ale to już nie ten sam smak. A masz może ocet jabłkowy?
2018-07-14 09:42
Dziękuję za przepis. Kapustka wg Pani przepisu jest rewelacyjna. Moja rodzina nie mogła wyjść z podziwu - kapusta zniknęła w oka mgnieniu 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-14 10:17
Bardzo mi miło! Kapusta zasmażana jest wspaniałym dodatkiem do polskich obiadów. Bardzo ją lubię i cieszę się, że i Twojej rodzinie przypadła do gustu!😍

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Pyszna, młoda biała kapusta zasmażana to wspaniały dodatek do polskich obiadów. Młoda kapusta zasmażana smakuje cudownie podana z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz rybą lub kotletem schabowych. Młoda kapusta zasmażana nawet samodzielnie, bez niczego może być pysznym obiadem. 

Młoda kapusta zasmażana

Bardzo często szykuję młodą kapustę zasmażaną z masłem i mąką. Lubię, by młoda kapusta zasmażana była lekko kwaśna i odrobinę słodka, więc sok z cytryny i łyżeczka cukru bardzo dobrze komponują się z całością. Młoda kapusta zasmażana jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. W niecałe pół godziny masz już gotowy pyszny obiad lub dodatek do obiadu. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania bez mięsa. Bardzo wiosenny jest również przepis na sos koperkowy