Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to jeden z pyszniejszych sygnałów, że wiosna na dobre zawitała i może być już tylko piękniej. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na młodą kapustę z koperkiem.

W tej wersji bez dodatku boczku, czy kiełbasy. Jeśli wolisz jeszcze lżejszą wersję młodej kapusty, to zerknij na mój przepis na delikatną młodą kapustę z koperkiem.. bez dodatku mąki. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 17 minut
Ilość porcji: 700 g kapusty

Kalorie: 140 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • główka młodej kapusty - do 700 g
  • pęczek koperku
  • pół kostki masła - 100 g
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu

Kapusta zasmażana

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby.

Kapusta zasmażana, 1

Każdy kawałek potnij ostrym nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Wlej też pół szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na palnik. Kapustę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. 
Kapusta zasmażana, 2

Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny oraz posiekany koperek i zamieszaj kapustę. Nie przykrywaj garnka. 
Kapusta zasmażana, 3

Na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Możesz zwiększyć moc palnika. Po chwili całość zacznie się pienić.
Kapusta zasmażana, 4

Kapusta zasmażana, 5

Zasmażkę przelej do garnka z kapustą i koperkiem. Wszystko dobrze wymieszaj. Już po niecałej minucie kapusta jest gotowa.
Kapusta zasmażana, 6

Podałam orientacyjny czas gotowania się młodej kapusty. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 15-20 minut. Bardzo młoda kapusta ugotuje się szybciej. Kapusta starsza, cięższa, jaśniejsza i bardziej zwięzła może się gotować do 20-25 minut. 
Kapusta zasmażana, 7

Zapraszam też po mój ulubiony przepis na ogórki małosolne.
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (476 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-04-27 13:01
Kapustka młoda wg Pani przepisu gotowa, tylko mięsko wcześniej udusiłam do miękkości i dodałam.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smakowita!
2018-04-28 12:20
Właśnie gotuję, pierwszy raz!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 12:49
Powodzenia! Myślę, że będzie super. Młoda kapusta zasmażana to bardzo proste danie.
2018-05-02 19:29
Zrobiłam pierwszy raz, ale zmodyfikowałam - dodałam tylko ćwiartkę masła + 2 plasterki wędzonego boczku. Fantazja!
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!🌼
2018-05-09 12:53
Właśnie ugotowałam. Ale nie miał cytryny i dodałam octu. Trochę za dużo. Następnym razem będzie lepiej 😁😁
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-09 18:21
Pewnie Kasiu!! Za każdym razem będzie coraz pyszniej 👍
2018-05-10 15:48
Przepyszna! Mąż w siódmym niebie;)👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!! Bardzo się cieszę 🙂
2018-05-17 20:01
Aniu podam przepis na młodą kapustkę główkę młodej kapusty kroimy drobno na paseczki wkładamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy dosłownie parę minut zdejmujemy z ognia odcedzamy kapustkę a gotujemy po to żeby pozbyć się goryczki z kapusty teraz do rondla dajemy 2 łyżki masła wkładamy obgotowaną kapustę kroimy duży pęczek kopru pęczek pietruszki pęczek szczypioru kilka młodych marchewek marchewki ucieramy na grubej tarce dodajemy kostkę rosołową podlewamy wodą wody ja dodaję szklankę jak odparuje w trakcie gotowania to podlewam lekko wodą doprawiam przyprawą kucharek pieprzem jak kapusta jest już mięka doprawiam małą śmietaną kwaśną półtora łyżki mąki rozbijam razem i wlewam do kapusty i zagotowuję i gotowa kapusta jest super smacznego
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 20:11
Dziękuję za świetny przepis. Podoba mi się dodanie większej ilości ziół i marchewki. A znasz mój przepis na kapustę czerwoną na ciepło ?
2019-04-11 13:59
Kapustka pewnie jest pyszna, ale dodatki do niej są dla mnie nie do przyjęcia. Kostka rosołowa i kucharek to sama chemia, która jest szkodliwa dla naszego zdrowia, a nawet rakotwórcze. Kiedy ludzie zaczną na to zwracać uwagę, a nie tylko czy jest smaczne?
2019-06-16 14:39
Dlatego ja podlewam taką kapustę rosołem( a nie wodą) ,do którego nie wrzucam ani kostki ani żadnego kucharka. Robię z różnych rodzajów mięs ,dużą ilość warzyw i zieleniny. Pozdrawiam🙂
2018-05-20 09:33
Dzięki przepis na czerwoną kapustę na ciepło spróbuje zrobić ciekawy przepis dam znać jak wyszła
-- Ania z AniaGotuje.pl Super, czekam 🙂
2018-05-30 16:53
Czy można dodać kwasku cytrynowego jak nie ma się cytryny.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-31 09:11
Tak, ale to już nie ten sam smak. A masz może ocet jabłkowy?
2018-07-14 09:42
Dziękuję za przepis. Kapustka wg Pani przepisu jest rewelacyjna. Moja rodzina nie mogła wyjść z podziwu - kapusta zniknęła w oka mgnieniu 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-14 10:17
Bardzo mi miło! Kapusta zasmażana jest wspaniałym dodatkiem do polskich obiadów. Bardzo ją lubię i cieszę się, że i Twojej rodzinie przypadła do gustu!😍
2018-07-26 08:16
W tym roku po raz pierwszy udało mi się wyhodować w ogródku kapustę, pierwszą ściętą główkę ugotowałam według Twojego przepisu! :) Wyszła pyszna!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-26 10:20
Cześć Martusia!!! Gratulacje🙂🙂 Wyślij mi koniecznie zdjęcie kapusty!! A Krzyś i Alicja też jedli? 💐💐
2018-07-27 08:39
Dzieciaczki nie jadły, bo były u babci. Zdjęcie kapusty sprzed 3 tygodni, jak ją zrywałam przedwczoraj miała 1500g 🙂 Teraz kolejne czekają na kapuściane przepisy... mam ich całą grządkę 😀😀😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-27 08:46
Ale pięknie Marto ❤️❤️ Muszę Cię odwiedzić w najbliższym czasie 🙂
2018-08-26 16:58
Dzień dobry Pani Aniu,właśnie udusiłam kapustkę wg.Pani przepisu i w skrócie" niebo w gębie",dziękuję , miłej niedzieli.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. i wzajemnie 🙂
2018-10-15 06:51
Kapustka wyszla wysmienita,dziekuje.POLECAM TEN PRZEPIS
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🙂
2019-04-25 18:38
Pyszna młoda kapustka !!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!
2019-04-25 19:30
Pyszna :D podałam z kotletami jajecznymi, Twojego przepisu :D rewelacja!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-05-12 10:25
Najlepszy przepis! Super. Polecam.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-05-12 14:03
Pycha ja zamiast soku z cytryny dodaje trochę octu jabłkowego to kapusta ma fajny smak 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-12 19:31
Aniu ja od lat robię młodą kapustkę według takiego przepisu jak Twój , jest najlepsza !!! 👌 Dziś też była do obiadu 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍👍
2019-05-18 15:22
Kapusta BOSKA :) robiła pierwszy raz. Zjadłam połowę zanim podałam na stół :))
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️
Reklama
2019-05-19 10:19
Brawo Ania🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🌼
2019-05-19 20:26
Kapustka pyszna, szybko się robi, dotychczas korzystałam z zupełnie innej wersji młodej kapusty, z dodatkiem octu i cebuli, i bez zasmazania, tutaj całkiem inne spojrzenie 😊 zasmazka tak delikatna, ze tylko dodaje smaczku, sok z cytryny prawie nie wyczuwalny, a jednak fajnie pasuje, dla mnie kolejny trafiony i ulubiony przepis 👌👍😊😊😊😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo i smacznego😀
2019-05-25 00:46
A ja zamiast cytryny dodaje ocet spir. z cukrem i dymkę. Zapamiętałem taki smak z dzieciństwa 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-05-22 17:21
Kapusta wyszła przepyszna☺ Uwielbiam takie szybkie i smaczne dania. Pozdrawiam 🙂.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼
2019-05-27 17:53
Pyszna kapustka. Super się udała- zamiast cytryny dałam ocet, poza tym bez zmian. O taki smak mi chodziło ❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. brawo!👍
2019-06-06 17:19
Dziękuję ogromnie. Przepis kapitalny!Danie pyyyyyszne!Moc pozdrowień. Anna Maria Maniak 👌👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️ Pozdrawiam cieplutko!
2019-06-13 11:02
Pyszna Pani Aniu👍🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-06-15 12:32
Drugi raz w życiu robie sam. Wspaniała. Dziękuję. Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo👏️
2019-06-17 14:21
Kapusta przepyszna!! Robię drugi raz w ciągu tygodnia, bo tak dzieciom posmakowała:) polecam!
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-06-18 15:10
Aniuś, dzisiaj podgotuję sobie kapsustkę z przyprawami, a jutro dorzucę podsmażony boczek, koperek i zasmażę. Mogę tak zrobić?
-- Ania z AniaGotuje.pl Możesz kochana😀
2019-07-01 14:24
Zrobiłam dzisiaj kapustę zasmazana z koperkiem a także schabowe inaczej czyli z majonezem itd. Wszystko było bardzo pyszne, kapusta przypomniala mi smak jak u mojej mamy - nie miałam przepisu i nie zawsze się udawała. Dziękuję ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Miło mi Gosiu 🙂
2019-07-07 06:56
A jesli chcialabym dodac pomidory do tej kapusty, to w ktorym momencie najlepiej?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-07 09:25
Razem z sokiem z cytryny i koperkiem 👍
2019-07-07 09:50
Dziękuję bardzo, tak zrobię 🙂👍
2019-07-07 18:00
Kapusta okazała się hitem! A goście wybredni są, więc...DZIĘKUJĘ!!!👌👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 😍
2019-07-11 13:59
Dodałem małe, słodkie, obrane i pokrojone drobno jabłuszko zamiast cukru, reszta według Pani przepisu. Podałem kapustę z polędwicą w sosie z grzybami i ziemniakami z pieca. Wszystko było wyśmienite!
-- Ania z AniaGotuje.pl Brzmi super👍
2019-07-16 16:51
Muszę wypróbować Twój przepis. Ja robię trochę inaczej. Kapustę szatkuje dość grubo,dodajemy pół pęczka koperku,1-2 pomidory, pokrojone w sporą kostkę(rozgotują się w kapuście) i zielona cebulkę dymkę,dodaje trochę kminku,liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym. Na koniec robię zasmażkę i posypuję koperkii. Chyba nie muszę dodawać,że połowę zjadam w trakcie robienia? 😉
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-16 17:04
Ha ha.. ja też zawsze podjadam. Jak tu się oprzeć.. ! 😜👍
2019-07-20 16:15
Super przepis,bardzo smaczne jedzonko.🤤
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-08-16 14:14
Jest i u mnie😀👍pychotka😍👌👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-08-20 12:36
Ten przepis na kapustkę jest super. Kapusta wyszła idealna i wspaniała w smaku. Dziękuję bardzo... :-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę 😀
Reklama

Kapusta zasmażana

Pyszna, młoda biała kapusta zasmażana to wspaniały dodatek do polskich obiadów. Młoda kapusta zasmażana smakuje cudownie podana z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz rybą lub kotletem schabowych. Młoda kapusta zasmażana nawet samodzielnie, bez niczego może być pysznym obiadem. Z młodej kapusty obowiązkowo gotuję też mój ulubiony bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta zasmażana

Bardzo często szykuję młodą kapustę zasmażaną z masłem i mąką. Lubię, by młoda kapusta zasmażana była lekko kwaśna i odrobinę słodka, więc sok z cytryny i łyżeczka cukru bardzo dobrze komponują się z całością. Młoda kapusta zasmażana jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. W niecałe pół godziny masz już gotowy pyszny obiad lub dodatek do obiadu. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania bez mięsa. Bardzo wiosenny jest również przepis na sos koperkowy. Polecam też coś na Święta.. kapusta z grzybami. A wiosennie.. oczywiście zupa botwinka!