Sałatka z selera konserwowego
Bardzo soczysta i super pyszna sałatka z selera konserwowego to moja propozycja na sałatkę na każdą okazję. Dodaję do niej szynkę i żółty ser. Jest to więc sałatka idealna do obiadu, ale i na śniadanie.
- szybka, prosta i pyszna sałatka
- świetna propozycja na jesień i na zimę
- idealny pomysł na zjedzenia selera konserwowego
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 890 g sałatki
Kaloryczność kcal: 120 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- słoik selera konserwowego - 340 g
- pół szklanki kukurydzy z puszki - 110 g
- 3 krążki ananasa z puszki - 110 g
- 1 średnie ogórki kiszone - 100 g
- 100 g ulubionej szynki
- 100 g ulubionego żółtego sera
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
Sałatka z selerem konserwowym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz niecałe 900 gramów, czyli cztery porcje sałatki.
Warto już na samym początku dodać, że sałatka z selerem konserwowym będzie świetna również z kawałkami pieczonego lub wędzonego kurczaka. Możesz go więc dodać zamiast szynki. Sałatka będzie też bardziej syta jeśli dodasz do niej jajka na twardo. Z takimi dodatkami możesz ją śmiało podać nawet na obiad lub zabrać do pracy do lunchboxa.
Sałatka z selera konserwowego przepis
Całą zawartość słoika z selerem konserwowym o pojemności 340 gramów (lub podobna waga) przełóż na sitko. Dokładnie odcedź całą zalewę. Możesz nawet lekko odcisnąć zalewę w dłoniach, ponieważ bywa ona dość gęsta. Po wylaniu zalewy otrzymałam 180 gramów selera.
100 gramów dobrej jakości szynki w kawałku pokrój na małe cegiełki, w kostkę lub też w paski. Możesz użyć szynki konserwowej, kiełbasy szynkowej lub tez innej ulubionej szynki (nawet drobiowej).
Żółty ser w kostce o wadze 100 gramów pokój w drobną kostkę. Jeśli używasz sera w plastrach, to pokrój go w paski a potem na mniejsze kawałki.
Ogórki kiszone wystarczy cienko obrać i pokroić w drobną kostkę o podobnej wielkości, co ser.
Porada: Zamiast szynki możesz użyć pieczonego kurczaka bez skóry. Wystarczy pokroić go na kawałki. Tak samo postępuj z wędzonym filetem z kurczaka. Do tej sałatki możesz też dodać dwa jajka ugotowane na twardo i pokrojone na grube kawałki.
Odsącz kukurydzę z puszki. Wsyp pół szklanki, czyli około 110 gramów kukurydzy konserwowej. Trzy krążki ananasa z puszki pokrój na mniejsze kawałki, zaś garść natki pietruszki posiekaj grubo.
Do miski z selerem dodaj dwie łyżki majonezu. Polecam mój przepis na majonez domowy. Dorzuć też dwie łyżki aksamitnego jogurtu naturalnego oraz pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego.
Porada: Dla zaostrzenia smaku można też dodać łyżeczkę ulubionej musztardy lub łyżeczkę octu. Aby sałatka była mniej kaloryczna możesz pominąć majonez i dodać więcej jogurtu. Po wymieszaniu składników sprawdź wówczas smak sałatki. Może być zbyt łagodna i trzeba będzie dodać więcej soli lub pieprzu.
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Sałatka z selera konserwowego jest od razu gotowa do podania. Można ją też schłodzić w lodówce. Jest bardzo dobra jako jedna z sałatek na przyjęcia, na śniadanie, lunch lub też lekki obiad.
A do czego Wy używacie w kuchni selera konserwowego?
Smacznego.