Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z selera konserwowego

Sałatka z selera konserwowego

Bardzo soczysta i super pyszna sałatka z selera konserwowego to moja propozycja na sałatkę na każdą okazję. Dodaję do niej szynkę i żółty ser. Jest to więc sałatka idealna do obiadu, ale i na śniadanie.

- szybka, prosta i pyszna sałatka
- świetna propozycja na jesień i na zimę
- idealny pomysł na zjedzenia selera konserwowego

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 890 g sałatki

Kaloryczność kcal: 120 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • słoik selera konserwowego - 340 g
  • pół szklanki kukurydzy z puszki - 110 g
  • 3 krążki ananasa z puszki - 110 g
  • 1 średnie ogórki kiszone - 100 g
  • 100 g ulubionej szynki
  • 100 g ulubionego żółtego sera
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

Sałatka z selerem konserwowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz niecałe 900 gramów, czyli cztery porcje sałatki. 

Warto już na samym początku dodać, że sałatka z selerem konserwowym będzie świetna również z kawałkami pieczonego lub wędzonego kurczaka. Możesz go więc dodać zamiast szynki. Sałatka będzie też bardziej syta jeśli dodasz do niej jajka na twardo. Z takimi dodatkami możesz ją śmiało podać nawet na obiad lub zabrać do pracy do lunchboxa.

Sałatka z selera konserwowego, 1

Sałatka z selera konserwowego przepis

Całą zawartość słoika z selerem konserwowym o pojemności 340 gramów (lub podobna waga) przełóż na sitko. Dokładnie odcedź całą zalewę. Możesz nawet lekko odcisnąć zalewę w dłoniach, ponieważ bywa ona dość gęsta. Po wylaniu zalewy otrzymałam 180 gramów selera. 

Sałatka z selera konserwowego, 2

100 gramów dobrej jakości szynki w kawałku pokrój na małe cegiełki, w kostkę lub też w paski. Możesz użyć szynki konserwowej, kiełbasy szynkowej lub tez innej ulubionej szynki (nawet drobiowej).

Żółty ser w kostce o wadze 100 gramów pokój w drobną kostkę. Jeśli używasz sera w plastrach, to pokrój go w paski a potem na mniejsze kawałki.

Ogórki kiszone wystarczy cienko obrać i pokroić w drobną kostkę o podobnej wielkości, co ser. 

Porada: Zamiast szynki możesz użyć pieczonego kurczaka bez skóry. Wystarczy pokroić go na kawałki. Tak samo postępuj z wędzonym filetem z kurczaka. Do tej sałatki możesz też dodać dwa jajka ugotowane na twardo i pokrojone na grube kawałki. 

Sałatka z selera konserwowego, 3

Odsącz kukurydzę z puszki. Wsyp pół szklanki, czyli około 110 gramów kukurydzy konserwowej. Trzy krążki ananasa z puszki pokrój na mniejsze kawałki, zaś garść natki pietruszki posiekaj grubo. 
Sałatka z selera konserwowego, 4

Do miski z selerem dodaj dwie łyżki majonezu. Polecam mój przepis na majonez domowy. Dorzuć też dwie łyżki aksamitnego jogurtu naturalnego oraz pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego. 

Porada: Dla zaostrzenia smaku można też dodać łyżeczkę ulubionej musztardy lub łyżeczkę octu. Aby sałatka była mniej kaloryczna możesz pominąć majonez i dodać więcej jogurtu. Po wymieszaniu składników sprawdź wówczas smak sałatki. Może być zbyt łagodna i trzeba będzie dodać więcej soli lub pieprzu.

Sałatka z selera konserwowego, 5

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Sałatka z selera konserwowego jest od razu gotowa do podania. Można ją też schłodzić w lodówce. Jest bardzo dobra jako jedna z sałatek na przyjęcia, na śniadanie, lunch lub też lekki obiad.
Sałatka z selera konserwowego, 6

A do czego Wy używacie w kuchni selera konserwowego? 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (2315 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka z selera konserwowego

Prawie każdego dnia szykuję jakieś sałatki. Zazwyczaj kieruję się sezonowością warzyw. Latem mizeria a np. zimą najczęściej jakaś surówka z czerwonej kapusty. Zimą sięgam też często po przetwory z warzyw, które szykowałam w szczycie sezonu. Zatem moja surówka z selera konserwowego a raczej sałatka z selerem konserwowym zawiera w składzie moje pyszne ogórki kiszone. Seler jest świetnym ale dość mocno niedocenianym warzywem. Dajemy go głównie do zup jako składnik niezbędny do szykowania wywaru. A przecież tak pyszna i zdrowa jest sałatka z selera surowego, czyli właśnie z bulwy selera. Tutaj jednak pokażę jak wykorzystać seler konserwowy

Sałatka z selerem konserwowym

Z czego w takim razie powinna się składać taka sałatka z selera konserwowego? Z czym w ogóle łączyć seler konserwowy i jak on smakuje.. Seler konserwowy ma bardzo łagodny i subtelny smak selera. Struktura jest przyjemna, chrupiąca. Dlatego też można zaszaleć i zrobić pyszną sałatkę z wieloma dodatkami. U mnie jest to zazwyczaj sałatka z selera konserwowego i szynki. Wybieram raczej dobrej jakości szynkę wieprzową lub drobiową. Rzadziej sięgam po szynkę konserwową. Sałatka z selerem konserwowym i ananasem, czyli tak.. słodki akcent jak najbardziej znajdziesz w tej sałatce. A do tego jeszcze kukurydza z puszki oraz kwaśny akcent ogórków kiszonych. Gorąco zachęcam do szykowania tej wspaniałej i bardzo soczystej sałatki.