Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Bardzo stary przepis na tradycyjne gołąbki z mięsa wieprzowego, bez dodatku ryżu.
Gołąbki są delikatne i bez zbędnych tłuszczy, czy zasmażek.

Czas przygotowywania: około 1 h
Duszenie:
około 1,5 h
Ilość gołąbków:
około 17 sztuk

Składniki:
• 500 g mielonej łopatki wieprzowej
• główka kapusty - średnia
• 1,5 szklanki bulionu lub odlanego rosołu
• 1 średnia cebula
• łyżka oleju
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Farsz mięsny:
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmażaj na oleju przez około 5 minut i dodaj do miski ze zmielonym mięsem. Dodaj sól i pieprz oraz bułkę tartą. Całość dobrze wymieszaj.

Przygotuj duży, szeroki garnek. Wlej wody do 1/3 jego wysokości. Włącz palnik.
Liście kapusty można sparzyć na kilka sposobów. Ja proponuję najpierw usunąć nożem głąb. Należy wyciąć odwrotnie ułożony stożek z głąba. Wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście.

Kapustę umieść we wrzącej już wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręć kapustę i poczekaj jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Zdejmuj po 2-3 liście. Zwijaj gołąbki i zdejmuj kolejne liście.

Każdy liść posiada po środku grubszy nerw. Należy go delikatnie usunąć (nie za głęboko, ponieważ jest ryzyko wypadania farszu). Można również obciąć wystające zgrubienie ostrym nożem.

Umieść w dłoni porcję farszu wielkości mandarynki. Lekko ją spłaszcz, wydłuż i umieść na liściu przy wyciętym nerwie. Złóż do środka boki liścia. Zwijaj ciasno gołąbka od grubszego nerwu, do krawędzi liścia na drugim jego końcu.

Zwiń tak partiami wszystkie gołąbki póki starczy Ci farszu. Wodę z garnka wylej. Na jego dnie ułóż kilka liści, które były już za małe do zwijania gołąbków. Układaj obok siebie gołąbki. Ułożysz zapewne 2-3 warstw.

Gołąbki zalej bulionem warzywnym lub drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym. Przykryj garnek i gotuj je na małej mocy przez około 1,5 godziny. 

golabki-tradycyjne-1

golabki-tradycyjne-2

golabki-tradycyjne-3

golabki-tradycyjne-4

Gołąbki podawaj same lub z gotowanymi ziemniakami polanymi delikatnym, pomidorowym sosem.
Warto posypać je pietruszką lub koperkiem

Smacznego :-)

latvinga
2017-01-25 00:46
Perfect recipe!I love this.
Ania
2017-01-25 09:52
Thank u so much :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-25 16:41
My zawsze w gołąbkach najbardziej lubimy kapustę xD Ale farsz też na pewno jest pyszny :D
Ania
2017-01-26 10:24
Mam tak samo ;-)