Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

Bardzo stary przepis na tradycyjne gołąbki z mięsa wieprzowego, bez dodatku ryżu. Gołąbki są delikatne i bez zbędnych tłuszczy, czy zasmażek.

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas duszenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: około 17 sztuk

Składniki:
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • główka kapusty - średnia
  • 1,5 szklanki bulionu lub odlanego rosołu
  • 1 średnia cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Farsz mięsny:
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmażaj na oleju przez około 5 minut i dodaj do miski ze zmielonym mięsem. Dodaj sól i pieprz oraz bułkę tartą. Całość dobrze wymieszaj.

Przygotuj duży, szeroki garnek. Wlej wody do 1/3 jego wysokości. Włącz palnik.
Liście kapusty można sparzyć na kilka sposobów. Ja proponuję najpierw usunąć nożem głąb. Należy wyciąć odwrotnie ułożony stożek z głąba. Wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście.

Kapustę umieść we wrzącej już wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręć kapustę i poczekaj jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Zdejmuj po 2-3 liście. Zwijaj gołąbki i zdejmuj kolejne liście.

Każdy liść posiada po środku grubszy nerw. Należy go delikatnie usunąć (nie za głęboko, ponieważ jest ryzyko wypadania farszu). Można również obciąć wystające zgrubienie ostrym nożem.

Umieść w dłoni porcję farszu wielkości mandarynki. Lekko ją spłaszcz, wydłuż i umieść na liściu przy wyciętym nerwie. Złóż do środka boki liścia. Zwijaj ciasno gołąbka od grubszego nerwu, do krawędzi liścia na drugim jego końcu.

Zwiń tak partiami wszystkie gołąbki póki starczy Ci farszu. Wodę z garnka wylej. Na jego dnie ułóż kilka liści, które były już za małe do zwijania gołąbków. Układaj obok siebie gołąbki. Ułożysz zapewne 2-3 warstw.

Gołąbki zalej bulionem warzywnym lub drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym. Przykryj garnek i gotuj je na małej mocy przez około 1,5 godziny. 

Gołąbki tradycyjne, 1

Gołąbki tradycyjne, 2

Gołąbki tradycyjne, 3

Gołąbki tradycyjne, 4

Gołąbki podawaj same lub z gotowanymi ziemniakami polanymi delikatnym, pomidorowym sosem.
Warto posypać je pietruszką lub koperkiem

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (24 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14128

Komentarze

2017-01-25 00:46
Perfect recipe!I love this.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-25 09:52
Thank u so much :-)
My zawsze w gołąbkach najbardziej lubimy kapustę xD Ale farsz też na pewno jest pyszny :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-26 10:24
Mam tak samo ;-)
2017-08-24 21:51
Gołąbki zapiekam w piekarniku, w dużym naczyniu żarodopornym:) Tak samo układam na dole wartwę liści kapusty, ale górę również przykrywam warstwą liści ;) Piękę przez 1,5-2 h, w 180-190 stopniach C. Też wychodzą super!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-25 08:05
Danielu, dziękuję że napisałeś. Bardzo dobry sposób na upieczenie gołąbków.
2018-02-24 20:52
Kochana Aniu, gołąbki już są 🤣Czekaja na włożenie do gara
😁Zamieniłam tylko na kapustę włoską, bo białej Pani sklepowa nie polecała🤣 Super 👌 Aniu, że jesteś 😍😍
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 09:00
Bardzo ładnie zwinięte gołąbki. Tak, zimą lepiej sięgnąć po delikatniejszą kapustę. Ściskam Cię mocno💐
2018-08-05 10:15
Aniu uwielbiam Twoje przepisy. Są dokładnie opisane co bardzo mi pomaga, gdyż jestem niedoświadczoną kucharką🙂uczę się na tych przepisach jak dobrze nakarmić moich trzech głodomorów😂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 11:05
Dziękuję Ci bardzo! Ciesz się, że tak odbierasz moje przepisy. Zależy mi by Czytelnik czuł się bezpiecznie i pewnie szykując dania według moich receptur 🙂
2018-09-08 13:20
uwielbiam i sama się nimi zainspirowałam, chociaż wykonałam je w inny zupełnie sposób.lubię je pod każdą postacią.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!🙂
2018-10-16 18:53
Ja do farszu dodaję jeszcze ugotowanego ryżu.
Wtedy farsz nie jest taki zbity.
A i można WTEDY danie potraktować jako samodzielne.
Bez ziemniaków.

Ale Twój przepis świetny.
Spróbuję.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 👍
2018-11-04 20:59
Pyszne, uwielbiam Aniu Twoje przepisy. Jak nie mam pomysłu co zrobić np. na obiad to wystarczy jak zajrzę na Twojego bloga :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci Madziu 😍