Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty to przepis, który trzeba wypróbować. W sezonie na młode warzywa i owoce zawsze szykuję takie właśnie gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. 

- wspaniały, sezonowy obiad
- dokładny przepis oraz dużo porad
- można też użyć kapustę włoską lub pekińską 

Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania gołąbków: 35 minut
Liczba porcji: 17 gołąbków

Kaloryczność kcal: 125 w 1 gołąbku

Składniki

  • 750 g mielonej łopatki wieprzowej
  • duża główka młodej kapusty
  • 100 g suchego ryżu - np. jaśminowego
  • 1,5 szklanki bulionu lub odlanego rosołu
  • 1 duża cebula - około 230 g
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • garść świeżego koperku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, oregano, słodkiej papryki i majeranku
  • ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Gołąbki z młodej kapusty

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 17 pysznych gołąbków.

Przed szykowaniem gołąbków z ryżem i mięsem zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz np. dodać do farszu kaszę zamiast ryżu.

Gołąbki z młodej kapusty, 1

Gołąbki z młodej kapusty, 2

Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Ugotuj jedną saszetkę suchego ryżu o wadze 100 gramów. Użyłam ryżu jaśminowego, ale można też sięgnąć np. po ryż basmati. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż ważył u mnie około 320 gramów. Ugotowany ryż odłóż do przestudzenia. 

Porada: Jeśli wolisz ugotować ryż sypki, to potrzebujesz mniej niż pół szklanki ryżu sypkiego. Będzie to około 100 gramów ryżu, który po ugotowaniu będzie ważył około 300 gramów. Ryż można też zamienić na kaszę gryczaną, kaszę pęczak lub drobniejszą kaszę jęczmienną. Jeśli zaś chcesz całkowicie pominąć ryż w przepisie, to do farszu dodaj tylko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. 

Gołąbki z młodej kapusty, 3

Dużą cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Zazwyczaj wybieram cebulę czosnkową lub zwykłą białą, ale ta cukrowa też zbędzie dobra. Podsmażaj ją na dość niskiej mocy palnika na jednej łyżce oleju przez około 5-8 minut. Cebula ma się tylko lekko zeszklić i zmięknąć. 
Gołąbki z młodej kapusty, 4

Potrzebujesz około 750 gramów mięsa wieprzowego. Według mnie najlepsza do gołąbków jest łopatka wieprzowa. Na gołąbki nada się również mieszanka karkówki z chudą szynką lub też  biodrówka, którą gorąco polecam. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. 
Gołąbki z młodej kapusty, 5

W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na farsz. Będzie to: zmielone mięso; ugotowany i dobrze odcedzony ryż; podsmażona cebulka; po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, oregano i majeranku. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystko w misce.
Gołąbki z młodej kapusty, 6

Przygotuj duży, szeroki garnek. Wlej wody do 1/3 jego wysokości. Włącz palnik. Użyłam kapusty młodej, ale można też sięgnąć po kapustę starą lub kapustę włoską, czy nawet pekińską. Liście kapusty można sparzyć na kilka sposobów. Ja proponuję najpierw usunąć nożem głąb. Należy wyciąć odwrotnie ułożony stożek z głąba. Wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście. Kapustę umieść we wrzącej już wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręć kapustę i poczekaj jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiesz pierwsze liście. Zdejmuj po 2-3 liście. Zwijaj gołąbki i zdejmuj kolejne liście. (Z kapusty pekińskiej wystarczy zdjąć liście i zanurzyć je przez 2 minuty we wrzątku). 

Każdy liść posiada po środku grubszy nerw. Należy go delikatnie usunąć (nie za głęboko, ponieważ jest ryzyko wypadania farszu). Można również obciąć wystające zgrubienie ostrym nożem.

Umieść w dłoni porcję farszu wielkości mandarynki (do większych liści będzie to około 70-80 gramów farszu). Lekko ją spłaszcz, wydłuż i przenieś na liść przy wyciętym nerwie. Złóż do środka boki liścia. Zwijaj ciasno gołąbka od grubszego nerwu, do krawędzi liścia na drugim jego końcu.

Gołąbki z młodej kapusty, 7

Formuj w ten sposób wszystkie gołąbki z młodej kapusty póki starczy Ci farszu. Wodę z garnka wylej. Na jego dnie ułóż kilka porwanych liści oraz te, które były już za małe do zwijania gołąbków. Gołąbki układaj ciasto jeden obok drugiego, zawsze łączeniem do spodu. Ułożysz tak zapewne dwie, lub nawet trzy warstwy. Jeśli boisz się, że liście kapusty umieszczone na dnie mogą się przypalić, to polecam wyłożyć tam wcześniej kilka plasterków słoniny. 
Gołąbki z młodej kapusty, 8

Gołąbki z młodej kapusty, 9

Gołąbki z ryżem zalej bulionem warzywnym - około 1,5 szklanki (w ostateczności może być też zwykła woda). Garnek przykryj przykrywką. Gołąbki z ryżem i mięsem do prowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika, do takiej, by całość tylko lekko "mrugała". U mnie kapusta w gołąbkach zmiękła idealnie już po około 35 minutach gotowania. 

Do osobnego garnka odlej cały wywar/bulion z gołąbków. Do wywaru dodaj 500 ml przecieru z pomidorów (może być passata, a nawet pomidory w kawałkach z puszki). Dodaj również płaską łyżeczkę słodkiej papryki oraz garść świeżo siekanego koperku. Zagotuj sos. Aby lekko zgęstniał możesz na koniec dodać do niego płaską łyżkę mąki pszennej (przez sitko ciągle mieszając sos lub też wymieszać wcześniej mąkę z letnią wodą lub przestudzonym bulionem - do 50 ml). Sos z dodatkiem mąki należy ponownie zagotować.

Gotowy sos ponownie wlej do garnka z gołąbkami lub też nakładaj go osobno podczas podawania gołąbków na talerze. Polecam też mój przepis na pyszny sos pomidorowy do gołąbków

Porada: Młoda kapusta oraz kapusta biała mogą się ugotować/zmięknąć znacznie szybkiej niż np. młoda kapusta włoska. 

Gołąbki z młodej kapusty, 10

Gołąbki z młodej kapusty, 11

Aby zrobić gołąbki z młodej kapusty z piekarnika:
Gołąbki zawinięte w liście młodej kapusty należy ułożyć jeden obok drugiego w dużym naczyniu żaroodpornym (wcześniej dno formy wyłóż kiściami kapusty, które porwały się lub były za małe do zawijania gołąbków). Gołąbki z młodej kapusty umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Naczynie z gołąbkami przykryj i piecz przez 40 minut (lub dłużej, jeśli kapusta jest nadal za twarda). Po tym czasie zalej je sosem pomidorowym. Sos pomidorowy to np. 1 szklanka bulionu; 2 szklanki przecieru pomidorowego; 4 łyżki koncentratu; po łyżeczce soli i oregano oraz pół łyżeczki pieprzu. Gołąbki z sosem umieść ponownie w piekarniku i zapiekaj je już bez przykrycia przez około 15 minut lub dłużej (ta sama temperatura). 

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym podawaj same lub z ziemniakami. Na drugi dzień są nawet lepsze. Zazwyczaj podgrzewam je wówczas na patelni z odrobiną masła.
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (675 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Gołąbki z młodej kapusty

Kto nie lubi pysznych, polskich gołąbków. A do tego można je szykować na bardzo dużo pysznych sposobów. Te najbardziej tradycyjne gołąbki szykujemy zazwyczaj z mielonego mięsa wieprzowego z wykorzystaniem starej, białej kapusty. Znajdziesz u mnie nawet przepis na szybkie gołąbki bez zawijania, które bardzo podobają się wielu Czytelnikom. Z ciekawostek w podobnym klimacie godna polecenia jest pyszna zupa gołąbkowa oraz surówka z młodej kapusty z koperkiem, która pasuje do wielu pysznych obiadów. Tym razem mam do pokazania mój ulubiony przepis na gołąbki z ryżem i mięsem. Są to golabki z mlodej kapusty. Ponieważ przepis ten jest bardzo podobny do tego najbardziej tradycyjnego, dlatego też postanowiłam tym razem zrobić gołąbki z ryżem i mięsem. Jeśli zatem chcesz zobaczyć, jak zrobić gołąbki z młodej kapusty, by wyszły idealne, mięciutkie i super smaczne, to zapraszam po mój sprawdzony przepis na gołąbki z młodej kapusty. Zobacz również przepis na Bogracz, gulasz w wołowiną. 

Gołąbki z ryżem

Zapewne w sieci zobaczysz bardzo dużo przepisów na gołąbki z młodej kapusty. Przepisy na gołąbki z młodej kapusty pojawiają się z początkiem sezonu, zatem warto skorzystać i zrobić swoje własne gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Mój przepis na gołąbki z ryżem i mieloną karkówką wieprzową posmakują i dzieciom i dorosłym. Gołąbki z młodej kapusty wychodzą idealnie miękkie. Nie są tez za mocno doprawione, zatem osoby, które lubią poczuć więcej pieprzu w farszu, powinny zwrócić na to uwagę i dodać go u siebie więcej. Na gołąbki z młodej kapusty przepis jest naprawdę bardzo prosty. Opisałam go super dokładnie. Dodatkowo na zdjęciach widać zarówno wszystkie składniki, jak i proces szykowania. Gołąbki z ryżem i mięsem zajadam zazwyczaj same, chociaż najbardziej smakują mi na drugi dzień. Podsmażam je wówczas na maśle. Gołąbki z młodej kapusty podane z pysznych sosem pomidorowym można po przygotowaniu i przestudzeniu trzymać w lodówce nawet kilka dni. Zalecam jednak do tego albo garnek, albo szklane naczynie z przykryciem. Zapraszam po przepis na idealne gołąbki z młodą kapustą i życzę smacznego.