Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Wiosenny przepis na kremową zupę ze szparagów, szpinaku i cukinii. Będzie zielono i bardzo wiosennie. Zupa krem ze szparagów jest doskonała. Sprawdź!

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 1 litr bulionu lub rosołu*
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • duża garść świeżego szpinaku - liście
  • pęczek zielonych szparagów
  • po płaskiej łyżeczce pieprzu, imbiru i tymianku
  • łyżka oleju kokosowego

*Z jednego litra bulionu zupa będzie dość rzadka. Jeśli użyjesz 500 ml będzie gęsta. Możesz również ugotować kilka ziemniaków i zblendować z zupą, by zrobiła się gęsta i kremowa.

Krem ze szparagów zielonych

Go garnka wlej bulion i umieść liście szpinaku. Nie martw się, jeśli wypełniają cały garnek. Podczas gotowania ich objętość się zmniejszy.

Na dużej patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażaj warzywa. Cebulę oraz cukinię pokrój w dowolne plasterki. W szparagach oderwij zdrewniałe końce. Krój je do główek. Główki zaś zostaw do dekoracji.

Warzywa zdejmij z patelni i przełóż do garnka. Dodaj przyprawy oraz śmietankę. Gotuj pod przykryciem 25 minut.

W tym czasie na tej samej patelni z odrobiną oleju kokosowego podsmażaj główki szparagów - do 5 minut.

Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy ręcznego blendera. Każdą porcję udekoruj chrupiącymi główkami szparagów.

Zupa krem ze szparagów, 1

Zupa krem ze szparagów, 2

Sprawdź też mój przepis zupa szparagowa oraz wypróbuj najlepszy sposób na gotowane szparagi zielone i białe. Z zielonych zup polecam także przepis zupa szczawiowa.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (111 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷