Krem z zielonych szparagów
Wiosenny przepis na kremową zupę ze szparagów, szpinaku i cukinii. Będzie zielono i bardzo wiosennie. Zupa krem z zielonych szparagów jest doskonała. Sprawdź!
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 litr bulionu lub rosołu*
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 cebula
- 1 cukinia
- duża garść świeżego szpinaku - liście
- pęczek zielonych szparagów - około 500-550 g
- po płaskiej łyżeczce pieprzu, imbiru i tymianku
- łyżka oleju kokosowego
Krem ze szparagów zielonych

*Z jednego litra bulionu zupa będzie dość rzadka. Jeśli użyjesz 500 ml będzie gęsta. Możesz również ugotować kilka ziemniaków i zblendować z zupą, by zrobiła się gęsta i kremowa.
Go garnka wlej bulion i umieść liście szpinaku. Nie martw się, jeśli wypełniają cały garnek. Podczas gotowania ich objętość się zmniejszy. Na dużej patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażaj warzywa. Cebulę oraz cukinię pokrój w dowolne plasterki. W szparagach oderwij zdrewniałe końce. Krój je do główek. Główki zaś zostaw do dekoracji. Warzywa zdejmij z patelni i przełóż do garnka. Dodaj przyprawy oraz śmietankę. Gotuj pod przykryciem 25 minut. W tym czasie na tej samej patelni z odrobiną oleju kokosowego podsmażaj główki szparagów - do 5 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy ręcznego blendera. Każdą porcję udekoruj chrupiącymi główkami szparagów.

Sprawdź też mój przepis zupa szparagowa oraz wypróbuj najlepszy sposób na gotowane szparagi zielone i białe. Z zielonych zup polecam także przepis zupa szczawiowa.
Smacznego!