Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krem z zielonych szparagów

Krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów to bardzo wiosenny przepis i super pomysł na kremową zupę ze szparagów zielonych z dodatkiem wybranych warzyw np. szpinaku i cukinii. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: około 1450 ml

Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml zupy [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów lub dwa małe - 700 g
  • 1 litr delikatnego rosołu, bulionu lub wody np. [zobacz]
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • po łyżce masła klarowanego i delikatnej oliwy
  • kawałek pora - odcinek około 20 cm lub mała cebula
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta gałki
  • garść świeżych liści bazylii - można pominąć
  • 2 łyżki soku z cytryny lub z limonki - można pominąć
  • do podania na talerzu: grzanki, ser kozi lub feta, listki bazylii
  • ewentualne dodatki do zupy: ziemniaki, cukinia, szpinak

Krem ze szparagów zielonych
Krem z zielonych szparagów, 1

Krem z zielonych szparagów, 2

Krok 1: Podsmaż pora

W garnku, w który będziesz gotować zupę podsmaż najpierw pora. Możesz to zrobić osobno, na patelni, ale ja zdecydowałam się i polecam od razu jedno naczynie o pojemności minimum 2l. Ustaw zatem średnią moc palnika. Do garnka dodaj łyżkę masła klarowanego oraz łyżkę ulubionej, delikatnej oliwy lub też więcej masła. Na nagrzany tłuszcz wyłóż obranego i pokrojonego w cienkie krążki (środkowy kawałek pora o długości około 20 cm). Pora podsmażaj tak około 10 minut, aż się lekko zarumieni. 

Porada: Pora można też zamienić na cebulę. 

Podsmaż pora

Krok 2: Dodaj bulion i szparagi

Duży pęczek młodych szparagów zielonych umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą (u mnie 700 gramów szparagów). Uważaj na główki, które są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym i każdy pokrój na mniejsze odcinki na jeden kęs. "Główki" zostaw nienaruszone. Pokrojone szparagi dodaj do garnka. 

Do garnka wlej też 1000 ml delikatnego bulionu warzywnego lub drobiowego (jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej). Może być to dzień wcześniej odlany rosół lub też bulion odlany częściowo podczas szykowania innej zupy, a nawet i zwykła woda. Garnek przykryj przykrywką. Zupę gotuj tak około 15-20 minut, do miękkości warzyw. Ustaw taką moc palnika, by zupa nie gotowała się zbyt intensywnie. 

Porada 1: Kilka główek szparagów możesz odłożyć na bok i tylko krótko je gotować w osobnym garnuszku z wrzątkiem, by dodać je potem jako dekoracja na talerz z nałożoną zupą. 
Porada 2: Aby wyszło więcej, bardziej aromatycznej i gęstszej zupy można na tym etapie dodać też startego na grubych oczkach ziemniaka. Bardzo dobrze pasuje też pokrojona w kostkę cukinia.

Dodaj bulion i szparagi

Krok 3: Dołóż przeprawy i śmietankę

Po tym czasie dodaj przyprawy, czyli pół łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu oraz sporą szczyptę gałki muszkatołowej. Wlej również 100 ml rzadkiej śmietanki kremówki 30 % lub 36 % oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki. Zupę zagotuj i gotuj jeszcze 2 minuty, bez przykrywki. 

Porada: Na tym etapie można też dodać garść świeżych listków szpinaku baby oraz odrobinę imbiru w proszku (dla nuty ostrości).

Dołóż przeprawy i śmietankę

Krok 4: Miksuj i podawaj jak lubisz

Po wyłączeniu zupy do garnka dodaj garść listków bazylii. Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy blendera ręcznego lub blendera kielichowego. Sprawdzić smak zupy i zdecyduj o tym, by dodać np. trochę więcej soli, albo soku z cytryny lub może odrobinę więcej pieprzu. 

Krem z zielonych szparagów podawaj np. z listkami bazylii, z serem feta lub innym, ulubionym serem np. kozim, gorgonzolą albo nawet z mascarpone. Grzanki to również świetny dodatek. 

Miksuj i podawaj jak lubisz

Krem z zielonych szparagów, 7

Sprawdź też mój przepis zupa szparagowa oraz wypróbuj najlepszy sposób na gotowane szparagi zielone i białe. Z zielonych zup polecam także przepis zupa szczawiowa.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (292 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Krem z zielonych szparagów

Krem ze szparagów zielonych to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla zdrowia. Zielone szparagi, które swoje największe żniwa mają wiosną, to skarbnica witamin i składników mineralnych. Dzięki nim nasz organizm zyskuje solidną dawkę witaminy K, witamin z grupy B, witaminy C, a także fosforu, potasu i błonnika. Zupa krem z tych zielonych pędów to doskonały sposób, aby cieszyć się smakiem i korzyściami zdrowotnymi zielonych szparagów w prosty i elegancki sposób. Przyrządzenie zupy krem z zielonych szparagów jest zdumiewająco łatwe i szybkie. Wystarczy kilka podstawowych składników, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Mając na uwadze sezonowość szparagów, najlepiej smakują one wiosną, kiedy są najświeższe i najbardziej aromatyczne. Warto korzystać z tego krótkiego sezonu, aby cieszyć się ich naturalnym smakiem. Zupa krem ze szparagów zielonych jest elegancka i delikatna, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako przystawka przed głównym daniem podczas różnorodnych okazji, od rodzinnego obiadu, przez przyjęcie z przyjaciółmi, po bardziej oficjalne uroczystości. zupy krem mają w sobie coś eleganckiego i wytwornego. Zupa szparagowa krem z zielonych szparagów sprawdza się doskonale w towarzystwie świeżego pieczywa, na przykład chrupiącej bagietki lub domowych grzanek. Można ją udekorować kilkoma kroplami dobrego oliwy z oliwek, świeżymi ziołami, takimi jak tymianek czy bazylia, czy też kilkoma kroplami kremu balsamicznego. Jeśli chcesz dodać teksturę, pokruszone suszone pomidory lub prażone pestki słonecznika zapewnią przyjemny chrupiący element. Sama bardzo lubię podawać ją też z różnymi serami. Zupa ze szparagów zielonych szparagów to danie, które warto włączyć do swojego kulinarnego repertuaru, szczególnie w sezonie wiosennym. Smaczne, zdrowe i niezwykle eleganckie.. z pewnością zrobi wrażenie na każdej okazji. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne użycie szparagów zielnych to zupa krem z zielonych szparagów będzie idealna. Krem z zielonych szparagów to przepis, który jest wart wypróbowania. Szczególnie w szczycie sezonu na szparagi. Polecam przepis i życzę smacznego. Koniecznie sprawdź też mój przepis na krem ze szparagów białych.