Zupa tajska
Uwielbiam ten smak! Zupa tajska z kurczakiem lub z krewetkami, to zupa, którą mogłabym jeść każdego dnia. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis oraz po garść porad.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 1800 ml zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
160 kcal
Składniki [ więcej ]
- 1 cała pierś z kurczaka (dwa filety) - łącznie około 500 g
- 400-500 ml domowego bulionu z kurczaka - może być odlany rosół
- 1 puszka mleka koksowego - 400 ml
- 1 średnia lub większa papryka czerwona - do 350 g
- 1 średnia lub większa cebula - do około 170 g
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- 1 pełna łyżka świeżego, startego imbiru - około 15 g
- 1 płaska łyżka pasty z trawy cytrynowej
- 1 łyżka oliwy lub innego oleju do smażenia
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka zwykłego lub brązowego cukru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
- mały pęczek świeżej kolendry - około pół szklanki
- pół pęczka świeżych liści bazylii - około 1/4-1/3 szklanki
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego - waga przed ugotowaniem
Zupa tajska
Zanim zaczniesz ją szykować, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Pierś z kurczaka (dwa filety) o łącznej wadze około 500 gramów oczyść z ewentualnych żyłek i chrząstek i pokrój na małe kawałki wielkości około 1 cm. Do miski z kawałami mięsa dodaj pół płaskiej łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość wymieszaj dokładnie.
Nagrzej średniej wielkości garnek z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Wlej jedną łyżkę oliwy lub oleju roślinnego do smażenia. Po chwili wyłóż też kawałki kurczaka. Mięso smaż do 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Średnia moc palnika i cały czas bez przykrywki.
Porada: Piersi z kurczaka możesz zamienić na dowolne, oczyszczone mięso z kurczaka (bez kości i skóry). Polecam mięso z podudzi. Jeśli planujesz wersję na zupę tajską z krewetkami, to zamiast kurczaka tak samo szykuj oczyszczone krewetki (świeże, rozmrożone surowe lub blanszowane). Krewetki dodajesz jednak do garnka nie jako pierwsze, tylko po warzywach (po podsmażeniu cebuli i papryki). Jeśli chodzi o naturalne tufu, to dodajemy je do zupy na samym końcu, czyli razem z kolendrą i bazylią. Krewetek dajesz 500 gramów, zaś tofu około 300 gramów.
Do garnka z podsmażonym mięsem z kurczaka dodaj obrane i posiekane drobno cztery ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczoną i pokrojoną na małe kawałki paprykę. Całość zamieszaj i smaż przed około pięć minut.
Porada: Paprykę czerwoną można zamienić na dowolną inną: pomarańczową, zieloną, czy białą. W ostateczności paprykę można zamienić na cukinię.
Kolejno do garnka dodaj też cztery łyżeczki czerwonej pasty curry oraz pełną łyżkę obranego i startego na drobnych oczkach świeżego korzenia imbiru lub płaską łyżkę imbiru i płaską łyżkę pasty z trawy cytrynowej. Całość zamieszaj i podsmażaj około dwóch minut.
Porada: Jeśli wolisz delikatniejszy smak zupy tajskiej, to daj mniej imbiru. Czerwoną pastę curry możesz zamienić na pastę curry żółtą lub zieloną.
Kolejno do garnka należy wlać bulion drobiowy. Sama albo gotuję go specjalnie dzień wcześniej lub rano, w osobnym garnuszku, lub odlewam sobie ugotowany wcześniej rosół. Ponieważ ma to być esencjonalny bulion do gęstej zupy, nie musi być on klarowny.
Aby zrobić bulion na szybko:
W małym garnku umieszczam wszystkie składniki na raz. Są to dwie nogi kurczaka lub trzy skrzydełka, czy też cztery pałki. Do tego dwie średnie marchewki, mały korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera oraz kawałek pora lub mała cebula. Całość płuczę, a następnie zalewam litrem wody. Dodaję jeszcze mały listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Garnek przykrywam przykrywką, zagotowuję zupę, a następnie redukuję moc palnika do takiej, by zupa tylko lekko mrugała. Bulion gotuję 90 minut, a następnie wyłączam i odlewam około 400-500 ml samego bulionu. Jeśli wyszło Ci mniej bulionu, to dolej wody. Mięso oraz warzywa wykorzystaj do upieczenia pasztetu - pasztet z mięsa z rosołu.
Tak więc do garnka wlej 400-500 ml bulionu drobiowego oraz całą puszkę mleka kokosowego. Wybieraj mleko kokosowe, które ma jak najwięcej ekstraktu z kokosa. Moje miało 95 % ekstraktu z kokosa. Zupę tajską przykryj przykrywką i gotuj 10 minut na niskiej mocy palnika.
Do zupy tajskiej dodaję kolejno łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz 100 gramów makaronu ryżowego - u mnie cienkie nitki. Całość gotuję około pięciu minut, do miękkości makaronu. To wersja przygotowania, gdy zupę podajesz całą od razu, a do tego nie jest ona bardzo gęsta. Jeśli zaś wyszło Ci dość mało wywaru, a do tego nie planujesz podać na raz całej zupy, to makaron ugotuj w osobnym garnku i dodaj na koniec, już na talerze z porcjami zupy.
Porada: Jeśli zupę podajesz z ryżem, to ryż należy ugotować w osobnym garnku.
Gdy makaron w zupie jest już miękki, pora wlać 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub w ostateczności z cytryny. Od razu dodaj też posiekane, świeże listki bazylii (nawet 1/3 szklanki) oraz pół szklanki świeżej, siekanej kolendry (w ostateczności natka pietruszki). Dorzuć też posiekane cebulki ze szczypiorkiem. Całość tylko zamieszaj i wyłącz.
Porada: Przed podaniem sprawdź smak zupy. Jeśli wolisz ostrzejsza wersję, to dodaj nieco świeżej lub suszonej papryczki chili. Jeśli zupa wyszła gęsta i ma dla Ciebie zbyt intensywny smak, to dolej więcej wody, bulionu lub mleczka kokosowego.