Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa tajska

Zupa tajska

Uwielbiam ten smak! Zupa tajska z kurczakiem lub z krewetkami, to zupa, którą mogłabym jeść każdego dnia. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis oraz po garść porad. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 1800 ml zupy

Kaloryczność kcal: 160 w 100 ml zupy [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 1 cała pierś z kurczaka (dwa filety) - łącznie około 500 g
  • 400-500 ml domowego bulionu z kurczaka - może być odlany rosół
  • 1 puszka mleka koksowego - 400 ml
  • 1 średnia lub większa papryka czerwona - do 350 g
  • 1 średnia lub większa cebula - do około 170 g
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 1 pełna łyżka świeżego, startego imbiru - około 15 g
  • 1 płaska łyżka pasty z trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju do smażenia
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka zwykłego lub brązowego cukru
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • mały pęczek świeżej kolendry - około pół szklanki
  • pół pęczka świeżych liści bazylii - około 1/4-1/3 szklanki
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego - waga przed ugotowaniem

Zupa tajska

Zanim zaczniesz ją szykować, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zupa tajska, 1

Zupa tajska, 2
Krok 1: Przygotuj mięso

Pierś z kurczaka (dwa filety) o łącznej wadze około 500 gramów oczyść z ewentualnych żyłek i chrząstek i pokrój na małe kawałki wielkości około 1 cm. Do miski z kawałami mięsa dodaj  pół płaskiej łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość wymieszaj dokładnie. 

Nagrzej średniej wielkości garnek z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Wlej jedną łyżkę oliwy lub oleju roślinnego do smażenia. Po chwili wyłóż też kawałki kurczaka. Mięso smaż do 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Średnia moc palnika i cały czas bez przykrywki. 

Porada: Piersi z kurczaka możesz zamienić na dowolne, oczyszczone mięso z kurczaka (bez kości i skóry). Polecam mięso z podudzi. Jeśli planujesz wersję na zupę tajską z krewetkami, to zamiast kurczaka tak samo szykuj oczyszczone krewetki (świeże, rozmrożone surowe lub blanszowane). Krewetki dodajesz jednak do garnka nie jako pierwsze, tylko po warzywach (po podsmażeniu cebuli i papryki). Jeśli chodzi o naturalne tufu, to dodajemy je do zupy na samym końcu, czyli razem z kolendrą i bazylią. Krewetek dajesz 500 gramów, zaś tofu około 300 gramów. 

Przygotuj mięso

Krok 2: Dodawaj warzywa

Do garnka z podsmażonym mięsem z kurczaka dodaj obrane i posiekane drobno cztery ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczoną i pokrojoną na małe kawałki paprykę. Całość zamieszaj i smaż przed około pięć minut.

Porada: Paprykę czerwoną można zamienić na dowolną inną: pomarańczową, zieloną, czy białą. W ostateczności paprykę można zamienić na cukinię. 

Dodawaj warzywa

Krok 3: Dorzuć pasty

Kolejno do garnka dodaj też cztery łyżeczki czerwonej pasty curry oraz pełną łyżkę obranego i startego na drobnych oczkach świeżego korzenia imbiru lub płaską łyżkę imbiru i płaską łyżkę pasty z trawy cytrynowej. Całość zamieszaj i podsmażaj około dwóch minut. 

Porada: Jeśli wolisz delikatniejszy smak zupy tajskiej, to daj mniej imbiru. Czerwoną pastę curry możesz zamienić na pastę curry żółtą lub zieloną. 

Dorzuć pasty

Krok 4: Przygotuj bulion

Kolejno do garnka należy wlać bulion drobiowy. Sama albo gotuję go specjalnie dzień wcześniej lub rano, w osobnym garnuszku, lub odlewam sobie ugotowany wcześniej rosół. Ponieważ ma to być esencjonalny bulion do gęstej zupy, nie musi być on klarowny. 

Aby zrobić bulion na szybko:
W małym garnku umieszczam wszystkie składniki na raz. Są to dwie nogi kurczaka lub trzy skrzydełka, czy też cztery pałki. Do tego dwie średnie marchewki, mały korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera oraz kawałek pora lub mała cebula. Całość płuczę, a następnie zalewam litrem wody. Dodaję jeszcze mały listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Garnek przykrywam przykrywką, zagotowuję zupę, a następnie redukuję moc palnika do takiej, by zupa tylko lekko mrugała. Bulion gotuję 90 minut, a następnie wyłączam i odlewam około 400-500 ml samego bulionu. Jeśli wyszło Ci mniej bulionu, to dolej wody. Mięso oraz warzywa wykorzystaj do upieczenia pasztetu - pasztet z mięsa z rosołu

Przygotuj bulion

Krok 5: wlej bulion i mleczko

Tak więc do garnka wlej 400-500 ml bulionu drobiowego oraz całą puszkę mleka kokosowego. Wybieraj mleko kokosowe, które ma jak najwięcej ekstraktu z kokosa. Moje miało 95 % ekstraktu z kokosa. Zupę tajską przykryj przykrywką i gotuj 10 minut na niskiej mocy palnika. 

wlej bulion i mleczko

Krok 6: Dopraw i dodaj makaron

Do zupy tajskiej dodaję kolejno łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz 100 gramów makaronu ryżowego - u mnie cienkie nitki. Całość gotuję około pięciu minut, do miękkości makaronu. To wersja przygotowania, gdy zupę podajesz całą od razu, a do tego nie jest ona bardzo gęsta. Jeśli zaś wyszło Ci dość mało wywaru, a do tego nie planujesz podać na raz całej zupy, to makaron ugotuj w osobnym garnku i dodaj na koniec, już na talerze z porcjami zupy. 

Porada: Jeśli zupę podajesz z ryżem, to ryż należy ugotować w osobnym garnku. 

Dopraw i dodaj makaron

Gdy makaron w zupie jest już miękki, pora wlać 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub w ostateczności z cytryny. Od razu dodaj też posiekane, świeże listki bazylii (nawet 1/3 szklanki) oraz pół szklanki świeżej, siekanej kolendry (w ostateczności natka pietruszki). Dorzuć też posiekane cebulki ze szczypiorkiem. Całość tylko zamieszaj i wyłącz. 

Porada: Przed podaniem sprawdź smak zupy. Jeśli wolisz ostrzejsza wersję, to dodaj nieco świeżej lub suszonej papryczki chili. Jeśli zupa wyszła gęsta i ma dla Ciebie zbyt intensywny smak, to dolej więcej wody, bulionu lub mleczka kokosowego.

Zupa tajska, 9
Zupa tajska, 10

Źródło przepisu z moimi zmianami: Damndelicious.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2032 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa tajska

Zupa tajska, znana również jako Tom Kha Gai. Zupa tajska to bardzo popularna zupa prosto z kuchni tajskiej, która składa się głównie z kurczaka, mleka kokosowego, trawy cytrynowej, limonki, papryczki chili i świeżej kolendry. Zupa ta jest uważana za jedną z najważniejszych potraw kuchni tajskiej i jest często podawana jako przystawka lub jako danie główne. Zupa tajska z mlekiem kokosowym charakteryzuje się delikatnym smakiem, który pochodzi z połączenia ostrych, kwaśnych i słodkich składników. Zupa tajska z kurczakiem curry często jest też doprawiana sosem rybnym, co nadaje jej wyjątkowy smak. Do przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem najlepiej używać mięsa z piersi kurczaka, ponieważ jest ono delikatne i łatwe do przyrządzenia. Można również użyć udek kurczaka, jednak trzeba pamiętać, że będzie ono trudniejsze do pokrojenia i dłużej będzie się gotowało. Moja zupa tajska z kurczakiem, to zupa dość gęsta, o intensywnym smaku. Zupa tajska z kurczakiem jest często podawana z różnymi dodatkami, które pozwalają na uzupełnienie smaku i aromatu potrawy. Bardzo ważna jest kolendra, która daje zupie świeży i orzeźwiający smak. Tak samo limonka, która dodaje jeszcze kwaśności plus świeżość. Dodatkową ostrość uzyskasz przez dodanie chili. Rewelacyjna jest trawa cytrynowa, którą najłatwiej jest pozyskać przed dodanie do zupy pasty z jej dodatkiem. Moja zupa tajska przepis zawiera pastę czerwoną curry, która smakuje mi najbardziej. Zupa tajska może być podawana z ulubionym ryżem i najczęściej jest to ryż biały. Zupa tajska z makaronem ryżowym to wersja idealna dla mnie. Makaron można ugotować osobno lub też w zupie , przed samym jej podaniem. Warto wiedzieć, że ryż biały neutralizuje nieco ostry smak zupy. Jeśli zatem wyjdzie Ci zupa bardzo ostra, to pamiętam, że rozrzedzenie jej bulionem lub mleczkiem kokosowym to dobry sposób. Tak samo dodanie ryżu. Bardzo gorąco polecam też przy okazji przepis na pyszne, domowe Kimchi w wersji super prostej. Zobacz też jak zrobić pyszne pieczarki faszerowane oraz najlepsze sajgonki. Bardzo smaczna jest zupa pieczarkowa oraz domowe sznycle na obiad. Polecam tez mój ulubiony przepis na chińszczyznę, czyli kurczak po chińsku z warzywami. 

Zupa tajska z kurczakiem

W wielu pastach curry znajdziesz pastę z trawy cytrynowej lub tamaryndowca, który również idealnie się sprawdzi do zupy tajskiej. Moja zupa tajska z mleczkiem kokosowym szykowana jest zazwyczaj z kurczakiem. Do zrobienia zupy tajskiej wybieram piersi z kurczaka, ale sprawdzi się też dowolne inne mięso wycięte z kurczaka. Nie dajemy oczywiście skóry oraz kości, tylko czyste kawałki mięsa. Jeśli chcesz przygotować zupę tajską bez kurczaka, istnieje wiele opcji, które mogą zastąpić mięso. Bardzo smaczna wyjdzie Ci zupa tajska z tofu. Tofu jest doskonałą alternatywą dla mięsa i łatwo się go przyrządza. Można dodać go do zupy tajskiej na sam koniec gotowania, aby zachowało swoją konsystencję. Warzywa takie jak cukinia, papryka, pieczarki, kalafior czy brokuły będą świetnie pasowały do zupy tajskiej. Dodają one smaku i tekstury. Zupa tajska przepisy ma zatem bardzo różne. Uwielbiam zupę tajską z krewetkami. Krewetki, kalmary czy małże są świetnym zamiennikiem dla kurczaka, nadają zupie tajskiej delikatnego smaku i aromatu. Istnieją również wegetariańskie zamienniki mięsa, takie jak mięso z ciecierzycy, soi czy grochu. Można je dodać do zupy tajskiej, aby uzyskać podobny efekt. Możesz nawet pomyśleć o zupie tajskiej z jajkiem. Jaja sadzone czy jajka w koszulce, będą świetnym zamiennikiem dla kurczaka w zupie tajskiej. Zupa tajska curry z kurczakiem lub z krewetkami to moje ulubione wersje. Jak pisałam już wcześniej, alby wyszła zupa tajska ostra wystarczy dodać chili wpłatach, w proszku lub świeże papryczki.