Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Grzanki

Grzanki

Zapraszam po świetny i uniwersalny przepis na domowe grzanki, które możesz zrobić zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Będą idealnym dodatkiem do zup lub do sałatek. 

- można je robić z czerstwej bułki lub chleba
- z dodatkiem tartego sera podasz je jako przekąskę
- w opisie dużo pomysłów na różne zestawy przypraw

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 130 g grzanek

Kaloryczność kcal: 50 w 10 g grzanek
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 100 g pieczywa - najlepiej bułka paryska
  • 3 łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia
  • przyprawy: po pół łyżeczki suszonego czosnku, tymianku i słodkiej papryki; po sporej szczypcie soli i pieprzu

Grzanki

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 130 gramów mini grzanek. Jest to ilość, która śmiało wystarczy na 4 porcje zupy krem lub też jako dodatek do czterech niedużych sałatek. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do grzanek tarty ser lub inne przyprawy.

Grzanki, 1

Grzanki przepis

Domowe grzanki możesz zrobić zarówno ze świeżego, jak i z już czerstwego pieczywa. Polecam pieczywo jasne lub ciemne, ale bez dodatków. Najlepsza jest bagietka, bułka typu firmowa oraz zwykły biały chleb pszenny. Tym razem miałam pod ręką krojoną bułkę pszenną (np. stołeczna, paryska, firmowa). 100 gramów bułki pokroiłam w paski, a następnie na kawałki wielkości mniej więcej 2 x 2 cm. Jeśli masz pieczywo niekrojone, to oczywiście najpierw przygotuj kromki o tej samej grubości.

Grzanki, 2

Kawałki pieczywa umieść w jednej misce. W osobnym naczynku wymieszaj razem wszystkie przyprawy. Mój ulubiony zestaw to: po pół łyżeczki suszonego czosnku, tymianku i słodkiej papryki; po sporej szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj przyprawy i posyp nimi pokojoną bułkę. Całość wymieszaj. Na koniec polej oliwą lub innym olejem roślinnym do smażenia. Oliwę wlewaj powoli cienką strużką - najlepiej cały czas mieszając ostrożnie w misce. Ważne jest bowiem to, by nie wlać całej oliwy w jedno miejsce. Każdy kawałek pieczywa powinien "dostać swoją porcję" oliwy. 

Porada: Jeśli masz ochotę na grzanki na ostro, to dodaj też nieco chili lub imbiru. Możesz też śmiało sięgnąć po gotowe mieszanki przypraw. Najłagodniejsza jest mieszanka ziół włoskich/prowansalskich. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować grzanki z przyprawą kebab/gyros lub np. z przyprawą curry. 

Grzanki, 3

Domowe grzanki możesz dokończyć na dwa sposoby - na patelni lub w piekarniku. 

Aby zrobić grzanki z piekarnika najpierw nagrzanej piekarnik do 180 stopni - grzanie góra dół lub 170 stopni z termoobiegiem. Kawałki pieczywa rozłóż na blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Blaszkę umieść mniej więcej na środkowej półce w piekarniku. Obserwuj grzanki w piecu. Idealnie rumiane będą zapewne po około 8-12 minutach. Bardzo dużo zależy jednak od konkretnego piekarnika, dlatego też zalecam cały czas być w kuchni, by w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć czas podpiekania. Rumiane grzanki można od razu wyjąc z piekarnika i podawać.

Aby zrobić grzanki z patelni wystarczy, że najpierw dobrze nagrzejesz sporą patelnię z grubym dnem. Patelnię nagrzewaj powoli, na średniej mocy palnika. Grzanki w przyprawach i oliwie wyłóż na suchą, nagrzaną patelnię. Co 1-2 minuty przemieszaj grzanki np. przy pomocy drewnianej łyżki. Gdy grzanki zrobią się rumiane, możesz zdjąć je z patelni. 

Porada: Jeśli do swoich grzanek chcesz dodać trochę bardzo drobno tartego sera (parmezan lub cheddar), to polecam robić do mnie więcej w połowie podpiekania w piekarniku. Otwórz wówczas komorę, posyp grzanki serem, przemieszaj je szczypcami i podpiekaj całość dalej. Podobnie postępuj z grzankami z patelni.

Grzanki, 4

Domowe grzanki to idealny dodatek do zup, a szczególności do zup typu krem. Będą idealne do wielu sałatek. Można je też podać jako samodzielną przekąskę do chrupania. 

Przestudzone grzanki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz użyć pojemnika na ciasteczka, słoika z zamknięciem hermetycznym lub spożywczego woreczka strunowego. Ważne jest, aby miejsce było suche, ponieważ wilgoć spowoduje, że grzanki stają się miękkie. Nie trzymaj ich zatem w lodówce. Domowe grzanki są najlepsze w dniu szykowania, ale prawidłowo przechowywane wytrzymają śmiało i kilka dni lub dłużej. Pamiętaj jednak, że im dłużej je przechowujesz, tym bardziej mogą stracić na chrupkości i smaku.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (133 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Grzanki

Na pewno wielu z nas zna smak chrupiących grzanek podawanych do smakowitych zup lub jako dodatek do sałatek. Czy jednak przyszło Wam kiedyś do głowy, że domowe grzanki mogą być nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych kupowanych w sklepie? Przyrządzanie ich wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wręcz przeciwnie! Domowe grzanki do zupy to szybki przepis na dodatek, który doda charakteru każdej potrawie. Domowe grzanki z chleba są nie tylko pyszne, ale również szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie kilku składników: chleba, oliwy lub masła oraz ulubionych przypraw. Grzanki swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim unikalnemu smakowi, chrupkości i uniwersalności. Dodatek grzanek doda smaku zupom kremowym, a sałatki z grzankami smakują wyjątkowo. Dla dodania smaku, pieczywo warto wcześniej posmarować masłem czosnkowym lub ziołowym – to zdecydowanie podniesie jakość naszych grzanek. Co ważne, grzanki możemy przyrządzić na dwa sposoby, które są równie proste. Pierwszy z nich to przygotowanie grzanek na patelni. Wystarczy pokroić chleb na kromki, posmarować je masłem lub oliwą, przyprawić i smażyć na patelni do momentu, aż staną się złoto-brązowe i grzanki z patelni są już gotowe. Drugi sposób, to zapieczenie ich w piekarniku. Chleb kroimy na kromki, układamy na blasze, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami i pieczemy do momentu, aż staną się chrupiące. I masz już pyszne i szybkie grzanki z piekarnika. Pieczona ciecierzyca to super pomysł na użycie cieciorki z puszki. Wychodzi świetna przekąska. Koniecznie sprawdź też przepis na pyszne bliny, do podania na słodko lub na słono. 

Jak zrobić grzanki

Kiedy mówimy o grzankach, nie możemy zapomnieć o ziołach, które są nieodłącznym elementem tego przysmaku. Poza klasycznym czosnkiem, doskonale sprawdzają się wszelkie suszone zioła, takie jak bazylia, rozmaryn, tymianek czy oregano. chociaż muszę przyznać, że moje ulubione to waśnie grzanki czosnkowe. Wybór ziół zależy od Waszych upodobań smakowych, ale także od tego, do jakiej potrawy będą podawane grzanki. Do ostrej zupy dobrze pasuje chilli, do delikatnej - zioła prowansalskie. Grzanki z ziołami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Domowe grzanki z serem są tak pyszne, że mogą np. stanowić całkowicie samodzielną przekąskę. Aby zrobić grzanki możesz też użyć dowolnego pieczywa bez dodatków. Polecam bagietkę, bułkę firmową oraz zwykły chleb biały. Warto też wiedzieć o tym, że domowe grzanki to świetny sposób na nieco już czerstwy chleb. Czy będą to grzanki na patelni, czy też grzanki z bagietki szykowane w piekarniku, za każdym razem możesz je doprawić inaczej. Zachęcam do eksperymentowania i tworzenia własnych wersji domowych grzanek. Odkryjcie na nowo ich smak, dodajcie swoje ulubione przyprawy i cieszcie się wyjątkowym dodatkiem do Waszych dań. Zapewniam, że raz spróbowane, domowe grzanki na stałe zagoszczą w Waszych kuchniach! Na grzanki przepisy przydadzą się każdemu. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić grzanki do zupy, do sałatki, czy też zwyczajnie do chrupania, to zapraszam na grzanki przepis doskonały i rozszerzony o wiele ciekawych porad. Koniecznie wypróbuj też inne przepisy na pyszne dodatki i przekąski. Burrata może być podana z grzankami. Tak samo zresztą jak pyszna peperonata. Jeśli zaś lubisz grzankowe i zapiekankowe klimaty, to koniecznie zobacz przepis na idealne śniadanie. Bruschetta to coś wspaniałego dla podniebienia. Koniecznie sprawdź też jak smakuje kurczak po koreańsku