Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym to przepyszna i bardzo prosta zupa krem, idealna na jesień. Można ją podać na wiele sposobów oraz doprawić tak, by była łagodna lub ostra. 

- świetna zupa bez bulionu
- całość szykowana w jednym garnku
- bardzo dokładny opis wykonania i dużo porad

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 2500 ml zupy

Kaloryczność kcal: 110 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 800 g dyni - waga już pod obraniu*
  • 1 większa marchew - około 180 g
  • 1 średnia cebula - około 200 g
  • 1 puszka mleka kokosowego - 400 g
  • 500 g ziemniaków - waga przed obraniem
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 25 g świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 łyżki masła klarowanego - około 45 g
  • 3 szklanki wody - 750 ml
  • zioła i przyprawy: 1 płaska łyżka curry; 1 łyżeczka soli; po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki; 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy z dyni z mleczkiem kokosowym z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około 3,5 l. lub większy.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem (chyba, że zaznaczę w składnikach, że jest inaczej). Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2500 ml zupy. Zanim zaczniesz ją szykować, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 1

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym przepis

W przepisie użyłam 400 gramów dyni Hohhaido oraz 400 gramów dyni Muscat de Provence. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skóry. Ma zwarty i mocno pomarańczowy miąższ. Najlepiej jednak połączyć ją z dynią Muscat de Provence (dynia prowansalska, muskatowa). To odmiana o pięknym, pomarańczowym miąższu. To bardzo duże dynie o zielonej lub pomarańczowo zielonej skórce. Smak i struktura miąższu dyni prowansalskiej przypomina mi połączenie świeżej marchewki z melonem i papają. Tę dynię trzeba już obierać ze skóry. Idealnie pasuje do zupy krem z mleczkiem kokosowym. 

Tak więc dynię Hokkaido bardzo dokładnie umyłam i ukroiłam kawałek o wadze 400 gramów (usunęłam też środek z nasionami). Miąższ pokroiłam na mniejsze kawałki. Fragment dyni Muscat de Provence obrałam ze skóry, wydrążyłam środek i odważyłam 400 gramów dyni, którą również pokroiłam na kawałki. 

Porada: Zupa z dyni z mlekiem kokosowym wyjdzie też z dyni piżmowej oraz z dyni olbrzymiej. Zalecam jednak łączyć ze sobą kilka odmian dyni, a w szczególności Hokkaido i Muscat de Provence. Jeśli posiadasz gęstą pulpę z dyni gotowanej lub pieczonej (również mrożona), to potrzebujesz 800 gramów takiej pulpy. 

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 2

Zacznij nagrzewać większy garnek z grubym dnem. Dodaj trzy łyżki masła klarowanego. W garnku z nagrzanym tłuszczem umieść obraną i posiekaną drobniej cebulę oraz obraną i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce marchewkę. Całość zamieszaj drewnianą łyżą i podsmażaj na odrobinę niższej niż średnia moc palnika przez pięć minut. Po tym czasie dodaj też obrane cztery ząbki czosnku (do 20 gramów lub mniej). Można je drobniej pokroić. Ponownie wszystko zamieszaj i smaż jeszcze pięć minut (bez zarumieniania składników). 

Porada: Masło klarowane można zamienić na olej kokosowy lub oliwę. Jeśli masz trochę więcej marchewki lub mały korzeń pietruszki, to nie zaszkodzi je dodać. 

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 3

Po tym czasie do garnka wlej 3 szklanki wody (z kranu lub filtrowana), czyli około 750 ml wody. Dodaj przygotowane wcześniej kawałki surowej dyni i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (u mnie 400 gramów po obraniu). Dodaj również około 25 gramów świeżego imbiru (obrany i starty na tarce o bardzo drobnych oczkach, by do zupy nie dostały się włókna) lub łyżeczkę imbiru w proszku. Wsyp: 1 płaską łyżkę przyprawy curry; 1 łyżeczkę soli; po pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki; 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.

Porady: Jeśli masz gotowy bulion (warzywny lub drobiowy) to możesz użyć go zamiast wody. Zupa będzie miała zapewne mocniejszy aromat. Jeśli nie przepadasz za ziemniakami lub wolisz dodać ich mniej, to super sprawdzą się bataty. Zalecam albo zamienić ziemniaki na bataty, albo też dać 200 gramów batatów i 200 gramów zwykłych ziemniaków. Jeśli do zupy używasz gotowej pulpy z dyni (wcześniej pieczona lub gotowana), to nie musisz jej dodawać razem z ziemniakami, tylko potem (gdy ziemniaki będą już miękkie).

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem na bazie dyni Muscat może wyjść nawet lekko owocowa. Taka zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym akceptuje nawet dodatek soku lub musu jabłkowego lub nawet soku pomarańczowego.

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 4

Garnek przykryj przykrywką. Zupę gotuj około 20-25 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. 
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 5

Dobrze wstrząśnij i otwórz puszkę mleczka kokosowego o warze 400 gramów. Polecam szukać mleczka, które będzie miało jak najwięcej ekstraktu z kokosa. Moje miało 75 % ekstraktu. Do garnka dodaj zatem całą zawartość puszki. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym jest prawie gotowa. Wystarczy już tylko zmiksować zupę na gładki krem. Po zmiksowaniu zupy na gładko (np. przy pomocy blendera ręcznego) zalecam sprawdzić smak zupy i zdecydować o tym, by dodać np. trochę więcej soli, pieprzu czy np. masła klarowanego. Po zmiksowaniu zalecam zagotować zupę i wyłączyć. 
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 6

Krem z dyni z mlekiem kokosowym podawaj jeszcze gorący, od razu po ugotowaniu. Świetnie smakuje zjadany z kawałkiem bagietki lub innego, ulubionego pieczywa. Zupę można podawać z kleksem kwaśnej śmietany lub z odrobiną śmietany kremówki. Pasują też listki kolendry lub natka pietruszki. Warto podawać ją z prażonymi pestkami: dynia, słonecznik. Super będzie smakować z podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi oraz z płatkami chili, czy groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Jeszcze więcej charakteru nadasz swojej zupie przez dodanie już na talerzu kawałków sera gorgonzola, pokruszonej fety lub tartego parmezanu. Delikatniejszym dodatkiem będą kulki mozzarelli oraz ser ricotta. W wersji bez nabiału polecam tofu. 
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 7

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, 8

Zupę tę można śmiało ugotować dzień wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem. Wszelkie dodatki do zupy szykujemy jednak w dniu podania. 
Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (68 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Jabłka oraz dynie to moi późnojesienni faworyci. Z jabłek piekę głównie pyszne ciasta, zaś z dyni szykuję znacznie więcej ciekawych przepisów. Pyszna zupa z dyni z mlekiem kokosowym to tylko jedna z wielu propozycji, jakie znajdziecie na moim blogu kulinarnym AniaGotuje. Tak więc zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym to jedna z wielu propozycji. Super pyszna i najbardziej popularna, jest klasyczna zupa dyniowa krem. Na słodko gorąco polecam wszystkim pyszne i śliczne ciasto dyniowe z kremem. Na śniadanie lub na kolację warto zaś usmażyć placuszki z dyni, które super smakują podane z dżem morelowym. Krem z dyni z mleczkiem kokosowym to zupa, która będzie smakowała zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dużo zależy od tego co się do niej doda i jak zupa krem z dyni na mleku kokosowym będzie doprawiona.

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Szykując przepisy zazwyczaj staram się bardzo, by były one jak najprostsze i bardzo czytelne w odbiorze. Krem z dyni Hokkaido z mleczkiem kokosowym ma więc zdjęcia krok po kroku oraz dokładny opis i wiele porad. Warto wiedzieć, że zupa z dyni z mleczkiem kokosowym wyjdzie Ci za każdym razem inaczej, jeśli użyjesz innej odmiany dyni. Najmocniejsza i o najgłębszym smaku wychodzi właśnie zupa krem z dynią Hokkaido i mlekiem kokosowym. Z dynią pospolitą oraz piżmową będzie miała miej charakterystyczny smak. Największy kontrast smakowy osiągniemy przez użycie dyni Muscat de Provence, która jest dynią niemal deserową i kojarzy mi się z melonem. Taka zupa może być już delikatniejsza, bardziej owocowa, ale też i z nutą ostrą z chili i imbirem. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i imbirem na bazie dyni Muscat może wyjść nawet lekko owocowa. Taka zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym akceptuje nawet dodatek soku lub musu jabłkowego lub nawet soku pomarańczowego. Można wówczas ograniczyć ilość ziemniaków lub nawet pokusić się o zastąpienie ich batatami. Taki krem z dyni z mlekiem kokosowym to naprawdę wyjątkowa zupa. 

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Bardzo lubię lekko ostrą wersję tej zupy. Zupa krem z dyni na ostro z curry i z mlekiem kokosowym ma w sobie moc. Lubię, gdy kremowa zupa jest ostrzejsza i bardziej rozgrzewająca. Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym przepis, który sprawdzi się na obiad oraz na wszelkie przyjęcia. Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym jest zupą, którą można ugotować śmiało dzień wcześniej i tylko podać w dniu imprezy. Rewelacyjnie zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym sprawdza się na Halloween oraz na imprezy jesienne w ogrodzie. Ponieważ jest to zupa krem z dynią i z mleczkiem kokosowym, to warto podawać ją z prażonymi pestkami: dynia, słoneczni. Super będzie smakować z podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi oraz z płatkami chili, czy groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Ze świeżych ziół zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym komponuje się z kolendrą oraz natką pietruszki. Jeszcze więcej charakteru nadasz swojej zupie przez dodanie już na talerzu kawałków sera gorgonzola, pokruszonej fety lub tartego parmezanu. Delikatniejszym dodatkiem będą kulki mozzarelli oraz ser ricotta. W wersji bez nabiału polecam tofu. Zapraszam więc na super przepis na jesienną zupę dyniową z mleczkiem kokosowym.