Jak ugotować zielone szparagi

Jak ugotować zielone szparagi

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak. Zobacz jak ugotować szparagi, jak je obrać oraz z czym podawać gotowane szparagi.

Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać. Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej. Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay. Do dzieła!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 8 minut
Ilość porcji: 4

Kalorie: 28 w 1 porcji bez sosu
Dieta: wegetariańska

Składniki na gotowane szparagi

  • 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
  • pół łyżeczki soli i cukru
  • woda

Składniki na biały sos

  • 30 g masła - 2 łyżki
  • 30 g mąki - 1 czubata łyżka
  • 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
  • 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Ugotowane szparagi możesz polać sosem francuskim biały, czyli sosem beszamelowym z dodatkiem sera. Warto je również posypać świeżymi ziołami lub siekanym szczypiorkiem.

Jak obrać szparagi?

Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. Szparagi obierz (tylko jeśli są bardzo grube) i szybko przepłucz pod zimną wodą. Do obrania szparagów warto użyć małej obieraczki do warzyw.

Przygotuj naczynie w którym będziesz gotować szparagi. Najlepszy będzie specjalny garnek - wąski a wysoki. Jeśli taki właśnie posiadasz zwiąż luźno szparagi bawełnianą nicią i umieść w garnku z osolonym wrzątkiem - główkami do góry. Do gotującej się wody dodaj też odrobinę cukru. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Pamiętaj, że wodę solimy dopiero, gdy zacznie się gotować.

Szparagi gotuj 8 - 20 minut (zazwyczaj jednak wystarczy 5-10 minut. Tylko wyjątkowo grube szparagi gotują się dłużej). Ważne, by ich nie przegotować. Gdy będą gotowe natychmiast wyjmij je z wody.

Najlepiej podawać je od razu, jeszcze gorące. Swoje szparagi podałam z sosem beszamelowym z serem, czyli z sosem serowym Mornay. Pod linkiem znajdziesz dokładny opis jak zrobić taki biały sos. 

Jak ugotować zielone szparagi, 1

Zobacz jak zrobić pyszny sos francuski Mornay:
Jak ugotować zielone szparagi, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (33 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14548

Komentarze

2018-04-26 21:08
tez uwielbiamy zielone, ten przepis jest wspaniały ja tylko do sosu beszamelowego dodaję szczypeńkę gałki muszkatołowej.Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2018-04-28 16:20
Zielone szparagi kocham, ale tego przepisu nie znałam. Mój błąd. Sos jest fenomenalny i idealnie komponuje się w daniu ! Polecam najmocniej każdemu.
Warto dodać, że do Maklowicza mi brakuję, więc przepis jest idealny. Danie smaczne, szybkie w wykonaniu i na pewno nieraz powtórzę ;)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 17:50
Ale pięknie podałaś szparagi Weroniko!!! Wyglądają pysznie ❤️
2018-05-17 16:42
🌼Aniu dziekuje za przepis jest idealny a sos pyszny 👌a to moje dzieło 👍
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 16:52
Pięknie podane szparagi!!! Gratulacje Moniko 😍 Robiłaś sos mornay ?
2018-05-17 17:30
taaaak jest pyszny :* bedzie jednym z moich ulubionych :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudownie!🙂
2017-04-26 20:24
Hej. Pierwsze slyszę, że zielone szparagi obieramy. To moje ulubione warzywo i nigdy ich nie obierałam, i nie zauważyłam by było to potrzebne. W zielonych nie ma takiego łyka jak w białych. Wydaje mi się również, że 20 minut to za długo - szparagi misiały by być grubości wałka do ciasta. A może przepis na sos holenderski?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-27 10:06
Sos Holenderski to świetny pomysł. Zapisałam na listę :-)
2017-04-27 07:18
Nie widać w tym przepisie oryginalności a tylko reklamę jakiegoś sosu. Zielonych szparagów się nie obiera. 20 minut gotowania spowoduje, że szparagi się rozlezą. Co ważniejsze, oczekiwałam przepisu na sos.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-27 10:02
To nie jest reklama sosu gotowego :-) Podlinkowałam przepis do sosu, który dodałam w przepisach dzień wcześniej.. bardzo proszę:
http://aniagotuje.pl/jak-zrobic-sos-francuski-mornay/
2017-04-27 19:32
No właśnie rusza sezon na szparagi więc będzie można poeksperymentować :)

Jak obrać szparagi

Od tego trzeba zacząć, ponieważ odpowiednio przygotowane szparagi to podstawa. Czy będą to szparagi białe, czy też zielone procedura wygląda podobnie. Jak gotować szparagi żółte? Tak samo jak zielone. Żółte szparagi zazwyczaj są grubsze i obiera się je w całości. Szparagi zielone bardzo często są tak cienkie i młode, że wystarczy oderwać im końcówki. Zapraszam więc po przepis na gotowane szparagi. A w sezonie na grilla - szparagi zielone z grilla. Są rewelacyjne i bardzo chrupiące. 

Z czym podawać szparagi

Szparagi gotowane w wodzie czy też szparagi na parze można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Szparagi z bułką tartą  podsmażaną na maśle to najszybsza propozycja na obiad ze szparagów. Szparagi smażone są pyszne i zachowują swój piękny kolor. Polecam również polać je sosem białym lub też zapiec w piekarniku. Zobacz mój przepis na zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej lub przepis na zupę krem ze szparagów. Zerknij też na inne moje pomysły na obiad