Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Szparagi przepis

Szparagi przepis

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak. Zobacz jak gotować szparagi, jak je obrać oraz z czym podawać gotowane szparagi.

Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać. Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay. Do dzieła!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: 4

Kaloryczność kcal: 28 w 1 porcji bez sosu
Dieta: wegetariańska

Składniki na gotowane szparagi

  • 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
  • pół łyżeczki soli i cukru
  • woda

Składniki na biały sos

  • 30 g masła - 2 łyżki
  • 30 g mąki - 1 czubata łyżka
  • 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
  • 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Szparagi

Ugotowane szparagi możesz polać sosem francuskim biały, czyli sosem beszamelowym z dodatkiem sera. Warto je również posypać świeżymi ziołami lub siekanym szczypiorkiem.

Jak obrać szparagi

Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. Szparagi obierz tylko wtedy, gdy są bardzo grube (zielonych szparagów nie obieramy, tylko białe) i szybko przepłucz pod zimną wodą. Do obrania szparagów warto użyć małej obieraczki do warzyw.

Przygotuj naczynie w którym będziesz gotować szparagi. Najlepszy będzie specjalny garnek - wąski a wysoki. Jeśli taki właśnie posiadasz zwiąż luźno szparagi bawełnianą nicią i umieść w garnku z osolonym wrzątkiem - główkami do góry. Do gotującej się wody dodaj też odrobinę cukru. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Pamiętaj, że wodę solimy dopiero, gdy zacznie się gotować.

Szparagi zielone

Szparagi gotuj 8 - 20 minut (zazwyczaj jednak wystarczy 5-10 minut. Tylko wyjątkowo grube szparagi gotują się dłużej). Ważne, by ich nie przegotować. Gdy będą gotowe natychmiast wyjmij je z wody.

Najlepiej podawać je od razu, jeszcze gorące. Swoje szparagi podałam z sosem beszamelowym z serem, czyli z sosem serowym Mornay. Pod linkiem znajdziesz dokładny opis jak zrobić taki biały sos. 

Szparagi przepis, 1

Zobacz jak zrobić pyszny sos francuski Mornay oraz wypróbuj sprawdzony sposób jak gotować bób.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (3032 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jak gotować szparagi

Od tego trzeba zacząć, ponieważ odpowiednio przygotowane szparagi to podstawa. Czy będą to szparagi białe, czy też zielone szparagi procedura wygląda podobnie. Jak gotować szparagi żółte? Tak samo jak zielone. Żółte szparagi zazwyczaj są grubsze i obiera się je w całości. Szparagi zielone bardzo często są tak cienkie i młode, że wystarczy oderwać im końcówki. Szparagi gotowanie - można też śmiało w domowych warunkach, Nie trzeba mieć parcjalnego sprzętu, by ugotować szparagi. Koniecznie sprawdź też mój sprawdzony przepis na makaron ze szparagami. Jeśli lubisz kuchnię francuską, to zapraszam też po przepis na Ratatouille z warzyw. 

Przepis na szparagi

Szparagi gotowane w wodzie czy też szparagi na parze można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Szparagi z bułką tartą  podsmażaną na maśle to najszybsza propozycja na obiad ze szparagów. Szparagi smażone są pyszne i zachowują swój piękny kolor. Polecam również polać je sosem białym lub też zapiec w piekarniku. Jak gotować szparagi? To proste.. zerknij na szybki przepis oraz instrukcję wykonania w tym poście. 

Szparagi gotowanie

Jak ugotować szparagi? Jak przyrządzić szparagi? Pytacie ponieważ przyzwyczajaliście się do tego, że kiedyś w sprzedaży były głównie przerośnięte i łykowate szparagi. Pamiętam jak moja Mama próbowała coś z nich przygotować. Nawet zupa krem była ciężka do zrobienia, gdy trzeba było przebrać połowę włókien. Ile gotować szparagi? Wystarczy kilka minut dla tych cienkich szparagów. Czasem są gotowe nawet po pięciu minutach gotowania. Jak przygotować szparagi, by były smaczne? Możesz je podać z samym masłem i solą. Bardzo dobre będę szparagi zielone przepis z sosem sojowym i prażonym sezamem. jak długo gotować szparagi by użyć je do zupy krem? Najlepiej gotować je już w bulionie, by cały smak wyszedł do zupy.Nigdy nie gotuj szparagów osobno. Zupa szparagowa z młodymi ziemniakami poleca się na obiad.