Szparagi przepis
Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak. Zobacz jak gotować szparagi, jak je obrać oraz z czym podawać gotowane szparagi.
Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać. Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay. Do dzieła!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność kcal: 28 w 1 porcji bez sosu
Dieta: wegetariańska
Składniki na gotowane szparagi
- 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
- pół łyżeczki soli i cukru
- woda
Składniki na biały sos
- 30 g masła - 2 łyżki
- 30 g mąki - 1 czubata łyżka
- 200 ml mleka (około 3/4 szklanki)
- 50 g dowolnego żółtego sera np. ementaler
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Szparagi
Ugotowane szparagi możesz polać sosem francuskim biały, czyli sosem beszamelowym z dodatkiem sera. Warto je również posypać świeżymi ziołami lub siekanym szczypiorkiem.
Jak obrać szparagi
Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. Szparagi obierz tylko wtedy, gdy są bardzo grube (zielonych szparagów nie obieramy, tylko białe) i szybko przepłucz pod zimną wodą. Do obrania szparagów warto użyć małej obieraczki do warzyw.
Przygotuj naczynie w którym będziesz gotować szparagi. Najlepszy będzie specjalny garnek - wąski a wysoki. Jeśli taki właśnie posiadasz zwiąż luźno szparagi bawełnianą nicią i umieść w garnku z osolonym wrzątkiem - główkami do góry. Do gotującej się wody dodaj też odrobinę cukru. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Pamiętaj, że wodę solimy dopiero, gdy zacznie się gotować.
Szparagi zielone
Szparagi gotuj 8 - 20 minut (zazwyczaj jednak wystarczy 5-10 minut. Tylko wyjątkowo grube szparagi gotują się dłużej). Ważne, by ich nie przegotować. Gdy będą gotowe natychmiast wyjmij je z wody.
Najlepiej podawać je od razu, jeszcze gorące. Swoje szparagi podałam z sosem beszamelowym z serem, czyli z sosem serowym Mornay. Pod linkiem znajdziesz dokładny opis jak zrobić taki biały sos.

Zobacz jak zrobić pyszny sos francuski Mornay oraz wypróbuj sprawdzony sposób jak gotować bób.
Smacznego.