Jak ugotować zielone szparagi

Jak ugotować zielone szparagi

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak.

Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać ;-)
Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej.

Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay- przepis podlinkowany!

Do dzieła!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość sosu: 4 porcje

Składniki:
• 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
• pół łyżeczki soli i cukru
• do polania sos Mornay - przepis pod linkiem

#more#


Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia.

Szparagi obierz (tylko jeśli są bardzo grube) i szybko przepłucz pod zimną wodą.

Przygotuj naczynie w którym będziesz gotować szparagi. Najlepszy będzie specjalny garnek - wąski a wysoki. Jeśli taki właśnie posiadasz zwiąż luźno szparagi bawełnianą nicią i umieść w garnku z osolonym wrzątkiem - główkami do góry. Do gotującej się wody dodaj też odrobinę cukru. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Pamiętaj, że wodę solimy dopiero, gdy zacznie się gotować.

Szparagi gotuj 8 - 20 minut (zazwyczaj jednak wystarczy 5-10 minut. Tylko wyjątkowo grube szparagi gotują się dłużej). Ważne, by ich nie przegotować. Gdy będą gotowe natychmiast wyjmij je z wody.

Najlepiej podawać je od razu, jeszcze gorące. U mnie polane sosem serowym Monray :-)

jak-ugotowac-zielone-szparagi-1

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Asia
2017-04-26 20:24
Hej. Pierwsze slyszę, że zielone szparagi obieramy. To moje ulubione warzywo i nigdy ich nie obierałam, i nie zauważyłam by było to potrzebne. W zielonych nie ma takiego łyka jak w białych. Wydaje mi się również, że 20 minut to za długo - szparagi misiały by być grubości wałka do ciasta. A może przepis na sos holenderski?
Ania
2017-04-27 10:06
Sos Holenderski to świetny pomysł. Zapisałam na listę :-)
Samsos
2017-04-27 07:18
Nie widać w tym przepisie oryginalności a tylko reklamę jakiegoś sosu. Zielonych szparagów się nie obiera. 20 minut gotowania spowoduje, że szparagi się rozlezą. Co ważniejsze, oczekiwałam przepisu na sos.
Ania
2017-04-27 10:02
To nie jest reklama sosu gotowego :-) Podlinkowałam przepis do sosu, który dodałam w przepisach dzień wcześniej.. bardzo proszę: http://aniagotuje.pl/jak-zrobic-sos-francuski-mornay/
Anusia
2017-04-27 19:32
No właśnie rusza sezon na szparagi więc będzie można poeksperymentować :)