Jak ugotować zielone szparagi

Jak ugotować zielone szparagi

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Zazwyczaj sięgam po szparagi zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak.

Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać ;-)
Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej.

Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay- przepis podlinkowany!

Do dzieła!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość sosu: 4 porcje

Składniki:
• 500 g świeżych zielonych szparagów - jeden pęczek
• pół łyżeczki soli i cukru
• do polania sos Mornay - przepis pod linkiem

#more#


Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia.

Szparagi obierz (tylko jeśli są bardzo grube) i szybko przepłucz pod zimną wodą.

Przygotuj naczynie w którym będziesz gotować szparagi. Najlepszy będzie specjalny garnek - wąski a wysoki. Jeśli taki właśnie posiadasz zwiąż luźno szparagi bawełnianą nicią i umieść w garnku z osolonym wrzątkiem - główkami do góry. Do gotującej się wody dodaj też odrobinę cukru. Główki mogą wystawać ponad powierzchnię wody. One gotują się najszybciej i wystarczy im gorąca para. Pamiętaj, że wodę solimy dopiero, gdy zacznie się gotować.

Szparagi gotuj 8 - 20 minut (zazwyczaj jednak wystarczy 5-10 minut. Tylko wyjątkowo grube szparagi gotują się dłużej). Ważne, by ich nie przegotować. Gdy będą gotowe natychmiast wyjmij je z wody.

Najlepiej podawać je od razu, jeszcze gorące. U mnie polane sosem serowym Monray :-)

jak-ugotowac-zielone-szparagi-1

Smacznego!

Asia
2017-04-26 20:24
Hej. Pierwsze slyszę, że zielone szparagi obieramy. To moje ulubione warzywo i nigdy ich nie obierałam, i nie zauważyłam by było to potrzebne. W zielonych nie ma takiego łyka jak w białych. Wydaje mi się również, że 20 minut to za długo - szparagi misiały by być grubości wałka do ciasta. A może przepis na sos holenderski?
Ania
2017-04-27 10:06
Sos Holenderski to świetny pomysł. Zapisałam na listę :-)
Samsos
2017-04-27 07:18
Nie widać w tym przepisie oryginalności a tylko reklamę jakiegoś sosu. Zielonych szparagów się nie obiera. 20 minut gotowania spowoduje, że szparagi się rozlezą. Co ważniejsze, oczekiwałam przepisu na sos.
Ania
2017-04-27 10:02
To nie jest reklama sosu gotowego :-) Podlinkowałam przepis do sosu, który dodałam w przepisach dzień wcześniej.. bardzo proszę: http://aniagotuje.pl/jak-zrobic-sos-francuski-mornay/
Anusia
2017-04-27 19:32
No właśnie rusza sezon na szparagi więc będzie można poeksperymentować :)