Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zapraszam po jedną z pyszniejszych zup, jaką można ugotować wiosną i latem. Cudowna zupa szparagowa podana z młodymi ziemniakami gotowanymi w całości, w mundurkach. Zupa pachnąca słońcem i świeżymi warzywami!

To przepis, który warto wypróbować. Jeśli zaś planujesz grilla, to nie ograniczaj się do przepisów na dania mięsne. Koniecznie zobacz jak zrobić szparagi z grilla

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 litry zupy

Kaloryczność kcal: 70 w 100 ml [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pęczek zielonych szparagów - 500 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pół główki czosnku
  • mały pęczek szczypiorku
  • pół szklanki śmietanki 30 %
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 kg młodych ziemniaków

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to zwiastun lata. Same kolory tej zupy są tak słoneczne i intensywne, że nie sposób się jej oprzeć. Zupa z zielonymi szparagami pojawia się u mnie zawsze obowiązkowo z młodymi ziemniakami, które gotuję osobno w mundurkach. 

Zupa szparagowa, 1
Krok 1: Ugotuj "rosół"

Do zrobienia zupy szparagowej potrzebujesz na start 1,5 litra dobrego, esencjonalnego bulionu. Może to być bulion warzywny albo rosół drobiowy.

Ja zazwyczaj gotuję rosół na szyi i skrzydle z indyka. Do garnka wlewam dwa litry wody. Dodaję opaloną cebulę, 3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera; kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz płaską łyżkę soli. Czasem dodaję też czosnek i lubczyk. Rosół gotuję przez 1,5 godziny bez zdejmowania przykrywki.

Ugotuj "rosół"

Krok 2: Odlej bulion

Do zupy szparagowej odlewam 1,5 litra bulionu. Do bulionu pod zupę szparagową zabieram też jedną marchewkę. Dodatek takiej pięknej, pomarańczowej marchewki sprawia, że zupa wygląda i smakuje jeszcze lepiej.  

Odlej bulion

Krok 3: Podsmaż czosnek

Nagrzej patelnię i roztop na niej masło. Dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj go chwilę na małej mocy palnika. Nie pozwól jednak, by się zarumienił, bo zrobi się gorzki. 

Podsmaż czosnek

Krok 4: Dołóż szparagi

Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym i każdy pokrój na cztery odcinki. Szparagi umieść na patelni z czosnkiem. Dodaj płaską łyżeczkę soli.

Dołóż szparagi

Krok 5: Szparagi dodaj do bulionu

Szparagi podsmażaj 10 minut na średniej mocy palnika. Powinny być miękkie, ale jędrne. Całą zawartość patelni przełóż do garnka z wstawionym na palnik bulionem z marchewką.

Szparagi dodaj do bulionu

Krok 6: Dodaj szczypiorek

Do zupy dodaj też poszatkowany szczypiorek. Najlepszy będzie ten cienki, drobny szczypiorek. 

Dodaj szczypiorek

Krok 7: Zabiel zupę

Na samym końcu wlej słodką śmietankę 30 %. Możesz ją wlać do gotującej się zupy. Nie trzeba jej hartować. Zupę gotuj kilka minut na małej mocy palnika. Na koniec sprawdź smak zupy szparagowej. To, czy zajdzie potrzeba dodania szczypty soli lub pieprzu zależy głównie od tego jak intensywny smak miał Twój bulion.

Zabiel zupę

Krok 8: Ugotuj ziemniaki

Osobno ugotuj do miękkości 1 kg młodych, drobnych ziemniaków. Ziemniaki wcześniej umyj pod zimną wodą i usuń ewentualne "niedoskonałości". Możesz lekko zeskrobać z nich odchodzącą skórkę. 

Młode ziemniaki gotujesz w całości, więc postaraj się wybrać ziemniaki podobnej wielkości. Wówczas ugotują się w tym samym czasie. Ziemniaki zalej zimną wodą w takiej ilości, by przykryła ziemniaki. Gdy woda zacznie się gotować dodaj łyżeczkę soli i gotuj ziemniaki do miękkości. Może to być 10 minut lub dłużej. Ja zawsze sprawdzam czy są gotowe nadziewając je na widelec. Z gotowych ziemniaków odlej wodę a garnek umieść na chwilę na palniku, by odparować resztę wody. Ziemniaki przełóż na półmisek.

Ugotuj ziemniaki

Krok 9: Połącz składniki i podawaj

Na talerz nałóż porcję zupy. Dodaj też ugotowane ziemniaki. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.

Połącz składniki i podawaj

Zupa szparagowa, 11

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (849 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa szparagowa

Super pyszna i bardzo szybka do zrobienia zupa ze szparagów oraz innych młodych warzyw. Nie jest to zupa krem, a super lekka zupa z dużymi kawałkami szparagów. Zupa szparagowa to jedna z zup, którą koniecznie trzeba ugotować w sezonie na szparagi. Do zupy ze szparagami zawsze dodaję szczypiorek lub koperek. Zielone szparagi idą w parze z młodymi ziemniakami, więc moja zupa szparagowa jest podawana z młodymi ziemniakami gotowanymi osobno, w mundurkach. Jeśli lubisz zielone szparagi, to zobacz też jak ugotować zielone szparagi. Bardzo dobra jest też moja zupa porowa. Zupa szparagowa, prawdziwy rarytas wśród wiosennych smakołyków, zdobywa serca smakoszy na całym świecie. Nie tylko zachwyca delikatnym i wyrafinowanym smakiem, ale także przyciąga uwagę swoimi niepodważalnymi walorami zdrowotnymi. Jej tajemnica tkwi w symfonii smaku i aromatów, ale równie istotne są korzyści, jakie niesie dla naszego organizmu. Na pierwszy plan wysuwa się główny składnik, czyli szparagi. Te szlachetne warzywa są skarbnicą cennych składników odżywczych. Bogate w witaminy (A, C, E, K) i minerały takie jak żelazo, fosfor, potas, stanowią ważny element diety wspomagający nasz układ odpornościowy. Ponadto, obecność błonnika w szparagach sprzyja trawieniu i wspiera zdrowie układu pokarmowego. Zupa szparagowa, przyrządzana z delikatnych, zielonych lub białych pędów szparagów, zawiera również antyoksydanty, które odgrywają kluczową rolę w walce z wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do procesów starzenia i rozwoju wielu chorób. To nie tylko posiłek, ale również eliksir młodości, który pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Zupa ze szparagów

Lubię wiosenne zupy. Zupa z zielonych szparagów z warzywami jest cudowna. Polecam też inne typowo nowalijkowe zupy. Zupa szczawiowa jest extra - gorąco ją polecam. Zobacz też inne moje przepisy na domowe zupy. Zobacz też koniecznie mój ulubiony przepis na pieczone ziemniaki. Warto też zwrócić uwagę na niską kaloryczność tej potrawy, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o linię lub będących na diecie redukcyjnej. Zbilansowany zestaw składników sprawia, że zupa szparagowa syci, a jednocześnie nie obciąża organizmu nadmiarem kalorii.

 

Jej unikatowy smak to zasługa nie tylko głównego bohatera, czyli szparagów, ale także innych składników, takich jak delikatna śmietanka, aromatyczne zioła i przyprawy, które stanowią dopełnienie całości. Zestawienie tych wszystkich elementów tworzy niepowtarzalne doznania kulinarne, którym trudno się oprzeć. Zupa szparagowa to danie uniwersalne. Zupa ze szparagów jest wspaniała jako lekka wiosenna przekąska, ale równie doskonała jako elegancka propozycja na oficjalne okazje. To, co czyni ją tak wyjątkową, to połączenie smaku, zdrowia i elegancji. Niezależnie od tego, czy poszukujesz kulinarnych inspiracji, czy dbasz o zdrową dietę, zupa szparagowa z pewnością zadowoli każdego smakosza.