Zupa szparagowa
Zapraszam po jedną z pyszniejszych zup, jaką można ugotować wiosną i latem. Cudowna zupa szparagowa podana z młodymi ziemniakami gotowanymi w całości, w mundurkach. Zupa pachnąca słońcem i świeżymi warzywami!
To przepis, który warto wypróbować. Jeśli zaś planujesz grilla, to nie ograniczaj się do przepisów na dania mięsne. Koniecznie zobacz jak zrobić szparagi z grilla.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 litry zupy
Kaloryczność kcal: 70 w 100 ml
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- pęczek zielonych szparagów - 500 g
- 2 łyżki masła klarowanego
- pół główki czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- pół szklanki śmietanki 30 %
- płaska łyżeczka soli
- 1 kg młodych ziemniaków
Zupa szparagowa
Zupa szparagowa to zwiastun lata. Same kolory tej zupy są tak słoneczne i intensywne, że nie sposób się jej oprzeć. Zupa z zielonymi szparagami pojawia się u mnie zawsze obowiązkowo z młodymi ziemniakami, które gotuję osobno w mundurkach.
Do zrobienia zupy szparagowej potrzebujesz na start 1,5 litra dobrego, esencjonalnego bulionu. Może to być bulion warzywny albo rosół drobiowy.
Ja zazwyczaj gotuję rosół na szyi i skrzydle z indyka. Do garnka wlewam dwa litry wody. Dodaję opaloną cebulę, 3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera; kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz płaską łyżkę soli. Czasem dodaję też czosnek i lubczyk. Rosół gotuję przez 1,5 godziny bez zdejmowania przykrywki.
Do zupy szparagowej odlewam 1,5 litra bulionu. Do bulionu pod zupę szparagową zabieram też jedną marchewkę. Dodatek takiej pięknej, pomarańczowej marchewki sprawia, że zupa wygląda i smakuje jeszcze lepiej.
Nagrzej patelnię i roztop na niej masło. Dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj go chwilę na małej mocy palnika. Nie pozwól jednak, by się zarumienił, bo zrobi się gorzki.
Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym i każdy pokrój na cztery odcinki. Szparagi umieść na patelni z czosnkiem. Dodaj płaską łyżeczkę soli.
Szparagi podsmażaj 10 minut na średniej mocy palnika. Powinny być miękkie, ale jędrne. Całą zawartość patelni przełóż do garnka z wstawionym na palnik bulionem z marchewką.
Do zupy dodaj też poszatkowany szczypiorek. Najlepszy będzie ten cienki, drobny szczypiorek.
Na samym końcu wlej słodką śmietankę 30 %. Możesz ją wlać do gotującej się zupy. Nie trzeba jej hartować. Zupę gotuj kilka minut na małej mocy palnika. Na koniec sprawdź smak zupy szparagowej. To, czy zajdzie potrzeba dodania szczypty soli lub pieprzu zależy głównie od tego jak intensywny smak miał Twój bulion.
Osobno ugotuj do miękkości 1 kg młodych, drobnych ziemniaków. Ziemniaki wcześniej umyj pod zimną wodą i usuń ewentualne "niedoskonałości". Możesz lekko zeskrobać z nich odchodzącą skórkę.
Młode ziemniaki gotujesz w całości, więc postaraj się wybrać ziemniaki podobnej wielkości. Wówczas ugotują się w tym samym czasie. Ziemniaki zalej zimną wodą w takiej ilości, by przykryła ziemniaki. Gdy woda zacznie się gotować dodaj łyżeczkę soli i gotuj ziemniaki do miękkości. Może to być 10 minut lub dłużej. Ja zawsze sprawdzam czy są gotowe nadziewając je na widelec. Z gotowych ziemniaków odlej wodę a garnek umieść na chwilę na palniku, by odparować resztę wody. Ziemniaki przełóż na półmisek.
Na talerz nałóż porcję zupy. Dodaj też ugotowane ziemniaki. Możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego.