Zupa dyniowa
Zupa dyniowa o wspaniałym smaku i idealnej konsystencji, to świetny pomysł na pyszny obiad. To najprostszy i najlepszy przepis na krem z dyni gotowanej. Można ją podać na wiele sposobów.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania łącznie: 35 minut
Liczba porcji: około 1650 ml
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
76 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- świeża dynia - np. piżmowa lub prowansalska 1 kg
- ziemniaki 2 sztuki - 400 g
- cebula 1 sztuka - około 200 g
- czosnek 2 ząbki
- woda lub bulion warzywny 500 ml
- śmietanka 30 % 100 ml
- masło klarowane 2 łyżki - 40 g
- sól 1 płaska łyżeczka
- pieprz i przyprawa curry po pół płaskiej łyżeczki
Zupa dyniowa
Już na początku napiszę, że ten krem z dyni gotujemy całości w jednym garnku. Nie trzeba piec wcześniej dyni, czy też smażyć warzyw na osobnej patelni.
Jeśli zależy Ci na słodszym smaku zupy przygotuj takie dodatki jak: marchew lub sok z pomarańczy, a nawet syrop z ananasa. Aby zupa była ostrzejsza miej pod ręką: imbir, chili oraz więcej pieprzu. Kwaśne nuty wprowadzisz dodając do zupy pastę z tamaryndowca lub sok z limonki. Jeśli zupa wyjdzie zbyt intensywna w smaku zawsze można dolać więcej wody oraz dodać ugotowane ziemniaki lub więcej dyni.
Kaloryczność zupy zmniejszysz przez zastąpienie śmietanki mlekiem lub napojem roślinnym (kokosowy lub owsiany) albo mleczkiem kokosowym. Użycie napoju roślinnego, zastąpienie masła olejem koksowym, to sposób na to, by zupa nie zawierała nabiału.
Do garnka w którym planujesz gotować zupę dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Na nagrzany tłuszcz wyłóż obraną i posiekaną grubiej cebulę. Cebulę podsmażaj w garnku, bez przykrywki, na niższej mocy palnika przez około 10 minut, do zeszklenia. Na dwie minuty przed końcem dorzuć też dwa duże, obrane i pokrojone drobniej ząbki czosnku.
Porada: Masło klarowane można częściowo lub całkowicie zamienić na dobrej jakości oliwę lub ewentualnie inny olej rośliny do smażenia lub nawet na olej kokosowy.
To jaki smak osiągniesz zależy w dużej mierze od tego, po jaką dynię sięgniesz. Ja polecam dynię prowansalską Muscat de Provence oraz dynię piżmową, które mają piękny, intensywnie pomarańczowy i delikatny miąższ o owocowej nucie. Smakują trochę jak melon. Dynia Hokkaido będzie miała piękny, intensywny kolor, ale bardziej orzechowy smak i tej dyni nie trzeba już obierać ze skóry. Dynia zwyczajna też pasuje, ale ma ona najmniej intensywny smak i kolor miąższu.
Około 1100 gramów dyni prowansalskiej obierz z grubej skóry. Dynię pokrój na mniejsze kawałki (powinno wyjść minimum 800 gramów miąższu). Dwa ziemniaki obierz i również pokrój. Kawałki dyni i ziemniaków umieść w garnku z zeszkloną cebulą i czosnkiem. Wlej 500 ml wody i wsyp płaską łyżeczkę soli oraz pół płaskiej łyżeczki pieprzu.
Porady: Wodę można zamienić na delikatny bulion warzywny lub nawet drobiowy. Jeśli lubisz słodsze zupy, to razem z warzywami możesz też dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchew.
Garnek przykryj przykrywką. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała do miękkości warzyw. Powinno to trwać około 20 minut.
Po tym czasie go garnka wlej 100 ml śmietanki kremówki 30 % (może być też śmietanka 18 % do zup i sosów). Śmietanka powinna mieć temperaturę pomieszczenia - nie wyjęta prosto z lodówki. Wsyp też pół płaskiej łyżeczki przyprawy curry (lub nieco więcej). Całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia, następnie od razu zdejmij zupę z palnika.
Porady: Śmietankę można zamienić na mniej kaloryczne mleko lub nawet na napój rośliny owsiany lub kokosowy albo tez mleczko kokosowe. Przyprawę curry można zastąpić inną mieszanką przypraw, nawet gyros.
Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy blendera ręcznego lub blendera kielichowego. Sprawdzić smak zupy dyniowej i zdecyduj o tym, by dodać np. trochę więcej soli, pieprzu lub też np. imbiru w proszku albo chili - dla ostrości. Aby zupa była nieco kwaśniejsza, można do niej wlać trochę soku z cytryny lub limonki albo dodać odrobinę pasty z tamaryndowca. Więcej słodyczy uzyskasz wlewając do zupy nieco soku z pomarańczy lub nawet syropu z puszki po krążkach ananasa.
Zupa dyniowa świetnie smakuje posypana odrobiną papryki ostrej Gochugaru w płatkach i udekorowana natką pietruszki lub kolendrą. Zawsze warto też umieścić na talerzu kilka kleksów z mleka lub śmietanki. Krem z dyni podaję też ze świeżą bagietką lub grzankami. Dobrym dodatkiem będzie również groszek ptysiowy lub prażone pestki dyni.
Smacznego.