Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa krem, to przepyszna, super aksamitna i delikatna zupa. Przepis jest niezwykle prosty, a smak potrafi zachwycić. Krem z marchewki sprawdzi się dla dzieci, na co dzień i na wyjątkowe okazje.
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: około 1100 ml zupy
Kaloryczność kcal: 85 w 100 ml zupy
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 500 g marchwi - około 5-6 średnich
- 200 g ziemniaków - około 2 sztuki
- 200 g cebuli - np. 2 mnijesze cukrowe
- 500 ml wody lub bulionu - 2 szklanki
- 125 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła klarowanego - do 40 g
- 2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i imbiru
Zupa marchewkowa
Do garnka w którym planujesz gotować zupę dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Na nagrzany tłuszcz wyłóż obrane i posiekane cebule. Cebulę podsmażaj w garnku, bez przykrywki, na niższej mocy palnika przez około 10 minut.
Porada: Masło klarowane można częściowo lub całkowicie zamienić na dobrej jakości oliwę lub ewentualnie inny olej rośliny do smażenia.
W tracie podsmażania cebuli obierz i pokrój w kostkę ziemniaki oraz obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach marchewki. Dodaj je do garnka razem z 500 ml zwykłej wody (może być wrzątek z czajnika, by przyspieszyć proces gotowania). Na koniec dodaj jeszcze przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i imbiru. Całość wymieszaj. Garnek przykryj przykrywką.
Porada: Wodę można zamienić na domowy, lekki bulion warzywny.
Zupę gotuj przez około 25 minut (lub nieco dłużej) na niskiej mocy palnika, do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Do garnka wlej pół szklanki gęstego, dobrej jakości mleczka kokosowego (minimum 60 % ekstraktu z kokosa) lub ewentualnie tyle samo śmietanki kremówki 30 %. Dodaj też dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny. Całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia, następnie od razu zdejmij zupę z palnika.
Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy blendera ręcznego lub blendera kielichowego. Sprawdzić smak zupy i zdecyduj o tym, by dodać np. trochę więcej soli, albo soku z cytryny lub może odrobinę więcej pieprzu.
Krem z marchwi podawaj np. z natką pietruszki i kleksem kwaśniej śmietany albo nawet z mascarpone. Grzanki oraz groszek ptysiowy to zawsze świetny dodatek do kremowych zup. Aby zupa była nieco ostrzejsza możesz ją oprószyć np. płatkami chili.
Smacznego.