Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa krem, to przepyszna, super aksamitna i delikatna zupa. Przepis jest niezwykle prosty, a smak potrafi zachwycić. Krem z marchewki sprawdzi się dla dzieci, na co dzień i na wyjątkowe okazje. 

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: około 1100 ml zupy

Kaloryczność kcal: 85 w 100 ml zupy [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 500 g marchwi - około 5-6 średnich
  • 200 g ziemniaków - około 2 sztuki
  • 200 g cebuli - np. 2 mnijesze cukrowe
  • 500 ml wody lub bulionu - 2 szklanki
  • 125 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła klarowanego - do 40 g
  • 2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i imbiru

Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa, 1

Krok 1: Podsmaż cebulę

Do garnka w którym planujesz gotować zupę dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Na nagrzany tłuszcz wyłóż obrane i posiekane cebule. Cebulę podsmażaj w garnku, bez przykrywki, na niższej mocy palnika przez około 10 minut. 

Porada: Masło klarowane można częściowo lub całkowicie zamienić na dobrej jakości oliwę lub ewentualnie inny olej rośliny do smażenia. 

Podsmaż cebulę

Krok 2: Dodaj warzywa i wodę

W tracie podsmażania cebuli obierz i pokrój w kostkę ziemniaki oraz obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach marchewki. Dodaj je do garnka razem z 500 ml zwykłej wody (może być wrzątek z czajnika, by przyspieszyć proces gotowania). Na koniec dodaj jeszcze przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i imbiru. Całość wymieszaj. Garnek przykryj przykrywką.

Porada: Wodę można zamienić na domowy, lekki bulion warzywny.  

Dodaj warzywa i wodę

Krok 3: Gotuj do miękkości

Zupę gotuj przez około 25 minut (lub nieco dłużej) na niskiej mocy palnika, do momentu, gdy warzywa będą miękkie. 

Gotuj do miękkości

Krok 4: Wlej mleczko, miksuj i podawaj

Do garnka wlej pół szklanki gęstego, dobrej jakości mleczka kokosowego (minimum 60 % ekstraktu z kokosa) lub ewentualnie tyle samo śmietanki kremówki 30 %. Dodaj też dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny. Całość zamieszaj i doprowadź do wrzenia, następnie od razu zdejmij zupę z palnika. 

Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy blendera ręcznego lub blendera kielichowego. Sprawdzić smak zupy i zdecyduj o tym, by dodać np. trochę więcej soli, albo soku z cytryny lub może odrobinę więcej pieprzu. 

Krem z marchwi podawaj np. z natką pietruszki i kleksem kwaśniej śmietany albo nawet z mascarpone. Grzanki oraz groszek ptysiowy to zawsze świetny dodatek do kremowych zup. Aby zupa była nieco ostrzejsza możesz ją oprószyć np. płatkami chili. 

Wlej mleczko, miksuj i podawaj

Zupa marchewkowa, 6

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa marchewkowa

Domowy krem z marchewki z ziemniakami, to zupa, która Was zaskoczy. Jeśli jeszcze tego nie próbowaliście, teraz jest najlepszy moment, aby dać się przekonać. Marchewka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Jest bogata w witaminę A, która wspomaga wzrok, a także w witaminy C i K oraz błonnik. Dodaje energii, wzmacnia odporność i dba o skórę. Właśnie dlatego zupa krem z marchewki to doskonały wybór dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie w smaczny sposób. To nie jest oczywiście jedyna wersja na krem z marchwi, ponieważ zupa marchewkowa może być gotowana na wiele innych, równie pysznych sposobów. Marchewka, dzięki swojej naturalnej słodyczy, w połączeniu z odpowiednimi przyprawami tworzy niezwykle harmonijną kompozycję smaków. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa krem z marchwi jest aksamitna i przytulna, idealna na każdą porę roku. Opcje dodatków są nieograniczone.. od odrobiny kremówki lub mleczka kokosowego po chrupiące pestki dyni, które można wyłożyć jako dekorację. Z dań bez mięsa polecam szykować Buddha bowls

Krem z marchewki

Zapomnijcie o skomplikowanych przepisach i długich listach zakupów. Krem marchewkowy to danie, które z łatwością przygotujecie z kilku podstawowych składników, które prawdopodobnie już macie w swojej kuchni. Gotowanie jej jest szybkie i przyjemne, idealne nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Kto ze mną gotuje od dłuższego czasu, ten wie, że w moich przepisach nie ma zbędnych składników. Kieruję się myślą, by prędzej coś odjąć niż dodać. Moja zupa krem marchewkowa powstaje zazwyczaj z dodatkiem gęstego mleczka kokosowego. Jest przepyszna. Zupa marchewkowa krem jest jak mała czarna sukienka w świecie kulinarnym, czyli pasuje na każdą okazję! Możecie ją podać jako elegancki wstęp do wykwintnej kolacji, przytulne danie na codzienny obiad, a nawet jako zdrową przekąskę między posiłkami. Jest również doskonałym wyborem na różne pory roku. W lecie będzie najlepsza, ponieważ mamy dostęp do świeżutkiej i chrupiącej młodej marchewki. Zimą jednak też wychodzi pyszna. Jeśli krem z marchewki będzie mało słodki, to zawsze można do niego wlać nieco soku z pomarańczy lub z ananasa.