Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów białych lub zielonych, to super smaczna i wyjątkowo prosta do ugotowania zupa. Jest też bardzo sezonowa, delikatna i szybka do ugotowania. 

- bez użycia bulionu
- z białych lub zielonych szparagów
- tylko kilka łatwo dostępnych składników

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy łącznie: 25 minut
Liczba porcji: około 1500 ml zupy

Kaloryczność kcal: 65 w 100 ml zupy
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 400 g ziemniaków
  • 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • 500 ml wody - dwie szklanki
  • 40 g śmietanki kremówki 30 % - 4 łyżki
  • 15 g mąki pszennej - 1 łyżka
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej

Krem ze szparagów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy z podanej przeze mnie ilości składników wybierz garnek o pojemności około dwóch litrów. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml pysznego kremu z białych szparagów. Zanim zaczniesz szykować zupę krem ze szparagów, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Zupa krem ze szparagów, 1

Krem ze szparagów przepis

Przygotuj sobie dwa pęczki białych szparagów. Szparagi umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Uważaj na główki, które są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. Białe szparagi należy też obrać. Ja używam do tego specjalnej obieraczki do warzyw, dzięki której zdejmuję tylko cienką skórkę. Pomijam jednak same główki. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Po odcięciu zdrewniałych końców oraz obraniu wszystkich szparagów zostało mi łącznie 600 gramów gotowych do użycia szparagów. 

Porada 1: Obierek oraz końcówek nie wyrzucaj. Możesz ugotować na nich wywar, który użyjesz do zupy zamiast samej wody. Wystarczy, że końcówki i obierki zalejesz 500 ml wody i zagotujesz. Całość gotuj tak do 15 minut - mała moc palnika i pod przykryciem. Gotowy wywar w ilości 500 ml odłóż sobie na potem, by wlać go do zupy, zaś wygotowane końce szparagów i obierek wyrzuć. Jeśli wywar bardziej odparuje, to uzupełnij jego ilość samą wodą. Masz otrzymać ostatecznie 500 ml wody/wywaru. 

Porada 2: Zamiast szparagów białych można też śmiało użyć szparagów zielonych. W szparagach zielonych również usuwamy zdrewniałe końce, ale nie obieramy ich ze skórki. Masz otrzymać około 600 gramów gotowych do użycia szparagów (zapewne będą to tak samo dwa pęczki). 

Zupa krem ze szparagów, 2

Około 400 gramów ziemniaków (u mnie 3 średnie sztuki) obierz i pokrój w kostkę. Wyszło mi około 300 gramów ziemniaków. Umieść je w garnku razem z dwiema szklankami wody (500 ml), czy też wywaru z końcówek i obierek po szparagach. Dodaj też 50 gramów masła (jak masz to użyj klarowanego) oraz wsyp przyprawy: 1 łyżeczka soli; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej.
Zupa krem ze szparagów, 3

Całość zagotuj. Zmniejsz moc palnika i dalej gotuj zupę pod przykryciem przed pięć minut. Po tym czasie dodaj też pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Końcówki polecam zostawić nienaruszone. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa tylko mrugała i gotuj ją pod przykryciem przez 15 minut. 
Zupa krem ze szparagów, 4

Po tym czasie zarówno ziemniaki, jak i szparagi powinny być już miękkie. W osobnej miseczce umieść razem łyżkę mąki pszennej (około 15 gramów) oraz 40 gramów śmietanki kremówki 30 % , czyli 4 łyżki śmietanki. Nie polecam trzymać jej wcześniej w lodówce, ponieważ zimną śmietankę ciężko jest dobrze wymieszać z mąką i może się pienić. Polecam więc do śmietanki z mąką dodać też kilka łyżek wywaru z zupy. Z gorącym wywarem znacznie łatwiej jest rozetrzeć mąkę i śmietankę na gładki płyn. W razie potrzeby mieszankę śmietanki i mąki można też wlać do zupy przez małe sitko. Po dodaniu śmietanki z mąką zamieszaj zupę i doprowadź ją do wrzenia, a następnie od razu wyłącz. 

Porada: Śmietankę kremówkę można też zastąpić dwiema łyżkami kwaśnej śmietany 18 %. Do miseczki ze śmietaną i mąką trzeba tez dodać około 50 ml gorącego wywaru z zupy, by zahartować śmietanę przed dodaniem jej do zupy. 
Zupa krem ze szparagów, 5

Krem ze szparagów białych jest prawie gotowy. Wystarczy już tylko zmiksować zupę na gładki krem. Zanim to zrobisz, polecam wyłowić kilka główek szparagów, by użyć ich do dekoracji już na talerzach. Po zmiksowaniu zupy na gładko (np. przy pomocy blendera ręcznego) zalecam sprawdzić smak zupy i zdecydować o tym, by dodać np. trochę więcej soli. Warto też sprawdzić, czy nie trzeba jej przelać przez gęste sitko, ponieważ mimo łamania i obierania szparagów mogą się trafić łyka. 
Zupa krem ze szparagów, 6

Krem ze szparagów podaję zawsze jeszcze gorący, od razu po ugotowaniu. Świetnie smakuje zjadany z kawałkiem bagietki lub innego, ulubionego pieczywa. Zupę można podawać z listkami bazylii, czy z natką pietruszki. Bardzo dobrze smakuje też udekorowana plasterkami smażonego boczku (w wersji dla mięsożerców). Sprawdzi się też zarumienione tofu pokrojone w kosteczkę lub lekko prażone pestki dyni albo słonecznika. 

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (121 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krem ze szparagów

kiedyś bardzo rzadko szykowałam zupy krem. Zaczęło się gdy dzieci były bardzo małe. Dopiero kupiłam swój pierwszy blender i próbowałam swych sił w szykowaniu kremowych zupek dla dzieci. Wolałam sama je gotować, niż kupować takie ze słoiczków. Oczywiście zupa krem z białych szparagów to nie była jeszcze zupa dla moich maluchów i przyznaję, że kiedyś sprawdzałam skład zupek, by wiedzieć jakich składników mogę użyć dla dziecka w danym przedziale wiekowym. Skład takich zupek był bardzo prosty i mogłam ugotować je nie tylko taniej, ale i w większej ilości. Czasem po dodaniu przypraw zjadaliśmy resztę z mężem. W ten sposób zaczęłam gotować zupy krem również i dla nas, jeszcze na długo przed tym, gdy zrobiły się one modne w restauracjach. Zupa krem ze szparagów białych pojawiała się u nas bardzo rzadko, ponieważ super ciężko było kiedyś kupić dobre szparagi. Nie ważne też, czy białe, czy zielone, ale zazwyczaj były już bardzo stare i mocno łykowate. Zupa krem ze szparag białych lub zielonych była rzadkością. Ceny pęczka szparagów, którego połowa i tak szła do kosza, bo sporo trzeba było oderwać zdrewnianego szparaga była dość wysoka. Wolałam więc poczekać i kupić fasolkę szparagową. Krem ze szparagów jest super pyszny. A na drugie danie polecam podać pyszne kartacze tradycyjne. Bardzo dobrą zupą jest też moja ulubiona grochówka z boczkiem i kiełbasą. Bardzo smaczna i uwielbiana przez dzieci jest zupa z fasolki szparagowej

Krem z białych szparagów

Moja zupa krem ze szparagow może być szykowana zarówno ze szparagów białych, jak i ze szparagów zielonych. Mam jednak od jakiegoś czasu taką nieplanowaną zasadę, że zupa krem ze szparagów przepisy z białymi szparagami, zaś do dań z grilla i innych tego typu, daję raczej szparagi zielone. Taka zupa krem ze szparagów przepis, który naprawdę warto poznać. Zupa krem z białych szparagów przepis prostym, szybki i z niewielkiej ilości składników. To zupa, którą polecam jeść od razu po ugotowaniu. Najlepsza jest jeszcze tego samego dnia, gorąca i aromatyczna. Moja zupa krem z białych szparagów przepis, który polecam osobom lubiącym delikatne, stonowane smaki zup i traktują je jako dodatek do obiadu, niż zupę do najedzenia. Tak więc zupa krem ze szparagów to u mnie raczej zupa gotowana z białymi szparagami. Moja fasolka szparagowa też jest pyszna i przy okazji bardzo gorąco Ci ją polecam.