Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to moja pyszna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy z piekarnika. Przepis jest bardzo łatwy i uniwersalny a zapiekanka bardzo lubiana przez dzieci. Gorąco polecam!
- super danie z piekarnika
- pomysł na sycący obiad na dwa dni
- dużo pysznych warzyw, makaron i mięso
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania makaronu: 10 minut
Czas pieczenia zapiekanki: 30 minut
Liczba porcji: ponad 2700 gramów zapiekanki
Kaloryczność kcal: 180 w 100 g zapiekanki
Składniki na farsz mięsny
- 600 g mięsa mielonego np. łopatka lub szynka wieprzowa
- duża cebula - 230 g
- 5 pieczarek - 240 g
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, po 1/4 łyżeczki chili i pieprzu
Pozostałe składniki
- 400 g suchego makaronu np. kokardki lub świderki
- 5 pomidorów malinowych - 800 g
- 400 g żółtego sera
- mały pęczek natki pietruszki
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia zapiekanki użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach około 35 x 20 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2700 gramów pysznej zapiekanki makaronowej z mielonym mięsem, warzywami i serem.
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to jeden z pomysłów na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Z podanej przeze mnie ilości składników otrzymasz osiem porcji obiadowych. Zapraszam...

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym przepis
Do zrobienia zapiekanki potrzebujesz 600 gramów mielonego mięsa. Użyłam szynki wieprzowej, którą zmieliłam w domu na średnich oczkach. Z wieprzowiny polecam też łopatkę, która będzie bardziej tłusta niż szynka.
Porada: Zamiast wieprzowiny można też użyć wołowiny lub mięsa z kurczaka albo indyka.

Dużą cebulę obierz i posiekaj drobno. Posiekaj też obrane pieczarki oraz czosnek. Nagrzej dobrze większą patelnię i dodaj trzy łyżki ulubionego oleju roślinnego do smażenia. Podsmażaj tak warzywa przez 10 minut (bez przykrywki). Mieszaj je co jakiś czas przy pomocy drewnianej łyżki.

Na patelnię z podsmażonymi warzywami wyłóż też zmielone mięso oraz przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, po 1/4 łyżeczki chili i pieprzu.

Zawartość patelni mieszaj przez kilka minut, by dokładnie wymieszać mięso z warzywami. Całość podsmażaj tak przez 10 minut i wyłącz patelnię.

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 400 gramów makaronu potrzebujesz do czterech litrów wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Ugotowany powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak. Po ugotowaniu makaron waży u mnie 960 gramów.
Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym planujesz piec zapiekankę. Naczynie możesz wcześniej wysmarować od środka odrobiną oleju.
Porada: Do zapiekanki użyłam makaronu pszennego w kształcie kokardek. Możesz jednak śmiało sięgnąć po inny kształt makaronu. Mogą to być świderki, muszelki, czy też makaron penne. Może to być makaron pełnoziarnisty, kukurydziany, czy gryczany..

Na ugotowany makaron wyłóż całą zawartość patelni (mięso mielone z warzywami). Pięć średniej wielkości pomidorów malinowych obierz ze skórki (nie jest to konieczne) i pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na całej powierzchni naczynia. Posiekaj drobno natkę pietruszki i również rozłóż.

Większy kawałek ulubionego żółtego sera zetrzyj na tarce, na grubych oczkach i wyłóż na pozostałe składniki.
Porada: Dodatkowo możesz też wyłożyć kulki lub plasterki sera mozzarella :)

Naczynie z gotową do pieczenia zapiekanką makaronową z mięsem mielonym i warzywami umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Zapiekankę piecz bez przykrycia przez 30 minut.
Porada: Jeśli lubisz bardzo wilgotne zapiekanki, to na ostatnie 10 minut przed końcem pieczenia możesz dodać sos beszamelowy lub całość polać śmietanką wymieszaną z tartym parmezanem i rozbełtanym jajkiem.


Smacznego.