Sałatka makaronowa
Super kolorowa, zdrowa i bardzo smaczna sałatka makaronowa to niezwykle uniwersalne danie. Ten sprawdzony przepis będzie idealny zarówno na obiad, jak i na kolację lub na grilla. Do dzieła i udanej zabawy.
- świetna sałatka na każda okazję
- w przepisie dużo wariantów na dodatki
- bardzo dobre danie do szykowania z dziećmi
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania makaronu: 8 minut
Liczba porcji: 1250 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 125 w 100 g sałatki
Składniki
- [zobacz] 200 g makaronu świderki Lubella - 2 szklanki suchego makaronu
- 200 g pomidorów - dwie garście pomidorków truskawkowych
- 100 g czarnych oliwek - 2 garście
- 200 g kukurydzy konserwowej - 1 szklanka kukurydzy (niecała puszka 340 g)
- 160 g żółtego sera - pół małej kostki
- 100 g świeżego ogórka - pół ogórka węża
- 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
- garść szczypiorku
- 3 łyżki soku z cytryny
- po sporej szczypcie soli i pieprzu
- ewentualne dodatki: tuńczyk z puszki, szynka lub podsmażona pierś z kurczaka
Sałatka makaronowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie (bez szynki, kurczaka, czy tuńczyka). Z podanej ilości składników otrzymasz cztery spore porcje sałatki. Przed szykowaniem makaronowej sałatki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników, ich zamienników oraz dodatków, dzięki którym sałatka będzie bardziej syta i urozmaicona.
Ponieważ spędzamy ostatnio więcej czasu w domu, postanowiłam zaangażować moje dzieci we wspólne szykowanie niektórych posiłków. Marka Lubella zorganizowała akcję #Lubellałączy
Ta pozytywna akcja, która ma na celu sprawić, że czas spędzony razem będzie nie tylko miły i radosny, ale i przyniesie nam dużo "smacznych korzyści" :)
Moi Synowie to już nastolatki, więc potrafią już sami zrobić sobie śniadanie. Lubią też podglądać jak ja gotuję, więc są otwarci na nowe smaki i ciekawe dodatki. Bardzo często wyjmują składniki z lodówki i szykują z nich różne sałatki. Sałatka makaronowa, to jedno z dań, które idealnie sprawdza się podczas wspólnego gotowania. Jest bardzo prosta do zrobienia i składa się z popularnych składników. A do tego jest niezwykle kolorowa i bardzo zdrowa. Jestem ciekawa, czy Wy również gotujecie razem ze swoimi dziećmi..
Napiszcie koniecznie jakie dania Wasze pociechy szykują z Wami najchętniej :)
Sałatka makaronowa przepis
A zatem do dzieła.. Tak Chłopcy gotowali pod moim okiem..
Jeśli też macie ochotę przygotować tę sałatkę ze swoimi pociechami to zapraszam!
Odmierzcie 200 gramów suchego makaronu i ugotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku makaronu świderki Lubella będą to dwie szklanki. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujecie 2 litry wody. Wodę solimy dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsypcie płaską łyżkę soli. W garnku unieście makaron i gotujcie do miękkości, czyli około 8 minut. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Makaron przełóżcie na durszlak i od razu na półmisek. Po ugotowaniu makaron świderki ważył u nas 450 gramów.
Dalej wystarczy umyć i pokroić w poprzeczne półplasterki ogórka oraz przekroić na pół mini pomidorki i posiekać szczypiorek. Najlepszy będzie szczypiorek z młodą dymką. Może być tez mała cebulka lub też zwykły, cienki szczypiorek. Jeśli zaś nie macie pomidorków koktajlowych, to możecie pokroić na kawałki dużego pomidora malinowego. My użyliśmy połowę ogórka węża, którego nie obieraliśmy, tylko dokładnie umyliśmy. Jeśli macie młode ogórki gruntowe, to również będą idealne.
Czarne oliwki drylowane (100 gramów = dwie garście) oraz odsączona kukurydza z puszki (200 gramów = jedna szklanka kukurydzy) są już gotowe do dodania do makaronu, więc wystarczy przełożyć je do miseczek. Nie zapomnijcie o kawałku żółtego sera, np. sera gouda. Należy go pokroić w kostkę nie większą niż 1 cm. Potrzebujecie jeszcze cytrynę oraz oliwę, sól i pieprz.
Przygotujcie sobie jedną większą salaterkę (jeśli szykujesz jedną, dużą sałatkę) lub też kilka mniejszych talerzy (jeśli każdy z domowników będzie sam komponował swoją sałatkę). Zacznijcie od nałożenia porcji makaronu...
...Kolejno dodajcie wszystkie przygotowane składniki.
Jak już wcześniej napisałam, świetnym pomysłem jest pozostawienie wszystkich przygotowanych półproduktów na stole, by każdy mógł sobie dodać ich tyle ile ma ochotę. Moi Chłopcy mają różny gust jeśli chodzi o dodatki i np. młodszy Syn lubi dodać sobie więcej kukurydzy oraz oliwy z oliwek.. co widać na zdjęciu poniżej :)
Do sałatki makaronowej idealnie sprawdza się makaron w kształcie świderków, ponieważ ma atrakcyjny wygląd, świetny kształt i rozmiar. Polecam też inne kształty makaronu Lubella. Bardzo dobre będą zatem kokardki, muszelki oraz piórka. Ps. Zauważyłam, że kokardki i muszelki najbardziej podobają się młodszym dzieciom :)
Sałatka makaronowa w wersji podstawowej jest już gotowa i możecie ją podać jako sałatka na grilla, lekki obiad lub też pyszny podwieczorek. Z tych samych produktów możecie też przygotować kilka innych wersji tej sałatki. Wystarczy dodać do niej parę składników, by za każdym razem otrzymać trochę inną sałatkę. A zatem..
Sałatka z makaronu i kurczaka
Oprócz składników z przepisu potrzebujesz jeszcze niedużą pierś z kurczaka. Niech będą to dwa filety o wadze do 400 gramów łącznie. Filety oczyść i pokrój w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Mięso posyp odrobiną ulubionej mieszanki przypraw lub własnej kompozycji (np. gyros). Kawałki piersi z kurczaka usmaż na patelni, na niewielkiej ilości oleju a następnie przełóż na talerz do przestudzenia. Przestudzone mięso dodaj do sałatki.
Sałatka z makaronu i szynki
Oprócz składników z przepisu potrzebujesz jeszcze około 160 gramów szynki np. konserwowej, szynki z kurczaka lub szynki wieprzowej. Będzie to taki sam kawałek szynki, co żółtego sera. Jeśli masz szynkę w kawałku, to pokrój ją tak samo jak ser, czyli w kosteczkę nie większą niż 1 cm. Szynkę w plasterkach pokrój w paseczki lub kwadraciki i dodaj do pozostałych składników sałatki.
Sałatka z makaronu i tuńczyka
Oprócz składników z przepisu potrzebujesz jeszcze dwie małe lub jedną większą puszkę tuńczyka. Jeśli jest to tuńczyk z zalewy, to tylko odsącz mięso i dodaj w kawałkach do pozostałych składników sałatki. Jeśli masz tuńczyka z oleju, to dodajesz go do sałatki tylko lekko odsączonego z nadmiaru oleju, za to pomijasz dodatek czterech łyżek oliwy, które znajdują się w składnikach przepisu. Po wymieszaniu sałatki możesz zdecydować, czy chcesz dodać jeszcze trochę oliwy.
Jaką wersję sałatki wybrałoby Twoje dziecko? :)
Wpis zawiera lokowanie produktu.