Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Szybki i prosty przepis na pyszny gulasz węgierki na łopatce lub karkówce wieprzowej z pieczarkami. Gulasz węgierski bardzo dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami. Taki gulasz jest również idealny do placków ziemniaczanych. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 1 godzina
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 250 g pieczarek
  • 2 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, płaska łyżka ostrej papryki, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • pół szklanki wody - około 120 ml

Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki (idealne na jeden kęs) i wymieszaj w misce z przyprawami.
Cebule obierz i poszatkuj. Umieść na szerokiej patelni ze smalcem (lub olejem roślinnym). Podsmażaj cebulę kilka minut, a następnie dodaj kawałki wieprzowiny oraz obrane pieczarki. Małe pieczarki można dodaj w całości. Większe pokrój na polówki lub ćwiartki. Całość smaż bez przykrycia około 20 minut. 

W tym czasie umyj i pokrój na mniejsze kawałki paprykę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Kawałki papryki oraz czosnek umieść na patelni. Podsmażaj jeszcze wszystko kilka minut. Dodaj obrane i posiekane pomidory oraz pół szklanki wody. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem około 20 minut. 

gulasz-wegierski-1

Propozycja podania gulaszu: kasza gryczana niepalona, świeże zioła oraz ogórki kiszone. 

gulasz-wegierski-2

Z połowy porcji polecam zrobić pyszne placki po węgiersku.

gulasz-wegierski-3

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Gulasz węgierski z pieczarkami

Gulasz węgierski wieprzowy jest najpopularniejszą wersją gulaszu bazującego na papryce. Najczęściej wybiera się łopatkę wieprzową oraz karkówkę. Bardzo ważna jest również papryka - zarówno świeża, jak i sproszkowana. Prawdziwy gulasz węgierski powinien być przynajmniej lekko ostry. Dlatego też zawsze dodaję do niego ostrą paprykę. Można też zrobić gulasz węgierski wołowy. Mięso wołowe dusi się jednak znacznie dłużej niż wieprzowe. 

Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych

Jeden jedyny oryginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje. Każdy Węgier ma swój sprawdzony przepis, swoje sprawdzone proporcje i dodatki. Gulasz węgierski najczęściej podaję się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. To chyba najlepszy i sprawdzony duet :-) Polecam zatem mój przepyszny przepis na placki po węgiersku.