Gulasz węgierski
Szybki i prosty przepis na pyszny gulasz węgierki na łopatce lub karkówce wieprzowej z pieczarkami. Gulasz węgierski bardzo dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami.
Taki gulasz jest również idealny do podania na chrupiące placki ziemniaczane.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 1 godzina
Liczba porcji: 6-8
- 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 250 g pieczarek
- 2 średnie pomidory
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju
- 6 ząbków czosnku
- przyprawy: 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, płaska łyżka ostrej papryki, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- pół szklanki wody - około 120 ml
Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki (idealne na jeden kęs) i wymieszaj w misce z przyprawami.
Cebule obierz i poszatkuj. Umieść na szerokiej patelni ze smalcem (lub olejem roślinnym). Podsmażaj cebulę kilka minut, a następnie dodaj kawałki wieprzowiny oraz obrane pieczarki. Małe pieczarki można dodaj w całości. Większe pokrój na polówki lub ćwiartki. Całość smaż bez przykrycia około 20 minut.
W tym czasie umyj i pokrój na mniejsze kawałki paprykę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Kawałki papryki oraz czosnek umieść na patelni. Podsmażaj jeszcze wszystko kilka minut. Dodaj obrane i posiekane pomidory oraz pół szklanki wody. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem około 20 minut.

Propozycja podania gulaszu: kasza gryczana niepalona, świeże zioła oraz ogórki kiszone.

Z połowy porcji polecam zrobić pyszne placki po węgiersku.
Smacznego :-)