Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Zapraszam po szybki i prosty przepis na pyszny gulasz węgierski na łopatce lub karkówce wieprzowej z pieczarkami. Będzie pyszny nie tylko z pieczywem, ale i z kaszą lub plackami ziemniaczanymi.

- super uniwersalny pomysł na obiad
- dużo porad oraz zdjecia krok po kroku
- idealny gulasz do podania z plackami ziemniaczanymi

Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 1 godzina
Liczba porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 250 g pieczarek
  • 2 średnie pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, płaska łyżka ostrej papryki, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • pół szklanki wody - około 120 ml

Gulasz węgierski

Wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki (idealne na jeden kęs) i wymieszaj w misce z przyprawami.
Cebule obierz i poszatkuj. Umieść na szerokiej patelni ze smalcem (lub olejem roślinnym). Podsmażaj cebulę kilka minut, a następnie dodaj kawałki wieprzowiny oraz obrane pieczarki. Małe pieczarki można dodaj w całości. Większe pokrój na polówki lub ćwiartki. Całość smaż bez przykrycia około 20 minut. 

W tym czasie umyj i pokrój na mniejsze kawałki paprykę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Kawałki papryki oraz czosnek umieść na patelni. Podsmażaj jeszcze wszystko kilka minut. Dodaj obrane i posiekane pomidory oraz pół szklanki wody. Zamieszaj wszystko i duś pod przykryciem około 20 minut. 

Gulasz węgierski, 1

Gulasz węgierski, 2

Propozycja podania gulaszu: kasza gryczana niepalona, świeże zioła oraz ogórki kiszone. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (586 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski wieprzowy jest najpopularniejszą wersją gulaszu bazującego na papryce. Najczęściej wybiera się łopatkę wieprzową oraz karkówkę. Bardzo ważna jest również papryka - zarówno świeża, jak i sproszkowana. Prawdziwy gulasz wegierski powinien być przynajmniej lekko ostry. Dlatego też zawsze dodaję do niego ostrą paprykę. Można też zrobić gulasz węgierski wołowy. Mięso wołowe dusi się jednak znacznie dłużej niż wieprzowe. Polecam też gorąco mój pyszny gulasz z łopatki. Zapraszam też po klasyczny przepis na gulasz wieprzowy bez pieczarek. Mój gulasz węgierski jest bardzo prosty i super szybki do zrobienia. Wiele osób wpisuje w wyszukiwarkę hasła: gulasz węgierski przepisy, lub też gulasz węgierski przepis. Wybieramy po ulubionej stronie lub po ładnym zdjęciu. Jeśli myślisz o tym, by znaleźć gulasz węgierski przepis oryginalny, to raczej takiego nie ma. Oczywiście większość gulaszy powinno mieć te same składniki, ale każdy lubi inne przyprawy i dodatki. Mój ulubiony przepisy na gulasz po węgiersku zawsze szykuję z jednego rodzaju mięsa wieprzowego. Zazwyczaj jest to łopatka lub ewentualnie karkówka wieprzowa. Koniecznie sprawdź też jak smakuje mój gulasz wołowy

Gulasz po węgiersku

Jeden jedyny oryginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje. Każdy Węgier ma swój sprawdzony przepis, swoje sprawdzone proporcje i dodatki. Gulasz węgierski najczęściej podaję się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. To chyba najlepszy i sprawdzony duet :-) Polecam zatem mój przepyszny przepis na placki po węgiersku. Sprawdź też koniecznie fasolka po bretońsku przepis. Talk więc mój przepis na gulasz po węgiersku idealnie sprawdza się do placków ziemniaczanych oraz wszelkich klusek, takich jak kopytka lub kluski śląskie. Na gulasz po węgiersku przepisy są i różne i podobne jednocześnie. Jedli wolą bardzo gęsty i mięsny gulasz, zaś inny trochę rzadszy i z większą ilością warzyw. Mój gulasz po węgiersku przepis, który jest gdzieś pośrodku. Według mnie jest idealnie gęsty, idealnie mięsny i warzywny jednocześnie. Uwielbiam go szykować szczególnie wtedy, gdy robi się zimniej. Taki rozgrzewający gulasz węgierski smakuje każdemu, nawet tylko z kromką świeżego pieczywa. Tak więc gulasz po węgiersku to bardzo uniwersalne i bazowe danie, które możesz podać na wiele, wiele sposobów. Czasem nawet zdarza mi się ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i dodać je do gulaszu razem z wodą, w której się gotowały. Powstaje mi wówczas bardzo ciekawa i błyskawiczna zupa gulaszowa.