Szaszłyki
Soczysty, aromatyczny i bajecznie pyszny szaszłyk z kurczakiem i warzywami. Zapraszam po mój ulubiony przepis na szaszłyki na grilla, które zrobisz nawet na patelni grillowej. Do tego wiele cennych porad!
- poste szaszłyki z kurczakiem
- wartościowe wskazówki dotyczące składników
- wiele zamienników oraz dodatków do szaszłyków
Czas przygotowania: 40 minut
Czas marynowania kurczaka: 30 minut
Liczba porcji: do 10 szaszłyków
Kaloryczność kcal: 110 w 1 szaszłyku
Dieta: bezglutenowa
Główne składniki szaszłyków
- 1 pierś z kurczaka - do 350 g
- mała młoda cukinia - około 200 g
- średnia młoda cebula - około 150 g
- spora papryka np. czerwona - około 200 g
- 8 sztuk mniejszych pieczarek - około 150 g
Składniki na marynatę do kurczaka
- po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
- po pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano
- po szczypcie chili i kminku lub tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
- łyżka delikatnej oliwy lub oleju
Pozostałe składniki
- łyżka mieszanki ziół np. prowansalskich
- 3 łyżki oleju do glazurowania szaszłyków
- łyżka miodu do glazurowania szaszłyków
Szaszłyki
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia szaszłyków użyłam drewnianych patyczków o długości około 20 cm. Możesz też użyć dłuższych patyczków lub też metalowych szpikulców do szaszłyków.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz do 10 szaszłyków. Kalorie liczone były bez dodatku sosu.
Przed szykowaniem domowych szaszłyków z kurczakiem i warzywami zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz zawinąć kawałki kurczaka w boczek lub też dodać więcej ostrych przypraw.
Szaszłyki na grilla
Dwa nieduże filety (cała pierś z kurczaka) oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien. Mięso pokrój na nieduże kawałki podobnej wielkości. Kawałki mięsa wielkości około 2,5 cm będą idealne. Mięso umieść w misce. Do miski dodaj też wszystkie składniki marynaty: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu; po pół łyżeczki słodkiej papryki i oregano; po szczypcie chili i kminku lub tymianku; 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy; łyżka delikatnej oliwy lub oleju. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły mięso.
Miseczkę odstaw na 30 minut na bok. Jeśli mięso szykujesz wcześniej i chcesz, by marynowało się dłużej (do kilku godzin), to miskę przykryj i odłóż do lodówki.
Porada: Jeśli lubisz, gdy w szaszłykach jest więcej mięsa, to śmiało użyj większej piersi lub dodaj o jeden filet więcej. Do tego przepisu można też śmiało użyć mięsa z podudzia lub też mięsa z indyka. Ważne, by kawałki były tej samej wielkości a mięso nie miało kości, chrząstek ani włókien. Marynaty powinno wystarczyć. Mięso wychodzi dość łagodne, wiec dla miłośników ostrzejszych smaków polecam dodać więcej pieprzu lub też chili albo pieprz cayenne. Zawsze można też dodać do marynaty łyżkę ketchupu lub/oraz łyżkę ulubionej musztardy.
W trakcie marynowania mięsa przygotuj warzywa. Młodą cukinię wystarczy umyć, osuszyć, obciąć końce i pokroić w takie kawałki, by nie były one większe od reszty składników oraz nie były za cienkie, ponieważ mogą pękać w trakcie nakładania na patyczek. Tak samo reszta warzyw. Uważaj szczególnie przy pieczarkach oraz cebuli. Młoda cebula lub cebula cukrowa będzie najlepsza, ponieważ grilluje się szybciej niż cebula stara.
Jeśli zaś chodzi i paprykę, to możesz użyć wyłącznie paprykę czerwoną lub tak jak ja, sięgnąć po kilka rożnych papryk. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego oraz białych, miękkich fragmentów i pokrój w podobnej wielkości "płytki". Użyłam po 1/3 z papryki czerwonej, żółtej i zielonej.
Porada: Zamiast zwykłej lub cukrowej cebuli można sięgnąć po cebulę czerwoną. W sezonie na nowalijki możesz też użyć miększych wierzchołków szparagów oraz młode kukurydze. Sama tego raczej nie robię, ale można tez nałożyć na szaszłyki mini pomidorki. Polecam jednak nadziewać na szaszłyki kawałki ananasa. Szaszłyki z kurczakiem i ananasem smakują rewelacyjnie.
Do swoich szaszłyków użyłam drewnianych patyczków o długości 20 cm. Wyszło mi zatem aż 10 szaszłyków. Możesz śmiało sięgnąć po dłuższe patyczki. Drewniane patyczki do szaszłyków polecam namoczyć wcześniej w wodzie, by nie czerniały i nie spalały się podczas grillowania. Jeśli zaś masz metalowe szpikulce, to oczywiście możesz ich użyć.
Zacznij nabijać składniki na patyczki. Jako pierwsze polecam kawałki cukinii, cebuli lub papryki, które nie pękają tak łatwo. Pozostałe składniki lepiej też do nich przylegają. Postaraj się nabijać warzywa i kawałki mięsa na środku. Nabijając pieczarki rób to powoli, ponieważ szybko pękają na pół.
Staraj się zachować różnorodność składników. Możesz dowolnie komponować szaszłyki. Przygotuj sobie kilka z większą ilością kawałków mięsa lub też pomiń jakieś warzywo, jeśli szykujesz je również dla kogoś, kto czegoś nie jada lub nie przepada np. za cebulą.
Ciekawym urozmaiceniem może być zawinięcie kawałków kurczaka w plasterek boczku. Na szaszłyki można tez nabijać kostki boczku surowego wędzonego lub boczku parzonego bez skóry. Bardzo dobrze sprawdza się też ser halloumi nabijany na szaszłyki.
Gotowe szaszłyki posmaruj olejem lub oliwą (najlepiej przy pomocy pędzelka kuchennego) i obsyp ulubioną mieszanką przypraw. Najdelikatniejsza będzie mieszanka ziół włoskich/prowansalskich.
Porada: Do oleju możesz dodać trochę słodkiej papryki lub papryki chili. Wówczas szaszłyki będą bardziej rumiane. Trochę oleju zostaw też na potem, by wymieszać go z miodem i glazurować szaszłyki pod koniec pieczenia.
Szaszłyki układaj na nagrzanym grillu lub na patelni grillowej. W trakcie grillowania pamiętaj o tym, by kontrolować stopień przypieczenia szaszłyków. Warto co kilka minut lub częściej przekręcać je na druga stronę. To jak szybko będą gotowe do zjedzenia zależy od wielkości kawałków oraz tego, jakiego grilla używasz. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w kilka minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać znacznie dłużej.
Pod koniec grillowania polecam raz jeszcze posmarować całe szaszłyki mieszanką oleju i miodu lub syropu. Ciekawymi dodatkami wedle gustu będą też: sok z cytryny, sos sojowy, chili lub słodka papryka albo nawet curry.
Szaszłyki podawaj gorące. Najlepsze do szaszłyków są sosy na bazie śmietany lub jogurtu np. sos czosnkowy, sos tzatziki lub sos tatarski.
Jakie są Twoje ulubione szaszłyki?
Smacznego!