Makaron z tuńczykiem
Zapraszam po mój ulubiony makaron z tuńczykiem. To niezwykle prosty i szybki przepis na makaron z tuńczykiem z puszki, z pomidorkami i oliwkami. Danie wychodzi nie tylko piękne, ale cudownie pyszne. Polecam!
- bardzo szybki obiad
- całość gotowa w niecałe 30 minut
- danie idealne na romantyczny wieczór
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania makaronu: 8 minut
Czas szykowania sosu: 5 minut
Liczba porcji: 1400 g
Kaloryczność kcal: 150 w 100 g dania
Składniki
- 250 gramów suchego makaronu np. Pappardelle
- 2 małe puszki tuńczyka z zalewy lub z oleju
- 2 garście pomidorków koktajlowych - 200 g
- spora garść czarnych oliwek - 70 g
- 6 ząbków czosnku
- 10 łyżek delikatnej oliwy
- sok z połówki cytryny
- garść siekanej natki pietruszki
- przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu czarnego
Makaron z tuńczykiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Wybrałam bowiem tuńczyka z puszki w zalewie. Możesz też użyć tuńczyka w oleju. Z podanej ilości składników wychodzą cztery porcje makaronu z tuńczykiem i pomidorkami.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami to niesamowicie szybki pomysł na coś pysznego i jednocześnie wykwintnego. Zawsze warto mieć w domu zapas puszek z tuńczykiem oraz kilka paczek wysokiej jakości makaronu. Poniżej moja propozycja na perfekcyjne zestawienie smaków do tego dania. A do tego z niewielką ilością popularnych przypraw. Zapraszam do skorzystania z przepisu.
Makaron z tuńczykiem przepis
Przygotuj sobie wszystkie składniki. Sprawdzisz, czy na pewno masz potrzebne produkty. Mając też wszystko pod ręką, nie zapomnisz dodać żadnego ze składników.
Do makaronu z tuńczykiem polecam użyć makaron pappardelle. Możesz go też zastąpić makaronem do spaghetti lub też rigatoni, penne, czy fusilli. Najważniejsze jest to, by był to dobrej jakości makaron z twardej pszenicy durum.
Jeśli wybierasz tuńczyka z puszki, to tylko w kawałkach. Tuńczyk rozdrobniony to tuńczyk najgorszej jakości. Koniecznie sprawdź też smak wybranej do przepisu oliwy. Jeśli jest gorzka, to nie używaj jej, bo popsuje ona cały smak potrawy. Lepiej jest wówczas użyć zwykły olej.
Makaron najlepiej jest gotować na samym końcu lub w trakcie szykowania "sosu" i podawać jeszcze gorący prosto z garnka, dlatego też zaczynamy od zrobienia szybkiego sosu. Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię a następnie wlej dziesięć łyżek delikatnej oliwy z oliwek.
Sześć ząbków czosnku obierz i pokrój w plasterki. Czosnek podsmażaj na średniej mocy przez minutę. Po minucie dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz sól i pieprz. Po trzech minutach podsmażania pomidorki zaczną pięknie pachnieć i lekko zmiękną. Sos jest gotowy.
Już w trakcie szykowania pomidorków z czosnkiem zacznij gotować wodę ma makaron. Na ugotowanie 250 gramów makaronu potrzebujesz 10 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany powinien być sprężysty, ale miękki.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub na półmisek. Makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron waży u mnie 630 gramów. Delikatnie wymieszaj razem makaron i całą zawartość patelni.
Dodaj też tuńczyka z puszki bez zalewy oraz siekaną natkę pietruszki. Makaron z tuńczykiem nakładaj na talerze. Na każdy talerz wyłóż po kilka czarnych oliwek. Porcje polej świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj od razu.
Gotowy do podania makaron z tuńczykiem można oprószyć jeszcze gruboziarnistą solą i polać dobrą oliwą. Sama nigdy nie robię tego przy tym daniu, jednak można też posypać całość tartym parmezanem.
Jeśli wolisz dania gorące, to możesz podać je trochę inaczej. Wówczas tuńczyka oraz oliwki dodajesz na patelnię i smażysz całość dodatkową minutę. Całą zawartość patelni łączysz ze świeżo ugotowanym makaronem.
Polecam sprawdź także moje inne przepisy, w tym sałatka z tuńczykiem i ryżem oraz pasta z tuńczyka.
Smacznego.