Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Zapraszam po pyszne i super proste do zrobienia pieczarki faszerowane. U mnie jest to przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Podane z pomidorami i natką pietruszki smakują wspaniale. 

- przepis krok po kroku
- pomysłowo, smacznie i zdrowo
- można je szykować przez cały rok 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 16 pieczarek faszerowanych

Kaloryczność kcal: 150 w 1 pieczarce

Składniki:
  • 1 kg średnich pieczarek - u mnie 16 sztuk
  • 250 g łopatki wieprzowej - może być już zmielona
  • pół średniej wielkości cebuli - około 100 g
  • 100 g sera żółtego - np. gouda
  • 2 ząbki czosnku - 10 g
  • 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia (lub trochę więcek)
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
  • do podania: pomidory i natka pietruszki

Faszerowane pieczarki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam 16 pieczarek faszerowanych. Zanim zaczniesz szykować faszerowane pieczarki, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pieczarki faszerowane zazwyczaj smażę na patelni, i taki też sposób opisuję w przepisie poniżej. Na końcu wpisu znajdziesz też informację o tym, jak je upiec w piekarniku oraz na grillu. 

Pieczarki faszerowane, 1

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Przygotuj sobie kilogram (u mnie 16 sztuk) średniej wielkości pieczarek. W razie potrzeby oczyść pieczarki. Usuń nogi oraz blaszki wewnątrz kapeluszy. Używam do tego łyżeczki/narzędzia do tworzenia kulek w owocach (melon, arbuz). Dzięki temu mogę dokładniej wydrążyć pieczarki i lekko poszerzyć średnicę "otworu". Trzonki oraz wydrążone blaszki posiekaj drobno nożem. Wykorzystasz je zaraz do farszu.  

Pieczarki faszerowane, 2

Nagrzej dużą patelnię i wlej jedną łyżkę oliwy lub oleju do smażenia. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Dwa ząbki czosnku można też przepuścić przez praskę. Cebulkę wymieszaną z czosnkiem podsmażaj na odrobinę wyższej niż mała moc palnika przez 10 minut. Kolejno dodaj też posiane fragmenty pieczarek (blaszki i ogonki). Zawartość patelni podsmażaj przez pięć minut. W tym czasie przygotuj mięso i przyprawy.

Potrzebujesz około 250 gramów mięsa mielonego. Ja użyłam łopatki wieprzowej. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. Zmielone mięso dodaj na patelnię z zarumienioną cebulką i czosnkiem. Dodaj też przyprawy: jedną łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę oregano, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i smaż przez 10 minut (warto przez pierwsze minuty mieszać i rozdzielać kawałki mielonego mięsa).  

Porada: Zamiast łopatki możesz też użyć chudej karkówki lub szynki wieprzowej. Sprawdzi się też mielony udziec z indyka. 

Pieczarki faszerowane, 3

Zawartość patelni przełóż do szklanego naczynia. Poczekaj kilka minut, aż farsz przestygnie i dodaj do niego około 100 gramów tartego, żółtego sera (u mnie gouda) oraz łyżkę siekanej natki pietruszki. Wymieszaj farsz. Sprawdź smak farszu i w razie potrzeby dodaj np. więcej soli, czy pieprzu lub może trochę chili, jeśli lubisz. 
Pieczarki faszerowane, 4

Pieczarki faszerowane smażyłam na patelni w dwóch turach. Nagrzej sporą patelnię i wlej do niej minimum dwie łyżki oliwy lub oleju do smażenia. Przez chwilę podsmażaj pieczarki blaszkami do patelni (aby ładnie zarumienić brzegi, a następnie odwróć pieczarki na druga stronę. Na zdjęciu poniżej widać już cztery odwrócone pieczarki z lekko zarumienionymi brzegami. Nie ustawiaj zbyt wysokiej mocy palnika, ponieważ pieczarki szybko się rumienią. 

Porada: Czasem smaruję jeszcze dodatkowo (przed smażeniem) zewnętrzną stronę kapeluszy mieszanką oleju i słodkiej papryki. 
Pieczarki faszerowane, 5

Odwrócone pieczarki można wypełnić farszem. Ustaw niską moc palnika, a patelnię przykryj przykrywką. Pieczarki faszerowane smaż tak przez 15-20 minut. W tym czasie pieczarki jeszcze zmiękną, a ser ładnie się roztopi. Na kilka minut przed wyłączeniem palnika można zdjąć przykrywkę. Cały czas kontroluj moc palnika oraz stopień wysmażenia pieczarek. Być może uznasz, że wystarczy i np. tylko 10 minut smażenia (wszystko ma znaczenie i wpływ na czas smażenia - również wielkość i kształt pieczarek). 
Pieczarki faszerowane, 6

Pieczarki faszerowane podawaj jeszcze gorące. Polecam "udekorować" je pomidorami i natką pietruszki. Będą pyszne jako samodzielne danie, ale można tez ugotować do nich ryż lub np. kaszę jęczmienną. Po przestudzeniu najlepiej jest podgrzewać je na niskiej mocy palnika, na patelni lub też w piekarniku. 
Pieczarki faszerowane, 7

Aby zrobić pieczarki faszerowane z piekarnika, wystarczy nagrzać piekarnik do 180-190 stopni (pieczenie góra/dół) lub ustawić termoobieg z temperaturą do 180 stopni. Przed faszerowaniem posmaruj pieczarki olejem (od zewnątrz) i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je tak około 20 minut. Jeśli chcesz je przygotować na grillu, to warto zainspirować się przepisem na pieczarki z grilla i postępować podobnie. 

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pieczarki faszerowane

Jeśli tylko lubisz warzywa i tak jak ja uwielbiasz kombinować jak podać je nie tylko smacznie, ale i ciekawie oraz inaczej niż zawsze, to zapraszam Cię gorąco po mój ulubiony i sprawdzony przepis na faszerowane pieczarki. Moje pieczarki faszerowane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem sera, to przepis bardzo uniwersalny i sprawdzi się nie tylko na każdą okazję, ale i przez cały rok. Pieczarki są u nas dostępne od stycznia do grudnia, więc nie musimy się ograniczać i czekać na sezon na pieczarki. Polska jest jednym z większych producentów pieczarek, więc mamy ich pod dostatkiem. Uwielbiam szykować pieczarki faszerowane mięsem mielonym, ponieważ w tym jednym daniu jest cały posiłek. Podaję je na różne sposoby, jednak najczęściej kroję świeże pomidorki i układam je na talerzu z pieczarkami faszerowanymi. Do tego coś zielonego, czyli natka pietruszki, koperek lub szczypiorek. 

Faszerowane pieczarki

Pieczarki faszerowane to nie jedyny przepis na warzywa faszerowane, jaki znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje. Przepyszna jest też cukinia faszerowana, którą polecam każdemu, kto lubi cukinię oraz kabaczki. Znacznie mniej popularny, ale równie pyszny jest też bakłażan faszerowany. To naprawdę przepyszny sposób na podanie bakłażanów. Skoro już mowa o warzywach faszerowanych, to muszę oczywiście wspomnieć tez o papryce. Papryka faszerowana jest tak pyszna, że szykuję ja chyba zdecydowanie za często. Mimo, że lepiej jest poczekać na sezon na świeże papryki, to robię ją nawet zimą. Wracając jednak do przepisu na pieczarki faszerowane, na pieczarki faszerowane przepisy są różne i oczywiście nie ma tego jednego, jedynego. Można sobie tylko znaleźć najlepszy dla siebie przepis na pieczarki faszerowane i szykować je według upodobań. 

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Najpopularniejsze i chyba najsmaczniejsze są właśnie pieczarki faszerowane mięsem i taki właśnie przepis pokażę tym razem. Według mnie obowiązkowo do tego przepisu dodajemy ser żółty, ponieważ farsz lepiej się trzyma a całość smakuje naprawdę super pysznie. Tak więc u mnie są to pieczarki faszerowane serem z mięsem mielonym wieprzowym, które można zamienić na dróg. Ja jednak zostaję przy łopatce wieprzowej, która nie jest ani za chuda, ani też zbyt tłusta. Na moje pieczarki faszerowane przepis jest bardzo prosty, a do tego można je szykować aż na trzy sposoby. Pieczarki faszerowane zazwyczaj smażę na patelni. Można je tez piec w piekarniku i podawać pieczarki faszerowane w piekarniku lub też piec na grillu. Przy okazji polecam Ci mój przepis na pieczarki z grilla. Tymczasem zapraszam po przepis na pieczarki faszerowane i życzę smacznego.