Golonka w piwie

Golonka w piwie

To moja najlepsza golonka w piwie! Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama golonka pieczona niesamowicie aromatyczna i pyszna. Golonki wieprzowe najpierw gotuję z warzywami a następnie piekę z piwem.

- sprawdzony, tradycyjny przepis
- możesz użyć golonki przedniej lub tylnej
- na wywarze po golonce ugotujesz krupnik

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Czas gotowania golonek: 2 godziny
Czas pieczenia golonek: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 2 duże golonki

Kaloryczność kcal: 350 w 100 g

Składniki do gotowania

  • 2 golonki tylne lub 3 przednie - 2700 g
  • 2 średnie marchewki - 200 g
  • 1 korzeń pietruszki - 150 g
  • kawałek korzenia selera - 150 g
  • pół pora lub średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • woda - około 5 szklanek
  • przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po łyżeczce soli i ziaren pieprzu

Składniki do piecznia

  • golonki wyjęte z wywaru
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka musztardy
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 szklanka wywaru z gotowania golonek
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy i zioła: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, szczypta kminku i tymianku

Golonka pieczona

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Do zrobienia golonki sięgnęłam po golonki wieprzowe tylne, które są znacznie większe, niż te przednie. Moje dwie golonki ważyły razem aż 2700 gramów. Można też śmiało użyć golonki przednie, które są znacznie mniejsze. Wówczas zmieścisz w naczyniu 3 lub nawet 4 takie golonki. Mimo różnicy wielkości zarówno golonki tylne, jak i przednie gotujesz i pieczesz tak samo długo. 

Golonka to danie, które najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, kapustą na ciepło oraz łyżką musztardy. Zapraszam po przepis. 

Golonka w piwie, 1

Golonka w piwie

Niezależnie od tego, czy masz golonki wieprzowe tyle, czy przednie polecam je przed ugotowaniem opalić palnikiem. Opalasz skórę, by pozbyć się resztek wystających włosków.

Golonka w piwie, 2

Oczyszczone golonki czekają, a Ty szykujesz warzywa. Umyj wszystkie warzywa. Marchewki i korzeń pietruszki obierz (nie ma konieczności obierania korzenia pietruszki). Odkrój też kawałek selera (wielkość małego jabłka).

Cebulę opal palnikiem lub przekrój na pół i podpiekaj chwilę na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. Jeśli używasz pora to tylko przygotuj kawałek o długości około 15 cm. Możesz przekroić go wzdłuż na pół. Obierz cztery ząbki czosnku. 
Golonka w piwie, 3

W garnku o pojemności około pięciu litrów umieść golonki oraz przygotowane warzywa. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po łyżeczce soli i ziaren pieprzu. Na koniec wlej wodę. Potrzebujesz całkowicie przykryć wodą golonki. 

Porada: Możesz też warzywa dodać do wywaru na godzinę przed wyłączeniem. Ja jednak zazwyczaj gotuję warzywa z golonkami przez pełne dwie godziny. 
Golonka w piwie, 4

Garnek przykryj przykrywką i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj golonki przed pełne dwie godziny. Po tym czasie wyłów golonki i odłóż na półmisek, by przestygły. Odlej sobie jedną szklankę wywaru. Użyjesz go do pieczenia golonek w piekarniku. 

Porada: Z wywaru, który został Ci po gotowaniu golonek możesz ugotować pyszny krupnik. Usuń warzywa i przyprawy. Zostaw tylko marchewkę i korzeń pietruszki (jeśli lubisz). Do wywaru dolej minimum szklankę wody (wywar jest mocny i słony). Dodaj kilka ziemniaków pokrojonych w bardzo drobną kostkę oraz kilka łyżek kaszy perłowej. Zupę gotuj do miękkości ziemniaków i kaszy. 
Golonka w piwie, 5

Przed umieszczeniem golonek w piekarniku, należy je jeszcze obłożyć marynatą. W jednej miseczce umieść wszystkie składniki marynaty: po łyżce płynnego miody i ulubionej musztardy; trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę; łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli; szczyptę kminku i szczyptę tymianku. Zarówno tymianek, jak i kminek mogą być mielone lub w całości. 
Golonka w piwie, 6

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie. Golonki obłóż marynatą i umieść w naczyniu żaroodpornym. Odstaw je na minimum trzydzieści minut, a najlepiej na godzinę. 
Golonka w piwie, 7

Do naczynia z golonkami wlej odlaną wcześniej szklankę wywaru (po gotowaniu golonek) oraz szklankę ciemnego piwa (nic się nie stanie, jeśli użyjesz piwa jasnego). 
Golonka w piwie, 8

Naczynie żaroodporne przykryj przykrywką i umieść w zimnym piekarniku. Wybierz o stopnień niższą półkę niż środkowa. Piekarnik ustaw na 200 stopni z pieczeniem góra/dół. Czas pieczenia odliczasz od momentu nagrzania się piekarnika.

Po godzinie pieczenia zdejmij pokrywę naczynia do zapiekania. Golonki piecz tak ostatnie 20 minut. Co kilka minut polewaj je wywarem z dna naczynia. 

Naczynie z upieczonymi golonkami możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. 
Golonka w piwie, 9

Golonki pieczone podaję zawsze z ziemniakami oraz łyżką musztardy. Do tego domowe ogórki kiszone lub kapusta słodka na ciepło. Wywarem piwnym można polać tłuczone ziemniaki. 
Golonka w piwie, 10

Do przygotowania przepisu na golonki w piwie skorzystałam z naczyń marki Ambition

Garnek z pokrywą Expert AMBITION 24 cm - W tym garnku gotowałam golonki. To świetny garnek o pojemności 5900 ml. Zaleca się jednak gotować w nim potrawy do pięciu litrów (wygoda użycia). Na zdjęciach widać nawet miarkę, która pokazuje nam ile litrów potrawy otrzymaliśmy. Dla mnie jest to niesamowicie duże udogodnienie, ponieważ swoim Czytelnikom zawsze piszę ile litrów np. zupy wyszło z danego przepisu. Garnek pasuje na kuchenki ceramiczne, gazowe, indykcyjne, elektryczne.. można go również stosować w piekarniku. Dzięki zastosowaniu 3-warstwowej konstrukcji, garnek zapewnia równomierne rozprzestrzenianie się ciepła po całej powierzchni ścianek i dna naczynia oraz zapobiega przypalaniu potraw. Garnek wykonany zostały z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10. Stal nie zawiera więc toksycznych związków chemicznych.

Nóż szefa Premium 20 cm AMBITION - Poręczny i ciężki (idealnie wyważony) nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej. To bardzo uniwersalny nóż. Ma cienkie ostrze, więc idealnie nadaje się do krojenia zarówno warzyw, jak i mięsa. 

Naczynie żaroodporne Excellent z pokrywą AMBITION - Świetne naczynie! Jest bardzo poręczne. Ma idealny wymiar: 36.5 x 21 cm i pojemność 5,3 litrów, więc śmiało mieszczę w nim dania dla czteroosobowej rodziny. Naczynie przeznaczone jest do pieczenia we wszystkich typach piekarników, podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej, a także przechowywania żywności w zamrażalniku i lodówce. Wytrzymuje temperatury od -40 do +300°C. To też naczynie o podwójnej funkcjonalności: może być używane jako naczynie z pokrywą lub służyć jako 2 osobne brytfanny. 

Rękawice kuchenne Frida AMBITION - Posiadam rękawice w klasycznym i eleganckim kolorze czarnym, ale w ofercie są też cudne, bardzo kolorowe rękawice w paski, czy też kwiaty. Rękawice wykonane są z neoprenu, materiału wyjątkowo odpornego na działanie zarówno bardzo wysokich do 260°C jak i bardzo niskich temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne. Duży plus za to, że są zgrabne i długie. 
Golonka w piwie, 11

Konkurs - Zakończony
Wraz z marką Ambition przygotowałam dla Was jesienną Zabawę. Warto wziąć w niej udział, ponieważ wybieramy aż trzech Zwycięzców. Zasady są banalnie proste. Zapraszam :)
Zadanie:
W komentarzu pod tym przepisem napisz: "Jakie jest Twoje ulubione jesienne danie i uzasadniaj dlaczego akurat takie"
Nagrody:
3 x Komplet obiadowy Valencia Biało & Czarny 18-elementowy AMBITION
Zasady:
Zwycięzców jest trzech. Każdy otrzymuje po jednym komplecie naczyń. Jeden Uczestnik może dodać tylko jeden komentarz. Wraz z komentarzami można też załączać zdjęcia, ale wyłącznie własnego Autorstwa. Sponsorem nagród jest firma Ambition. Odpowiedzi przesyłamy do 06 listopada 2019 roku (włącznie). W dniu 08 listopada 2019 roku Zwycięzcy zostaną poinformowani o wygranej na adres e-mail, jaki podali w komentarzu. Zwycięzców wybiera Sponsor Nagród. Wysyłka Nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski. Wszelkie dane Zwycięzców będą użyte wyłącznie na potrzeby kontaktu w celu wysyłki Nagrody. 

Konkurs zakończony. Zwycięzcy to:
Sebastian - komentarz z 2019-10-30 20:53
Anna - komentarz z 2019-10-31 12:45
Aga - komentarz z 2019-11-01 16:58

Wpis zawiera lokowanie produktów. 

Smacznego i powodzenia!

Średnia 4.8 / 5 (276 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Golonka pieczona

Golonka to jedno z najbardziej tradycyjnych dań jakie robimy w Polsce. Co za tym idzie, jest naprawdę ogromna ilość najróżniejszych sposobów na przygotowanie pysznej golonki. U mnie jest to tym razem fantastyczna golonka w piwie, którą można też śmiało nazwać golonka po bawarsku. Najpierw gotuję golonki wieprzowe w wywarze z warzywami a potem piekę w piekarniku w marynacie i piwie ciemnym typu Porter. Pieczona golonka smakuje wybornie. 

Golonka w piwie

Jak już mówimy, że jest to golonka pieczona w piwie to będzie to golonka po bawarsku a przynajmniej w stylu bawarskim. Każdy bowiem lubi dodać coś od siebie lub poeksperymentować z klasycznymi przepisami. Bardzo często zmieniamy trochę stare przepisy, ponieważ zmieniają się gusta smakowe oraz dostępność niektórych składników. Bardzo duże znaczenia ma również region w którym mieszkamy. Jedni nie wyobrażają sobie tego, by do wywaru nie dodać piwa, inni zaś nie uznają słodkiej papryki w marynacie. Moja golonka przepis, który polecam każdemu, kto uwielbia tradycyjne przepisy, ale jest też otwarty na nowe smaki i pomysły w kuchni. 

Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku jest to golonka wieprzowa, którą najpierw gotuje się do miękkości w wywarze z warzywami i ziołami a następnie piecze w piekarniku w marynacie i piwie. Golonka pieczona przepis z użyciem piwa ciemnego, ale nie rzadko również jasnego. Moja golonka w piwie przepis, który wprowadza trochę ciekawostek. A raczej korzyści. Uwielbiam szykować przepisy, w których mogę przy okazji stworzyć coś jeszcze. I tak jest tutaj. Golonka jest fantastyczna i ponieważ najpierw muszę ją długo gotować, to postanowiłam wykorzystać cały wywar oraz marchew do zrobienia pysznego krupniku. Krupnik z ziemniakami i perłową kaszą na bazie takiego wywaru to sama rozkosz. Jeśli lubisz gotować i uwielbiasz konkretną kuchnię, to zapraszam po przepisy na dania obiadowe oraz sałatki. Bardzo dobra jest moja sałatka z kurczakiem oraz zapiekanka ziemniaczana, którą upieczesz z wędzonkami lub swoją ulubioną kiełbasą. Z konkretnych, treściwych dań polecam oczywiście przepis na fasola po bretońsku. Zapraszam do mojej kuchni!