Golonka w piwie

Golonka w piwie

To moja najlepsza golonka w piwie! Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony a sama golonka pieczona niesamowicie aromatyczna i pyszna. Golonki wieprzowe najpierw gotuję z warzywami a następnie piekę z piwem.

- sprawdzony, tradycyjny przepis
- możesz użyć golonki przedniej lub tylnej
- na wywarze po golonce ugotujesz krupnik

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Czas gotowania golonek: 2 godziny
Czas pieczenia golonek: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 2 duże golonki

Kalorie: 350 w 100 g
Dieta: bezglutenowa

Składniki do gotowania

  • 2 golonki tylne lub 3 przednie - 2700 g
  • 2 średnie marchewki - 200 g
  • 1 korzeń pietruszki - 150 g
  • kawałek korzenia selera - 150 g
  • pół pora lub średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • woda - około 5 szklanek
  • przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po łyżeczce soli i ziaren pieprzu

Składniki do piecznia

  • golonki wyjęte z wywaru
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka musztardy
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1 szklanka wywaru z gotowania golonek
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy i zioła: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, szczypta kminku i tymianku

Golonka pieczona

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Do zrobienia golonki sięgnęłam po golonki wieprzowe tylne, które są znacznie większe, niż te przednie. Moje dwie golonki ważyły razem aż 2700 gramów. Można też śmiało użyć golonki przednie, które są znacznie mniejsze. Wówczas zmieścisz w naczyniu 3 lub nawet 4 takie golonki. Mimo różnicy wielkości zarówno golonki tylne, jak i przednie gotujesz i pieczesz tak samo długo. 

Golonka to danie, które najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, kapustą na ciepło oraz łyżką musztardy. Zapraszam po przepis. 

Golonka w piwie, 1

Golonka w piwie

Niezależnie od tego, czy masz golonki wieprzowe tyle, czy przednie polecam je przed ugotowaniem opalić palnikiem. Opalasz skórę, by pozbyć się resztek wystających włosków.

Golonka w piwie, 2

Oczyszczone golonki czekają, a Ty szykujesz warzywa. Umyj wszystkie warzywa. Marchewki i korzeń pietruszki obierz (nie ma konieczności obierania korzenia pietruszki). Odkrój też kawałek selera (wielkość małego jabłka).

Cebulę opal palnikiem lub przekrój na pół i podpiekaj chwilę na suchej patelni lub nad palnikiem kuchenki gazowej. Jeśli używasz pora to tylko przygotuj kawałek o długości około 15 cm. Możesz przekroić go wzdłuż na pół. Obierz cztery ząbki czosnku. 
Golonka w piwie, 3

W garnku o pojemności około pięciu litrów umieść golonki oraz przygotowane warzywa. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po łyżeczce soli i ziaren pieprzu. Na koniec wlej wodę. Potrzebujesz całkowicie przykryć wodą golonki. 

Porada: Możesz też warzywa dodać do wywaru na godzinę przed wyłączeniem. Ja jednak zazwyczaj gotuję warzywa z golonkami przez pełne dwie godziny. 
Golonka w piwie, 4

Garnek przykryj przykrywką i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj golonki przed pełne dwie godziny. Po tym czasie wyłów golonki i odłóż na półmisek, by przestygły. Odlej sobie jedną szklankę wywaru. Użyjesz go do pieczenia golonek w piekarniku. 

Porada: Z wywaru, który został Ci po gotowaniu golonek możesz ugotować pyszny krupnik. Usuń warzywa i przyprawy. Zostaw tylko marchewkę i korzeń pietruszki (jeśli lubisz). Do wywaru dolej minimum szklankę wody (wywar jest mocny i słony). Dodaj kilka ziemniaków pokrojonych w bardzo drobną kostkę oraz kilka łyżek kaszy perłowej. Zupę gotuj do miękkości ziemniaków i kaszy. 
Golonka w piwie, 5

Przed umieszczeniem golonek w piekarniku, należy je jeszcze obłożyć marynatą. W jednej miseczce umieść wszystkie składniki marynaty: po łyżce płynnego miody i ulubionej musztardy; trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę; łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli; szczyptę kminku i szczyptę tymianku. Zarówno tymianek, jak i kminek mogą być mielone lub w całości. 
Golonka w piwie, 6

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dokładnie. Golonki obłóż marynatą i umieść w naczyniu żaroodpornym. Odstaw je na minimum trzydzieści minut, a najlepiej na godzinę. 
Golonka w piwie, 7

Do naczynia z golonkami wlej odlaną wcześniej szklankę wywaru (po gotowaniu golonek) oraz szklankę ciemnego piwa (nic się nie stanie, jeśli użyjesz piwa jasnego). 
Golonka w piwie, 8

Naczynie żaroodporne przykryj przykrywką i umieść w zimnym piekarniku. Wybierz o stopnień niższą półkę niż środkowa. Piekarnik ustaw na 200 stopni z pieczeniem góra/dół. Czas pieczenia odliczasz od momentu nagrzania się piekarnika.

Po godzinie pieczenia zdejmij pokrywę naczynia do zapiekania. Golonki piecz tak ostatnie 20 minut. Co kilka minut polewaj je wywarem z dna naczynia. 

Naczynie z upieczonymi golonkami możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. 
Golonka w piwie, 9

Golonki pieczone podaję zawsze z ziemniakami oraz łyżką musztardy. Do tego domowe ogórki kiszone lub kapusta słodka na ciepło. Wywarem piwnym można polać tłuczone ziemniaki. 
Golonka w piwie, 10

Do przygotowania przepisu na golonki w piwie skorzystałam z naczyń marki Ambition

Garnek z pokrywą Expert AMBITION 24 cm - W tym garnku gotowałam golonki. To świetny garnek o pojemności 5900 ml. Zaleca się jednak gotować w nim potrawy do pięciu litrów (wygoda użycia). Na zdjęciach widać nawet miarkę, która pokazuje nam ile litrów potrawy otrzymaliśmy. Dla mnie jest to niesamowicie duże udogodnienie, ponieważ swoim Czytelnikom zawsze piszę ile litrów np. zupy wyszło z danego przepisu. Garnek pasuje na kuchenki ceramiczne, gazowe, indykcyjne, elektryczne.. można go również stosować w piekarniku. Dzięki zastosowaniu 3-warstwowej konstrukcji, garnek zapewnia równomierne rozprzestrzenianie się ciepła po całej powierzchni ścianek i dna naczynia oraz zapobiega przypalaniu potraw. Garnek wykonany zostały z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10. Stal nie zawiera więc toksycznych związków chemicznych.

Nóż szefa Premium 20 cm AMBITION - Poręczny i ciężki (idealnie wyważony) nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej. To bardzo uniwersalny nóż. Ma cienkie ostrze, więc idealnie nadaje się do krojenia zarówno warzyw, jak i mięsa. 

Naczynie żaroodporne Excellent z pokrywą AMBITION - Świetne naczynie! Jest bardzo poręczne. Ma idealny wymiar: 36.5 x 21 cm i pojemność 5,3 litrów, więc śmiało mieszczę w nim dania dla czteroosobowej rodziny. Naczynie przeznaczone jest do pieczenia we wszystkich typach piekarników, podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej, a także przechowywania żywności w zamrażalniku i lodówce. Wytrzymuje temperatury od -40 do +300°C. To też naczynie o podwójnej funkcjonalności: może być używane jako naczynie z pokrywą lub służyć jako 2 osobne brytfanny. 

Rękawice kuchenne Frida AMBITION - Posiadam rękawice w klasycznym i eleganckim kolorze czarnym, ale w ofercie są też cudne, bardzo kolorowe rękawice w paski, czy też kwiaty. Rękawice wykonane są z neoprenu, materiału wyjątkowo odpornego na działanie zarówno bardzo wysokich do 260°C jak i bardzo niskich temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne. Duży plus za to, że są zgrabne i długie. 
Golonka w piwie, 11

Konkurs 
Wraz z marką Ambition przygotowałam dla Was jesienną Zabawę. Warto wziąć w niej udział, ponieważ wybieramy aż trzech Zwycięzców. Zasady są banalnie proste. Zapraszam :)
Zadanie:
W komentarzu pod tym przepisem napisz: "Jakie jest Twoje ulubione jesienne danie i uzasadniaj dlaczego akurat takie"
Nagrody:
3 x Komplet obiadowy Valencia Biało & Czarny 18-elementowy AMBITION
Zasady:
Zwycięzców jest trzech. Każdy otrzymuje po jednym komplecie naczyń. Jeden Uczestnik może dodać tylko jeden komentarz. Wraz z komentarzami można też załączać zdjęcia, ale wyłącznie własnego Autorstwa. Sponsorem nagród jest firma Ambition. Odpowiedzi przesyłamy do 06 listopada 2019 roku (włącznie). W dniu 08 listopada 2019 roku Zwycięzcy zostaną poinformowani o wygranej na adres e-mail, jaki podali w komentarzu. Zwycięzców wybiera Sponsor Nagród. Wysyłka Nagród odbywa się wyłącznie na terenie Polski. Wszelkie dane Zwycięzców będą użyte wyłącznie na potrzeby kontaktu w celu wysyłki Nagrody. 

Konkurs zakończony. Zwycięzcy to:
Sebastian - komentarz z 2019-10-30 20:53
Anna - komentarz z 2019-10-31 12:45
Aga - komentarz z 2019-11-01 16:58

Wpis zawiera lokowanie produktów. 
Smacznego i powodzenia!

Średnia 4.9 / 5 (90 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-10-30 12:08
Ale pysznie wygląda. Zrobię!🔥
2019-10-30 13:45
Może nietypowo, ale moim ulubionym jesiennym daniem jest żurek, taki na wypasie z wędzona kiełbasa, podsmażonymi pieczarkami z cebulą i chrzanem, który lekko przetyka nos. Dla mnie to najlepiej rozgrzewająca zupa w sezonie jesiennym.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-30 14:44
Też uwielbiam żurek Saro. 👍🙂
2019-10-30 13:58
W jesienne, ponure i deszczowe dni nic nie robi tak dobrze jak gorący kapuśniak... Kwaśny, na wędzonych żeberkach, z ziemniaczkami, rozgrzewający i aromatyczny. Rozgrzewa ciało i umysł, kiszona kapusta dostarcza witamin, czego chcieć więcej od życia 😋
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-30 14:44
Kolejna zupa, którą również uwielbiam.. W ogóle bardzo lubię zupy. 👍🙂
2019-10-30 14:41
Może nie będę zbyt oryginalny ale śmiało muszę przyznać, że moim ulubionym jesiennym daniem jest, ZUPA KREM Z DYNI. Dynia to królowa jesieni i jest chyba najbardziej kojarzonym warzywem tejże pory roku. Jest smaczna, pożywna a co najważniejsze rozgrzewa nasz organizm w coraz chłodniejsze jesienne dni. Ponadto krem z dyni z dodatkiem imbiru jest idealny w leczeniu pierwszych jesiennych przeziębień. Bez wątpienia krem z dyni jest najlepszym jesiennym daniem 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-30 14:46
To bardzo dobry wybór.. W końcu jesienią takie zupy są najlepsze 🙂🙂
2019-10-30 15:00
Moim ulubionym jesiennym daniem jest bigos. Kojarzy mi się z jesienią że względu na grzyby suszone jakie do niego koniecznie dokładam(zawsze sama zbieram) oraz śliwki, które są nieodzowne. Pyszne,tradycyjne i rozgrzewające🔥 danie na jesienne dni. Właśnie teraz go gotuję🙂Mniam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-30 16:10
Bigos jest świetny i można go podgrzewać przez kilka dni. Z dnia na dzień jest coraz lepszy 😀
2019-10-30 17:36
Dokładnie tak jest 👍
2019-10-30 15:10
Moim jesiennym ulubionym daniem jest zupa ogórkowa 😋😋ponieważ latem zebrałam piękne ogórki które mogłam ukisić i w takie ponure , pochmurne i zimne , dni najbardziej mi smakuje taka zupka , wspomnienia z lata 😋musi być bardzo kwaśna wtedy jak dla mnie jest najlepsza i najpyszniejsze 😋😋😋najbardziej mi smakuje bo jest pyszna , jest na świeżych warzywach z ogrodu moich rodziców . A robię ja na żeberkach 😋😋z duża ilością warzyw , ale koniecznie musza być starte na tarce , wszystkie warzywka i ogórki tak samo i do tego posypana świeżo zerwanym koperkiem 😊😊😊 jak dla mnie nie ma pyszniejszego zupy 😊😊😊
Ania z AniaGotuje.pl
2019-10-30 16:11
Super! Na żeberkach i kwaśna 🙂
2019-10-30 15:14
Wiosna, lato , jesień, zima od zawsze schab moczony w mleku z cebulką i zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem i pyry plus moja zakwaszana mizeria
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-10-30 15:16
Moim ulubionym jesiennym daniem jest placek po węgiersku zwany także plackiem po zbójnicku. Najlepiej smakuje po całodziennej wędrówce po bieszczadzkich połoninach. Potrawa jest bardzo sycąca i treściwa. Do tego świetnie się komponuje grzane piwo albo wino. 😋😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Też uwielbiam Alicjo 😍
2019-10-30 15:20
Moje jak wyżej pisałem
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥🔥
2019-10-30 15:22
Moim ulubionym daniem jesiennym jest zupa grzybowa 😋 ze świeżo zebranych podgrzybków podduszonych z cebulką i na koniec zaprawiona śmietanką. Przez okres grzybobrania ta zupa króluje u mnie raz w tygodniu 😊 nie ma nic lepszego jak dary natury ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Uwielbiam...
2019-10-30 17:35
Moim ulubionym jesiennym daniem jest chili con carne. Pikantny i bardzo treściwy posiłek, idealny w jesienne chłodne popołudnia po całym dniu w pracy. Ostrość papryczki chilli połączona ze słodkością kukurydzy uwalnia endorfiny i wywołuje uśmiech i zachwyty u calej rodziny. 😊😍😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-10-30 17:46
My bardzo lubimy zupę cebulową z grzankami.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌
2019-10-30 18:18
Witam Wszystkich... Do jesiennych chłodow przygotowuje się wcześniej i mam na tą okazję specjalne smaki... Suszę grzyby, śliwki, kiszę kapustę i buraki... Trudno wymienić mi jedno danie, tak samo jak trudno mi zdecydować co zrobić pierwsze 😀 zupa grzybowa... Bigos z grzybami i sliwkami... Kluski kładzione okraszone cebulką skwarkami i surówka z kiszonej kapusty.. Barsz czerwony z pasztecikami... To smaki mojego dzieciństwa w domu Babci... Było skromnie ale dom był pełen ludzi i wspólnych posiłków... Życzę udanej zabawy w konkursie 🌞
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-10-30 19:22
Cos podobnego juz robilem ale bez gotowania tylko duszenie/pieczenie wolnowarem w piwie przez trzy godziny... super danie..
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-10-30 19:24
Moim, a raczej mojej rodziny 😉 ulubionym daniem jest lassania. Pracochłonna to prawda🙂do tego własnoręcznie zrobiony makaron sos beszamelowy, mieso oraz sos pomidorowy. 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🙂
2019-10-30 19:35
Moim jesiennym ulubionym daniem jest zupa gulaszowa.❤️
Zupa rozgrzewa od środka, a dodatkowo można się nią dobrze najeść 🙂
Kolor gulaszowej jest typowo jesienny jak i jej dodatki. Po prostu jesień na talerzu ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-10-30 20:01
Ulubione jesienne danie to pikantne leczo z dużą ilością świeżej i wędzone papryki i fasolka po bretońsku na żeberkach z dodatkiem własnych przetartych pomidorów dania sycące rozgrzewające jednogarnkowe i pachnące jesienią 😍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️
2019-10-30 20:14
Aż ślinka cieknie. Jednak moim ulubionym daniem są kartacze. Kojarzą się że specjalnymi okazjami. Zawsze obierało się wiadro ziemniaków i mama tarła ręcznie a potem wyciskała. Pracy mnóstwo, ale smak nie do opisania. Teraz robię je sama. Są przepyszne z dodatkiem mielonego mięsa w środku i polane podsmażonym boczkiem i cebulką. Polecam. Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-10-30 20:32
Jesień to GRZYBY!!! A obowiązkowe (i ulubione) jesienne danie w moim domu to barszcz biały ze świeżymi grzybkami, a na śniadanko smażone grzybki z cebulką i jajeczkiem.PYCHA!!!👌👌👌🍄🍂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👌
2019-10-30 20:34
Takich moich ulubionych potraw jesiennych jest trochę. Ale z tej listy wyróżnię pierogi z kapustą i grzybami. Okraszone przysmażoną cebulką. Pychota.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-10-30 20:39
Moim ulubionym jesiennym daniem jest zupka dyniowa. Uwielbiam słodko - ostry rozgrzewający krem. Tak na prawdę zupę dyniową robię od kilku lat TYLKO JESIENIĄ i szczerze naprawdę niewiem dlaczego wtedy smakuje mi najlepiej 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-10-30 20:45
Dwie potrawy które najbardziej mi się kojarzą z jesienią to zupa krem dyniowa oraz żeberka w kapuście.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-10-30 20:48
Moim ulubionym daniem na chłodniejsze, jesienne dni jest zupa meksykanska👌świeżo zmielone mięso do tego pomidorki, fasolka a także dużo innych warzyw i przypraw i nie straszne nam przymrozki😀 zupa meksykańska jest idealną propozycją na jesień gdyż jest bardzo sycąca i rozgrzewająca😊
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-10-30 20:48
Jesienna zupa to tylko krem z dyni. Rozgrzewająca bo z imbirem i płatkami chilli, smaczna bo z duża ilością kolendry oraz podkręcona mleczkiem kokosowym o pięknym pomarańczowym kolorem.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌞
2019-10-30 20:53
Uwielbiam pierogi każdego rodzaju. Jednak najbardziej przypadły mi do gustu pierogi z mięsem mielonym duża ilością zielonej pietruszki, imbirem i niewielka ilością rosołu w środku , w pysznym sosie curry. Rozgrzewająca potrawa
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👌
2019-10-30 21:02
Hejka, u nas ulubione i sprawdzone wśród znajomych "Chilli" rozgrzewające, łatwe w przygotowaniu i wielozadaniowe zastąpi obiad kolacje lub przystawkę na imprezie😋
Pozdrawiamy😉
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-10-30 21:11
Moje ulubione danie jesienne to zupa z kiszonej kapusty inaczej zwana kwaśnicą z ziemniakami gotowana na żeberku wędzonymz dodatkiem warzyw i ziół. Bardzo zdrowa bomba witaminowa i rozgrzewająca.😋
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-10-30 21:16
Moje ulubione danie to krewetki z pietruszką i chilli. Przypominają mi wakacyjny wspomnienia ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-10-30 21:20
Moje ulubione danie na jesień to makaron carbonara. Pyszny, sycący i rozgrzewający. Idealny na jesienne słoty. 🎃
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️
2019-10-30 21:30
Slodkie ziemniaki (yams), ugotowane, potluczone z dodatkiem mleka, jajek, wanilii, cukru, a potem zapiekane pod pierzynka z brazowego cukru i marshmallows.
Moj ulubiony jesienny deser.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌
2019-10-30 21:46
Beef casserole a na deser apple crumble ❤️🍂kocham🔥
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-10-30 21:49
Moje ulubione danie to ziemniaki i schabowy ale z kapustą zasmażaną, która o tej porze roku smakowała jakoś tak wyjątkowo.Taką najlepszą, babciną. Nieważne te ziemniaki i kotlet, ale ta kapustka...pachnąca, cieplutka, którą czuć było już od progu. Taką pyszną potrafiła robić tylko Ona 😍 , a na deser szarlotka, łoooo matko, niech się wszystkie chowają. Ile ja bym dała żeby jeszcze raz zjeść u niej taki obiad i usłyszeć ,, dołożę ci, nie ma co już zostawiać,, Taka to była-babcia moja kochana !!!
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-10-30 21:57
Najlepszym jesiennym daniem jest zupa chrzanowa! Chrzan mocny dobrej jakości z ugotowanym jajkiem, ziemniakami, szczypiorkiem, zaciągnięta śmietaną.. idealnie rozgrzewa, smakuje i syci!🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-10-30 22:02
Moim ulubionym jesiennym daniem jest zupa gulaszowa❤️
Uwielbiam ją przede wszystkim, że jest syta a po drugie jakie piękne ma w sobie kolory.
Delikatnie brązowa od podsmażonego mięsa z cebulą, czerwono-żółta od papryk i ziemniaków , pomarańczowa od marchwi i trochę zieleni na koniec od natki.
A po trzecie od zapachu, który unosi się w kuchni ostrawy unoszący się w powietrzu z nutą czosnku ❤️❤️❤️🔥
2019-10-30 23:56
Moim ulubionym jesiennym daniem jest kremowa zupa z czosnku i pieczonych ziemniaków, z dodatkiem grillowanych plasterków kiełbasy. Całość posypana siekaną nacią pietruszki i koperkiem. Dlaczego? Smak pieczonych ziemniaków i kiełbasy kojarzy mi się z długimi, letnimi wieczorami w gronie najbliższych, które często spędzaliśmy wokół ogniska. Tak samo "zielenina", również jej zapach przywraca wspomnienia, kiedy w letnie popołudnie szło się na ogródek nazrywać dodatku do obiadu. A czosnek po prostu bardzo lubię :)
2019-10-31 00:50
W mojej rodzinie jesienią i nie tylko zachwycają się bograczem,takim z papryką marynowana i kiszonym ogoreczkiem,do tego czosnek.....mmmmmm😋
2019-10-31 05:33
Zupa Harira mięsna czy wegańska😋jesienna zupa którą uwielbiam, rozgrzewa na maxa👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌
Reklama
2019-10-31 06:25
Moim najulubieńszym daniem jesiennym jest Barszcz ukrainski. Słodko- kwaśny, na wędzonce,z dużą ilością warzyw, fasoli i zaprawiony śmietaną. Najlepszy gotowała moja mama, ale mój też jest niezły. W ciągu roku gotuję ala'barszcz ukraiński, bo lubimy. Najlepszy i taki prawdziwy jest jesienią z tegorocznych warzyw. Uwielbiam, aż mi ślinka pociekła, chyba zrobię na niedzielę.🤤🤤🤤
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-10-31 07:34
Naszym ulubionym daniem jest rosół i zupka grzybowa. Rosół świetnie działa na choróbska przy takiej pogodzie jaka mamy. Zupka grzybowa z tegorocznych suszonych i różnych grzybów.... Pycha 👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-10-31 07:59
A ja kocham jesc ❤️ mniam 🥰 golonka extra schabowy z kością 😍 mniam ale jesienia najbardziej lubie zupe dyniowa z chili 👌😋 lub grzybowa 🍄 a raritasem jest dla mnie kozia broda!!!!!! Aaa i lubie robic frytki z 🎃.. 😋❤️❤️Buziole Aneczko❤️❤️❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-10-31 08:21
Amore pomidore! spagetti po bolonsku, to moje ulubione jesienne danie które uwielbiam kiedy mogę wykonać z pomidorów i cebuli,, warzyw pełnych smaku i aromatu . Ta potrawa jest moja ulubiona ponieważ zazwyczaj przyrzadzam ja ze swoim narzeczonym. Od spaghetti zaczęła się nasza historia miłosna.. Kilka lat temu, dokładnie w październiku jeszcze wtedy jako kolega zaprosił mnie na domowy obiad i miała to być właśnie ta włoska potrawa. Okazało się że to spaghetti, z prawdziwym spaghetti miało mało wspólnego. Zaproponowałam wtedy rewanż i wykonałam to danie po swojemu z pomidorów , które sama wyhodowalam , i tak zdobyłam serce ukochanego. Od tamtej pory zawsze jesienią przygotowujemy spaghetti , z ostatnich pomidorów z ogrodu, lub Passaty która w sezonie sama przyrządzam , jest wtedy najlepsze i najsoczystsze, i bardzo sycace i rozgrzewające , wychodzi rewelacyjnie, popisowo i przy okazji wspominamy początki rodzacego się uczucia między nami. Jest to ulubione jesienne danie naszego duetu,które gotujemy często, dlatego Mam zapas domowej Passaty by kiedy się ochlodzi cieszyć się wyjątkowym smakiem spaghetti🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-10-31 09:59
Moja ulubiona potrawa jest kociołek.Ziemniaki,żeberka,marchew,pietruszka,boczek i liście kapusty dużo przypraw i trochę cierpliwości bo 3 godz.duszenia ale w jesienne chłodne ale słoneczne popołudnie przy ognisku i kociołek do tego a jeszcze napój procentowy suuper.Calosc oczywiście w jesiennej scenerii jak dla mnie bajka😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-10-31 10:08
Moje ulubione jesienne danie to oczywiście krem z dyni! Spełnienia wszystkie założenia mojego comfort food - jest zdrowy, łatwy w przygotowaniu, szybki, a przede wszystkim przepyszny 😋😋😋
Dodatkowo fajnie rozgrzewa w chłodne popołudnia.🙂👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️
2019-10-31 10:41
Moim ulubionym daniem jesienią jest rosół 😍 świetnie rozgrzewa w tak chłodne dni. Uwielbiam też wszelkiego rodzaju makarony m.in ze szpinakiem według pani przepisu , a że studiuję i na uczelni jestem czasem cały dzień to świetnie się sprawdzają 😁😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌞
2019-10-31 11:31
Bigos❤️- tak rozpoczynam sezon jesienny 😊
Zawsze robię na 1 listopada Uwielbiam gdy podczas gotowania w całym domu pachnie gotowana kiszona kapusta i przyprawy 😊Dla mojej rodziny przepyszny 😊❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🔥
Jeśli jesień...to Rodzinne wypady do kolorowego lasu w poszukiwaniu grzybów👍 Las, w którym odważnie mieszają się zielenie i brązy; las gdzie się słonecznie złoci i jesiennie czerwieni; las, w którym szeleści dywan z liści; las, z którego przywozimy cudowne wspomnienia i solidne zapasy grzybowych smakołyków 😍
Grzyby mają niepowtarzalny smak i aromat, a na dodatek można je przyrządzać na wiele sposobów. Są uniwersalne – mogą być zarówno podstawowym składnikiem potrawy, jak i dodatkiem. W zależności od dania, które chcemy przygotować możemy je marynować, suszyć, gotować, dusić, smażyć, mrozić. Najbardziej aromatyczne są oczywiście te świeże, prosto z lasu i to właśnie one kojarzą mi się z ulubionymi jesiennymi potrawami. Ich poszukiwania to frajda i połączenie przyjemnego z pożytecznym. Ulubionym moim daniem są placuszki z leśnymi grzybami. Aromat cudownych chwil spędzonych z Najbliższymi ❤️ w lesie, przeniesiony na talerz i rozkoszujący podniebienia. Chwilo trwaj!!

Ciasto na placuszki:
4 jajka
150 ml śmietanki 12%
szklanka mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli. Dodajemy żółtka i śmietankę, miksujemy. Wsypujemy szklankę maki, delikatnie mieszamy. Smażymy 8 placuszków.

Farsz:
30 dkg grzybów (doskonale są borowiki i podgrzybki) oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Sporą cebulę i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, również podsmażamy i dodajemy do nich 15 dkg salami z przyprawami pokrojone w cienkie paski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos cygański,bądź korzystamy z przygotowanych wcześniej jego zapasów w słoikach. Mieszamy farsz z sosem, dusimy razem około 5 minut. Dodajemy pokrojone w krążki czarne oliwki.
Na usmażone wcześniej placuszki nakładamy porcję farszu, potrzepujemy delikatnie oregano i układamy na nich paski z sera żółtego lub potrzepujemy serem startym na tarce. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Fantastyczne smakują z surówką porową. Często podaję je także z barszczem czerwonym.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👌
2019-10-31 13:59
Kapuśniak, tak to danie, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią, wprawdzie najlepszy na świecie robi moja mama i u niej smakuje najlepiej, ale robię co mogę w kuchni, aby jej dorównać 😀Uwielbiam jego kwaskowy smak, świetnie rozgrzewa i uzależnia, bo kończac jedna porcje zawsze zaglądam za dokładką😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️
2019-10-31 14:00
Danie, które uwielbiam jesienią to rozgrzewająca zupa z soczewicy. Przygotowana w formie kremu z dodatkiem imbiru, pomidorów oraz mleczka kokosowego, posypana prażonymi pestkami to poezja jesieni. Polecam🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-10-31 14:51
Ostatnio tak się rozsmakowałam w gotowaniu, że jeden przepis goni drugi. Zrobiło się chłodniej więc serwuję najbliższym różne zupy. Najbardziej lubimy kapuśniak. Kwaśny i aromaryczny. Z dodatkiem swojskich zeberek, domowej kiszonej kapusty i dużej ilości majeranku. Nawet mój trzyletni syn zjada swoją porcje do ostatniej kropli. Pyszna i zdrowa zupa- kapuśniak to mój faworyt zdecydowanie!👌❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-10-31 15:50
Dla mnie na takie jesienne dni jest uwielbiany przez wszystkich makaron z brokulami i szpinakiem.
Pyszny i pożywny.
No cóż... Golonka wyśmienita lecz tylko ja mogę sobie pozwolić na takie rarytasy, żona z córką dba o linię 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀
2019-10-31 20:16
Moje ulubione jesienne danie to... pierogi z kapustą i grzybami... 😋
Absolutnie
Mamine ❤️
Bo są:
Idealne
Tradycyjne
Intensywne
Obłędne
Najsmaczniejsze! ❤️
2019-10-31 21:40
Dla mnie jesień ma smak dyni. I właśnie jesienią jemy jej duże ilości pod każda niemal postacią. Na śniadanie często robię dyniowe placuszki czy gofry. Na podwieczorek pijemy koktajl z dodatkiem dyni. Desery to głównie serniki dyniowe pieczone i na zimno. Obiadki o przede wszystkim pyszne i rozgrzewające zupy dyniowe lub placki dyniowo-ziemniaczane. Na kolację często jemy domowy dyniowy chleb z różnymi pastami: np. z hummusem z puree z dyni. Jesień w mojej kuchni jest pomarańczowa i smakuje dynią.
ps: na zdjęciu moje pyszne placuszki dyniowe
zdjecie uzytkownika
2019-10-31 21:57
Czekałam na ten przepis Pani Aniu długo😍 teraz tylko lecieć do sklepu, wybrać ładne golonko i zrobić🔥

Natomiast moim ulubionym daniem na jesień jest nic innego jak kapusta kiszona duszona z żeberkiem 😍 duuuuża ilość kapusty i kminku i jestem sprzedana! A późną jesienią uwielbiamy z mężem robić kapuste w garnku umieszczonym w żarze po ognisku🔥🍂🍃🍁
2019-11-01 06:13
Moje ulubione jesienne danie to bigos cygański😊❤️ uwielbiam ❤️i faktycznie zaczynam go robic a przychodzą chłodne dni ☺
2019-11-01 08:42
Tradycyjnie jesienią uwielbiam sycące zupy a najbardziej kapuśniak.
Warzywa z ogrodu, kapusta własnoręcznie ukiszona coś wędzonego a reszta robi się sama
Pychota że hej. A co do konkretnego dania to super karkówka pieczona w kapuście.
Pozdrawiam Wszystkich super serdecznie i ciepło Wojtuś z Poznania. 👍👍🍄🎃
2019-11-01 09:49
Na zimne jesienne wieczory polecam fasolke po bretonsku na wedzonym boczku ,od razu zrobi nam sie cieplutko 🙂🙂😋
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌
2019-11-01 15:24
Moim ulubionym daniem jesiennym jest bigos, najlepiej z kiszonej kapusty. Który wspaniale rozgrzewa i dostarcza mi dużo witamin. Jego kwaskowy smak z lekko nutą słodyczy bardzo odpowiada moim kubkom smakowym. Pobudza mój organizm do walki z różnymi chorobami i dodaje sił. Na zdjęciu jest mój ulubiony bigos z kiszonej kapusty z mieszanką keksową.Przygotowany z domowej kiszonej kapusty z dodatkiem suszonej mieszanki keksowej i białej kiełbaski.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl pięknie!🔥
2019-11-01 15:44
Moim ulubionym daniem jest Pani golonka w piwie ktora wygląda przepysznie A smakuje jeszcze lepiej .Zdecydowanie jest to Mega jesienne danie od którego ślinka cieknie .Mąż szczesliwy i zadowolony bo brzusio napełniony.Serdecznie dziękuję za ten przepis i kto wie może do mnie uśmiechnie się szczęście 😜👌🍂🍂🍂
2019-11-01 16:58
Jestem fanką polskiego talerza smaków i kiedy tylko mogę stawiam na polskie jedzenie, a jeśli jeszcze uda mi się, że produkty pochodzą z ekologicznych upraw to już mam wszystko czego mi potrzeba :) Mamy to szczęście, że mieszkamy w takim kraju, gdzie każda pora roku obfituje w swoje własne smaki i dzięki temu jest w czym wybierać... 🍏Tym razem, jak co roku, dostałam od zaprzyjaźnionej ekoplantatorki worek przepysznych, idealnie mączystych ziemniaków więc co innego mogło z tego powstać? Oczywiście stare, dobre, polskie placki ziemniaczane! Ja podaję w dwóch wersjach: jedna jako mój smak dzieciństwa - ze śmietaną, a druga, bardziej męska z lekko kwaskowym sosem myśliwskim na bazie grzybów, papryki i ogórków konserwowych oraz wędzonki. Ci grzeczniejsi dostają deser w postaci ciasta z orzechami i jabłkami, popularnie zwanego Salcesonem. Jabłka i orzechy to, podobnie jak ziemniaki i papryki, typowe plony jesieni i na ich bogactwo zwykle stawiam o tej porze roku. Odkąd pamiętam, w moim rodzinnym domu, były to smaki jesieni, a ja się swoją historią inspiruję i przenoszę do własnej kuchni. Dlatego to co kojarzy mi się ze smakiem jesieni to właśnie placki, orzechy, świeże, chrupkie jabłka... no czegóż chcieć więcej? Pozdrawiam 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-11-01 21:53
Moim ulubionym jesiennym daniem jest strogonow. Lubię go ponieważ szybko rozgrzewa w chłodne jesienne dni i jest przepyszny.Pozdrawiam Aniu.😍😍😍
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-11-01 21:53
Zupa ziemniaczana... Niebo w gębie. Niby taka prosta i z żadnych wyszukanych składników, ale smakuje wybornie. Doskonale👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-11-02 08:24
Jesienia czesto chorujemy bo to juz jest zimno, deszczowo a nawet mrozno. Polecam wiec zrobic nietypowo cos co zawiera duzo witaminek. Czesto robie zima AROMATYCZNA WĄTRÓBKE Z JABUSZKIEM, A DO TEGO DANIA LAMPECZKA CZERWONEGO GRZANEGO WINKA. Jak wiemy wątróbka to same witaminki duzo żelaza, 😍😍 i suroweczka z kiszonej kapustki witamina C. SAMO ZDROWIE
2019-11-02 11:42
Jesień ogrom smakołyków niesie - w tym roku jest wyjątkowa -piękna i mega kolorowa - moje ulubione jesienne danie to kresowe zimniaczane gołąbki z nutą grzybów leśnych-wyjątkowy smak bo gołąbki mają tylko niewnielki dodatek mięsa w postaci przyrumienionego boczku- są pyszne i bardzo pożywna mega grzybowy sos na bazie świeżych podgrzybków to dopełnienie smaku - polecam wypróbować.
zdjecie uzytkownika
2019-11-02 14:01
A tu moja wersja golonki według przepisu👌👌👌👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥 cudowna!
2019-11-02 19:01
Najsmaczniejsza jesienna potrawa to oczywiście bigos... Koniecznie z własnej kiszonej kapusty.... Z dobrym mięskiem od gospodarza leciusieńko podwędzonym we własnym wędzarniku, na przecierze ze swoich pomidorów, z dodatkiem własnoręcznie nazbieranych grzybów i odrobiną świeżych ziół z zielnika przed domem... Długo gotowany na niewielkim ogniu ... Mniam, poezja szczególnie w chłodny wieczór, podgrzany na drugi - trzeci dzień po zrobieniu😉
2019-11-02 20:04
Jesienne danie powinno rozgrzewac, dlatego ja uwielbiam zupe z dyni 😍 Dzieki Pani Ani w tym roku poznalam i zakochalam sie w dyni Hokkaido!!!❤Jest cudowna! Sprobujcie koniecznie!
zdjecie uzytkownika
2019-11-03 10:57
Moim ulubionym jesiennym daniem jest zupa dyniowa z dużą ilością czosnku. Cudownie smakuje i wspaniałe rozgrzewa w mokre jesienne popołudnia. Jej kolor przypomina ciepłe, słoneczne dni 😄.
2019-11-03 12:32
Jesienią hitem w mojej kuchni jest królowa jesieni-DYNIA, ponieważ sam jej wygląd oraz intensywny kolor wprawia mnie w doskonały nastrój 🌞🎃.
Preferuję dynię hokaido i robię z niej zupę-krem z dodatkiem pasty curry, trzciny cytrynowej i mleczka kokosowego🍲.
Polecam jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo zdrowa☺.
2019-11-03 13:23
🎃👍👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️👏️
2019-11-03 16:14
Naszym,czyli całej mojej 4 osobowej rodziny najbardziej ulubionym daniem są pierogi, nietypowe ale tak naprawdę jest.
Jesień,to dużo czasu spędzonego w domu nie na dworze.
Są to pierogi ze szpinakiem,ruskie,kaszą gryczaną.
Pychotka 👍🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-11-04 08:49
Moją ulubioną jesienną zupą są Flaki. Rozgrzewający imbir, gałka muszkatułowa czy papryka ostra poprawią nastrój, zapewnią ciepło wewnętrzne. Idealne w mokre, wietrzne, zimne dni.
2019-11-05 23:29
Moim ulubionym daniem jesiennym które często robię jest oczywiście tarta z dynią ,kurczakiem i kozim serem -dlaczego akurat tak ?bo jest szybko ,smacznie,lubię eksperymentować w kuchni poczawszy od deserów po dania główne ,na drugim miejscu stawiam na zupę krem z dyni jest pyszna dodatkowo moje dzieciaczki za nią przepadają dlatego jest częstym gościem u nas na stole 😋😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-11-11 18:00
Ta golonka to mistrzostwo! Aniu, dziekuje Ci bardzo za taki cudowny przepis. Mój mąz uwielbia golonkę, a w takim wykonaniu jeszcze nie jadł i powiem szczerze urosłam od achów i ochów. Mięciutkie i bardzo aromatyczne mięsko, połączone z ziemniakami i kapusta zasmazana było po prostu pyszne. Mniam mniam😋😋😋❤️👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Gosiu 🙂👍
2019-11-16 20:12
Wypróbuję. Wyglądają apetycznie👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Zapraszam 🌞
2019-11-19 20:38
Pyszna golonka która oczarowała mojego męża i znajomych na obiedzie. Cytuję : lepszej golonki do tej pory nie jadłem. A jadłem już kilka. Jest niesamowita . Nic dodać,nic ująć ❤️❤️dziękuję 😍
Reklama

Golonka pieczona

Golonka to jedno z najbardziej tradycyjnych dań jakie robimy w Polsce. Co za tym idzie, jest naprawdę ogromna ilość najróżniejszych sposobów na przygotowanie pysznej golonki. U mnie jest to tym razem fantastyczna golonka w piwie, którą można też śmiało nazwać golonka po bawarsku. Najpierw gotuję golonki wieprzowe w wywarze z warzywami a potem piekę w piekarniku w marynacie i piwie ciemnym typu Porter. Pieczona golonka smakuje wybornie. 

Golonka w piwie

Jak już mówimy, że jest to golonka pieczona w piwie to będzie to golonka po bawarsku a przynajmniej w stylu bawarskim. Każdy bowiem lubi dodać coś od siebie lub poeksperymentować z klasycznymi przepisami. Bardzo często zmieniamy trochę stare przepisy, ponieważ zmieniają się gusta smakowe oraz dostępność niektórych składników. Bardzo duże znaczenia ma również region w którym mieszkamy. Jedni nie wyobrażają sobie tego, by do wywaru nie dodać piwa, inni zaś nie uznają słodkiej papryki w marynacie. Moja golonka przepis, który polecam każdemu, kto uwielbia tradycyjne przepisy, ale jest też otwarty na nowe smaki i pomysły w kuchni. 

Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku jest to golonka wieprzowa, którą najpierw gotuje się do miękkości w wywarze z warzywami i ziołami a następnie piecze w piekarniku w marynacie i piwie. Golonka pieczona przepis z użyciem piwa ciemnego, ale nie rzadko również jasnego. Moja golonka w piwie przepis, który wprowadza trochę ciekawostek. A raczej korzyści. Uwielbiam szykować przepisy, w których mogę przy okazji stworzyć coś jeszcze. I tak jest tutaj. Golonka jest fantastyczna i ponieważ najpierw muszę ją długo gotować, to postanowiłam wykorzystać cały wywar oraz marchew do zrobienia pysznego krupniku. Krupnik z ziemniakami i perłową kaszą na bazie takiego wywaru to sama rozkosz. Jeśli lubisz gotować i uwielbiasz konkretną kuchnię, to zapraszam po przepisy na dania obiadowe oraz sałatki. Bardzo dobra jest moja sałatka z kurczakiem oraz zapiekanka ziemniaczana, którą upieczesz z wędzonkami lub swoją ulubioną kiełbasą. Zapraszam do mojej kuchni!