Sos serowy
Super prosty i bardzo szybki w przygotowaniu! Taki jest właśnie mój domowy sos serowy. To najlepszy sos serowy do nachos. Poniżej podaję również przepis na sos serowy do makaronu. Zapraszam do szykowania!
- tylko kilka składników
- sos serowy gotowy w 10 minut
- idealny dip do nachos, warzyw, czy paluchów
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 400 gramów sosu
Kaloryczność kcal: 32 w 10 gramach sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 250 g sera Cheddar
- pół szklanki mleka - 125 ml
- 1/5 szklanki śmietanki 30 % - 50 ml
- płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej - można pominąć
- przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej
Sos serowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników w przepisie na sos serowy do nachos. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 400 gramów gęstego sosu serowego.
Już na samym początku zaznaczam, że poniżej podam kilka zamienników oraz produktów, które można użyć do zrobienia sosu serowego w gęstej i kalorycznej wersji oraz w wersji mniej kalorycznej. Opiszę też po krotce jak zrobić idealny sos serowy do makaronu. Zachęcam zatem do przeczytania najpierw całego wpisu. Może się bowiem okazać, że zdecydujesz się na inne składniki niż te, podane w przepisie podstawowym. Zapraszam!
Sos serowy do nachos
Do zrobienia sosu serowego, który podaję głównie do nachos, krakersów lub grissini używam zazwyczaj wyłącznie sera Cheddar. Dodaję jeszcze słodką paprykę oraz szczyptę gałki muszkatołowej dla smaku i koloru, jednak nie są to przyprawy obowiązkowe i można je pominąć. Ser już sam w sobie ma bogaty smak. Z całą pewnością nie polecam dodawać soli, ponieważ Cheddar jest dość słonym serem.
Odrobina skrobi (potocznie nazywanej mąką ziemniaczaną) też nie jest konieczna, ponieważ w podanych przeze mnie proporcjach wychodzi naprawdę gęsty sos.
Pół szklanki zwykłego mleka łączę z 1/5 szklanki śmietanki słodkiej 30 %. Możesz też użyć wyłącznie śmietanki słodkiej (gęstszy sos i więcej kalorii) lub wyłącznie mleka, by sos był mniej kaloryczny.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Podgrzewaj je chwilę, by mleko ze śmietanką prawie się zagotowało a następnie dodaj cały ser. Zmniejsz moc palnika. Możesz pokroić lub pokruszyć go na kawałki lub też zetrzeć na tarce (starty najszybciej łączy się z mlekiem i śmietanką). Od razu mieszaj całość powoli drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną.
Mieszaj sos aż do momentu, gdy ser całkowicie połączy się z mlekiem i śmietanką w jednolity, gęsty płyn. Sos może się zagotować, jednak ustaw małą moc palnika, by się nie przypalił.
Dodaj odrobinę skrobi (można pominąć) oraz gałkę i słodką paprykę i od razu wymieszaj całość dokładnie. Skrobię i przyprawy możesz dodać przez małe sitko.
Gdy sos serowy zrobi się jednolity, możesz go wyłączyć. Jeszcze gorący sos nie jest bardzo gęsty. W trakcie studzenia będzie jednak gęstniał.
Gotowy sos serowy podawaj jeszcze gorący jako dip do chipsów kukurydzianych, krakersów, paluszków grissini, czy też warzyw krojonych w słupki.
Sos serowy w podanych przeze mnie proporcjach gęstnieje w trakcie studzenia. Po odłożeniu go do lodówki zastygnie i będzie miał konsystencję zimnego masła. Możesz go wówczas użyć do kanapek. Niewykorzystany sos serowy będzie też świetnym dodatkiem do wszelkich kremowych zup. Dodaj go wówczas na samym końcu po zmiksowaniu zupy na gładki krem i wmieszaj w zupę.
Jeśli na 250 gramów sera Cheddar dasz o pół szklanki więcej mleka niż w przepisie, to powstanie Ci trochę rzadszy (nadal gęsty) sos serowy, który gorąco polecam do polewania ugotowanych warzyw (np. bataty, brokuły, marchew) lub smażonego kurczaka, czy też polędwiczki wieprzowej. Możesz go też dodać do sosu grzybowego.
Część sera Cheddar możesz też zastąpić serem pleśniowym, serkiem mascarpone lub też serem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano.
I na koniec jeszcze obiecany szybki przepis na sos serowy do makaronu. Będzie to ilość idealna na 400 - 500 gramów makaronu (waga makaronu przed ugotowaniem).
Składniki na sos:
- 100 g sera Cheddar lub Gruyere
- 100 g parmezanu
- 50 g sera pleśniowego typu Lazur
- 50 g serka mascarpone
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 1 szklanka śmietanki 30 % - 250 ml
- garść natki pietruszki
Mleko wymieszaj ze śmietanką i zacznij podgrzewać razem na małej mocy. Dodaj starty na tarce ser Cheddar oraz parmezan (może to być ser Parmigiano Reggiano lub Grana Padano). Zamieszaj całość i dodaj ser pleśniowy oraz serek mascarpone. Zwiększ odrobinę moc palnika i mieszaj sos do całkowitego ujednolicenia. Gotowym sosem polej ugotowany makaron. Całość udekoruj siekaną natką pietruszki i podawaj.
Z czym najchętniej jadasz sos serowy?
Smacznego!