Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Śledzie po królewsku

Śledzie po królewsku

Pyszne i super proste do zrobienia śledzie po królewsku. To jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta i moja ulubiona sałatka śledziowa po królewsku z groszkiem konserwowym i gotowanym na twardo jajkiem.

- szybka i prosta do zrobienia
- idealna na Święta i imprezy
- z groszkiem i jajkami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 870 g sałatki

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 300 g filetów śledziowych z oleju - 5 pojedynczych filetów
  • szklanka groszku konserwowego - 200 g
  • 3 średnie jajka
  • mała cebula - 100 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • garść koperku lub szczypiorku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Cebula ważona była przed obraniem.
Z podanych składników otrzymasz cztery spore porcje sałatki śledziowej po królewsku.

Bardzo lubię szykować sałatki śledziowe. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, więc komponowanie z nich dań jest dla mnie czystą przyjemnością. Sałatka śledziowa po królewsku jest nie tylko super smaczna, ale i szybka do zrobienia. Polecam ją nie tylko na Święta. Będzie idealną przystawką na zimno na każde przyjęcie lub spotkanie rodzinne. 

Śledzie po królewsku, 1

Śledzie po królewsku

Przygotuj sobie filety śledziowe o łącznej wadze 300 gramów. Filety nie powinny mieć skóry. Każdy filet pokrój w poprzek na kawałki o szerokości około 1,5 cm. 

Filety śledziowe a'la matias z oleju lub zalewy octowej wystarczy przed pokrojeniem osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz śledzi z soli, to należy je przed użyciem wymoczyć w wodzie. Śledzie należy moczyć przez kilka godzinę. Co godzinę zmieniaj wodę na nową. 

Otwórz puszkę z groszkiem konserwowym. Zalewę odlej. Nie będzie potrzebna do sałatki. 

Śledzie po królewsku, 2

W rondelku lub w małym garnuszku ugotuj na twardo trzy średniej wielkości jajka. Zobacz mój sposób na jajka na twardo. Jajka powinny być idealne po około 8-9 minutach gotowania. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i lekko obtłucz a następnie obierz.

Cebulkę obierz i drobno poszatkuj.
Śledzie po królewsku, 3

Dwie łyżki dobrego majonezu wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany oraz dwiema łyżkami kremowego jogurtu naturalnego. Dodaj też małą łyżeczkę musztardy delikatesowej. 
Śledzie po królewsku, 4

Ugotowane na twardo, obrane i przestudzone jajka pokrój drobno. Ja lubię osobno pokruszyć żółtko a następnie posiekać same białko. Wszystkie składniki sałatki po królewsku połącz razem w jednej misce. Dodaj też garść siekanego szczypiorku lub koperku oraz szczyptę soli i pieprzu.

 

Śledzie po królewsku, 5

Śledzie po królewsku są od razu gotowe do jedzenia. Polecam jednak odstawić je na minimum 20 minut do lodówki by schłodzić sałatkę przed podaniem.
Śledzie po królewsku, 6

Przepis znalazłam u Agnieszki Rec z serwisu "Prześlij przepis". Naniosłam niewielkie zmiany.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1335 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Śledzie po królewsku

Sałatki śledziowe szykuje się zazwyczaj bardzo szybko. Mam kilka swoich ulubionych sałatek ze śledziem w roli głównej. Super pyszna i kolorowa sałatka śledziowa oraz sałatka śledziowa z jajkiem to ostatnio moi faworycie na świąteczny stół. Sałatka śledziowa po królewsku będzie pyszna również na wszelkie domowe imprezy oraz przyjęcia. Śledzie po królewsku szykuje się z dodatkiem groszku konserwowego oraz jajek ugotowanych na twardo. Śledzie z groszkiem konserwowym i cebulką smakują cudownie w połączeniu z jogurtem, śmietaną i majonezem. Rewelacyjne są też klasyczne śledzie w śmietanie

Sałatka śledziowa po królewsku

Połączenie majonezu, śmietany i jogurtu sprawia, że każda sałatka ze śledziem nabiera charakteru. Dodatkowo w tej sałatce śledziowej po królewsku mamy też odrobinę musztardy. Musztardę delikatesową możesz śmiało zamienić na musztardę francuską. Śledzie po królewsku polecam również na Sylwestra oraz na przyjęcia ślubne i chrzciny. Cudowne są pierogi z kapustą i grzybami. A na słodko na Święta? Domowy makowiec zawijany, sernik, keks.