Śledzie po królewsku
Pyszne i super proste do zrobienia śledzie po królewsku. To jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta i moja ulubiona sałatka śledziowa po królewsku z groszkiem konserwowym i gotowanym na twardo jajkiem.
- szybka i prosta do zrobienia
- idealna na Święta i imprezy
- z groszkiem i jajkami
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 870 g sałatki
Kaloryczność kcal: 170 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
- 300 g filetów śledziowych z oleju - 5 pojedynczych filetów
- szklanka groszku konserwowego - 200 g
- 3 średnie jajka
- mała cebula - 100 g
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- po szczypcie soli i pieprzu
- garść koperku lub szczypiorku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Cebula ważona była przed obraniem.
Z podanych składników otrzymasz cztery spore porcje sałatki śledziowej po królewsku.
Bardzo lubię szykować sałatki śledziowe. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, więc komponowanie z nich dań jest dla mnie czystą przyjemnością. Sałatka śledziowa po królewsku jest nie tylko super smaczna, ale i szybka do zrobienia. Polecam ją nie tylko na Święta. Będzie idealną przystawką na zimno na każde przyjęcie lub spotkanie rodzinne.

Śledzie po królewsku
Przygotuj sobie filety śledziowe o łącznej wadze 300 gramów. Filety nie powinny mieć skóry. Każdy filet pokrój w poprzek na kawałki o szerokości około 1,5 cm.
Filety śledziowe a'la matias z oleju lub zalewy octowej wystarczy przed pokrojeniem osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz śledzi z soli, to należy je przed użyciem wymoczyć w wodzie. Śledzie należy moczyć przez kilka godzinę. Co godzinę zmieniaj wodę na nową.
Otwórz puszkę z groszkiem konserwowym. Zalewę odlej. Nie będzie potrzebna do sałatki.

W rondelku lub w małym garnuszku ugotuj na twardo trzy średniej wielkości jajka. Zobacz mój sposób na jajka na twardo. Jajka powinny być idealne po około 8-9 minutach gotowania. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i lekko obtłucz a następnie obierz.
Cebulkę obierz i drobno poszatkuj.

Dwie łyżki dobrego majonezu wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany oraz dwiema łyżkami kremowego jogurtu naturalnego. Dodaj też małą łyżeczkę musztardy delikatesowej.

Ugotowane na twardo, obrane i przestudzone jajka pokrój drobno. Ja lubię osobno pokruszyć żółtko a następnie posiekać same białko. Wszystkie składniki sałatki po królewsku połącz razem w jednej misce. Dodaj też garść siekanego szczypiorku lub koperku oraz szczyptę soli i pieprzu.

Śledzie po królewsku są od razu gotowe do jedzenia. Polecam jednak odstawić je na minimum 20 minut do lodówki by schłodzić sałatkę przed podaniem.

Przepis znalazłam u Agnieszki Rec z serwisu "Prześlij przepis". Naniosłam niewielkie zmiany.
Smacznego.