Śledzie po królewsku

Śledzie po królewsku

Pyszne i super proste do zrobienia śledzie po królewsku. To jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta i moja ulubiona sałatka śledziowa po królewsku z groszkiem konserwowym i gotowanym na twardo jajkiem.

- szybka i prosta do zrobienia
- idealna na Święta i imprezy
- z groszkiem i jajkami

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: 870 g sałatki

Kaloryczność kcal: 170 w 100 g sałatki

Składniki:
  • 300 g filetów śledziowych z oleju - 5 pojedynczych filetów
  • szklanka groszku konserwowego - 200 g
  • 3 średnie jajka
  • mała cebula - 100 g
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • garść koperku lub szczypiorku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Cebula ważona była przed obraniem.
Z podanych składników otrzymasz cztery spore porcje sałatki śledziowej po królewsku.

Bardzo lubię szykować sałatki śledziowe. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, więc komponowanie z nich dań jest dla mnie czystą przyjemnością. Sałatka śledziowa po królewsku jest nie tylko super smaczna, ale i szybka do zrobienia. Polecam ją nie tylko na Święta. Będzie idealną przystawką na zimno na każde przyjęcie lub spotkanie rodzinne. 

Śledzie po królewsku, 1

Śledzie po królewsku

Przygotuj sobie filety śledziowe o łącznej wadze 300 gramów. Filety nie powinny mieć skóry. Każdy filet pokrój w poprzek na kawałki o szerokości około 1,5 cm. 

Filety śledziowe a'la matias z oleju lub zalewy octowej wystarczy przed pokrojeniem osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz śledzi z soli, to należy je przed użyciem wymoczyć w wodzie. Śledzie należy moczyć przez kilka godzinę. Co godzinę zmieniaj wodę na nową. 

Otwórz puszkę z groszkiem konserwowym. Zalewę odlej. Nie będzie potrzebna do sałatki. 

Śledzie po królewsku, 2

W rondelku lub w małym garnuszku ugotuj na twardo trzy średniej wielkości jajka. Zobacz mój sposób na  jajka na twardo. Jajka powinny być idealne po około 8-9 minutach gotowania. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i lekko obtłucz a następnie obierz.

Cebulkę obierz i drobno poszatkuj.
Śledzie po królewsku, 3

Dwie łyżki dobrego majonezu wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany oraz dwiema łyżkami kremowego jogurtu naturalnego. Dodaj też małą łyżeczkę musztardy delikatesowej. 
Śledzie po królewsku, 4

Ugotowane na twardo, obrane i przestudzone jajka pokrój drobno. Ja lubię osobno pokruszyć żółtko a następnie posiekać same białko. Wszystkie składniki sałatki po królewsku połącz razem w jednej misce. Dodaj też garść siekanego szczypiorku lub koperku oraz szczyptę soli i pieprzu.

 

Śledzie po królewsku, 5

Śledzie po królewsku są od razu gotowe do jedzenia. Polecam jednak odstawić je na minimum 20 minut do lodówki by schłodzić sałatkę przed podaniem.
Śledzie po królewsku, 6

Przepis znalazłam u Agnieszki Rec z serwisu "Prześlij przepis". Naniosłam niewielkie zmiany.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (307 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śledzie po królewsku

Sałatki śledziowe szykuje się zazwyczaj bardzo szybko. Mam kilka swoich ulubionych sałatek ze śledziem w roli głównej. Super pyszna i kolorowa sałatka śledziowa oraz sałatka śledziowa z jajkiem to ostatnio moi faworycie na świąteczny stół. Sałatka śledziowa po królewsku będzie pyszna również na wszelkie domowe imprezy oraz przyjęcia. Śledzie po królewsku szykuje się z dodatkiem groszku konserwowego oraz jajek ugotowanych na twardo. Śledzie z groszkiem konserwowym i cebulką smakują cudownie w połączeniu z jogurtem, śmietaną i majonezem. Rewelacyjne są też klasyczne śledzie w śmietanie

Sałatka śledziowa po królewsku

Połączenie majonezu, śmietany i jogurtu sprawia, że każda sałatka ze śledziem nabiera charakteru. Dodatkowo w tej sałatce śledziowej po królewsku mamy też odrobinę musztardy. Musztardę delikatesową możesz śmiało zamienić na musztardę francuską. Śledzie po królewsku polecam również na Sylwestra oraz na przyjęcia ślubne i chrzciny. Cudowne są pierogi z kapustą i grzybami. A na słodko na Święta? Domowy makowiec zawijany, sernik, keks.