Sałatka z ananasem
Sałatka z ananasem z puszki oraz makaronem, selerem konserwowym i paroma innymi składnikami, to niesamowicie pyszna, super soczysta sałatka na wiele okazji. Koniecznie wypróbuj mój przepis.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania makaronu: 10 minut
Liczba porcji: ponad 1400 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
157 kcal
Składniki
- 200 g makaronu np. kolanka - waga przed ugotowaniem
- 300 g ananasa z puszki w krążkach - około 8-10 sztuk - lub więcej
- pół puszki kukurydzy konserwowej - 150 g po odsączeniu - lub więcej
- cały słoik selera konserwowego - około 340 g
- 200 g szynki konserwowej - w bloku lub w plasterkach
- 100 g żółtego sera startego na dużych oczkach
- pół czerwonej papryki - około 100 g
- 3 pełne łyżki ulubionego majonezu - około 80 g
- 3 łyżki świeżo siekanego koperku lub natki pietruszki
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Sałatka z ananasem przepis
Wybierz drobniejszy makaron, który bez problemu nałożysz na łyżkę lub na widelec. U mnie były to "kolanka", ale mogą to być też klasyczne muszelki, czy też kokardki.
Do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz około 6-6,5 szklanki wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp zatem płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak gotowałam go tak długo, jak zalecał producent, czyli 10 minut.
Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Przełóż go na durszlak, a potem do miski, by przestygł. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 425 gramów.
Porada: Możesz też sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, gryczany, kukurydziany lub makaron z ciecierzycy lub soczewicy. Zmiana makaronu wpłynie na ostateczny smak sałatki.
W trakcie studzenia makaronu przygotuj resztę składników. Minimum 300 gramów ananasa z puszki w krążkach podkrój na małe kawałki. Z zalewy odsącz około 150 gramów kukurydzy z puszki (można dać więcej). 200 gramów szynki konserwowej pokrój w kostkę lub na małe kawałki (może być szynka w plasterkach). Pół czerwonej papryki oczyść z gniazda nasiennego i również pokój na małe kawałki lub w krótsze paski.
Porada: Szynkę można zamienić na smażoną i pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka.
Na tarce, na grubych oczkach zetrzyj około 100 gramów żółtego sera. Cały słoik selera konserwowego wyłóż na sitko. Odlej zalewę i odciśnij dodatkowo selera przed dodaniem go do sałatki.
Do makaronu dodaj przygotowane składniki. Na koniec dorzuć jeszcze 3 pełne łyżki ulubionego majonezu oraz 3 łyżki świeżo siekanego koperku lub natki pietruszki i po pół płaskiej łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub innych składników. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1400 gramów sałatki z ananasem i makaronem.
Porada: Do sałatki z ananasem pasuje też jajko gotowane na twardo.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja.
Sałatkę trzymaj w lodówce pod przykryciem. Świeżość zachowa przez minimum 2-3 dni. Przed podaniem warto ją zamieszać.
Smacznego.