Jak ugotować jajka na twardo

Jak ugotować jajka na twardo

Zobacz jak gotuję jajka by:

- nie były gotowane ani za krótko, ani za długo
- nie pękały w czasie gotowania
- skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia jajka

*Rozmiar jajka:
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka.

Czas gotowania:
Małe - 8 minut
Średnie - 9 minut
Duże - 10 minut

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Ja czasem, gdy się spieszę myję je dłużej pod ciepłą wodą.

Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalej do garnka wody i lekko ją posól. Jaka umieszczaj w garnku z jeszcze zimną wodą. Kładź je przy pomocy łyżki. Włożone bezpośrednio do wrzątku mogą popękać (szczególnie jeśli nie są bardzo świeże). Ustaw średnią moc palnika.

Od momentu zagotowania się wody odczekaj tyle minut ile potrzebują Twoje jajka w zależności od ich wielkości. Nigdy nie gotuj jajek dłużej niż 10 minut. Postaraj się ustawić taką moc palnika, by woda tylko lekko bulgotała, by jajka nie podskakiwały i nie popękały.

Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania. Po paru minutach wyjmij jajka z garna.

Aby jaka obrały się idealnie i bez żadnych uszkodzeń, warto dodatkowo lekko uszkodzić każdą skorupkę uderzając jajkiem o wnętrze zlewu. Każde jajko z lekko uszkodzoną skorupką odłóż ponownie do garnka z zimną wodą i odczekaj chwilę. Obierz jajka.

Uwaga - nie polecam zostawiać nieobranych jajek w zimnej wodzie na dłużej niż kilka minut. Wówczas problem ze źle odchodzącą skorupką znów się pojawi.

Idealnie obrane i nieuszkodzone jajka wyglądają pięknie, gdy planujemy podać je na stół np. faszerowane. Tutaj polecam przepis na jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem :-)

jak-ugotowac-jajka-na-twardo-1

jak-ugotowac-jajka-na-twardo-2

Jak poznać, że jajka gotowały się za długo?
Po przekrojeniu jajka żółto jest bardziej sypkie i ciemniejsze, zaś wokół żółtka odrysowuje się obwódka w kolorze szarozielonym.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże bez rozbijania go?
Wystarczy, że zanurzysz surowe jajka w misce z zimną wodą. Świeże opadną na dno, zaś te mniej świeże wypłyną na powierzchnię. Mniej świeże jajka w ostateczności polecam do jajecznicy lub omleta, np. z tego przepisu. Jeśli jednak minęła już data ich przydatności do spożycia polecam je wyrzucić.

Jak długo gotować jajka, które mają się ufarbować do Święconki?
Jajka do koszyczka gotuje się tak samo. Niektórzy myślą, że aby jajka potem dłużej poleżały w koszyczku lub na paterze, należy je gotować znacznie dłużej. Oczywiście jeśli nie planujesz ich potem zjeść, to proszę bardzo :-)

Zobacz też przepis na perfekcyjne jajka na miękko!

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Teresa
2017-04-14 17:50
Pani jest niesamowita!!!!
Ania
2017-04-15 08:43
Dziękuję :-)
Kamil
2017-04-18 12:39
Zwykłe jajka a tyle można się o nich dowiedzieć i zabłysnąć gronie rodzinnym :) Dzięki :)
Ania
2017-04-18 18:42
Bardzo proszę :-)