Jak ugotować jajka na twardo

Jak ugotować jajka na twardo

Zobacz jak gotować jajka na twardo, by nie były gotowane ani za krótko, ani za długo. Co zrobić, by jajka nie pękały w czasie gotowania. jak sprawić, by skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia jajka.

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 9 minut
Ilość porcji: tyle ile jajek

Kalorie: 85 w 1 średnim jajku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • jajka

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki (jeśli trzymasz jajka w lodówce), by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Jajko na twardo jest pyszne nie tylko na kanapkę, ale i jako dodatek do sałatki, pasty jajecznej, czy też nawet do faszerowania mięs. To tylko kilka pomysłów na wykorzystanie jajka na twardo. Wariacji kulinarnych z jajkami na twardo jest znacznie więcej!

Jak ugotować jajka na twardo, 1

Jajka na twardo

Może zacznę od tego, że rozmiar jajka ma znaczenie.
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka. Jajko możesz też zmierzyć "na oko", przykładając je do kartki w kratkę, czy linijki. 

Ile gotować jajka na twardo

Małe - 8 minut
Średnie - 9 minut
Duże - 10 minut

Jajko na twardo

Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalej do garnka wodę i lekko ją posól. Jajka umieszczaj w garnku z jeszcze zimną wodą. Kładź je przy pomocy łyżki. Ustaw średnią moc palnika.

Od momentu zagotowania się wody odczekaj tyle minut ile potrzebują Twoje jajka, w zależności od ich wielkości. Nigdy nie gotuj jajek dłużej niż 10 minut. Postaraj się ustawić taką moc palnika, by woda tylko lekko mrugała. Jajka nie powinny podskakiwać, bo istnieje ryzyko, że popękają. Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania. Po paru minutach wyjmij jajka z garnka.

Aby jaka obrały się idealnie i bez żadnych uszkodzeń, warto dodatkowo lekko uszkodzić każdą skorupkę uderzając jajkiem o wnętrze zlewu. Każde jajko z lekko uszkodzoną skorupką odłóż ponownie do garnka z zimną wodą i odczekaj chwilę. Obierz jajka.

Nie polecam zostawiać nieobranych jajek w zimnej wodzie na dłużej niż kilka minut. Wówczas problem ze źle odchodzącą skorupką znów się pojawi. Idealnie obrane i nieuszkodzone jajka wyglądają pięknie, gdy planujemy podać je na stół też podać jajka faszerowane.

Jak ugotować jajka na twardo, 2

Jak poznać, że jajka gotowały się za długo?
Po przekrojeniu jajka żółto jest bardziej sypkie i ciemniejsze. Wokół żółtka obrysowuje się obwódka w kolorze szarozielonym.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże bez rozbijania go?
Wystarczy, że zanurzysz surowe jajka w misce z zimną wodą. Świeże jajka opadną na dno, zaś te mniej świeże wypłyną na powierzchnię. Mniej świeże jajka w ostateczności polecam do jajecznicy lub omleta. Jeśli jednak minęła już data ich przydatności do spożycia polecam je wyrzucić.

Jak długo gotować jajka, które mają się ufarbować do Święconki?
Jajka do koszyczka gotuje się tak samo. Niektórzy myślą, że aby jajka potem dłużej poleżały w koszyczku lub na paterze, należy je gotować znacznie dłużej. Oczywiście jeśli nie planujesz ich potem zjeść, to proszę bardzo.

Jak ugotować jajka na twardo, 3

Jajka na twardo na co dzień kładę zazwyczaj na kanapki z szynką i żółtym serem oraz z warzywami i szczypiorkiem. Kroję je wówczas na grube plasterki. Takie jajko na twardo na kanapce pojawia się u mnie często na wiosnę. Jajka na twardo wkrawam też do sałatek. Świetna jest sałatka z brokułami oraz pasta jajeczna. Jajko na twardo to oczywiście podstawa, gdy szykujemy dania na Wielkanoc. Jajka faszerowane muszą się pięknie prezentować i cudownie smakować. Pieczeń rzymska z jajkiem to jedno z ciekawszych dań wigilijnych z użyciem jajek na twardo. 

Jakie są Twoje ulubione dania z jajkami na twardo?

Średnia 4.8 / 5 (85 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2017-04-14 17:50
Pani jest niesamowita!!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-15 08:43
Dziękuję :-)
2017-04-18 12:39
Zwykłe jajka a tyle można się o nich dowiedzieć i zabłysnąć gronie rodzinnym :) Dzięki :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-18 18:42
Bardzo proszę :-)
2017-10-11 22:00
"Jaka umieszczaj w garnku z jeszcze zimną wodą. Kładź je przy pomocy łyżki. Włożone bezpośrednio do wrzątku mogą popękać" -. Zatem do zimnej czy do wrzątku?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-12 09:36
Jajka umieszczamy w garnku z zimną wodą. "Włożone bezpośrednio do wrzątku mogą popękać" - To jest ostrzeżenie, by nie wkładać jajek do wrzątku, ponieważ skorupka może od razu popękać. Ps. Oczywiście gotując jajka na miękko umieszczam je we wrzątku, jednak zanurzam je przy pomocy łyżki ostrożnie i powoli.
2019-01-08 02:38
Wystarczy zrobić dziurkę w bardziej zaokrąglonym końcu jajka. Będzie się dobrze obierać i nie pęknie
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-03-20 12:36
Ewa lubi pastę jajeczną
2019-03-20 21:25
Jajka na twardo jak malowane. Idealne za każdym razem. Zawsze się bałam, że za krótko je gotuje i miały taką brzydką otoczkę na żółtku. Myślę że gotowałam je z 20 minut. Teraz jest perfekcyjnie. 👍👌 A używam ich do sałatek. Będą też oczywiście na Wielkanoc.🐇🥚🐥
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️

Jajka na twardo

Im jajka świeższe, tym trudniej się je obiera. Jeśli od razu po ugotowaniu zalejesz jajka zimną wodą i dodatkowo lekko uszkodzisz skorupkę, to będą się one łatwiej obierały. Można również do gotującej się wody dodać odrobinę sody lub soli. Uwielbiam jeść jajka na twardo. Nawet same bez dodatków smakują idealnie. Jajko na twardo na śniadanie to super wybór. 

Jajko na twardo

Idealnie dobrany czas gotowania ma znaczenie. Nie można bowiem przegotować jajek. Będą niesmaczne. Małych jajek nie gotuje się dłużej niż 8 minut. Te największe potrzebują 10 minut gotowania. Warto wiedzieć również jak ugotować jajka na miękko, czy też jajka na półtwardo. Tutaj ważne jest doświadczenia i odrobina wyczucia. Można zrobić jajka na twardo wkładając je do gotującej wody. Ja jednak wolę je gotować zaczynając od wody zimnej. Jajko na twardo kalorie - Jajko o wadze około 60 gramów ma 93 kalorie. 

Ile gotować jajka na twardo

Jeśli jesteś ciekaw/ciekawa jak ugotować jajko na twardo, to zapraszam do przeczytania całego wpisu. Przepisów z wykorzystaniem jajek na twardo jest bardzo dużo. Jajka na twardo można dodać do wielu sałatek np. do zielonej sałatki z jakiem i awokado. Z jajek na twardo można zrobić pastę np. pastę awokado i jajka. Moje ulubione kotlety jajeczne szykuje się właśnie z jajek na twardo. Wszystkie jajka faszerowane, to również jajka gotowane na twardo z dodatkami. Pamiętaj, że idealnie ugotowane na twardo jajka zarówno do koszyczka wielkanocnego, jak i do jajek faszerowanych i sałatek wielkanocnych, to podstawa. Zobacz moje przepisy na dania Wielkanocne