Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jajka na twardo

Jajka na twardo

Zobacz jak gotować jajka na twardo, by nie były gotowane ani za krótko, ani za długo. Co zrobić, by jajka nie pękały w czasie gotowania. Jak sprawić, by skorupka odchodziła z łatwością bez uszkodzenia jajka.

- proste porady
- wiele zastosowań w kuchni
- idealny sposób na jajka na twardo

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 9 minut
Liczba porcji: tyle ile jajek

Kaloryczność kcal: 85 w 1 średnim jajku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • jajka

Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki (jeśli trzymasz jajka w lodówce), by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Jajko na twardo jest pyszne nie tylko na kanapkę, ale i jako dodatek do sałatki, pasty jajecznej, czy też nawet do faszerowania mięs. To tylko kilka pomysłów na wykorzystanie jajka na twardo. Wariacji kulinarnych z jajkami na twardo jest znacznie więcej!

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże bez rozbijania go?
Wystarczy, że zanurzysz surowe jajka w misce z zimną wodą. Świeże jajka opadną na dno, zaś te mniej świeże wypłyną na powierzchnię. Mniej świeże jajka w ostateczności polecam do jajecznicy lub omleta. Jeśli jednak minęła już data ich przydatności do spożycia polecam je wyrzucić.

Jajka na twardo, 1

Jajka na twardo

Może zacznę od tego, że rozmiar jajka ma znaczenie.
Małe "S"- do 5 cm
Średnie "M" - około 6 cm
Duże "L"- około 7 cm

* Na centymetry - mierząc np. suwmiarką, od czubka do czubka. Jajko możesz też zmierzyć "na oko", przykładając je do kartki w kratkę, czy linijki. 

Ile gotować jajka na twardo

Małe - do 8 minut
Średnie - do 9 minut
Duże - do 10 minut

Jajko na twardo

Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Nalej do garnka wodę i posól ją (jak gotujesz na raz sporo jajek, to można dać nawet kilka łyżek soli). Jajka umieszczaj w garnku z jeszcze zimną wodą. Kładź je przy pomocy łyżki. Ustaw średnią moc palnika.

Od momentu zagotowania się wody odczekaj tyle minut ile potrzebują Twoje jajka, w zależności od ich wielkości. Nigdy nie gotuj jajek dłużej niż 10 minut. Postaraj się ustawić taką moc palnika, by woda tylko lekko mrugała, ale nadal się gotowała. Jajka nie powinny podskakiwać, bo istnieje ryzyko, że popękają. Jak tylko wyznaczony czas gotowania minie garnek z jajkami przenieś nad zlew. Odlej część wody. Zalej jajka zimną wodą z kranu. Zatrzymasz w tej sposób proces gotowania. Za chwilę wylej całą wodę i do garnka wlej zimną wodę z kranu. Jajka zostaw tak w garnku na kilka minut, do przestudzenia. 

Aby jaka obrały się idealnie i bez żadnych uszkodzeń, warto dodatkowo lekko uszkodzić każdą skorupkę uderzając jajkiem o wnętrze zlewu. Każde jajko z lekko uszkodzoną skorupką odłóż ponownie do garnka z zimną wodą i odczekaj chwilę. Obierz jajka.

Nie polecam zostawiać nieobranych jajek w zimnej wodzie na dłuższy czas. Wówczas problem ze źle odchodzącą skorupką może się znów pojawić. Idealnie obrane i nieuszkodzone jajka wyglądają pięknie, gdy planujemy podać je na stół też podać jajka faszerowane.

Jajka na twardo, 2

Po co wsypujemy sól do wody?
Do wody w której gotujemy jajka polecam wsypać nawet kilka łyżek soli. Jeśli gotuję 2-4 jaka to wsypuję dwie pełne łyżki soli. Przy większość ilości jajek jest to nawet 4-5 łyżek. Nie odmierzam soli i sypię ją raczej na oko. Polecam jednak dodawać do wody sól, ponieważ znacznie łatwiej jest potem obrać jajka. Nawet jajka, które pękną w trakcie gotowania nie wypływają do wody, tylko lekko się wybrzuszają. To dlatego, że sól podnosi gęstość wody. Dodatek soli powoduje niewielki wzrost temperatury wrzenia.

Czemu jajka pękają czasem w trakcie gotowania?
Jajka mogą pękać z kilku powodów. Najczęściej pękają dlatego, że jeszcze zimne (wyjęte prosto z lodówki) wkładamy je do garnka z wrzątkiem (do zimnej wody również). Jajka mogą też pękać jeśli umieścimy ich w garnku za dużo i ściśnięte obijają się o siebie, lub też ustawimy za wysoką moc palnika i wodą bardzo mocno się gotuje. 

Co zrobić, by żółtko pozostało w centrum jajka po ugotowaniu?
Jeśli zależy mi na tym, by ugotowane żółtko nie znalazło się bliżej jednego z brzegów przy skorupce, po około 2-3 minutach gotowania ostrożnie i delikatnie przekręcam jajka w garnku z gotującą się wodą. Wówczas w trakcie powolnego ścinania się białka i żółtka, jest większe prawdopodobieństwo, że żółtko nie przemieści się bliżej boku na którym leży w jednej pozycji przez cały proces gotowania. 

Jak poznać, że jajka gotowały się za długo?
Po przekrojeniu jajka żółto jest bardziej sypkie i ciemniejsze. Wokół żółtka obrysowuje się obwódka w kolorze szarozielonym. Takie jajka da się zjeść, ale ani ich wygląd, ani struktura nie są już tak apetyczne. 

Jak długo gotować jajka, które mają się ufarbować do Święconki?
Jajka do koszyczka gotuje się tak samo. Niektórzy myślą, że aby jajka potem dłużej poleżały w koszyczku lub na paterze, należy je gotować znacznie dłużej. Oczywiście jeśli nie planujesz ich potem zjeść, to proszę bardzo.

Jajka na twardo, 3

Jajka na twardo na co dzień kładę zazwyczaj na kanapki z szynką i żółtym serem oraz z warzywami i szczypiorkiem. Kroję je wówczas na grube plasterki. Takie jajko na twardo na kanapce pojawia się u mnie często na wiosnę. Jajka na twardo wkrawam też do sałatek. Świetna jest sałatka z brokułami oraz pasta jajeczna. Jajko na twardo to oczywiście podstawa, gdy szykujemy dania na Wielkanoc. Jajka faszerowane muszą się pięknie prezentować i cudownie smakować. Pieczeń rzymska z jajkiem to jedno z ciekawszych dań wigilijnych z użyciem jajek na twardo. 

Jakie są Twoje ulubione dania z jajkami na twardo?

Smacznego.

p. s. Sprawdź też mój przepis doskonała jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem.

Średnia 4.9 / 5 (741 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Jajka na twardo

Im jajka świeższe, tym trudniej się je obiera. Jeśli od razu po ugotowaniu zalejesz jajka zimną wodą i dodatkowo lekko uszkodzisz skorupkę, to będą się one łatwiej obierały. Można również do gotującej się wody dodać odrobinę sody lub soli. Uwielbiam jeść jajka na twardo. Nawet same bez dodatków smakują idealnie. Jajko na twardo na śniadanie to super wybór. Koniecznie zobacz też jak zrobić jajka w koszulce

Jajko na twardo

Idealnie dobrany czas gotowania ma znaczenie. Nie można bowiem przegotować jajek. Będą niesmaczne. Małych jajek nie gotuje się dłużej niż 8 minut. Te największe potrzebują 10 minut gotowania. Warto wiedzieć również jak ugotować jajka na miękko, czy też jajka na półtwardo. Tutaj ważne jest doświadczenia i odrobina wyczucia. Można zrobić jajka na twardo wkładając je do gotującej wody. Ja jednak wolę je gotować zaczynając od wody zimnej. Jajko na twardo kalorie - Jajko o wadze około 60 gramów ma 93 kcal. Gotowanie jajek na twardo to już tradycja. Jaja na twardo gotuję nie tylko do jajek niefaszerowanych. 

Ile gotować jajka na twardo

Jeśli jesteś ciekaw/ciekawa jak ugotować jajko na twardo, to zapraszam do przeczytania całego wpisu. Przepisów z wykorzystaniem jajek na twardo jest bardzo dużo. Jajka na twardo można dodać do wielu sałatek np. do zielonej sałatki z jakiem i awokado. Z jajek na twardo można zrobić pastę np. pastę awokado i jajka. Moje ulubione kotlety jajeczne szykuje się właśnie z jajek na twardo. Wszystkie jajka faszerowane, to również jajka gotowane na twardo z dodatkami. Pamiętaj, że idealnie ugotowane na twardo jajka zarówno do koszyczka wielkanocnego, jak i do jajek faszerowanych i sałatek wielkanocnych, to podstawa. Zobacz moje potrawy wielkanocne. Wiele osób zastanawia się - jajko na twardo ile minut? Ważne jest to, by gotowanie jajek na twardo nie przebiegało za długo. Jeśli chcesz wiedzieć ile gotować jajko na twardo, to koniecznie przeczytaj cały przepis. Na koniec jeszcze prosta sprawa: jaja na twardo ile - W jednym jajku ugotowanym na twardo jest około 85 kcal a samo jajko na twardo waży wówczas około 55 gramów. Zapraszam do lektury: jak ugotować jajka na twardo, czyli ile gotują się jajka na twardo.