Sałatka szwajcarska

Sałatka szwajcarska

Sałatka szwajcarska, to sałatka którą warto poznać. Mało jest tak szybkich i prostych przepisów, które zrobisz krócej niż w 30 minut. A do tego jest to danie pyszne, uniwersalne i bardzo lubiane przez gości.

- ciekawa wariacja smakowa sałatki
- tylko popularne i łatwo dostępne składniki
- idealna sałatka na wszelkie przyjęcia i imprezy

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 520 g sałatki

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g sałatki

Składniki:
  • 200 g szynki np. miodowa, konserwowa
  • 150 g sera żółtego np. Ementaler
  • 150 g ogórków konserwowych - 4 średnie sztuki
  • garść natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • przyprawy: po sporej szczypcie soli i pieprzu

Sałatka szwajcarska

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 520 gramów sałatki. Będą to cztery mniejsze porcje sałatki szwajcarskiej.

Fantastyczne w tej sałatce jest to, że zazwyczaj mamy w domu wszystkie składniki, by ją zrobić. Nie ma potrzeby szykować się na wielkie zakupy, by skomponować wszystko, co jest potrzebne, by zrobić sałatkę szwajcarską. A do tego postaram się podać kilka znamienników oraz ciekawych dodatków, jakie można zastosować do tej sałatki.

Sałatka szwajcarska, 1

Sałatka szwajcarska przepis

200 gramów dobrej jakości szynki w kawałku pokrój na małe cegiełki, w kostkę lub też w paski. Możesz użyć szynki konserwowej, kiełbasy szynkowej lub tez innej ulubionej szynki (nawet drobiowej).

Żółty ser w kostce o wadze 150 gramów zetrzyj na tarce, na grubych oczkach lub też pokój podobnie jak szynkę. Jeśli używasz sera w plastrach, to pokrój go w paski a potem na mniejsze kawałki. Oryginalnie można sięgnąć po szwajcarski ser Ementaler. Prawdziwy Ementaler jest serem dojrzewającym, podpuszczkowym. To ser robiony z mleka krowiego. Charakteryzuje się mocno widocznymi dziurami. W smaku zaś jest delikatnie słodki z wyczuwalną orzechową nutą. Możesz jednak użyć innego, ulubionego sera żółtego.

Trzeci najważniejszy składnik to ogórki konserwowe. Ja sięgam po swoje, domowe ogórki konserwowe. Ogórki wystarczy pokroić w drobną kostkę. 

Sałatka szwajcarska, 2

W osobnej miseczce umieść łyżkę majonezu. Polecam mój przepis na majonez domowy. Dodaj też dwie łyżki aksamitnego jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę ulubionej musztardy. Jeszcze garść siekanej natki pietruszki oraz spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu. 

Porada: Zamiast sosu jogurtowo majonezowego możesz też zrobić sos winegret.  Wówczas oprócz ziół, musztardy, pieprzu i soli w miseczce umieść też po dwie łyżki octu jabłkowego i oleju słonecznikowego oraz daj trochę więcej musztardy np. ostrej musztardy Dijon. 
Sałatka szwajcarska, 3

Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. Sprawdź smak sałatki szwajcarskiej i zdecyduj, czy dodać więcej soli lub też pieprzu. Bardzo dobrym sposobem na zaostrzenie smaku sałatki jest dodatek siekanej cebulki lub większej ilości musztardy. 
Sałatka szwajcarska, 4

Sałatka szwajcarska smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Jest świetna jako jedna z sałatek na grilla, na Sylwestra, różne przyjęcia i rodzinne spotkania. 

Inspiracja do przepisu pochodzi ze strony opowiastka.com
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (199 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka szwajcarska

Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka szwajcarska to jedna z lepszych propozycji na sałatkę na każde przyjęcie. Sałatka szwajcarska sprawdza się super na Sylwestra, na urodziny, czy też inne uroczystości. Przepis na sałatkę szwajcarską jest bardzo prosty, ponieważ wszystkie składniki są już gotowe do użycia. Nie trzeba wcześniej nic gotować, piec ani dłużej obierać, czy też blanszować. Sałatka szwajcarska zazwyczaj szykowana jest z kiełbasy szynkowej lub też szynki konserwowej. Tak naprawdę każda dobrej jakości szynka sprawdzi się w tej sałatce. Możesz sięgnąć zarówno po szynkę wieprzową, jak i szynkę drobiową z kurczaka czy też z indyka. Świetna jest też moja sałatka z tuńczykiem, która cudownie sprawdza się na każdym przyjęciu. A sałatka z tortellini to już prawdziwy hit na każdym spotkaniu ze Znajomymi. Jeszcze sałatka z makaronem ryżowym, która jest również super ciekawa i pyszna. 

Sałatka szwajcarska przepis

Głównymi składnikami sałatki szwajcarskiej są: szynka lub kiełbasa, ser żółty oraz ogórki konserwowe. W każdym kraju sałatka szwajcarska jest przyrządzana trochę inaczej. Tak więc ser żółty.. I tutaj powinniśmy zrobić pokłon i użyć prawdziwego sera Emmentaler.. prosto ze Szwajcarii :) Generalnie do sałatki szwajcarskiej szykuje się winegret na bazie oleju słonecznikowego. Moja wersja wygląda trochę inaczej i używam majonez wymieszany z jogurtem naturalnym. Taka sałatka szwajcarska nie poleży w lodówce tak długo, jak ta z winegretem, ale jest równie pyszna. Ja nie dodaję też octu, za to daję musztardę, która według mnie jest niezbędna przy szykowaniu sałatki szwajcarskiej. Jeśli zatem lubisz bardziej ostrą wersję sałatki szwajcarskiej to użyj też octu oraz cebuli pokrojonej w piórka lub też w drobną kosteczkę. Sałatka szwajcarska jest bardzo prosta, zatem warto od czasu do czasu pokusić się i zrobić ją nawet bez żadnej okazji. Jeśli lubisz gotować i eksperymentować w kuchni, to zalewne moje przepisy kulinarne przypadną Ci do gustu. U mnie każdy przepis jest bardzo dokładnie opisany. Krok po kroku, wraz ze zdjęciami pokazuję jak wykonać daną potrawę.