Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa

To najlepsza i najprostsza do zrobienia polewa czekoladowa! Tylko trzy składniki i pięć minut szykowania. Zawsze wychodzi i super smakuje. Polewa idealna na torty, ciasta, babeczki czy też jako masa do tart.

- 3 składniki w tych samych proporcjach
- proste i szybkie wykonanie
- super uniwersalna, gęsta polewa

Czas przygotowania: 5 minut
Czas podrzewania: 5 minut
Ilość porcji: 300 gramów polewy

Kaloryczność kcal: 615 w 100 gramach polewy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
  • 100 g mlecznej czekolady - 1 tabliczka

Polewa czekoladowa

Z tej ilości składników otrzymasz 300 gramów gęstej polewy czekoladowej, której śmiało wystarczy na solidne oblanie dużego ciasta lub tortu o średnicy 25 cm. Polewa czekoladowa powinna powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej min. 60 %. Masło prawdziwe możesz zastąpić olejem kokosowym o wadze 100 gramów. 

Polewa czekoladowa, 1

Polewa z czekolady

Przygotuj sobie średniej wielkości rondelek. Pół kostki masła, czyli 100 gramów pokrój w kostkę i umieść w rondelku. Rondelek umieść na palniku i ustaw najmniejszą moc. Masło powinno się powolutku roztapiać.

Porada: Zamiast masła można tez użyć olej kokosowy (ta sama ilość). 

Polewa czekoladowa, 2

W tym czasie posiekaj lub podziel na kostki dwa rodzaje czekolady. 100 gramów dobrej czekolady gorzkiej minimum 60 % oraz 100 gramów dobrej czekolady mlecznej. 
Polewa czekoladowa, 3

Jeśli masło całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady. 
Polewa czekoladowa, 4

Teraz wystarczy już tylko cierpliwie i powoli mieszać całość za pomocą łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w maśle i połączyć w gęstą polewę. 
Polewa czekoladowa, 5

Im cieplejsza będzie polewa czekoladowa, tym będzie rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie gęstnieć. Ciepłą polewę czekoladową warto wylewać na torty i ciasta, czy też babeczki. Ten krem możesz też śmiało użyć do wypełnienia słodkiej tarty.

Z polewy czekoladowej z gorzkiej i mlecznej czekolady z masłem można też tworzyć wzorki i napisy. Po wylaniu na tort cienkiej warstwy polewy należy na kilka minut umieścić ciasto w lodówce. Polewa stężeje i można wylewać na nią drugą warstwę np. wzorki, czy też fale. Na zdjęciu: najlepsze ciasto czekoladowe

Polewa czekoladowa, 6

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1283 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Polewa czekoladowa 

Super prosta, ale i super uniwersalna polewa czekoladowa z czekolady gorzkiej i mlecznej. Wystarczy roztopić masło i w takim ciepły maśle roztapiać czekoladę. W ten niezwykle prosty sposób powstaje jedna z lepszych polew czekoladowych. Ta polewa czekoladowa na torta wystarcza do oblania całego tortu o średnicy 25 cm. Można nią z powodzeniem przekładać ciasto lub torcik czekoladowy. Po dodaniu do polewy czekoladowej ubi śmietany lub serka mascarpone powstanie Ci wspaniały krem, którym można wypełnić słodką tartę. To również świetna polewa czekoladowa na ciasto. Nie każdy wie, że zrobienie domowej polewy czekoladowej to bardzo proste zadanie. Ważne jest jednak to, by używać wysokiej jakości składników. Masło można tutaj śmiało zamienić na olej kokosowy. Jeśli chodzi o czekoladę, to kupuj wyłącznie najwyższej jakości czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i masła kakaowego. 

Polewa z czekolady

Gęsta i pyszna polewa z gorzkiej czekolady w połączeniu z czekoladą mleczną i masłem pachnie i smakuje świetnie. Domowa polewa czekoladowa jest idealnym dodatkiem do deserów w pucharkach, tortów, ciast czy też babeczek lub tarty. Polewa z czekolady jest jednym z popularniejszych dodatków do ciast świątecznych i urodzinowych. Poznaj też mój przepis na krem budyniowy oraz krem do tortów śmietanowy. A z czekoladą polecam ciasto murzynek i pieczony sernik czekoladowy. Są różne polewa czekoladowa przepisy z masłem lub ze śmietanką. Moja polewa czekoladowa na ciasto jest z dodatkiem masła, jednak śmiało można też dołożyć trochę śmietanki słodkiej 30 %. Taka polewa będzie trochę rzadsza i jaśniejsza. Polewa czekoladowa ma niezwykle uniwersalne zastosowanie. Można nią polewać nie tylko torty i ciasta, ale i babeczki i babki. Taka polewa czekoladowa może również stanowić jedną z warstw tortu. Moja pyszna olewa czekoladowa idealnie sprawdzi się do polewania pierników świątecznych. Jeśli lubisz piec i gotować, to zapraszam też po inne moje sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko.