Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa

To najlepsza i najprostsza do zrobienia polewa czekoladowa! Tylko trzy składniki i pięć minut szykowania. Zawsze wychodzi i super smakuje. Polewa idealna na torty, ciasta, babeczki czy też jako masa do tart.

- 3 składniki w tych samych proporcjach
- proste i szybkie wykonanie
- super uniwersalna, gęsta polewa

Czas przygotowania: 5 minut
Czas podrzewania: 5 minut
Liczba porcji: 300 gramów polewy

Kaloryczność kcal: 615 w 100 gramach polewy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na polewę czekoladową z masłem

  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
  • 100 g mlecznej czekolady - 1 tabliczka

Składniki na polewę czekoladową ze śmietanką

  • 150 g śmietanki 30 % - około pół szklanki
  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Polewa czekoladowa

Poniżej pokazuję  główny przepis na polewę z użyciem masła. Na samym końcu opisuję również jak zrobić polewę tylko z czekolady i śmietanki. 

Z tej ilości składników otrzymasz 300 gramów gęstej polewy czekoladowej, której śmiało wystarczy na solidne oblanie dużego ciasta lub tortu o średnicy 25 cm. Polewa czekoladowa powinna powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej min. 60 %. Masło prawdziwe możesz zastąpić olejem kokosowym o wadze 100 gramów. 

Polewa czekoladowa, 1

Polewa z czekolady

Przygotuj sobie średniej wielkości rondelek. Pół kostki masła, czyli 100 gramów pokrój w kostkę i umieść w rondelku. Rondelek umieść na palniku i ustaw najmniejszą moc. Masło powinno się powolutku roztapiać.

Porada: Zamiast masła można tez użyć olej kokosowy (ta sama ilość). 

Polewa czekoladowa, 2

W tym czasie posiekaj lub podziel na kostki dwa rodzaje czekolady. 100 gramów dobrej czekolady gorzkiej minimum 60 % oraz 100 gramów dobrej czekolady mlecznej. 
Polewa czekoladowa, 3

Jeśli masło całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady. 
Polewa czekoladowa, 4

Teraz wystarczy już tylko cierpliwie i powoli mieszać całość za pomocą łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w maśle i połączyć w gęstą polewę. 
Polewa czekoladowa, 5

Im cieplejsza będzie polewa czekoladowa, tym będzie rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie gęstnieć. Ciepłą polewę czekoladową warto wylewać na torty i ciasta, czy też babeczki. Ten krem możesz też śmiało użyć do wypełnienia słodkiej tarty.

Z polewy czekoladowej z gorzkiej i mlecznej czekolady z masłem można też tworzyć wzorki i napisy. Po wylaniu na tort cienkiej warstwy polewy należy na kilka minut umieścić ciasto w lodówce. Polewa stężeje i można wylewać na nią drugą warstwę np. wzorki, czy też fale. Na zdjęciu: najlepsze ciasto czekoladowe

Polewa czekoladowa, 6

Na koniec jeszcze szybki przepis na polewę czekoladową z dwóch składników. Jest to polewa czekoladowa z czekolady i śmietanki. Aby ją zrobić wystarczy, że 150 gramów śmietanki kremówki 30 % (taka rzadka) zaczniesz podgrzewać na małej mocy w rondelku. Gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zacznie się jeszcze gotować, dodajesz do niej 150 gramów połamanej lub posiekanej czekolady deserowej lub gorzkiej.

Zdejmij garnek z palnika i cierpliwie mieszaj całość. Na początku wyda Ci się, że śmietanka się zwarzyła lub też czekolada nie chce się z nią połączyć. Z czasem jednak polewa będzie się robi coraz bardziej jednolita aksamitna. Może to potrwać kilka minut. Jeśli czekolada za wolno się roztapia, to ponownie umieść garnek na palniku, na minimalnej mocy palnika. Masz tylko podgrzać całość, by polewa zrobiła się jednolita. Cały czas mieszasz ją drewnianą łyżką. 

Porada: Im świeższa śmietanka z długą datą ważności, tym lepiej. Wybieraj tylko najwyższej jakości czekoladę deserową lub gorzką. 
Polewa czekoladowa, 7

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (2813 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Polewa czekoladowa 

Super prosta, ale i super uniwersalna polewa czekoladowa z czekolady gorzkiej i mlecznej. Wystarczy roztopić masło i w takim ciepły maśle roztapiać czekoladę. W ten niezwykle prosty sposób powstaje jedna z lepszych polew czekoladowych. Ta polewa czekoladowa na torta wystarcza do oblania całego tortu o średnicy 25 cm. Można nią z powodzeniem przekładać ciasto lub torcik czekoladowy. Po dodaniu do polewy czekoladowej ubi śmietany lub serka mascarpone powstanie Ci wspaniały krem, którym można wypełnić słodką tartę. To również świetna polewa czekoladowa na ciasto. Nie każdy wie, że zrobienie domowej polewy czekoladowej to bardzo proste zadanie. Ważne jest jednak to, by używać wysokiej jakości składników. Masło można tutaj śmiało zamienić na olej kokosowy. Jeśli chodzi o czekoladę, to kupuj wyłącznie najwyższej jakości czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i masła kakaowego. A tutaj przepis na coś pycha do picia, czyli niezawodna czekolada na gorąco

Polewa z czekolady

Gęsta i pyszna polewa z gorzkiej czekolady w połączeniu z czekoladą mleczną i masłem pachnie i smakuje świetnie. Domowa polewa czekoladowa jest idealnym dodatkiem do deserów w pucharkach, tortów, ciast czy też babeczek lub tarty. Polewa z czekolady jest jednym z popularniejszych dodatków do ciast świątecznych i urodzinowych. Poznaj też mój przepis na krem budyniowy oraz krem do tortów śmietanowy. A z czekoladą polecam ciasto murzynek i pieczony sernik czekoladowy. Są różne polewa czekoladowa przepisy z masłem lub ze śmietanką. Moja polewa czekoladowa na ciasto jest z dodatkiem masła, jednak śmiało można też dołożyć trochę śmietanki słodkiej 30 %. Taka polewa będzie trochę rzadsza i jaśniejsza. Polewa czekoladowa ma niezwykle uniwersalne zastosowanie. Można nią polewać nie tylko torty i ciasta, ale i babeczki i babki. Taka polewa czekoladowa może również stanowić jedną z warstw tortu. Moja pyszna olewa czekoladowa idealnie sprawdzi się do polewania pierników świątecznych. Jeśli lubisz piec i gotować, to zapraszam też po inne moje sprawdzone przepisy na słodkości i nie tylko. 

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietanki

Ostatnio zaktualizowałam mój przepis na polewę czekoladową o kolejną wersję polewy. Jest to polewa czekoladowa ze śmietanką kremówką. Szykuję ją tylko z dwóch składników. Jest szybka, prosta do zrobienia i ma idealną konsystencję. Można ją użyć nawet jako warstwę do ciasta lud do sernika. To polewa czekoladowa idealna. Zapraszam po przepis i życzę smacznego.