Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa

To najlepsza i najprostsza do zrobienia polewa czekoladowa! Tylko trzy składniki i pięć minut szykowania. Zawsze wychodzi i super smakuje. Polewa idealna na torty, ciasta, babeczki czy też jako masa do tart.

- 3 składniki w tych samych proporcjach
- proste i szybkie wykonanie
- super uniwersalna, gęsta polewa

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas podrzewania: 5 minut
Ilość porcji: 300 gramów polewy

Kalorie: 615 w 100 gramach polewy
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 g gorzkiej czekolady - 1 tabliczka
  • 100 g mlecznej czekolady - 1 tabliczka

Z tej ilości składników otrzymasz 300 gramów gęstej polewy czekoladowej, której śmiało wystarczy na solidne oblanie dużego ciasta lub tortu o średnicy 25 cm. Polewa czekoladowa powinna powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej min. 60 %. Masło prawdziwe możesz zastąpić olejem kokosowym o wadze 100 gramów. 

Polewa czekoladowa, 1

Polewa czekoladowa

Przygotuj sobie średniej wielkości rondelek. Pół kostki masła, czyli 100 gramów pokrój w kostkę i umieść w rondelku. Rondelek umieść na palniku i ustaw najmniejszą moc. Masło powinno się powolutku roztapiać.

Polewa czekoladowa, 2

W tym czasie posiekaj lub podziel na kostki dwa rodzaje czekolady. 100 gramów dobrej czekolady gorzkiej minimum 60 % oraz 100 gramów dobrej czekolady mlecznej. 
Polewa czekoladowa, 3

Jeśli masło całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj oba rodzaje czekolady. 
Polewa czekoladowa, 4

Teraz wystarczy już tylko cierpliwie i powoli mieszać całość za pomocą łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna całkowicie roztopić się w maśle i połączyć w gęstą polewę. 
Polewa czekoladowa, 5

Im cieplejsza będzie polewa czekoladowa, tym będzie rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie gęstnieć. Ciepłą polewę czekoladową warto wylewać na torty i ciasta, czy też babeczki. Ten krem możesz też śmiało użyć do wypełnienia słodkiej tarty.

Z polewy czekoladowej z gorzkiej i mlecznej czekolady z masłem można też tworzyć wzorki i napisy. Po wylaniu na tort cienkiej warstwy polewy należy na kilka minut umieścić ciasto w lodówce. Polewa stężeje i można wylewać na nią drugą warstwę np. wzorki, czy też fale. Na zdjęciu: najlepsze ciasto czekoladowe
Polewa czekoladowa, 6

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (85 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/154314

Polewa czekoladowa 

Super prosta, ale i super uniwersalna polewa czekoladowa z czekolady gorzkiej i mlecznej. Wystarczy roztopić masło i w takim ciepły maśle roztapiać czekoladę. W ten niezwykle prosty sposób powstaje jedna z lepszych polew czekoladowych. Ta polewa czekoladowa z czekolady i masła wystarcza do oblania całego tortu o średnicy 25 cm. Można nią z powodzeniem przekładać ciasto lub torcik czekoladowy. Po dodaniu do polewy czekoladowej ubi śmietany lub serka mascarpone powstanie Ci wspaniały krem, którym można wypełnić słodką tartę. To również świetna polewa czekoladowa na sernik

Polewa czekoladowa na tort

Gęsta i pyszna polewa z gorzkiej czekolady w połączeniu z czekoladą mleczną i masłem pachnie i smakuje świetnie. Domowa polewa czekoladowa jest idealnym dodatkiem do deserów w pucharkach, tortów, ciast czy też babeczek lub tarty. Polewa z czekolady jest jednym z popularniejszych dodatków do ciast świątecznych i urodzinowych. Poznaj też mój przepis na krem budyniowy oraz krem śmietankowy do tortów. A z czekoladą polecam ciasto murzynek i pieczony sernik czekoladowy